Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Vraag het Tuinvriend

 

Heb je tuinvragen of wil je iets delen ?

Je bent vrij om hier al je vragen omtrent je tuin aan mij te stellen. Je kan dat doen door onder aan dit bericht een reactie (je vraag) achter te laten.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk en geef een goede omschrijving van de situaitie.

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

501 Reacties

 1. Rien de Vries

  ik heb een red robin boom war de krulziekte in zit waarmee en wanneer kan deze boom behandelen ?

  Bvd : Rien de Vries

 2. kevin

  Hey
  ik heb net coniferen gepland , en heb alle kluitzakken eraf gehaald zonder ik het wist en zo gepland zou dit kwaad kunnen ? Gr

 3. h.barkhofh.

  Heb geraniums gestekt komen goed aan maar nu komen er gele randjes om de blaadjes kunnen ze ook te donker staan

 4. Jeanette Rottier

  Hallo,
  Ik heb bandwilgtakken, die wortels hebben. Ik zou deze plant graag in de tuin hebben. Wanneer kan ik deze tak het beste poten.

  Mvg, Jeanette

 5. kimberley

  Hallo tuin vrienden 🙂
  Vraagje.vorig jaar februari ben ik naar mijn huisje verhuist. Hier stonden toen (en nu nog) een rij buxushaagjes . nu een jaar later, zie ik dat deze bruin beginnen te worden en af te breken. :/ wat doe ik hieraan om deze terug gezond te krijgen?

 6. kitty stubbe

  Hallo!

  Ik moet er zelf om lachen, maar onervaren als ik ben heb ik vandaag twee leilindes besteld voor mijn nieuwe tuin.(pas verhuisd)
  Ik had gedacht dat ze over drie weken zouden komen leveren maar tot mijn verbazing kwamen ze dezelfde dag nog …Ze waren in de buurt..
  Ik heb al enkele bomen aangeplant, maar wist niet dat er voor leilindes een hele constructie vereist was.Ik dacht dat voorgeleide lindes zo geplant konden worden met evt. een extra lange stok om ze aan vast te zetten.Ze staan voor een schutting en steken er ongeveer anderhalve meter bovenuit.Kom ik er nu niet onderuit om die enorme palen te gaan bestellen die ingeboord moeten worden , lol en een hele ijzeerconstructie om alles met elkaar te verbinden of kan ik ze ook gewoon zo laten staan met evt een hulppaal om de boompjes wat extra steun te geven ik heb ze nu even met touw aan de schutting vastgebonden(losjes)en ze lijken redelijk stabiel nu…Ik zou ze onderling natuurlijk nog met bamboe aan elkaar kunnen verbinden…bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord….!!

 7. Corry Schippers

  Beste tuinman,

  Wat kan ik doen aan zwarte schimmel op Italiaanse jasmijn en camelia? Welke grondsoort en welke voeding hebben deze nodig ?

  Bij voorraad dank voor jouw antwoord,
  vriendelijke groet,
  Corry Schippers.

 8. Manuela

  Beste Tuinvriend,

  Wij hebben een ligusterhaag die nogal verwaarloosd is. Een plant is bij wijze van experiment gesnoeid en komt niet echt meer op. Vier planten staan blijkbaar op een goede plek (tegen de coniferen) en groeit geweldig goed. En de anderen zien er wat magertjes uit. Hoe en wanneer kunnen we het beste snoeien om de boel te herstellen?

  Groetjes,
  Manuela

 9. Ton Aarts

  Hallo,

  Ik heb een sinaasappelboompje maar weet niet
  hoe ik die weer in de bloei krijg?

  Wie weet raad??

  Gr. Ton.

 10. rudi

  Ik heb een appelboom de elstar hij is pas 2 jaar en kreig t nu gekrulde blaadjes wat is dat

 11. Icelady

  Ik heb vorig jaar een kersenboom gekocht en staat in een grote pot.
  Vorig jaar mooi gebloeid maar geen kersen. Nu weer in bloei maar de pot zit aan de buitenkant vol met kleine zwarte beestjes ( volgens mij geen luis, lijken soort torretjes) ze kruipen via de stam omhoog. wat is dit en watkan ik ertegen doen?

