TOVERHAZELAAR, winterbloeier of voorjaarsbode

hamamelisVan alle winterbloeiers is de toverhazelaar (Hamamelis) wellicht de meest bijzondere. Deze mooie heester is in staat om koude winters te trotseren. De bloei start al in januari en loopt door tot in het voorjaar.

Bij vorst is de plant in staat zijn bloemblaadjes op te rollen  en zich zelf zo te bescherming tegen uitdroging. Bevriezing vindt nauwelijks plaats doordat de bloesem oliehoudend is. Hierdoor is de struik prima in staat zich goed door de winter heen te slaan en de bloei voort te zetten tot in het voorjaar.

De  toverhazelaar is fors uitgroeiende heester van wel 3 m hoog of soms zelf nog meer. De struik is bladverliezend en heeft een bijzonder bloeiwijze van gele bloemetjes in de maanden januari tot maart.

Er zijn drie bekende soorten Hamamelis  afkomstig uit Oost Azië.

De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica), de Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis) en een kruising (Hamamelis x intermedia). Met name de laatste soort is het beste verkrijgbaar.

De Chinese toverhazelaar vindt ik veruit de mooiste soort. Hij heeft een overdadige bloeiwijze en een uitzonderlijk sterke geur. Het blad geeft in het najaar een een fraaie verkleuring naar geel, soms gemengd met oranje.  Het blad van deze hazelaar is groter dan van z’n soortgenoten. De karakteristieke vorm is breed opgaand. De Chinese toverhazelaar is geen snelgroeiende heester maar kan uiteindelijk wel een hoogte bereiken van zo’n 3 m.

Voordat je een toverhazelaar aanplant, moet je jezelf  wel afvragen of deze heester wel geschikt is voor uw tuin. Een toverhazelaar heeft in de eerste plaats voldoende ruimte nodig. Het is een echte solitairheester met breed uitgroeiende horizontale takken.

Meer winterbloeiers>>