DE TIEN GOUDEN SNOEIREGELS

snoeienGoed snoeien is afhankelijk van een groot aantal regels. Toch zijn er een aantal basisregels die je als snoeier kunt toepassen en die voor bijna alle planten van toepassing zijn. Ik noem dit ‘de tien gouden snoeiregels’.1. Het hoofddoel van snoeien moet zijn; de ontwikkeling van de plant in goede banen te leiden en de plant krachtig en vitaal te houden.

2. Snoeien verstoort de energiebalans van de plant. Iedere plant zal na de snoei altijd een groeireactie geven om het evenwicht weer te herstellen. Met de juiste snoeiwijze kan je deze groeireactie sturen.

3. Wees behoedzaam met het drastisch snoeien  van oudere planten. Te sterke snoei heeft wortelsterfte tot gevolg. Hierdoor ontstaat er rotting in het wortelgestel waardoor de plant zich niet kan herstellen van de snoei.

4. Door het wegnemen van hout boven een groeiknop of scheut buigt de energiestroom af naar die knop of scheut- en hoe krachtiger het snoeien, hoe sterker de reactie daarop zal zijn.

5. Takken die horizontaal of diagonaal groeien ontwikkelen sneller bloemknoppen. Vooral bij  fruitbomen is dit van belang om meer fruit te ontwikkelen.

leiappel

6. Snoei bij voorkeur tijdens de groei van de plant of bij aanvang van de groei. (Dus niet  in de winterperiode). In het groeiseizoen is de plant in staat het best te herstellen van de snoei.

7. Behalve als de plant in rust is stijgt het sap naar de top van iedere twijg of zijscheut; de bovenste knop van een ingekorte (gesnoeide tak) zal het eerst ‘doorbreken’ (beginnen te groeien).

8. Controleer regelmatig op ziek – en/of dood hout. Snoei dit altijd direct weg om erger te voorkomen.

9. Gebruik scherp snoeigereedschap van goede kwaliteit met een goede ergonomie. Dit maakt het werk lichter en voorkomt gewricht- en spierklachten.

10. Maak nette gladde snoeiwonden. De plant zal deze wonden sneller overgroeien en er is minder gevaar voor indringing van bacteriën en schimmels.

juiste snoeisnede

Meer  >>>PRAKTISCHE SNOEITIPS<<<