Zonnebrand bij Buxus

Het knippen van Buxus bij felle zonneschijn kan de plant veel schade berokkenen. Buxus is namelijk gevoelig  voor zonnebrand. Dat houdt in dat de geknipte scheuten sterk  indrogen en afsterven. Hierdoor blijft hergroei aan de buitenzijde achterwege.

 Op lange termijn hersteld de plant meestal wel weer door middel van  nieuwe scheutvorming van binnenuit de plant. Hier gaat echter een aantal maanden overheen en zit je een heel seizoen met een lelijke Buxus.

Je doet er goed aan  op bewolkte dagen te knippen en wanneer er op korte termijn geen zomerse dagen te verwachten zijn. Bovendien doe je er verstandig aan in de maanden juni t/m augustus niet te diep terug te knippen. Dus niet knippen tot op de ‘oude knip’, maar iets langer houden. In de maanden  mei en september mag  je wel  fors terug snoeien tot op de ‘oude knip’.

Nog enkele tips:

# Buxus is de veelvraat van de tuin. Geeft daarom regelmatig wat extra meststof (om de 5 weken).

# Buxus vormt vrij zwak hout. De plant heeft daarom de neiging uit te zakken. Vaak knippen (minimaal 4 keer per seizoen) maakt de planten stevig en vol.

# Maak de planten goed nat alvorens te gaan knippen. De  plant laat zich hierdoor makkelijker knippen en hersteld sneller.(minder bruine blaadjes)

Meer Praktische Tuintips

 

ZONNEBRAND BIJ BUXUS