Loodglans bij Kersenboom

Sierkers en andere Prunus-soorten zoals pruim, kers, abrikoos, perzik – en in mindere mate peer (Pyrus) en bes (Ribes) – zijn gevoelig voor loodglans. Dit is een schimmel die via (snoei)wonden de boom of struik binnendringt.

Aantasting wordt het eerst zichtbaar aan de bladeren. Ze krijgen een doffe grijsachtige kleur. Deze kleur van de bladeren wordt veroorzaakt, omdat de opperhuid van het bladmoes loslaat en tussen de ontstane ruimte komt lucht. Later groeien er paarse zwammen op de stam en de takken. Op den duur is de ziekte dodelijk.

Loodglans is niet te bestrijden, maar door het weghalen van de takken met verkleurde bladeren kun je de infectie wel stoppen. Loodglans is een wondparasiet dus snoeiwonden zijn potentiële infectiehaarden, ook bij gezonde bomen. Wonden zoveel mogelijk trachten te voorkomen en gemaakte wonden afdekken met een wond afdekmiddel. Aangetaste takken tot op het gezonde hout terug snoeien. Het besmette materiaal niet op de composthoop maar verbranden of afvoeren.

Snoei loodglans gevoelige bomen alleen in de zomer na de oogst. Augustus is de meest gunstige maand. Dan is de kans op infectie het laagst. Ontsmet uit voorzorg voor en na elke behandelde boom of struik het snoeigereedschap met spiritus of alcohol.

Geef licht aangetaste bomen een extra stikstofgift, soms groeien de bomen er overheen.

Meer Praktische Tuintips