Fruitbomen Snoeien

fruitbomen snoeienWIE EEN FRUITBOOM BEGRIJPT, KAN HEM OOK SNOEIEN.

Fruitbomen zijn een  cultuurgewas. Het is eigenlijk geen natuurlijk groeivorm. Al in de middeleeuwen hebben monniken in de kloostertuinen er een hele studie van gemaakt.
Door de bomen op een bepaalde manier op te kweken en te begeleiden wisten zij de natuur naar hun hand te zetten.

Bij fruitbomen gaat om een goede verhouding tussen groei van het takkengestel en de vorming van vruchthout. Als regel kun je stellen: Weinig snoei bevordert de vorming van vruchthout, veel snoei stimuleert tot het aanmaken van groeihout. In veel gevallen noemen we dit waterlot.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig maar wanneer je een boom hebt met veel wildgroei is de beste manier om er van af te komen: Stoppen met snoeien! . Op deze manier zal de boom tot rust komen en zal hij overgaan tot het ontwikkelen van vruchtknoppen.

Het andere uiterste is een fruitboom die nooit gesnoeid wordt. Deze bomen zijn volop bezet met vruchtknoppen, de bloei is overdadig en er komen veel vruchten aan. De
groei is vaak nihil. Op zich lijkt er niets aan de hand. Ieder jaar volop fruit is prima, zou je denken. Het probleem is echter dat wanneer de boom in deze toestand geraakt hij overgaat in de afsterf-fase.

De overdadige vruchtdracht jaar in jaar uit, put de boom uit en zal de boom snel doen verouderen. Dit soort bomen moet je dus Juist wel snoeien! Dit doe je door de doorhangend takken in te gaan korten en een gedeelte van de vruchtknoppen verdeeld over de boom weg te knippen.

fruitboom snoeien

Fruitboom met wildgroei “STOP MET SNOEIEN!”

fruitboom snoeien

Fruitboom met vruchthout “JUIST WEL SNOEIEN!”


Tuinvriend Snoeitips

>>>MEER SNOEITIPS<<<

Tuinvriend Snoeitips