Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Het weefsel van Spinselmot of Stippelmot

door Jan de With


Spinselmotaantasting Een regelmatig voorkomende aantasting bij Appel-achtigen (Malus) en Kers-achtigen (Prunus) is de spinselmot.

Soms kan deze aantasting zo heftig zijn dat de struik of boom in het voorjaar niet eens uitloopt maar verandert in een soort magisch spookachtig gedrocht volledig omwonnen met een zilvergrijs spinselweb.

Je krijgt het idee dat er iets zeer ernstigs aan de hand is en de plant dood zal gaan. Toch valt het mee…

Het spinsel is afkomstig van de larve (rups) van de spinselmot. De spinselmot, ook wel stippelmot genoemd, is een kleine nachtvlinder. Vanaf juli tot eind augustus zijn ze waarneembaar. Het zijn kleine witte vlindertjes met zwarte stippen.

De spinselmot is op zich het probleem niet. Het zijn de rupsen die de aantasting veroorzaken.

spinselmot of stippelmot larve van de spinselmot
Spinselmot Rupsen van de spinselmotLevenscyclus van de spinselmot

levenscyclus van de spinselmotDe volwassen spinselmot legt in de periode juli – augustus de eitjes op de takken van bomen en struiken. De eitjes komen voor de winter (Sept-okt) nog uit.

Over de eitjes heeft de spinselmot een schild gecreëerd wat de larve beschermt tegen “vijanden”. De larven spinnen zich ook nog in en op deze manier kunnen ze goed overwinteren.

In april gaan de larven, ook wel rupsen, naar de bladknoppen en doen zich te goed aan het uitlopende blad. De rupsen zijn gelig met twee rijen zwarte stippen over het lijf en een zwarte kop.

Rond juni zijn de rupsen volgroeid en spinnen zich in dichte cocons. De overgang van rups naar vlinder zal ongeveer 4 tot 6 weken duren. Uit de cocons komen in juli – augustus de spinselmotjes. Deze leggen dan weer eitjes en de cyclus begint opnieuw.


Bescherming

De grote hoeveelheid spinselweb is niet meer dan een natuurlijke bescherming voor de rupsen tegen natuurlijke vijanden.

Gemeenschappelijk weven de rupsen taaie spinsels om de takken en zijn op deze manier onbereikbaar voor vogels en kunnen ze rustig hun gang gaan. Zelf in de buurt staande voorwerpen kunnen volledig ingepakt worden met het zilverachtige spinsel.

De indrukwekkende nesten van gesponnen draden geven de struiken en mysterieuze, bijna spookachtige uitstraling.


Schade

Gelukkig brengt de stippelmot maar 1 generatie rupsen voort per jaar.

De ergste schade vindt voornamelijk plaats in het voorjaar . De aangetaste bomen en struiken komen nauwelijks in blad of als ze al blad zijn, kunnen ze in zeer korte tijd kaal gevreten worden. In juni gaan de rupsen zich verpoppen en stopt de vreterij.

Over het algemeen weten de meeste planten zich hierna weer goed te herstellen. Alhoewel er wel enige groei achterstand kan optreden. Met name in de vruchtvorming bij fruitbomen.

Soorten die gevoelig zijn voor de spinselmot-aantasting zijn Prunus (Kers), Malus (Appel), Crataegus (Meidoorn), Salix (Wilg) en Euonymus (Kardinaalsmuts). Maar ook ander struiken kunnen aangetast worden.

spinselmotschade

Spinselmotschade

Bestrijding

Meestal herstellen bomen volledig, zelfs als ze in het voorjaar helemaal kaal worden gevreten. Daarom behoeft de spinselmot niet perse bestreden te worden.

Het is niet aan te raden om met chemische middelen te gaan bestrijding omdat je daarmee ook andere dieren (vooral vogels) in de voedselketen schade toebrengt.

Gaat het om een enkele struik dan kun je de nesten handmatig verwijderen of de takken met een stevige waterstraal afspuiten.

Het kan zijn dat het een jaarlijks terugkomende aantasting is. In dat geval zou je gebruik kunnen maken van “biologische bestrijdingsmiddelen”.

Belangrijk is dat je het middel vroegtijdig toepast. Zijn de spinsels reeds aanwezig dan heeft de inzet van een biologisch middel vaak een zeer beperkt effect.

