DE MEEST GEMAAKTE SNOEIFOUTEN


Snoeien is meer dan enkel het binnen de perken houden van een plant of boom is. Sterker nog; met dit doel voor ogen is de kans dat de plant het niet overleeft erg groot.

Hier volgen enkele van de meest gemaakte fouten door tuinliefhebbers die je zoveel mogelijk dient te voorkomen.
1. De plant snoeien in het verkeerde jaargetijde.

Iedere plantsoort heeft een ander moment waarop snoeien gewenst is. Dit heeft o.a. te maken met de klimaatomstandigheden ten tijde van het snoeien en met de manier waarop de nieuwe bloemen zich ontwikkelen.

De belangrijkste vuistregels hierbij zijn:

Winterbloeiers snoeien in de zomerperiode.

Voorjaarsbloeiers snoei je direct na de bloei en niet in het najaar of de winter.

Zomerbloeiers snoeien in maart, april als er geen strenge vorst meer wordt verwacht.

Najaarsbloeiers snoeien in het voorjaar.

Bladhoudende heesters snoei je bij voorkeur 2 keer, eind juni en begin september.


2. De natuurlijke groeiwijze van de boom of heester wordt niet of onvoldoende in acht genomen.

Bij snoeien moet je er altijd rekening mee houden dat je met levend materiaal te doen hebt. Snoeien dwingt slapende knoppen om het volgende groeiseizoen uit te lopen, waardoor de vorm van boom of struik zal veranderen.

Snoeien kun je pas goed leren als je hebt ontdekt wat de specifieke eigenschappen van een plant zijn.

Hierbij moet je denken aan vorm, groeikracht, vertakkingswijze, bloeitijd en bloeiwijze. Alvorens de snoeischaar erin te zetten is het raadzaam hier meer over te weten.

Zodra je hier meer inzicht in hebt zul je ontdekken dat snoeien makkelijker is dan je denkt en ben je in staat de natuur naar je hand zetten.


3. Het verstoren van de energiebalans.

Snoeien heeft alles te maken met de doorstroming van de voeding en energie van de plant. Met een juiste snoeitechniek kun je hiermee prachtige resultaten boeken. Planten worden nog mooier en groter dan gedacht en struiken en bomen blijven jarenlang gezond.

Te rigoureus snoeien betekent een verstoring van de energiebalans. De wortel-tak verhouding is niet meer in evenwicht.

De plant kan hier op 2 manieren op reageren.

1. Heftige groeireactie  op de uiteinden van de afgeknipte takken. Dit is de minst erge reactie. De natuurlijke vorm van de plant is veelal wel verstoord maar de plant kan dit met een beetje geluk op termijn weer overgroeien.

2. Overmatige wortelsterfte. Deze reactie kan ernstige gevolgen hebben en zelf leiden tot afsterven van de gehele plant.

Een ander aspect bij energiebalans is het activeren van groei. Planten kunnen vroegtijdig in de afsterffase komen wanneer ze te weinig gesnoeid worden.

Door regelmatig snoei toe te passen wordt de plant telkens weer opnieuw geprikkeld tot het aanmaken van nieuwe scheuten. Op deze manier kan de levensduur van de plant aanzienlijk worden verlengd. Een mooi voorbeeld waar je dit kunt toepassen is lavendel.

Direct aan de slag…KLIK HIER>>>