Het Geheim Van Blauwe Hortensia’s

Een bijzondere eigenschap van hortensia’s is dat de bloemen het vermogen hebben om een andere kleur aan te nemen. Dit gaat niet op voor alle soorten. Voornamelijk de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla} en de schermbloemige hortensia (Hydrangea serreata) zijn hier gevoelig voor.  Van deze planten kan de bol of het bloemscherm een blauwe kleur aannemen. Althans wanneer de omstandigheden goed zijn. De andere soorten zullen niet veranderen van kleur.

Onthoud dus, wanneer je een blauwe hortensia aanschaft, dat deze hoogst waarschijnlijk van kleur zal veranderen. Op de kwekerij zijn de groeivoorwaarden optimaal gemaakt om tot een blauwe bloemkleur te komen.

Hoe behoudt je nu de blauwe kleur of hoe kun je bestaan hortensia’s weer blauw krijgen?

Hiervoor zijn 2 zaken van hoofdbelang.

1. De plant moet kunnen groeien in zure tuinaarde. Staan de planten in grond met een neutrale pH waarde (niet zuur, niet kalkrijk) of in kalkrijke grond, dan zullen de bloemkleuren in het algemeen rood, roze of wit zijn. Voor het verhogen van de zuurtegraad kun je turfmolm of tuinturf gebruiken. Minimaal 50 % van de aarde moet hieruit bestaan.  Een zure tuinaarde is noodzakelijk voor de opname aluminiumionen (zie punt 2).

2. Om een mooie blauwkleuring van de hortensia te verkrijgen is het belangrijk, dat de grond naast een hoge zuurgraad ook ijzer en vooral aluminium bevat. Hiervoor kun je aluminiumsulfaat, kali-aluin of amoniak-aluin gebruiken. De meeste  tuincentra verkopen wel  één van deze  producten.  Afhankelijk van de grootte van de plant kun je 20 tot 100 gram aluin of aluminiumsulfaat rond de plant strooien en inharken. Beter is aluminiumsulfaat op te lossen in warm water en dicht bij de plant gieten. Let op dat het sulfaat niet op het blad komt. Dit beste tijd om deze stof toe te dienen is begin september.

De kleur blauw die verschijnt zal overigens per hortensia kunnen verschillen. Lichtroze en crèmekleurige Hortensia’s zullen verkleuren naar lichtblauw of zilverig blauw. Donkerroze of rode Hydrangea zullen een donkerblauwe of zelfs dieppaarse kleur kunnen aannemen.

Tenslotte nog een tip voor wie zijn hortensia’s liefst zo blauw mogelijk heeft: Laat uitgebloeide bloemschermen zolang mogelijk staan, want ze bevatten nog heel wat aluminiumionen die de plant opnieuw kan opnemen. Verwijder de schermen pas in het voorjaar zo tegen het uitlopen.

Interesse in nog veel meer… PRAKTISCHE TUINTIPS