Winterjasmijn (Jasminum Nudiflorum)

Jasminum nudiflorum

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

De winterjasmijn komt van oorsprong uit China, waar hij groeit tegen de rotswanden. In nederland is hij prima toepasbaar als klimplant. Je kunt hem het best toepassen tegen de gevel. De plant is niet zelf hechtend. Dus een lattenwerk of klimgaas is wel vereist.

Deze plant is ook prima toepasbaar tegen noord- en zuidgevels. Dit zijn plekken waar andere klimmers het vaak af laten weten. Hij stelt weinig eisen aan de bodem. Normale doorlatende tuinaarde is prima. De jasmijn heeft kleine gele stervormige bloemen die elk jaar weer verschijnen aan de dan nog kale takken. De bloei start eind nov. en loopt door tot aan het voorjaar. Het is een plant die zich makkelijk laat snoeien. Alle uitgebloeide scheuten kun je in het voorjaar wegknippen. Na juni niet meer snoeien. Dit gaat ten koste van de bloei in het komende seizoen.

Belangrijk is de plant voldoende water te geven, ook in de wintermaanden. Langs gevels aan de noord- en oostkant kan het vaak sterk uitdrogen. De uitdroging van de plant is te herkenen aan de geribbelde en bruinafstervende scheuten. Je kunt uitdroging ook voorkomen door compost toe te voegen aan de grond. Dit verbeterd het vochthoudend vermogen.

Tip: Je kunt voor in huis de takken met knoppen afsnijden en op de vaas zetten, de knoppen zullen snel bloeien.

Meer winterbloeiers>>