WINTERTIPS VOOR DE TUIN

Sneeuw is een prima isolatiepakket voor de planten.

Hoewel niet iedereen even blij is met zware sneeuwval is het voor de natuur een prima hulpmiddel. Het zorgt namelijk voor goed isolatiepakket. Met name wanneer de vorst invalt na een periode van hevige regenval kunnen veel planten het moeilijk krijgen.

Als gevolg van een verzadiging aan water in de bodem vriezen de plantenwortels stuk en sterven af. (Dit is de reden waarom veel kuipplanten de winter niet overleven). Hebben we dus het geluk dat er een flinke pakket sneeuw valt dan zal de vorst minder diep de bodem in dringen.

Bovendien heeft de grond dan nog wat langer de tijd om “uit te zakken” zodat er geen verzadiging meer is. De vorst zal dan minder schade doen.


Wintertip 1. Verwijder het sneeuw van struiken en hagen.

Door het gewicht van het zware sneeuwpakket kunnen takken door gaan zakken.

Treffen we het slecht en krijgen we ook nog eens een dooiperiode met regen (wat veelal het geval is) dan wordt  het sneeuwpakket nog eens extra verzwaard door de hoeveelheid water.

Met name hagen kunnen hun strakke vorm verliezen. Denk daarbij vooral aan hagen met slappe takken zoals coniferen en buxus. Maar ook niet-hagen zoals bamboes en siergrassen kunnen om gaan door de sneeuwlast. En vergeet niet de buxusbollen ook deze kunnen openvallen als gevolg van de sneeuw.

Verwijder dus zo snel mogelijk de meeste sneeuw met een hark.

Struiken en bomen met een vrij horizontale takstand kunnen eveneens te veel door gaan zakken. Bij langdurige belasting zullen ze niet meer terugkeren in hun oorspronkelijk vorm.  In het ergste geval kunnen ze zelfs uitscheuren.


Wintertip 2. Strooien tegen gladheid.

Wees terughouden met het gebruik van strooizout tegen de gladheid. Veelal is de kans groot dat het zout uiteindelijk de border in spoelt waardoor de bodem verzilt raakt.  Planten zullen hier last van ondervinden of kunnen zelfs afsterven.

Beter is om de sneeuw zoveel mogelijk te ruimen en dan strooien met gebroken grind 2- 5 mm (split). Split is hoekig en hecht daardoor goed op een ijzige ondergrond zodat er een stroef oppervlak ontstaat. Split is verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.

Na de sneeuwperiode kun je het grind weer gemakkelijk bijeen vegen en bewaren voor hergebruik. Het gebruik van brekerzand is af te raden omdat dit te veel zandfractie bevat en daardoor aan de schoenen hecht zodat het de woning in gelopen wordt. Split doet dit niet.


Wintertip 3. Denk aan de vogels.

Als gevolg van het zware sneeuwpakket is nagenoeg al het voedsel voor de vogels onbereikbaar geworden. Bovendien zullen ze snel hun reserves verbruiken en ondervoed raken door de lage temperaturen.

Zorg voor een veilig voederplek. Bij voorkeur een voedertafel of silo die voldoende hoog boven de grond geplaatst is zodat de vogels geen prooi worden van de katten. Geef goede zaden. Ook vetbollen zijn de vogels gek op. En vergeet vooral niet een schaaltje water neer te zetten zodat ze kunnen drinken.

Meer over vogels in de tuin>>>


Wintertip 4. Houd de vijver ijsvrij.

Om het zuurstofniveau van de vijver op peil te houden is het belangrijk een opening in het ijs te houden. Ideaal zijn de kunststof  ijsvrijhouders. Belangrijk is dat de vijver voldoende diep is min 80 cm. zodat de vissen zich daar kunnen ophouden.

Plaats nooit een zuurstofpomp. Dit brengt het water te veel in beweging waardoor de temperatuur van het water te veel daalt.

Voer de vissen niet. Bij temparaturen onder de 6 graden is het verstandig de vissen niet te voederen. Vissen zijn koudbloedig en verbruiken bij dit soort temperaturen nauwelijks energie. Het niet verbruikte voedsel geeft alleen maar rotting en daardoor extra zuurtsof tekort.

Wintertip 5. Waterelementen.

Om waterpartijen ijsvrij te houden kun je glycerine gebruiken. Dit is een natuurvriendelijk product en is te koop bij de meeste drogisterijen.Wintertip 6. Snoeien.

Een goede periode om de fruitbomen te snoeien is de winterperiode. Snoei echter niet bij temperaturen onder de  -5 graden.

Te strenge vorst geeft invriezen van de takken en afstreven van de eindknop.

>>> MEER PRAKTISCHE TUINTIPS >>>