De eerste behandeling moet reeds plaats vinden in september met een herhaling in oktober. Vervolgens vroeg in het voorjaar (mrt) met en herhaling in april. Op deze manier worden de rupsen reeds in vroeg stadium uitgeschakeld.

Als middel moet je een middel nemen ter bestrijding van rupsen. Deze zijn in de meeste vakhandels wel te koop.


Meer PRAKTISCHE TUINTIPS

Geplaatst in Ziektes en Plagen

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

92 Reacties

 1. Rita Bastiaens

  Mijnheer Jan, hartelijk dank,in de tuin op de azalea’s is het enorm,nu weet ik wat hetis, dank je wel, om dit te delen met ons, een fijne groet,Rita

 2. a.arias

  ja dat heb ik ook war de planta zwaatbes en charoo of kaki
  dat heb ik ook wat moet ik doen voor dit wetje u dat groetjes arias

 3. De Greef Gerard

  Bedankt Jan voor de waarschuwing
  Ik zal zeker opletten,had er nog nooit van gehoord dank u

 4. minkehofman

  Heb zelf ook rupsen in mijn haag maken geen groot web,dus ik laat het zitten en zie wel.Je schrikt natuurlijk wel maar laat ze gaan het komt meestal wel weer goed.En bedankt voor de @

 5. monique

  Beste Jan,

  Wij hebben een enorme appelboom in de tuin staan die tot 2 jaar geleden altijd honderden appels gaf. Alleen 2 jaar geleden kregen we last van een soort suikerspin om bijna alle takken heen. Ook kwam er roestwater van de boom af en lag het straatwerk helemaal vol met hele kleine zwarte stipjes.De boom gaf ook geen appels meer. Ik had de hoop met de vroege vorst van afgelopen jaar, dat alle insecten/ziektes kapot zouden vriezen en de boom het dit jaar wel weer zou gaan doen. Niets is minder waar, het probleem is weer precies hetzelfde en heeft nu een grote struik onder de boom ook aangetast. Bij het lezen van jouw email heb ik het vermoeden dat onze boom ook last heeft van spinselmot. Zou je mij een middel kunnen adviseren om voorgoed hiervan af te komen. m vr gr Monique

 6. Lia

  Beste Jan,

  Bij mij zit al jaren spinselmot in de kardinaalsmuts.Tot nu toe alles weggeknipt,dus ook de bloemen.
  Ga in september aan de slag.
  Bedankt,
  Lia

 7. marijke saedt

  Ik heb 3 leiperen in de tuin.
  Elk jaar zitten die bomen vol
  met perenroest , hoe kom ik hier vanaf???

 8. Roberto

  Jan Bedankt! Nu weet ik hoe die rupsen heten. Vorig jaar zat de appelboom nog vol. Toen regelmatig gespoten met de tuinslang en voor de winter flink gesnoeit. Nu nagenoeg vrij van rupsen.
  Voor huis nog wel een enorme plaag aan rupsen in boom/struik waar ik de naam niet van weet. Hij begint het jaar met trosjes witte bloemmetjes die heel erg lekker ruiken. Wie weet de naam?
  Ik probeer dit jaar het daar ook op te lossen.

 9. toni

  zo bedankt weten we ook weer mijn tuin zit echt vol jammer van mijn struiken maar als het weer goed kom ben ik ook wel weer te vree .
  gr toni

 10. Herman Goetelen

  bedank voor de tip, men zou boom anders zo maar omhakken

 11. simone

  bedankt jan voor deze raad ik ben blij dat ik er meer van
  weet ,want wij hebben er ook mee te maken
  nogmaals bedankt
  groetjes
  simone

 12. herman

  Bedankt Jan,
  Voorlopig heb ik nog geen last van de spinselmot maar nu ik vewittigd ben zal ik er speciaal opletten.
  Herman

 13. Wiel

  Hallo Jan
  Ik heb hem al enkele jaren niet meer gezien.
  groetjes Wiel

 14. yvan

  bedankt om de vele tips en uitleg gr

 15. Gretha v. Engelenhoven

  Ik heb het in de haag zitten
  de haag zit helemaal vol en pikt ook
  moet ik de slag erop zetten ?
  vriendelijk bedankt het is iets nieuws voor ons…………

 16. R.Cocheret de la Morinière

  Geldt dit bericht ook voor mijn Liguster heg, die helemaal kaal wordt?

 17. lebbe hubert

  Dank voor de prachtige uitleg.

