HET SNOEIEN VAN HORTENSIA’S


hortensia snoeienHortensia bloeit uitsluitend op hout dat het voorgaande jaar gevormd is. Maar ze kunnen ook nog bloemknoppen vormen op de scheuten die hetzelfde jaar nog gevormd zijn.
Deze scheuten worden dan gevormd aan bestaande oudere takken die slechts heel beperkt gesnoeid zijn. Het is dus belangrijk dat je altijd zorgt voor een aantal overjarige takken waar deze scheuten op gevormd kunnen worden.

Hoe Hortensia’s snoeien ?

Van alle takken die ontstaan vanuit het hart kun je 1/5 deel geheel wegsnoeien. Snoei bijvoorkeur de oudste tak(ken) eruit. Deze zijn te herkennen aan het donkere wat geschilferde hout. Als snoeihoogte kun je 5 cm boven de grond aanhouden. Snoei op een dusdanige wijze dat je een gelijkmatige verdeling van de resterende takken overhoudt.

Wanneer de resterende takken nog te hoog zijn kun je deze terug snoeien. Snoei de tak terug tot op een geschikte zijscheut die wel de goede hoogte heeft. Blijf tevens letten op een goed takverdeling. Mocht de zijscheut nog te lang zijn dan kun je deze ook nog voor max. 1/3 terugsnoeien. tot op een geschikt oog.

Te lange takken zonder zijscheuten mag je ook voor maximaal 1/3 deel terugsnoeien. Let dan op een goed oog (knop) en knip net daarboven af.

Heb je een verouderde hortensia met achterstallige snoei dan doe je er verstandig aan de struik geheel te verjongen. Snoei alle takken af op zo’n 10 cm boven de grond. Er zullen dan weer volop jonge scheuten ontstaan. Deze zullen het eerste jaar dan nauwelijks bloem geven. Pas het jaar daarop kun je weer volop bloei verwachten.

Waneer Hortensia’s snoeien ?
Het snoeien van de hortensia mag nooit voor de winter de gebeuren. Afgeknipte takken kunnen dan sterk invriezen en als gevolg daarvan afsterven. De uitgebloeide bloemen kun je de winter over aan de plant laten zitten. Ze zijn erg decoratief met de rijp erop. In het voorjaar voordat de plant uit gaat lopen kun je ze eraf knippen. Snoei de hortensia vroeg in het voorjaar, zo begin maart. Mits er geen vorst meer op komst is.

hortensia snoeien


Meer over HORTENSIA’S SNOEIEN>>>

Tuinvriend Snoeitips

>>>MEER SNOEITIPS<<<

Tuinvriend Snoeitips