Viburnum tinus

100_1945

Viburnum tinus

Dit is een zeer populaire sierheester die heel veel wordt toegepast . Het is een groenblijvende plant. Dus prima geschikt voor die plekken waar ook in de winter afscherming gewenst is. Of als wintergroene toef in de tuin. Deze heester heeft een uitzonderlijk lange bloeitijd. De start is al  begin november en loopt door tot zelf ver in het voorjaar.

Er zijn een aantal verschillende varieteiten in de handel. Viburnum ‘Gwenllian’ is in knop roze en de geopende bloemen zijn witroze. Viburnum ‘Compactum’ heeft eveneens roze knoppen waaruit witte bloemen te voorschijn komen. Viburnum ‘Eve Price’ heeft karmozijnrode knoppen, waaruit roze aangelopen bloemen komen. Ten slotte heeft Viburnum ‘Pink Prelud’ witte bloemen, die geleidelijk naar roze kleuren.

Het is een heester die uiteindelijk zal uitgroeien tot een hoogte en breedte van 3 tot 4 m. De struik laat zich goed snoeien en is daardoor ook geschikt voor de kleiner tuin. De snoei dient wel te gebeuren in het voorjaar direkt na de bloei. Je kunt hem dan fors terug snoeien als je wilt. De nieuwe scheuten die tijdens het groeiseizoen dan weer aangemaakt worden zullen in het najaar dan weer gaan bloeien. Snoei je later in het seizoen dan is de palnt niet meer in staat bloenknop te vormen.

Qua standplaats is deze heester weing veeleisend. eeen normale doorlatend tuingrond is voldoende. De vochtvoorziening moet wel voldoende zijn zeker in de zomermaanden. Anders laat de plant zijn bladeren vallen.  Halfschaduw is de meest ideale plek voor deze plant. Maar ook een zonnigeplek kan en zelf een schaduwrijke plaats verdraagt hij. In beide gevallen is de vochtvoorziening belangrijk voor de plant.

Meer winterbloeiers>>