 18. Massaer Rita

  Dank u voor de goede tip want wij hebben er veel in de tuin zelf op mijn geraniums amai dat heb ik noch nooit gezien zo veel

 19. jan hendrik veldhuis

  ik vind dit een goeie tip ik heb zelf ook een appel boom heb ze nog niet gezien maar zal er rekening mee houden bedankt voor de tip

 20. martien van den heuvel

  Hallo Jan,bij mij zat de spinselmot in een appelboom,maar ik deze zoveel mogelijk verwijderd.
  Met vriendelijke groet,
  Martien

 21. Patrick uit Melle

  Beste Jan,

  Het is mij begin dit jaar ook opgevallen op de jonge struiken kardinaalshoed ( Euonymus europaeus). Ik winst niet dat het om spinselmot ging en gezien de lichte aantasting heb ik het met de hand kunnen verwijderen. In een web(spinsel) zaten nog een tiental rupsen en die heb ik maar voor de vogels gelaten.Vorig jaar had ik een zware aantasing op gelijkaardige struiken ( de kardinaalsmuts lijkt een gegeerde waardplant te zijn voor deze rupsen) en die ben ik met brandnetelgier te lijf gegaan. Dit jaar is niets meer te merken en de struik staat er weer prachtig bij.
  Met vriendelijke groet,
  Patrick vh

 22. Ton van Burik

  Bij mijn ochtendwandeling met mijn honden kwam ik een boom tegen die van boven tot onder ingepakt was met een soort web. Door de weken heen kwamen er steeds meer ingepakte bomen bij, en werden vervolgens ook helemaal ontgroend. Best mysterieus en zeker een mooi sprookjesachtig geheel. Op internet gezocht naar de oorzaak, en nu ook van Tuinvriend de bevestiging gekregen. Indien interesse voor plaatsing van foto’s, laat even wat weten, ze zijn heel apart.
  Met vriendelijke groet, Ton.

 23. Grace

  Dit bevestigt mijn vermoeden bij ons zaten ze op ons krentenboompje waar net de krentjes beginnent te groeien,, we hebben de takken eraf geknipt en nu zijn ze weg, gelukkig zijn er nog wat takken over….

 24. Albert

  Beste,

  dit is een mooi gebaar van jou naar de tuinliefhebber.
  ook ik heb dit probleem en ben je dankbaar.

 25. Hilde Lammens

  Hoi, bedankt voor de waarschuwing. Wij hebben wel iets tegen de fruitmot nl carpovirusine. Dit is een biologisch produkt die misschien ook helpt bij andere rupsen.
  Ik heb eigenlijk nog een vraagje: mijn zwemvijver zit vol van de draadalgen. Nog niemand heeft mij een goed middel gegeven om van deze verlost te worden. We hebben al liters produkten erin gegoten, het water is zuiver en heeft de juiste ph en andere waarden maar de algen blijven groeien. Het is zo erg dat je er niet in zwemmen kan! Jij weet zeker en vast een oplossing!Bedankt. Hilde

 26. Miche Kennes Agemans

  Bedankt voor je uitleg zeer nuttig.Groeten Miche

 27. Ton de Jong

  Beste Jan.

  Bedankt voor deze mail, ik heb namelijk een appelboompje van twee jaar staan en deze zit vol met een net van de Spinselmot ik weet nu waar ik aan toe ben en zal het voor dit jaar maar zo laten,hatelijk dank voor de informatie.

  Gr. Ton.

 28. Ton de Jong

  Beste Jan.

  Bedankt voor deze mail, ik heb namelijk een appelboompje van twee jaar staan en deze zit vol met een net van de Spinselmot ik weet nu waar ik aan toe ben en zal het voor dit jaar maar zo laten,hartelijk dank voor de informatie.

  Gr. Ton.

 29. giel janssen

  beste jan veel last gehad van spinselmot in de houtwal ,vooral in de kardinaalsmuts.
  de meeste bomen omgedaan maar nu zitten ze in de fruitbomen .
  is er ook een huismiddel tegen
  gr giel

 30. Jos Levelt

  Gewoon in de winterperiode jan-begin maart bestrijden met VBC is nog altijd de beste oplossing.

  Zitten ze eenmaal zichtbaar in je appelboom?
  aangetaste delen wegknippen en de vruchten zoveel mogelijk laten zitten. Vervolgens bespuiten met een pyrethrum oplossing.

