Snoei De Pruimenboom Alleen In Augustus

   
Wanneer Pruimenboom snoeien ?

Het eerste wat belangrijk is bij het snoeien van pruimenbomen is dat je ze uitsluitend snoeit in de maand augustus. Zo snel mogelijk na de oogst. Pruimenbomen zijn zeer gevoelig voor besmetting met de loodglansschimmel. In de maand Augustus is deze schimmel het minst actief.

Hoe Pruimenboom snoeien ?

Wat de snoei betreft: De boom heeft geen snoei nodig voor de vruchtdracht. Wat wel belangrijk is dat de boom zich goed ontwikkeld. Daarbij moet je erop letten dat je kruisende en schurende takken verwijderd. En er moet een goede verdeling zijn van de gesteltakken.

Sterk doorgezakte takken (als gevolg van de vruchtdracht) mag je wat insnoeien op een buitenoog. Te stijl groeiende takken kun je wat uitbuigen onder een hoek van maximaal 50 graden. Dit bevordert de vruchtdracht.

Wat je wel in het voorjaar mag doen is het dunnen van de vruchtzetels. Als die er te veel gevormd zijn.

Tip: Ontsmet je snoeigereedschap met wat alcohol. Doe dit zowel voor en als na het snoeien van de pruimenboom