Acer palmatum

De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De soort is afkomstig uit Japan en Korea. Het is een struik tot kleine boom met dunne kale rode twijgen. De plant heeft knoppen die kleiner zijn dan 3 mm en niet samenstotende bladmerken.

De bladeren zijn vijf tot negenlobbig, diep ingesneden, verder dan het midden, lobben sterk toegespitst en dubbel gezaagd. De plant bloeit in mei en juni met roodbruine tuilen. De vruchtvleugels vormen een stompe hoek.

[bewerken] In de tuin
De Japanse esdoorn verlangt een vochthoudende maar doorlatende grond die bij voorkeur rijk aan humus is en licht zuur. Het liefst krijgen zij gefilterd licht door de bladeren van een grotere loofboom. Vooral de roodbladige soorten kunnen bruine bladranden krijgen door verbranding in de volle zon. Vlak na het uitlopen van de bladeren zijn ze vatbaar voor late vorst en een enigszins beschutte standplaats is daarom aan te bevelen. Men snoeit de esdoorn bij voorkeur niet, maar indien nodig zeker niet van februari tot juni: vanwege een sterke sapstroom in het voorjaar zou het boompje dood “bloeden”. De Japanse esdoorn is onmisbaar in de Japanse tuin.
Cultivars
met drie-, vijf- of zevendelige bladeren

Acer palmatum ‘Atropurpureum’
Tot 4 m hoge struik met donkerroodbruine bladeren. De herfstverkleuring is rood.
Acer palmatum ‘Bloodgood’
Is in de Verenigde Staten geselecteerd. Is een tragere groeier dan de vorige.
met zeven- tot negendelige bladeren

Acer palmatum ‘Osakasuki’
Met bronsrode, zevenlobbige bladeren, deze worden later bronsgroen.
Acer palmatum ‘Elegans’
Opgaande struik. De bladeren zijn zevenlobbig, aanvankelijk bronskleurig roze, in de herft, oranje geel.
met fijn verdeelde bladeren

Acer palmatum ‘Dissectum’
Struikvormig met dwergachtige groei tot 2 m. Zeer diep ingesneden bladeren, bijna tot aan de basis.
Acer palmatum ‘Dissectum Nigrum’
Als vorige maar tragere groeier met zwartrode bladeren
Acer palmatum ‘Disscetum Atropurpureum’
Is ook bekend als Acer palmatum ‘Ornatum’. Idem als ‘Dissectum’ maar heeft een kogelvormige groei met bruinrode bladeren.