 12. Carmen

  Wij hebben in onze tuin een boom , die volgens mij familie is van de esdoorn. Nou zag ik dat de stam van de boom opgegeten wordt…er vallen gaten in. Ik kan de buitenste laag er zo afhalen en het is totaal verpulverd, Dit proces zag ik al vorig jaar, alleen lag er toen op de grond een soort van korrelig zand. Het leek op vogelvoer. Nu zitten er gaten in de stam. Wat kan dit zijn> Ik heb er eventueel foto,s van.

 13. K.Woortman

  Hallo,

  Ik heb een blauwe druivenstruik geplant en is nu twee jaar. Helaas wordt het blad door een rups opgevreten.Het is een kleine rubs die in een opgevouwen blad zit. Ook zie ik dat midden in de steel van het blad gaat afsterven. YWat kan ik tegen die rups doen en heeft u een idee waarom de steel in het midden afsterft zodat het blad er afvalt.

 14. wally soute

  L.S.
  ruim 9 jaar geleden heb ik mijn tuin omheind met de Thuja Brabant conifeer. naar informatie die ik toen opdeed een niet al te snel groeiende conifeer, en uitermate sterk.
  ik heb ze toen afgetopt op ca 1,80 meter, maar omdat ik niet met de stamgroei rekening heb gehouden, is de haag nou dusdanig gegroeid dat ik hem van boven bijna niet meer kan snoeien ivm de hoogte.
  hoe kan ik de inmiddels dicht begroeide haag, terug brengen naar die hoogte dat ik hem weer, voornamelijk van boven weer kan snoeien?

  met vriendelijke dank en groeten,

  wally soute.

 15. Derk meijer

  Mijn bladeren van mijn olijfboom worden opgegeten wie doet dat

 16. Thea van der Pol

  op mijn katjesbomen zitten opeens een soort bulten op de bladeren lijkt wel of er iets in zit, kevertje of zo.
  Wat kan dit zijn en hoe bestrijdt ik dit

 17. De keuning

  Geachte heer,
  Graag advies!
  Vorig jaar een hele rij annabellen geplaatst.
  Nu na de regenbuien gaan ze doorhangen.
  Een naar gezicht .
  Wat te doen?
  Met vr.gr.
  Veronique de keuning

 18. A.van Es

  Ik heb een oleander van jaar oud. Hij staat nu buiten op balkon, waar veel wind is maar ook zon. Hij staat een een oude Keulse pot. Hij doet het wel, erkomen nieuwe bloemen en 2maar per dag krijgt hij water. In de winter heeft hij in de kamer gestaa op een lichte plaats. Nu vallen opeens zo maar bladeren af. Volgens mij zijn dat oude bladeren. Maar is het slecht voor de plant dat hij bladeren verliest. Maar hij krijgt ook veel jonge bladern

 19. van Hulzen

  7 jaar geleden twee “prunus pandora” in de voortuin gezet.
  De een doet het prima en de ander blijft achter!. Dunnere stam en het blad is niet mooi donkergroen en is naar binnen gekruld.
  Wat is er aan de hand is hij ziek ?

 20. Lianne

  Mijn hibiscus zit vol met mieren, hoe kan ik deze bestrijden? Er zit geen bladluis in, ze komen op de bloemen af ( zitten erin)

 21. hermes

  welk beestje met een lange snuit zit op de flox?