 31. Esther

  Geweldige site!
  Maar ik heb ook een vraag!Ik heb erg veel buxus in de tuin staan,maar sinds kort zijn er hele takken ervan geel…
  Als ik de tak bekijk zie ik geen beestje of zo.
  Wat is het en beternog;hoe voorkom ik dat al mijn buxus hier aan onderdoor gaat?

  Vriendelijke groet van een doorgewinterde tuinliefhebber!

 32. Arnold

  Spinselmot nu zelf ook in de tuin,altijd afgevraagt wat is dit
  Ben nu helemaal op de hoogte
  Bedankt Jan voor uitleg

 33. louise v a

  Heb al heel veel bladeren verwijderd v,d, appelboom, dat er dit jaar maar weinig appels aan komen.Wat ik nog wel vreemd vind is, dat er heel veel blad aan de fruitbomen zit en ook uit z’n krachten gegroeid. Veel en groot blad en bijna geen fruit. dat snap ik niet. bedankt in ieder geval voor het antwoord van de stippelmot. grt. louise

 34. Fred heijtink

  Beste tuinvriend,

  Dit bericht is niet voor plaatsing bedoeld.
  Bedankt voor de vele tips, die ik van u ontvang. Ik doe er af en toe mijn voordeel mee!
  Als leraar zie ik af en toe spelfouten in de berichten. Zij storen mij niet, maar het zijn onvolkomenheden, die verholpen kunnen worden. Zo bied ik aan de teksten even door te nemen en te corrigeren. Dit in ruil voor de moeite die u doet voor zovele anderen. Zo kunnen we iets voor elkaar doen.
  Ik voel mij niet beledigd, als u hier niet voor kiest; het is gewoon een aanbod.

  Ik wacht uw reactie af.

  Vriendelijke groet,

  Fred Heijtink

 35. Sarah

  Oh het zit er eng uit.
  zo’n mooi beesje die zo enorm schade kan inrichten ONGELOOFLIJK!!!!
  Dank u wel Best Jan

 36. peter

  wat heel goed werkt tegen spinselmot is bespuiten met spruzit.
  Het is biologische en het werkt echt goed ook tegen luis in bv de tuin bonen je moet het echter wel na 7 dagen nog een keer doen als het niet voldoende heeft aan geslagen

 37. TON

  ik heb een kleine tuin achter mijn huis, enheb verschillende fruitboompjes alles in cementkuipen .en jahoor ook ik ben geschrokken van die sluiers ik heb alles gaan kontroleren elk gekruld blaadje ook een aantal blaadjes weggehaald plus vele rupjes. mijn vraag is mag ik aangetaste blaadjes verwijderen. gr TON

 38. jan Frieswijk

  bedankt voor de tip, ik had ook een sierstruik die hier last van had, ik dacht op dat moment aan de eikenrups en heb de struik compleet eruit gehaald incl. rupsen. Gelukkig voor mij was het al niet zon mooie sierheester. gr. jan

 39. margreet

  Vorig jaar hadden wij ook last van deze plaag. Het leek wel een spook straat. Ook heel vies auto kon niet bij de deur blijven staan alles plakten. Nu nog niet gezien.
  Margreet

 40. Frank - BE

  Bedankt voor de info. Heb dit reeds gezien in de tuin maar weet nu wat het is.

 41. bely

  Wat leuk,
  dat ik dit bericht las over de spinselmot.
  Daar ik ‘n aantal weken terug zoiets heb verwijderd, maar niet wist wat het was, dus heb ik goed gehandeld.
  Leuk die informatie.
  Bedankt Groetjes Bely.

 42. Maes

  Dank voor info Jan

 43. henk van der vleuten

  Mijnheer Jan.
  In mijn appelboom zat ook de spinselmot
  op enkele takjes,heb de takjes afgeknipt.
  en nu maar hopen dat ze weg blijven.

 44. wiske

  beste ja,
  he,he nu weet ik eindelijk waar al dat rag vandaan komt, ik heb het gewoon iedere keer verwijdert met een borstel en dat hielp, maar nu ben ik wel geruster, het kan niet echt kwaad
  doe zo verder
  groetjes

 45. De Jonghe Walter

  Bedankt Jan om ons in te lichten over de gevolgen van de spinselmot en wat we er tegen kunnen doen.
  Enkele jaren geleden heb ik dat gezien op boompjes langs de dam naar Eksaarde en werkelijk het lijken spookbomen.
  Maar alles is goed gekomen.

