Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Loodglans bij Kersenboom

door Jan de With

Sierkers en andere Prunus-soorten zoals pruim, kers, abrikoos, perzik – en in mindere mate peer (Pyrus) en bes (Ribes) – zijn gevoelig voor loodglans. Dit is een schimmel die via (snoei)wonden de boom of struik binnendringt.

Aantasting wordt het eerst zichtbaar aan de bladeren. Ze krijgen een doffe grijsachtige kleur. Deze kleur van de bladeren wordt veroorzaakt, omdat de opperhuid van het bladmoes loslaat en tussen de ontstane ruimte komt lucht. Later groeien er paarse zwammen op de stam en de takken. Op den duur is de ziekte dodelijk.

Loodglans is niet te bestrijden, maar door het weghalen van de takken met verkleurde bladeren kun je de infectie wel stoppen. Loodglans is een wondparasiet dus snoeiwonden zijn potentiële infectiehaarden, ook bij gezonde bomen. Wonden zoveel mogelijk trachten te voorkomen en gemaakte wonden afdekken met een wond afdekmiddel. Aangetaste takken tot op het gezonde hout terug snoeien. Het besmette materiaal niet op de composthoop maar verbranden of afvoeren.

Snoei loodglans gevoelige bomen alleen in de zomer na de oogst. Augustus is de meest gunstige maand. Dan is de kans op infectie het laagst. Ontsmet uit voorzorg voor en na elke behandelde boom of struik het snoeigereedschap met spiritus of alcohol.

Geef licht aangetaste bomen een extra stikstofgift, soms groeien de bomen er overheen.

Meer Praktische Tuintips

Geplaatst in Ziektes en Plagen

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

6 Reacties

 1. albert boomsma

  Hallo
  De appel- en pruimenbomen doen het heel goed al heb ik begrepen dat ik de elstar te rigoreus heb gesnoeid.
  Met de perenbomen heb ik problemen en inmiddels verwijderd omdat er nauwelijks vrucht was en de bladeren vol bruine vlekken zaten. Ik wil toch weer nieuwe perenbomen. Wat is de oorzaak van bruine vlekken en hoe kan ik dat voorkomen in de toekomst. Info bij een paar tuincentra leverde mij geen voldoening op, eerder ontwijkende reactie

 2. Rian van Nispen

  Hallo Jan,

  Ik heb vele meters buxushaag, die een schimmelziekte hebben,ik wil deze hagen gaan vervangen door taxus, kan dit, of zit de schimmelziekte ook in de grond? wat moet ik doen voor ik de nieuwe taxushagen ga planten?
  Wat zou jij mij adviseren?
  vriendelijke groeten

 3. edith brons

  Dankuwel. Onze kersebomen in Italie staan er niet goed bij, ook al geven ze een overweldigende oogst. Ik had al eens gelezen dat de beste snoeiperiode na de oogst is, maar nu is het mooi te weten dat het in NL augustus is. Zou ik het nu kunnen doen? de kersen zijn rijp en heerlijk.Het is nog niet zo moordend heet, maar dat kan natuurlijk veranderen. Normaal zijn juli en augustus de heetste maanden.In augustus kun je daarom hier geen bomen snoeien. de natuur is in zomerrust en uitdrogingsgevaar ligt op de loer. Betekent uw advies voor Umbria eind september, want dan begint hier de tweede groeiperiode?
  Ik gebruik dit bericht ook om een vraag te stellen over iets heel anders. Er schijnt een product te bestaan tegen ziektes in cipressen, dat opgenomen wordt via de wortels. Kent u dit?

 4. martin ravestijn

  Wat vind u van VBC en waar kan je zoiets kopen? VBC Ultra, het nieuwe VBC werkt van geen kanten.Wat zou u hiervoor in de plaats gebruiken, wat gebruiken vruchtboomkwekers?

 5. maureen hokstam

  ik zit met een pruimen boom die vruchten draag zegt maar net uit de blozem komt maar nu zijn de bladeren gekruld en de jonge fruitten hebben donkeren stip en als ik die open maak zit er een
  ruob wat zou ik hier aan kunnen doen . a.u.b

 6. H.W.G.M. Martinussen

  Mogen gesnoeide loodglanstakken in pruimenbomen (laagstam) onderstam St. Julien i.p.v. verbrand worden, wel verhakseld worden op het perceel waar de bomen staan?
  Ik wacht uw reactie per mail af en dank u voor de genomen moeite.

  Met vriendelijke groet,
  Huub Martinussen
  Herkenrade 9
  6265 NG St. Geertruid.
  Tel.nr. 06 125 45 280