 22. j.w. Wisseborn

  ik heb een klein citroenboompje in een sierpot buiten staan. Nu worden de bladeren en zelfs een citroen door iets aangevreten en ik kan niet ontdekken wie daar de schuld van is. Hij staat op een tafeltje, niet op de grond. Gaarne uw expertise in deze. Vr. Gr. J.W. Wisseborn

 23. Yvonne Duin

  Eind april dit jaar een 25-jarige ‘wilde’- uit het bos afkomstig – Lijsterbes verplaatst/verplant. (Verplicht groot onderhoud gemeente Almere met 40 cm ophoging)De boom “verschrompelde”, na dagelijkse bewatering, verloor bloesem & blad en oogde dood. In september is de boom opnieuw uitgelopen op 2/3e deel van de takken en op de oude stam, zowel blad als bloesem. Na stilstand dus ontregeld m.b.t. het seizoen. Wat te doen? Forse snoei, nu? Het deel zonder leven afzagen?
  Alvast dank u wel!

 24. Ellen

  Hallo
  Ik maak mij best wel zorgen over mij druif heb vorige week mijn druif gesnoeid had een prachtige volle trossen in alleen zat er een vage grijze laag over heen e zit de stam onder de mos maak mij zorgen of ik hem weg moet halen of moet behandelen vorig jaar heerlijke druiven aan gehad hopelijk kan ik hem redden …

  Vriendelijke groet
  E vaandering

 25. Tonnie

  Hallo,

  Wil een acer uit de pot, in de volle grond plaatsen.
  Hoe diep moet ik het gat graven, en wat kan ik er het beste als bemesting in doen. Is turfmolm hierbij goed ???

  Groetjes, Tonnie

 26. Wilton van Deene

  Beste Tuinvriend,

  Door vandalen is een tak van mijn leilinde deels afgebroken. Ik heb de tak door middel van een flexibele holle draad aan elkaar bevestigd. Is het mogelijk dat op deze manier de tak weer goed aangroeid?

  Met vr gr Wilton van Deene

 27. ria de groot

  Beste Henk,
  In een doos heb ik de bollen van vorig jaar bewaard. Nu lopen sommigen al een beetje uit (groene puntjes. Moet ik nu eerst de lossen schillen en verdroogde wortels er af halen voordat ik ze weer in de aarde stop?

  Alvast mijn dank voor uw antwoord.
  ria de groot

 28. dido

  Hoi Tuinvriend!

  Schilders hebben mijn 20 jarige roos met gedeeltelijke kluit uit de grond getrokken…is deze nog te redden door hem in het water te zetten?
  of in de grond?

  vr groet Dido

 29. lianne bleys

  Ik heb een jasmijn op het balkon, die vorig jaar goed gebloeid heeft,nu zit deze jasmijn nog vol met oude, niet opengegane knoppen. Moet ik die laten zitten of wegknippen.?
  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord. M.V.G.

 30. Mike

  Waarom zitten er allemaal mieren in mijn aalbesplant en in mijn wilde braam vorig jaar geplant toen had ik het ook al

 31. adri

  er staan vier prumis boompjes op een rijtje waar van er een dood is denk ik ( geen bloesem). wat zou de oorzaak zijn?

 32. verykoopmeiners

  wat gebeurt er als ik het loof van de krokussen afknip.

 33. Jaap den Hertog

  Hallo Jan,
  Zelfs al woon ik in Trondheim en dus in een veel kouder klimaat, stel ik je toch deze vraag:
  Onze jasmijn werd in ongeveer 2000 tegen ons huis aan geplaatst, lekker in de zon en deed het goed. Hele vette kleigrond rond het gat waarin hij (zij?) werd geplaatst.

  Op een gegeven moment ( ca. 6 jaar geleden) heb ik hem kleiner gesnoeid om dat hij te veel in alle richtinghen uitliep en voor het keukenraam kwam.

  Sindsdien wil-ie niet meer bloeien, Is hier iets aan te doen?
  Overigens is-ie gezond en de takken groeien fiks aan elk jaar.

 34. van Smaalen

  We hebben een stam liggen van een gekapte sering. Die gaat uitlopen.Kan ik hier iets mee>

 35. S Lamens

  Beste Tuinvriend

  Ik heb een sneeuwballenboom staan in mijn tuin die voor het 2e jaar op rij helemaal kaal gevreten wordt door hele kleine donkere rupsjes.Ze eten het blad weg tot op de nerf en de bloemen gaan ook dood.De rupsjes zijn ongeveer een centimeter lang.Hoe kom ik van die beestjes af zodat ik volgend jaar weer een echte mooie boom krijg?Krijg nu de neiging om die hele boom maar te verwijderen uit angst dat straks de rest van m’n beplanting er ook aan gaat.Bij voorbaat dank.

