Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

LUIS IN BEUKENHAAG

door Jan de With

Beukenhagen kunnen wat gevoelig zijn voor luis. Om precies te zijn de beukenbladluis. Met name jong aangeplante hagen, die nog weinig weerstand hebben, kunnen last hebben van deze aantasting.

Beukenbladluizen zijn reeds aanwezig wanneer nog geen bladeren aan de haag staan. De eitjes overwinteren immers in de omgeving van de bladknoppen. De luizen ontluiken in de eerste helft van april en hoeven zich op die wijze niet ver te verplaatsen, wanneer de bladeren zich ontvouwen.

De aantasting is de herkennen aan de grijs wittige substantie aan de onderzijde van de bladeren. De luis zelf is nauwelijks te onderscheiden. Vaak is het eerst merkbare symptoom het kleverige blad. De luis scheidt namelijk honingdauw af ,een plakkerige stof die zich hecht op de bladeren. De honingdauw is een goede voedingsbodem voor een schimmel genaamd roetdauw. De bladeren krijgen dan een zwarte, roetachtige aanslag.

Bij jonge aanplant kan de beukenbladluis ernstige groeiremming veroorzaken en zelfs leiden tot afsterven van de planten. Een behandeling met een milieuvriendelijk middel (b.v. Spruzit van Ecostyle) kan uitkomst bieden. Oudere hagen ondervinden over het algemeen niet zoveel hinder van de aanwezigheid van de luis.

Wel is het verstandig de haag niet laat te knippen maar vrij snel na het ontstaan van de eerst groeischeuten (eind mei-begin juni). Dit voorkomt veel problemen. Ook regelmatig uitspuiten met de tuinslang kan de luis enigszins onder controle houden.

Mocht blijken dat het een jaarlijks terugkomend probleem is en de haag niet echt tot ontwikkeling komt dan is het hoogstwaarschijnlijk een probleem in de grond en dient er groeiplaatsverbetering toegepast te worden.

Meer Praktische Tuintips

Geplaatst in Ziektes en Plagen

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

6 Reacties

 1. R Wesenbeek

  Wij hebben de laatste jaren veel last van luis in de beukenhaag ,spuiten in het voorjar net nadat de blaadjes zich ontwikkelen maar toch is hij niet fris groen meer en laat hij nu al zijn blad vallen {begin augustus}Wat moet ik doen en wat moet ik spuiten?

 2. Hans

  Beste Jan

  Ik heb in december beukehaag geplant. Nu in mei stond de haag al vol bladluis. Ik heb gesproeid, maar in combinatie met de hitte groeit de haag niet meer. Heel de tuin in omringd met haag, dus nieuwe planten zie ik niet zitten. Ik heb de haag nog gesnoeid begin mei. Onderaan de stam is het nog groen, echter naar boven toe heb ik dorre takken. Wat kan ik best doen? Extra bemesten of dode delen eruit snoeien. Hoe kan ik de haag terug snel laten groeien? Alvast dank voor je reactie, Hans

 3. claudia

  Beste Jan
  Allereerst bedankt voor alle goede tips.
  Zelf heb ik last van groene luis,in de pruimenboom,slaplanten.Wat kan ik hier het beste tegen doen?

  gr Claudia

 4. yvonne

  Ik heb een aantal haag- en beukhagen. Ze staan al een aantal jaren, en andere pas 3 jaar. Tijdens de zeer warme maanden dit jaar zaten de hagen vol!!! met luis. Veel met de tuinslang afgespoten en geknipt. Dat heeft wel geholpen, mede ook doordat de maand juli zo nat was. Maar ze zagen er niet uit tijdens de droogte. Dacht echt dat ze het loodje zouden leggen. Nu lees ik dat je adviseert om begin mei al preventief te knippen cq af te spoelen. Ga het volgend jaar echt doen!!! Dank voor je advies. Yvonne

 5. Van Hout

  Hallo

  Wij hebben bladluizen in onze berkenheg.
  Kan dit ook overgaan op de rest van de planten in de tuin??
  Wat is een optie zonder met bestrijdingsmiddelen aan de slag te moeten gaan.

  Bij voorbaat dank

 6. volker

  Haagbeuk eind Febr. bespoten met Sunspray 7E
  en in april nogmaals.
  Tot juni mooie haag, toen ineens vraat aan alle blad. Direct gaan spuiten met OKAPI en half juli herhaald, maat vreterij gaat door.
  Heeft het nu nog zin om te spuiten.
  Wil dan eerst snoeien, dan hogedruk spuit er op en dan Okapi.
  Zinnig, of al verloren zaak tot volgend jaar.
  Groet Floor.