Onkruid In Het Gazon

     
De nummer 1 oorzaak van een slecht gazon is te weinig bemesting. Gras is een sterk groeiend bladgewas. Voor de aanmaak van blad heeft de plant veel stikstof nodig. Is de stikstofvoorzienig te weinig dan zal de groei stagneren.

Een goede groeisnelheid voor gazongras is 2 cm in de 5 dagen. Dit is tegelijkertijd ook de beste maaifrequntie die je kunt aanhouden. Loopt de grasgroei sterk terug als gevolg van stikstof tekort dan zal de mat open vallen. Onkruidzaden krijgen nu alle kans om te kiemen en onkruiden zullen de overhand gaan nemen.

Het is dus van het grootste belang om de stikstofvoorziening op peil te houden. Het beste kun je bemesten met een organische meststof. Ten eerste is deze natuurvriendelijk en ten tweede komen de voedingselementen van deze meststof geleidelijk vrij zodat er geen groeipiek ontstaat. Om de gras groei constant te houden doe je er verstandig aan regelmatig kleine hoeveelheden te bemesten.

Is je gazon eenmaal overwoekert met onkruiden dan doe je er verstandig aan het gazon grondig te renoveren. Als je het verantwoord vind om met chemische middelen te werken dan kun je het gazon spuiten met een selektief middel. Hiervan gaan alleen de onkruiden dood, Daarna is het verstandig het gazon te vertikuteren en opnieuw door te zaaien met wat graszaad.

Gebruik hiervoor goed graszaad wat niet ouder is dan 1 jaar. Heb je vers graszaad en hou je wat over dan kun je het maximaal 1 jaar bewaren op een droge plek. Graszaad wat ouder is als 1 jaar kun je het beste niet meer gebruiken. De kans dat je werk voor niets is geweest is redelijk groot.

Een groot aantal van de onkruiden in het gazon is wortelonkruid. Deze onkruiden hebben vaak een diep en sterk vertakt wortelgestel. Hierdoor zijn deze onkruiden vrij moeilijk mechanisch of handmatig te verwijderen. Wil je geen gebruik maken van een chemische middel om het onkruid bestrijding dan kun je het beste overwegen om de grasmat te vervangen.