Heg knippen

heg knippenEen veel gehoorde klacht over hagen is “het kaal worden aan de onderkant”.

Heg knippen moet op de juiste wijze gedaan worden zodat dit probleem voorkomen kan worden. De onderzijde van de heg moet altijd breder zijn dan de bovenzijde. (Zie tekening)FOUTE SNOEIWIJZE

JUISTE SNOEIWIJZEDeze manier van heg knippen heeft 4 redenen.

1. De groeikracht van de heg is van nature bovenin sterker dan aan de onderkant. Wanneer de heg recht geknipt zou worden dan ontstaat al snel een heg die aan de bovenzijde breder is dan aan de onderzijde. Dit geeft een minder strak beeld en bovendien wordt de onderzijde overschaduwd waardoor de heg aan de onderzijde nog meer aan groeikracht verliest en open zal vallen.

2. De heg heeft de neiging om aan de bovenzijde uit te zakken. Met name bij jonge snelgroeiende hagen komt dit regelmatig voor. Regenval verergert dit nog eens extra. Het water verzwaart de jonge twijgen waardoor ze uitzakken en niet meer in hun oorspronkelijke stand terugkeren en breeduit blijven staan.

3. De onderzijde vangt minder daglicht; met name aan de schaduwzijde ontstaat daardoor nog extra groeivertraging aan de onderzijde.

4. Voorkomen van takbreuk en open vallen bij sneeuwval. Dit probleem zien we veelal ontstaan bij groenblijvende hagen zoals buxus en coniferen. Door de beperkte stevigheid van de takken zakken ze uit als gevolg van de sneeuwdruk. Herstel is vaak lastig en er moet tot ver in het oude hout teruggesnoeid worden.

Meer praktische snoeitips >>>KLIK HIER<<<