TUINGELUK KUN JE AFDWINGEN

Ben jij tevreden met je tuin? Of valt het tuinieren je soms zwaarder dan je zou willen?

“Tuingeluk” laat zich afdwingen als je vasthoudt aan een aantal basisregels.

EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK!
DE DRIE BASISREGELS VOOR TUINGELUK.

1. Kies de juiste indeling en juiste beplanting.

In elke tuin geldt het zelfde; groot of klein. Alles is mogelijk zolang er sprake is van een goede onderlinge samenhang met voldoende ruimte voor beplanting.

Bij de indeling spelen zichtlijnen een belangrijke rol. Dit zijn denkbeeldige lijnen die de aandacht van de tuinbezoeker weten te trekken. Bijvoorbeeld een ornament, en waterelement of een mooie solitair heester.

Beplanting behoort een hoofdrol te spelen in de tuin. De beplanting moet zorgvuldig gekozen worden. Daarbij dien je rekening te houden met verschillende factoren zoals hoeveelheid zon, kleurencombinatie, bloeitijden en het bodemtype.

Maar ook aspecten als groeikracht en winterhardheid zijn van invloed op de plantkeuze. Door de beplanting op de juiste manier samen te stellen vertoont de tuin ieder seizoen zijn schoonheid.

2. Zorg voor een goede bodem.

De grond in je tuin is de basis voor alles. Alvorens te gaan planten is het van de belang hier de nodige aandacht aan te besteden. Hoe zit het met de waterdoorlatendheid? Is het humus gehalte op peil? Zijn er geen te korten aan voedingselementen?

Allemaal zaken waar je vooraf rekening mee dient te houden. De kwaliteit van de plant wordt voor een belangrijk deel bepaalt door de mate van wortelontwikkeling. De toestand van de bodem is hierbij doorslaggevend.

Op een kleihoudende bodem zul je zand moeten doormengen om de structuur te verbeteren. Op zandgrond zul je extra humus moet doormengen om voedingsstoffen te kunnen binden. Op veengrond zul je moeten daineren zodat bomen en heesters zich voldoende kunnen verankeren met hun wortels.

Veel beplanting sterft vroegtijdig als gevolg van een matige of slechte bodemgesteldheid. Zeker de moeite waard dus om in aanvang wat extra aandacht aan de bodem te besteden.

3. Pas op de juiste manier onderhoud toe.

Veel problemen in de tuin ontstaan door verkeerde keuzes of handelingen.  Een tuin brengt nu éénmaal de nodige zorg met zich mee. Maar wanneer je structureel de juiste dingen doet zal je tuin op termijn onderhoudsvriendelijker worden.

Met het juiste onderhoud verminderd de kan op ziektes en plagen. Beplanting zal zich beter ontwikkelen . De tuin wordt een harmonisch geheel en je zult er veel meer plezier aan beleven.

Onlangs heb ik een live uitzending gegeven op het internet speciaal voor mijn “Praktische Tuintips klanten”.

Een uur lang heb ik vragen beantwoord en praktische tips gegeven. Hiervan heb ik een video gemaakt.

Wanneer je nu het ebook “PRAKTISCHE TUINTIPS” aanschaft ontvang je deze video als GRATIS BONUS en je krijgt direct online toegang.