OLIJFBOOM SNOEIEN

De Olijfboom laat zich vrij gemakkelijk snoeien. Wanneer je start met een jonge boom dan is het van belang zodanig te snoeien zodat er een goed basis takkengestel ontstaat. Hiervoor zijn geen specifieke regels. Je kunt dat naar eigen goeddunken aanpakken. Is het basis takkengestel eenmaal gevormd dan kun je de boom behandelen als en soort knotboom.

Het is belangrijk om te weten dat een olijfboom nooit twee maal aan dezelfde tak vruchten draagt en dient men dus de takken die gedragen hebben in het voorjaar terug te nemen tot op het basis gesteltak. De weggesnoeide takken worden zonder stompjes achter te laten dicht op de hoofdtak afgezaagd/geknipt. Er mag per jaar niet meer dan 1/3 van de kroonmassa weggesnoeid worden. En dit zijn dan voornamelijk de takken de het voorgaande jaar vrucht hebben gedragen.

Het beste is om de olijfboom te snoeien in zijn winterrust. Het nederlandse klimaat leent zich er niet voor om reeds voor of gedurende de winterperiode te snoeien. Dit in verband met de gevoeligheid voor vorstschade.Het vroege voorjaar is dan ook het meest gunstige moment .In de zomerperiode kan ook maar is slecht voor de vruchtzetting van de olijfboom. Maar geeft de boom erg lange scheuten dan mogen deze gedeeltelijk ingenomen worden.

De olijfboom is een langzaam groeiende boom en daardoor makkelijk te onderhouden. De olijfboom is ‘s zomers en ‘s winters groenblijvend, dus het hele jaar door genieten van deze unieke boom.

Meer SNOEITIPS