 36. Olga van Alten

  Ik heb al jaren een bamboe in de tuin, groeit boven de schuur uit. Nu was ik een dagje weg en vond mijn bamboe plat in de tuin en de stengels knappen onder mijn handen als ik de boel wil ophijsen. Hoe kan dat was altijd ijzersterk

 37. J.van Luijn

  Mijn blauwspar wordt ineens bruin, hij deed het heel goed er kwamen zelfs blauwe sparappeltjes aan komt het soms omdat er lavendel bij staat ?

 38. Van Dijck

  Ik heb een nieuwe hibiscus van verleden jaar hij heeft gebloeid. Dit jaar alleen blad maar geen knop hoe komt dat.

 39. Miep Reijers

  Aan de onderkant van verschillende blaadjes van mijn olijfboom zitten zwarte balletjes. Wat is dit en moet ik er wat aan doen.
  Er vallen ook wel blaadjes af.
  Graag uw advies.

 40. Anna

  iK KRIJG OVERAL FLUWEELBOMEN,DIE WIL IK KWIJT,KAN IK ZE ERGENS MEE DOODSPUITEN???

 41. Elly

  Goedemiddag Jan.

  ik heb een passiebloem die het goedndeed tot gisteren.
  De blaadjes zijn ineens aan het verschrompelen. Wat kan daar de reden van zijn.

  Uw reactie zie ik met belangstelling tegemoet.

  met vriendelijke groet,
  Elly

 42. masson

  Ik heb een 5 jarige leipeer bonne Louise d’Avranchesmet tamelijk veel peertjes die vorige week plots helemaal opgedroogd is. Weet iemand wat de oorzaak kan zijn en wat ik moet doen om andere leiperen te beschermen?

 43. riek

  mijn laurier krult en zit vol gaatjes word ook bruin wie kan me zeggen wat het is en wat is er aan te doen

 44. Anouk

  In onze tuin staat een katjesboom die wij gekregen hebben na de geboorte van onze zoon. De boom is dit voorjaar niet gesnoeid dus hij heeft nu lange takken.
  We hebben ons huis verkocht en moeten er uiterlijk 6 januari uit. En we hebben afgesproken dat die boom met ons meegaat.
  Wat kunnen we nu het beste doen? Wat is het beste moment om de boom hier uit de grond te halen (we kunnen hem eventueel tijdelijk bij mijn schoonouders in de tuin zetten). En moet of kan deze tussentijds nog gesnoeid worden? We ontvangen heel graag uw advies. Alvast bedankt!
  Groetjes, Anouk

 45. Mevr.Pronk

  Mijn grasveldje is bezaaid met kleine blauwe bloempjes en van gras is niets meer te zien.Wat kan ik daar aan doen?

 46. J.F.Hinfelaar

  Ik zou graag weten hoe en waar aan edelvingers tekomen.
  Bij voorbaat mijn dank,
  Hans Hinfelaar

 47. moralo

  mijn hortensia is bevroren wat moet ik er aan doen

 48. van den akker

  onze noten boom is op 19 mei 2017
  ineen keer dus het blad helemaal zwart
  kan dat van die lichte vorst zijn ????????????/

 49. nicolien Visser

  Mijn
  verbena heb ik in maart gesnoeid tot zo’n 10 centimeter stengels. Die zijn op dit moment (1 mei) nog steeds hol en bruin, zonder blad.Komt dit goed, of is hij gedoemd om weg te gooien. mvg.Nicolien Visser. Dank je wel voor het antwoord

 50. Cora

  Ik heb buxushaagje opgesplits in aantal losse buxussen. Maar de binnensten hebben alleen bovenin blad. Wat moet ik doen om te zorgen dat ze ook onderin weer blad klrijgen?