Gazon Onder Bomen

 

Hoe mooi een gazon ook kan zijn, onder het bladerdek van bomen het is over het algemeen moeilijk te handhaven. Het is niet alleen de schaduw waardoor het gras matig groeit. De bomen onttrekken ook grote hoeveelheden vocht en voeding aan de grond.

Wist je dat een volwassen boom wel 200-300 liter water verdampt per dag. En op hete dagen zelfs nog meer. Het grootste gedeelte onttrekt de boom aan het grondwater. Maar ook de oppervlaktewortels nemen het nodige vocht op.

Heb je gazon onder bomen dan is het dus belangrijk goed water te geven in periodes van droogte en ook regelmatig wat extra te bemesten. Heb je grote bomen met een dicht bladerdek waardoor er veel schaduw is dan zal het gras zich nauwelijks handhaven. Er bestaan wel graszaadmengsels voor schaduw maar dan moet je meer denken aan halfschaduw.

Een goed alternatief voor gras onder bomen is te kiezen voor een groenblijvende bodembedekker. Dit is wel niet te vergelijken met gras  maar het kan wel een heel aardig tuinbeeld geven. Te denken valt aan de soorten Waldsteinia ternata, Vinca minor,  Viola labradorica, Pachysandra terminalis, Hedera helix.  Ook kun je nog eens over deze planten heen lopen zonder al te veel schade aan te richten. Let op, ook hier geldt goed bemesten en voldoende water geven in de zomer.

pachysandra 3

 Pachysandra terminalis
 
 
viola labradorica 3

 Viola labradorica

 

Vinca minor

Vinca minor

Voor Meer Tuintips https://www.tuinvriend.nl/praktische-tuintips