LAVENDEL SNOEIEN, HOE EN WANNEER?

Lavendel snoeienLavendel is een kruidachtige plant die op den duur gaat verhouten. We noemen dit ook wel halfheesters. Lavendel groeit van nature op de wat armere kalkhoudende zandgrond. De meeste tuingronden zijn eigenlijk te rijk voor Lavendel. Hierdoor groeit de lavendel wat weelderiger dan op zandgrond. Gevolg is een plant die al na een aantal jaren te groot wordt en uit elkaar kaar gaat vallen.

In de gemiddelde tuin is de lavendel een niet al te lang leven beschoren vaak na een jaar of 5 dienen ze vervangen te worden.

Door de lavendel op de juiste wijze te snoeien kun je de levensduur verlengen en er meer plezier van hebben.

Wanneer Lavendel snoeien?

Er zijn 2 moegelijkheden qua tijdstip om lavendel te snoeien.

1. Lavendel snoeien in de zomer.

Na de bloei, uiterlijk tot half augustus. Dit is eigenlijk voor de plant het beste tijdstip. Snoei je lavendel in augustus dan krijg je voor de winter nog goede hergroei met nieuwe scheuten. En deze scheuten zullen het volgend jaar weer volop een rijke bloei vertonen.

Het snoeien van lavendel in augustus heeft  echter twee nadelen.

Enerzijds is de plant in staat om nog wat door te bloeien zo richting eind augustus, begin september. Deze bloei zul je dus moeiten missen.

En het ander nadeel is het winterbeeld. De uitgebloeide bloemaren van de lavendel blijven gedurende het najaar en de winter aan de plant en geven de de plant hierdoor nog een fraai wintersilhouet. Dit beeld zul je dus moeten missen bij snoeien in augustus.

2. Lavendel snoeien in het voorjaar, begin april.

Wanneer je besluit om niet in augustus te snoeien dan is het voorjaar een goed moment. Je hebt volop kunnen geniet van het mooie winterbeeld. maar om de plant niet te sterk te laten verhouten zul je nu toch moeten snoeien.

Nadeel van dit snoeimoment t.o.v. snoeien in augustus is dat de plant bij snoeien in het voorjaar minder bloemaren zal aanmakken. De bloei is over het algemeen minder rijk.

Een ander nadeel bij snoei in het voorjaar is dat je wat drastischer moet terug snoeien om de plant niet te groot te laten worden. Dit wordt over het algemeen moeizaam verdragen.

Ik zelf geef er de voorkeur aan om het snoeimoment af te wisselen. Het ene jaar in de zomer het andere jaar in het voorjaar.

Hoe lavendel snoeien?

Bij het snoeien van lavendel is het belangrijk de snoei al vroegtijdig in te zetten. Start met snoeien al na het 2e jaar.

Probleem bij Lavendel snoeien is het verhoutte gedeelte. Is de plant een aantal jaren niet gesnoeid dan zal het hart van de plant sterk verhout zijn. Wanneer je de lavendel te sterk terug snoeit tot op het verhoutte gedeelte dan zal de plant niet meer uitlopen en is ten dode opgeschreven. Snoei dus nooit verder dan waar de plant nog het groen/blauwe  loof vertoont.