WANNEER SNOEIEN ?

Wanneer snoeien ?

Een groot misverstand over snoeien is het snoeien in het najaar.

Veel tuinbezitters maar ook veel professionals op tuingebied nemen vaak in het najaar de snoeischaar ter hand.

Het lijkt op zich een voor de hand liggend moment om te gaan snoeien. Zeker wanneer er tijdens het groeiseizoen weinig of niets is gesnoeid.


Echter vanuit de natuur gezien is het najaar zeker niet het meest gunstigste moment om te gaan snoeien.

De drie belangrijkste redenen hiervoor zijn.

1. Verhoogde kans op infectie met schimmel- en bacterieziektes – In het najaar gaat de plant in rust. Er vinden nauwelijks groeiactiviteiten meer plaats. Doordat de planten niet in staat zijn de aangebrachte snoeiwonden op korte termijn te overgroeien zijn de snedes een makkelijk invalsplek voor allerlei bacteriën en schimmels.

2. Invriezen. Steeds meer plantensoorten die we tegenwoordig toepassen in de tuin zijn matig bestand tegen vorst. Door de plant gesnoeid de winter in te laten gaan worden ze extra kwetsbaar en kunnen grote delen van de plant afsterven als gevolg van de vorst.

3. Een onnatuurlijk winterbeeld. Streef er naar om de beplanting in je tuin maximaal te benutten voor het winterbeeld van de tuin. Denk hierbij aan berijpte takken. Bovendien heeft iedere plant zijn eigen karakteristieke takvorm. Juist in de winter komt dit tot zijn recht. Denk ook aan de vogels. Een kaal gesnoeide tuin biedt minder plek aan vogels. Maar ook allerlei nuttig insecten verschuilen zich in de winter in takoksels.

WANNEER DAN WEL SNOEIEN ?

Het uitgangspunt moet zijn: Snoei de plant tijdens de groei !

Ik heb een overzicht gemaakt van de meest gangbare tuinplanten wanneer je ze het beste kunt snoeien.

>>>KLIK HIER<<< om de TUINVRIEND SNOEIWIJZER te downloaden.