Helleborus

Hoewel de naam kerstroos (Helleborus) suggereert dat de plant rond de kerst bloeit, komt deze pas in februari in bloei en bloeit tot april. Zij bloeit rond Kerstmis slechts binnenhuis in potten, die op kamertemperatuur gehouden worden.

Nu het wat zachter weer begint te worden ontluiken de prachtige bloemen van de kerstroos ook in de tuin. De kerstoos is een groenblijvende vasteplant die goed gedijt op halfschaduw plekken in de tuin. Volle zon wordt slecht verdragen.

Als onderbeplanting bij grote heesters is deze plant uitermate geschikt en geeft op die manier een mooi kleur accent in het vroege voorjaar. De bloemkleur kent veel bijzondere kleurscharkeringen tussen wit tot diep bordeaux-rose.

Het is een plant die niet van wind en tocht houdt. Plant ze op beschutte plaatsen. IJzige of krachtige wind beschadigen vaak de bloemen. De beste planttijd is het najaar, vanaf half augustus tot half oktober, maar steeds meer planten worden in het voorjaar in bloei verkocht.

Grote hoeveelheden bladgrond, kompost of verteerde mest worden voor het planten ingewerkt. Op zware grond kan dit met grof grind of puin worden aangevuld. Grove dolomiet in het plantgat zou ook wonderen verrichten.

Pas geplante exemplaren komen langzaam in de groei, maar eenmaal aangeslagen kunnen ze heel lang op dezelfde plaats blijven. Ze worden elk jaar mooier, groter en bloeien rijker.

Meer winterbloeiers>>