VLINDERSTRUIK SNOEIEN, HOE EN WANNEER.


vlinderstruik snoeienDe vlinderstruik (Buddleia davidii) snoeien we jaarlijks. Het is een krachtig groeiende heester. De vlinderstruik laat zich vrij gemakkelijk snoeien.

Zonder snoei kan hij wel een hoogte bereiken van meer dan 3 meter. Veelal voor de kleine tuin al snel te groot.

Het is een stijl groeiende heester en mits op het juiste tijdstip gesnoeid bloeit hij ieder jaar zeer uitbundig.


Hoe de Vlinderstruik snoeien.


De snoei is betrekkelijk eenvoudig.

Snoei alle eenjarige scheuten terug tot 2 á 3 ogen. Belangrijk is de snoei al op jonge leeftijd in te zetten. Zodat de plant zich er aan went om aan de voet te verjongen.

Nadeel van deze snoeiwijze is dat na verloop van tijd er wat knoestige takken ontstaan aan de voet van de plant die ieder jaar hoger worden.

Om dit te voorkomen kun je het beste jaarlijks 1 of 2 van deze grove takken geheel terug snoeien tot 20 cm boven de  grond. Hierdoor activeer je de slapende ogen op het resterende gedeelte van het ‘de stomp’ en de kans is groot dat er weer jonge scheuten ontstaan aan de voet van de plant.

Op deze manier behoud je een mooie groeivorm van de heester.

vlinderstruik snoeien


Wanneer de Vlinderstruik snoeien.


De vlinderstruik moet jaarlijks gesnoeid worden.

Het is een heester die bloeit op het eenjarige hout. Dat wil zeggen op de scheuten die nog in datzelfde jaar gevormd zijn. De bloei vindt daarom ook wat later in het jaar plaats, vanaf juli.

De snoei van vlinderstruik dient derhalve vroeg in voorjaar plaats te vinden. zodat de plant nog alle tijd heeft voor het aanmaken van nieuwe bloemscheuten.

vlinderstruik snoeienVlinderstruik heeft de eigenschap om al in de winterperiode wanneer het wat zachter weer is nieuwe scheuten te gaan aanmaken. Deze scheuten mogen gewoon weggesnoeid worden met de voorjaarssnoei.

Snoeien in het najaar is niet aan te raden in verband met de vorstgevoeligheid.  Takken kunnen met strenge vorst sterk invriezen en de plant zal in het voorjaar moeizaam uitlopen. Oudere exemplaren kunnen zelfs geheel afsterven als gevolg van strenge vorst.

Bovendien heeft de vlinderstruik nog sierwaarde voor de de tuin in de winter. De uitgebloeide bloempluimen blijven gedurende de gehele winter aan de struik en  de plant vormt daarom een mooi wintersilhouet.