 46. Sylvia

  Bedankt voor de tip ik heb ze momenteel in de abrikoos en appelboom zitten.
  Ben toch wel van plan ze te gaan bestrijden in september.

 47. Piet v d Aart

  Bedankt voor de tip en ik hou het in de gaten!!!!~Groetjes van Piet.

 48. mireille

  dankjewel voor de info,ik ga het in de gaten houden

 49. Khaloian

  Lieve Jan. Ik heb een kersbom al 7 jaar oud. De bom in voorjaar krijgt heel veel bloemen. Later de helft van de bloemen valen uit. De rest van bloemen groeien tot fruchten, maar ze valen ook uit. Am eind heb ik paar tientjes kersen op de bom. Wat is de oorzaak?Het jaarlijks terugkomende besmeting van de luizen kan een oorzaak zijn? Ik gebruik wel bestrijdingmiddellen, maar dat helpt tijdelijk, over paar weken luizen komen weer terug. Help mij A.U.B.

 50. Els D

  hallo,ik heb op mijn rozen gekrulde bladeren,vorig jaar ook al,als ik een blaadje terug vouw zit daar ook een rupsachtig beestje in,het is onmogelijk om dat bij alle rozen te verwijderen,ik heb ook al gespoten,wat is dit en wat kan ik hier aan doen zodat het volgend jaar rupsvrij is? vr.groeten Els.

 51. Riet Kester

  Hallo tuinvriend,
  Het verschijnsel van de spinselmot kende ik niet heb het ook nog nooit gezien. Wel zit er bij mij een soort spinnewebben tussen te takken van mijn taxis boompje van 1,5 m. hoog Ik heb het geprobeerd weg te spuiten met de tuinslang maar dat lukt niet zo best. Is dit schadelijk of kan ik het gewoon laten zitten? vr. groet, Riet

 52. g.van.geemen

  18mei 2011 om 14;10

  heb reeds kennis gemaakt met dit fenomeen
  heb reeds een middeltje gebruikt.

 53. mieke

  Bij mij is dit ook het geval, Mijn appel boompje had heel veel bloesem gehad en beloofde veel moois,Tot al het blad werd opgegeten en het krioelde van de rupsjes.
  Geen appeltjes dus maar wel feest voor de vogels die er naar ik aanneem hun jongen mee hebben gevoed want ik het het steeds gevolgd,geen rupsje meer te zien, Inderdaad komt er weer nieuw blad en ik zal voor een appel wel naar de groentezaak moeten gaan.Geen probleem!
  Het is een leuke rubriek. alle goeds!

 54. Annemiek Wissink

  Beste Tuinvriend,

  Hartelijk dank voor deze informatie.

  Vr.gr.
  Annemiek

 55. John Peters

  Ik heb hier redelijk last van sinds een tweetal jaren.
  Alleen in mijn appelboom (James Grieve) Ik heb het tot nog toe opgelost met stevig spuiten met water, maar dit jaat lijkt het hartnekkiger. Er komen wel appels aan maar in geringe mate
  Mijn golden delicious, welke er 5 meter vanaf staat heeft niets behalve wat luis in geringe mate, welke met afspuiten met water snel is opgelost Ik kijk het met JG-boom nog een
  jaar aan en denk a.s. September je advies op te volgen.
  Dank voor je tip en groeten van JP. Overigens een heerlijke appel ook voor de appeltaart (een oud ras)

 56. theo eijkhoudt

  Beste Jan,
  een lezens- en wetenswaardig artikel, dat over de spinselmot. Ik heb er nog nooit mee te maken gehad, maar het is goed om het te weten, dan weet ik wat me te doen staat als het een keer voor mocht komen.
  Bedankt voor je lezenswaardige en interessante tips!
  Theo

 57. Ria

  Beste Jan,

  Ik denk dat ik ook spinselmot heb in mijn coniferenhaag. Nog nooit heb ik hier last van gehad. De coniferenhaag is ong. 25 jaar oud.
  Deze wordt nu op plekken ook bruin. Jammer hoor. Hopelijk gaat ie het nog redden ! ? ?

