16 Tips Voor Van Éénjarige Planten

1. Koop bij voorkeur planten die nog niet of nauwelijks bloeien. De meeste tuincentra verkopen planten die al volop in bloei staan. Dit verleidt namelijk meer tot aankoop. Het grote nadeel is echter dat bloeiende planten  minder goed aanslaan. Er is namelijk al veel energie verbruikt in het maken van bloem.

2. Koop je planten in het begin van het seizoen als er nog volop keuze is. Ook de wat minder bekende soorten zijn dan nog voor hande.

3. Let er bij de aankoop op dat de potjes en/of grondkluitjes niet verzadigd zijn van het water maar ze mogen ook zeker niet te strek uitgedroogd zijn. In beiden gevallen zullen de planten moeizaam aanslaan.

4. Controleer bij aankoop of de planten goed doorworteld zijn. Je doet dit door de plant voorzichtig uit het potje te trekken. Zie je voornamelijk haarwortels aan de buitenzijde van het kluitje, dan is de plant goed doorworteld.

5. Koop bij voorkeur plantjes die niet in te kleine potjes of setje staan. De kleine (vaak goedkoper) plantjes heb meestal een trage start in de tuin. Van de grotere planten heb je er bovendien minder nodig omdat ze veel sneller zullen groeien. Per saldo zal je er nog voordeliger mee uit zijn ook.
 
6. Kies plantjes die mooi compact groeien en van onderuit goed zijn vertakt en stevig geworteld. Als ze in een setje staan, moeten ze allemaal ongeveer even groot zijn.
 
7. Vermijd plantjes met verdroogde of beschimmelde blaadjes, kale stengels, wortels die door de potjes groeien.
 
 8. Wacht met het buiten zetten van de éénjarigen tot na de ijsheiligen (Half mei). De kans op nachtvorst is na die datum nihil.

9. Bijna alle eenjarige planten verlangen een zonnige standplaats. Uitzonderingen hierop zijn Vlijtig lies (Impatience), Zaaibegonia(Begonia) en de Bellenplant (Fuchsia).

10. Wanneer je éénjarigen in potten zet zorg dan voor een goede ontwatering; de pot moet aan de onderzijde een aantal gaten hebben.

11. Gebruik onder in de pot wat gebakken kleikorrels. Gebakken kleikorrels geven een extra drainerend vermogen en tegelijkertijd zorgen ze voor een vochtbuffer in droge periodes.

12. Geef de potten met éénjarigen dagelijks water. Tenzij het een regendag is. Soorten die hierop een uitzondering vormen zijn de Geranium(Perlargonium) en de Chrysant(Chrysanthemum). Deze 2 soorten verlangen een wat drogere potgrond.

13. Gebruik een goede kwaliteit potgrond (te herkennen aan het RHP-keurmerk). Potgrond van mindere kwaliteit heeft geen goede luchthuishouding waardoor de grond snel verzadigd met vocht er een matige wortelontwikkeling plaats vindt.

14. Bemest potten maandelijks met een kleine gift. Bij voorkeur een samengestelde organische meststof.

15. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en dood blad. Dit bevordert de groei en zeker de bloei van de plant. Er wordt dan namelijk geen energie verspild met het vormen van zaad.

16. Plaats de potten met éénjarigen bij voorkeur op een beschutte plek. Op plaatsen met veel (trek)wind heb je gauw last van luisaandoening of andere aantastingen. Met name op balkontuinen kan dit nogal eens problemen opleveren.

MEER TUINTIPS…KLIK HIER