HORTENSIA’S SNOEIEN


hortensia snoeienEen vraag die ik veel krijg is hoe je hortensia’s moet snoeien. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een flink aantal verschillende soorten hortensia’s zijn. De meest voorkomende is de bolhortensia of de boerenhortensia. Hydrangea macrophylla. Van deze soort heb je variëteiten die bolvormig bloeien en ook soorten die schermvormig bloeien. Voor beiden geldt dezelfde snoeiwijze.

Bij deze groep hortensia’s kun je je afvragen of snoeien wel noodzakelijk is. Ik heb de afgelopen jaren een flink aantal tuinen bezocht waar de hortensia’s nooit gesnoeid werden. En ieder jaar was de bloei zeer uitbundig en een lust voor het oog om te zien. De meningen zijn verdeeld over de noodzaak van snoeien. Regelmatig hoor ik dat je de struik moet verjongen. Zelf geloof ik hier niet zo in. Ik denk dat een hortensia prima in staat is om zichzelf te verjongen, mocht dit nodig zijn.

Weer anderen zeggen dat snoei noodzakelijk is voor een goede bloei. De praktijk heeft mij wel anders laten zien. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de hortensia uiteindelijk een grote struik kan worden. Ik heb exemplaren gezien van meer dan anderhalve meter hoog en een doorsnee van 3 a 4 meter.

Dit is dus wat ontstaat als je niet snoeit. Voor veel tuinen is dit veel te groot. En vanuit dit oogpunt wordt snoeien noodzakelijk. Je mag ervan uitgaan dat de snoei bij deze soort hortensia’s altijd ten koste zal gaan van de bloei. Hoe goed je ook snoeit. Wel kun je op een dusdanige manier snoeien dan je tocht nog een redelijk bloei kunt verwachten. Dit doe je door beheerst te snoeien.

Wanneer Hortensia snoeien?

Wanneer je hortensia niet te groot mag worden is het belangrijk dat je tijdig begint te snoeien. Hiermee bedoel ik al in jong stadium van de plant. Op deze manier voorkom je rigoreuze ingrepen. De beste tijd om deze groep hortensia’s te snoeien is vroeg in het voorjaar half maart/eind maart.

Meer over wanneer en hoe HORTENSIA’S SNOEIEN>>>

Tuinvriend snoeien op video

>>>MEER SNOEITIPS<<<

Tuinvriend snoeien op video