  Groeten Ria

 58. harry

  IK HEB EEN BEUKENHAAG EN DIE BLAADJES PLAKKEN EN ZIJN KLEVERIG WAT MOET IK DOEN GROETJES

 59. gerrit

  bedankt voor dev waarschuwing ik ben blij dat het geen kwaad kan al is het in de duinen net een spookduin echt iets voor een film

 60. Maria Redert

  Beste Jan,

  Bedankt voor je duidelijke mail, weet nu hoe te handelen!vr.groet Maria

 61. Nanne Boon

  Precies op tijd: ik haal regelmatig deze rupsjes met schijnbaar veel eitjes in de buurt weg. Veel aangevreten bladeren in de sterappelboom,maar ook de Doyenne du Comice. Opvallend , waar de rups vertoefd is het blad dichtgekruld.
  Bedankt voor de uitgebreide toelichting,

  N. Boon

 62. verhoeven rene

  toch prachtig, die natuur. Waarom bestrijden? Ga met je kinderen kijken naar die boom/struik. Leer ze dat verhaal van opbouwen en groeien. Zeker niet bestrijden !!

 63. Tanja

  dank je wel voor het artikel Jan.
  Nu weet ik eindelijk wat voor soort vlindertje er uit die rupsjes komt.
  Hier in het park zijn er een paar struiken aangetast.
  In de duinen zie ik ze ook vaak.
  Vind het eigenlijk wel mooi om te zien zo’n nest vol met die rupsjes.
  haha maar goddank niet bij mijzelf in de tuin,dat zou toch een iets ander verhaal zijn dan.

 64. benny p

  ik heb een probleem met myn rozen het blad begint te krulen ,wat kan dat zyn ?

 65. claire

  Bedankt Jan voor de tips!

 66. rien

  jan hartelijk dank voor de informatie het zijn de rupsen maar ook de slakken hebben wij veel last van.we gaan eerst maar een dinsdag lekker 14 dagen met vacantie naar turkye en daarna zien we wel weer.tot over 14 dagen jan. groetjes rien en truus van loon.

 67. fien

  ik wil mij bij deze afmelden dank uw .

 68. Joost van den Broek

  ja inderdaad heb met het wandelen met mijn Borders afgelopen maandag zo’n boom gezien zoals die staat afgebeeld.

  Boom zat geheel vol met de Spinselmot, zag er magisch / spookachtig uit van het Spinselweb.

  En bedankt voor de ontvangen informatie

 69. claes Johan

  Beste Jan,
  Kan dit ook voorkomen op taxushagen en palmhagen?

 70. aglae

  dank u tuinman zal opletten voor de spinselmot hopelijk heb ik er nog niets van opgemerkt.

 71. Harry Berndsen

  Beste Jan,

  Wat is een goed biologisch middel tegen deze mot?

 72. jan vergoossen

  zeer leerzama uitleg.

  wat zijn de natuurlijke vijanden van deze rupsen?

 73. walter

  Ik heb jullie raad toe gepast het probleem heeft geholpen.
  mijn dank er voor.
  Groetjes.

 74. Guido

  Dank voor de tip,

  Ik heh een prachtige grote struik waarvan de bladen van groen naar rood verkleuren nu staan enkel de rode uitgelopen bladen nog op de struik de rest is dor , zou dat ook die plaag kunnen zijn ?

  Groetjes

 75. Tiny de Wit

  De rupsjes die wij in de (jonge) appelboom hebben zijn zwart. Voornamelijk aan de uiteinden van de takken, ingekapseld in het blad. Vorig jaar was dat ook al. Wat kan dit zijn? Komt dat elk jaar weer terug? Is spuiten met een groene zeep oplossing misschien een oplossing? Dit hebben we nu ook met de beukenhaag gedaan. Het was voor het eerst dat we er luis in ontdekten, en zoveel!!!

 76. K. Noldus

  23 mei 2011

  Jan bedankt voor deze informatie.
  Ik heb de appelbomen zoals de Goudrenet,
  de sterappel en de malusappel reeds behandeld
  met een biologies middel van Bayer.
  Het resultaat is geweldig en heb geen last meer van deze Spinselmot.

  Met vriendelijke groeten
  K. Noldus

 77. Gaby

  De rups die in mijn appelboom zit heeft een geel kopje. Ik heb ze van mijn boom afgepakt en dan scheiden ze een citroen- geur af.
  Omdat ik ook veel beginnende vruchten nu niet meer zie heb ik de rupsen toch allemaal verwijderd; ik vond het zonde van mijn lekkere appeltjes!
  Enig idee wat de geel gekopte rups is of wordt?

