ROZEN SNOEIEN, HOE EN WANNEER.


rozen snoeienHet snoeien van rozen is afhankelijk van de soort. Rozen zijn onder te verdelen naar gelang de groeiwijze. Ieder rozentype heeft zijn eigen manier van snoeien. 

De te onderscheiden typen rozen zijn: a. theehybride (groot- of kleinbloemig); b. trosroos of polyantha-roos; c. klimroos; d. stamroos; e. botanische roos, waaronder ook haagroos en bodembedekkende rozen zijn te scharen. 

In dit artikel ga ik me beperken tot het snoeien de theebryde-roos en de polyantha-roos. We noemen deze twee soorten ook wel de struikrozen. 

Voor beide typen is de snoeiwijze nagenoeg gelijk. 


Wanneer rozen snoeien ?

Bij de polyantha- en theehybride-rozen hebben we eigenlijk 3 snoeimomenten. 

1. Het voorjaar. 

Dit is het moment dat we de rozen  fors terug snoeien. Bij deze snoei activeren we de plant tot een uitbundige groei en bloei gedurende het groeiseizoen. 

Deze snoei kan plaats vinden begin-half maart. 

2. De zomer. 

Het snoeien van de rozen in de zomer is erop gericht om de bloeiperiode zoveel mogelijk te verlengen. 

3. Het najaar. 

Het snoeien van rozen in het najaar is niet direct noodzakelijk maar heeft meer te maken met het netheidsbeeld van de tuin.
  

Hoe rozen te snoeien ?

De snoei van polyantha- en theehybride-rozen moet erop gericht zijn om de plant nieuwe scheuten te laten aanmaken. Bij voorkeur moeten deze scheuten zo laag mogelijk (aan de voet van de plant) ontstaan. 

Als regel geldt hoe sterker de snoei des te forser de groei. 

De snoei in het voorjaar. 

Deze snoei is erop gericht om 3-5 gezonde basis takken te hebben van waaruit de plant zich weer opnieuw kan ontwikkelen. 

1. Dood hout. 

Als eerste dient al het dode hout volledig verwijderd te worden. 

2. Wild hout. 

Rozen kunnen last hebben van wild hout. 

Dit heef te maken met de manier waarop deze rozen gekweekt worden. Rozen worden namelijk veredeld. 

Dit houdt in dat het wortelgestel een ander type roos is dan het takkengestel. Deze manier van kweken wordt ook wel enten genoemd. 

Het wortelgestel is van een krachtig groeiende soort dit bevordert de groei van het bovengrondse gedeelte van de roos. 

Het komt regelmatig voor dat er wilde scheuten ontstaan van uit het wortelgestel. Deze scheuten zijn bijzonder krachtig  groeiend en kunnen de groei van de geënte  soort volledig overgroeien. 

Vaak zijn deze scheuten te herkennen aan wat kleiner dofgroen blad. 

Het is belangrijk deze scheuten als eerste te verwijderen. Knip ze zo diep mogelijk weg. 

3. Kruisend hout. 

Dit zijn takken die van buiten binnen groeien. De takken moeten naar buiten gericht zijn en mogen niet het hart van de rozenstruik dichtgroeien. 

Verwijder dus de takken die niet naar buitengericht staan. 

4. Basis hout. 

Nu is het moment gekomen om vanuit de voet van de struik 3- 5 goed geplaatste basistakken te behouden. Hierbij is het van belang om de oudste takken als eerste weg te snoeien. 

Vervolgens worden deze 3-5 basistakken teruggesnoeid tot 3-5 ogen vanaf de voet van de plant. 

Heb je 4 of 5 basistakken, snoei dan in ieder geval 1 basistak geheel weg. Dit bevordert de ontwikkeling van nieuwe basistakken vanuit het hart. 

Altijd snoeien op een buitenoog zodat de groei van de nieuwe scheut naat buitengericht is. 

rozen snoeien 

rozen snoeienDe snoei in de zomer. 

Bij deze snoei gaat het om het wegknippen van de uitgebloeide bloemen. Deze moeten regelmatig verwijderd worden om de aanmaak van nieuwe bloemknoppen te bevorderen. 

Snoei deze bloemen zover terug tot op het eerste vijftallige blad. 
 

De snoei in het najaar. 

In het najaar kunnen de rozen afgeknipt worden tot op kniehoogte. Dit is een goede hoogte om de rozen goed winter in te laten gaan. 

Rozen zijn vortsgevoelig en mogen niet te kort de winter in gaan. 

Let op dat de entknobbel voldoende diep onder de grond zit. De plantvoet wat extra aanaarden  zorgt voor een goede bescherming. 

Ander artikelen over snoeien. 

Lavendel snoeienVlinderstruik snoeienBuxus snoeienHortensia snoeien, Olijf snoeien, Druif snoeien, Fruitbomen snoeien, Pruimenboom snoeien, Klimhortensia snoeien