Klimhortensia Snoeien

klimhortensia

Voorop gesteld, snoei van een klimhortensia (Hydrangea petiolaris) gaat ALTIJD ten koste van de bloei. Is de plant eenmaal op volle wasdom dan is het een krachtige groeier en wil je hem enigszinds in de hand houden dan ontkom je er niet aan om te gaan snoeien.

Wanneer Klimhortensia snoeien ?

Om ook weer het volgend jaar bloemen te hebben is het meest gunstige tijdstip van snoeien direct na de bloei. Doch niet later snoeien dan begin augustus. Door op deze manier te snoeien kan de plant nog hetzelfde jaar nieuwe scheuten aanmaken die voor de bloei van het komend jaar kunnen zorgen. Klimhortensia bloeit namelijk op meerjarige scheuten.

Er zit echter ook een nadeel aan deze manier; namelijk wanneer je direct na de  bloei snoeit dan knip je ook de uitgebloeide bloemschermen weg, die juist in het najaar en de winterperiode heel decoratief kunnen zijn. Bovendien kan de bloeitijd ook nog in augustus doorlopen.

Hoe klimhortensia snoeien ?

Een andere methode is in het voorjaar snoeien. Om toch noch bloei te behouden snoei je dan niet meer dan 50 %. Je kiest er voor de helft van alle afstaande takken weg te snoeien. Je neemt dan diegene die het breedst uitgroeien. Zo behoud je toch nog bloei in het komende seizoen. Zij het wel wat minder dan normaal. Het beste resultaat zul je bereiken door beide snoeimomenten te combineren.

Succes en Veel Tuinplezier

Tuinvriend Snoeitips

>>>MEER SNOEITIPS<<<

Tuinvriend Snoeitips