LUIS IN BEUKENHAAG

Beukenhagen kunnen wat gevoelig zijn voor luis. Om precies te zijn de beukenbladluis. Met name jong aangeplante hagen, die nog weinig weerstand hebben, kunnen last hebben van deze aantasting.

Beukenbladluizen zijn reeds aanwezig wanneer nog geen bladeren aan de haag staan. De eitjes overwinteren immers in de omgeving van de bladknoppen. De luizen ontluiken in de eerste helft van april en hoeven zich op die wijze niet ver te verplaatsen, wanneer de bladeren zich ontvouwen.

De aantasting is de herkennen aan de grijs wittige substantie aan de onderzijde van de bladeren. De luis zelf is nauwelijks te onderscheiden. Vaak is het eerst merkbare symptoom het kleverige blad. De luis scheidt namelijk honingdauw af ,een plakkerige stof die zich hecht op de bladeren. De honingdauw is een goede voedingsbodem voor een schimmel genaamd roetdauw. De bladeren krijgen dan een zwarte, roetachtige aanslag.

Bij jonge aanplant kan de beukenbladluis ernstige groeiremming veroorzaken en zelfs leiden tot afsterven van de planten. Een behandeling met een milieuvriendelijk middel (b.v. Spruzit van Ecostyle) kan uitkomst bieden. Oudere hagen ondervinden over het algemeen niet zoveel hinder van de aanwezigheid van de luis.

Wel is het verstandig de haag niet laat te knippen maar vrij snel na het ontstaan van de eerst groeischeuten (eind mei-begin juni). Dit voorkomt veel problemen. Ook regelmatig uitspuiten met de tuinslang kan de luis enigszins onder controle houden.

Mocht blijken dat het een jaarlijks terugkomend probleem is en de haag niet echt tot ontwikkeling komt dan is het hoogstwaarschijnlijk een probleem in de grond en dient er groeiplaatsverbetering toegepast te worden.

Meer Praktische Tuintips