 78. henk aalten

  Beste Jan,ik heb met aandacht het artiekel over
  over spinselmot gelezen.zeer leerzaam.bedankt

 79. Hubert De Pourcq

  Geachte tuinvriend,

  Van Harte dank voor uw uitleg.
  Dat weten we dan ook weer.

  Vriendelijke groeten,
  Hubert

 80. jean haegeman

  beste tuinvriend
  bedankt voor de goede uitleg
  jean

 81. miek golombeck

  heeee die Jan!!!
  altijd weer blij met nieuwe wetenswaardigheden en nieuwe tips!! je bent weer hartstikke bedankt!!
  groetjes uit frankrijk, waar ik dit motje nog niet gezien heb (gelukkig), maar ik houd de boomgaard in de gaten!!
  groetjes!!

 82. Jan Vehof

  Ik herken in uw artikel over de spinselmot wel mijn probleem, maar in de vorm van een ander type rupsje. In het voorjaar worden de bladeren van de boom opgegeten door hele kleine rupsjes die zich in kleine trosjes, ontwikkelen in de holte van een blad.
  Na verloop van tijd laten ze zich individueel aan een spindraad naar de grond afzakken.
  Ze hebben ondertussen wel een groot deel van de bladeren opgegeten, en ik denk de vruchtbeginselen ook, want uit de bloesems ontstaan geen vruchten meer.
  In Juni herstellen zich de bladeren wel weer,
  maar vruchten zijn onvindbaar.
  Wat kan ik hier tegen doen?

 83. F. van Winkel

  Hoi Jan, mag ik in december mijn Blauwe Regen snoeien? Of kan dat alleen bij ‘n jonge plant?

 84. Pascal Bank

  Weet iemand waar je ter bestrijding het middel carpovirusine kunt kopen voor particulieren?

 85. ChapmanMaura

  I took my first loan when I was 20 and that aided my relatives very much. But, I require the credit loan once again.

 86. j wellen

  waar kan ik voor mijn particuliere fruittuin carpovirusine kopen of een alternatief?

 87. Yvonne

  Onze buurvrouw heeft een appelboom in de tuin die eerst heel mooi in bloei stond maar nu vol zit met die beestje’s en idd ook al dat spinnerag achtige. Enigste nadeel is dat die rupsje’s overal kruipen, niet alleen bij haar maar ook bij ons op de schutting, de schuur achterin de tuin, tuinmeubels, muren ze komen zelfs binnen. Heb nu zelfs de roosters bij de ramen allemaal dicht gedaan en de ramen zelf omdat ze overal door heen komen. Ze kruipen zelfs over mn ramen heen. Baal als een stekker vooral met dit mooie weer en mn buurvrouw weet niet wat ze hier mee aan moet. Heeft u hier ook een oplossing voor want ik zit hier nou niet echt op te wachten die boom staat bij haar in de tuin maar nu hebben wij er ook last van en ook andere buren

 88. loopbaanbegeleiding Limburg

  Hartelijk dank voor dit bericht! Nu weet ik eindelijk wat het is dat in mijn appelboom zit! Ik ga snel naar de winkel voor een rupsenbestrijdingsmiddel :)

  Groetjes,

  Ans Jansen

 89. Veere kleinlugtebeld

  Welke blaadjes vinden ze lekker

 90. J.M. Ketelaar

  Ik ga zowel de rupsen als de wolluis met de elctrische vedrfsripper te lijf dit was voor mij tot nu toe het meest succesvol.

 91. Ingrid Schubert

  Hallo,
  Ik heb net tot mijn schrik ontdekt dat ons appelboompje – vol met beginnende appeltjes- helemaal vol zit mer rupsen, die in een spinsel zitten.
  Ze zijn zwart.
  Als ik ze straks met water wegspuit, kunnen ze terugkryupen.
  Hoe bescherm ik het boompje?
  Is ee een soort lijmwindsel dat om de stam gewikkeld kan worden?
  Kan ik zoiets zelf maken?
  Vriendelijke groet,
  Ingrid Schubert

 92. j.brandt

  Jan bedankt heb de kleine witte motjes gezien en mijn stuik zag er niet uit het leek inderdaad wel een spook maar ik ben iets radicaler te werk gegaan…ik heb mijn voegenbrander erop gezet en er heel snel op en neer meegegaan zodat de (stevige) struik niet verbrande nou ik moet zeggen dat ging goed de spinsels waren zo weg en daarna met water zoals u zei.
  Het ziet er weer een stuk beter uit.