Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Vraag het Tuinvriend

 

Heb je tuinvragen of wil je iets delen ?

Je bent vrij om hier al je vragen omtrent je tuin aan mij te stellen. Je kan dat doen door onder aan dit bericht een reactie (je vraag) achter te laten.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk en geef een goede omschrijving van de situaitie.

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

501 Reacties

 1. Henk Verhagen

  LS.
  Wij hebben ieder jaar ongeveer half November al een of twee sneeuwklokjes, dit jaar waren ze een week later. De rest van de sneeuwklokjes staan ca. 5 cm. boven de grond, blijft het zacht weer dan bloeien ze allemaal met de kerst.

  Groetjes Henk

 2. Herman

  hallo
  Ik heb zaadjes van de Echinaca purpurea magnus genomen maar wanneer moet ik ze zaaien en hoe verzorgen

  ik heb ook zaadjes van de anemone hup. september charm genomen maar wanneer kan ik de zaaien en hoe moet ik ze verzorgen

  Herman

  Dag Herman,
  Beide planten kun je voorzaaien in mrt-april in een koude bak. In de volle grond kun je ze gaan zaaien vanaf half mei.

  Veel succes.

  groet,
  Tuinvriend Jan

 3. charotte van der leeuw

  Beste jan,

  Dank voor je informaties.
  Ik heb een vraagje; ik een hekle oude vijgenboom die ik vorig jaar een beetje gesnoeid heb en alle niet rijpe vruchtjes eruit gehaald.Nu lees ik dat die onrijpe vruchtjes wel eens een eerste oogst kan wporden in het bolgende bloeijaar? is dat zo.ik had overigens een fantastische oogst dit jaar; ondanks dat ik alle vruchtknopjes eruit gehaald had

  Ik wacht met pleziercjouw antwoord af

  met vriendelijke groeten, Charlotte

  In ons klimaat zullen de onrijpe vruchten de winter niet overleven. Het kan geen kwaad om ze eraan te laten zitten en het gaat ook niet ten koste van de vruchtvorming het komend jaar. Ik vind het zelf nog wel decoratief staan die vruchten eraan in de winter. Maar dat is persoonlijke smaak. In het voorjaar zou je ze kunnen verwijderen maar zelf dat zou nog niet nodig zijn. Ze sterven vanzelf af en vallen op de grond.

  Nog veel tuinplezier.

  Vr. groet,
  Tuinvriend Jan

 4. charotte van der leeuw

  Typen is niet mijn sterkste kant, sorry

  Nou de mijne ook niet hoor.

 5. charotte van der leeuw

  Dank voor je antwoord; ik laat ze nog mooi zitten; er zitten er velen aan.Hopen op een zachte winter; ze groeien nog steeds
  Groet van Charlotte

 6. geert

  heb veel last van mos in gazon
  afgelopen zomer met kali bestreden hetgeen heeft geholpen, maar het zit er nu reeds weer in!!
  wat kan ik er meer aan doen?

  Hoi Geert, ik hier in de nabije toekomst hier nog uitgebreid informatie over geven. Hou m,n mails in de gaten.
  P.S Het seizoen is nu toch niet geschikt om hier iets aan te doen.

  groet,

  Tuinvriend Jan

 7. mark pit

  hallo Jan
  ik heb deze nazomer 100 stekken van geraniums af gezet en die zij wel al minstens 20 cm groot ,mag ik die nu nog inkorten?
  groeten marc

  Nee Marc, Nu niet afknippen, De plant is in rust. Van het voorjaar als de groei weer start.

  groet,
  Tuinvriend Jan

 8. kees de munck

  ik wilde vragen wanneer ik nu het beste mijn hortensia kan snoeien en af knippen?
  ik hoor zo ver schillen hier bij ons
  kees

  Hoi Kees,
  Kijk even onder catagorie sierheesters daar staan een aantal artikelen over het snoeien van Hortensia,s

 9. henny

  ik heb een heel klein kruipplantje in het gazon met een klein blauw bloempje,het verslind mijn gazon ,hoe kan ik dit milleuvriendelijk bestrijden.speciaal gekochte middelen hiervoor helpen niet bvd

 10. Tim

  Heb zopas een vrouwelijke en mannelijke kiwibes (mini kiwi) geplant. Hoe kan ik deze best snoeien en wanneer?
  Ik ga ze proberen te leiden tussen horizintale draden kan dit? Men plaats echter beperkt tot 3.5m lengte en 3 meter hoogte.

 11. Ina Luttjeboer

  Ik heb een zieke pereboom. Ze krijgt donkere vlekken op het blad en aan de onderkant van het blad verschijnen ronde staafvormige harde bruine uitsteeksels. Ik heb de bladeren in het najaar gestript om de grond niet te besmetten. De boom heeft ook nog niet gebloeid. Wat kan dit zijn en wat kan ik eraan doen?
  Groeten Ina.

 12. Marnix

  Om mos te bestrijden in het gazon wordt ijzersulfaat gebruikt. Kan kopersulfaat ook dienen om mos te bestrijden in het gazon ? Hoe, wanneer en hoeveel kan men dit gebruiken ?
  Bedankt voor jullie gouden tips

 13. helena delissen

  Trek je niets aan van de eerste twee reactie: dit is dronkenmanspraat.

  Mijn vraag is deze: Ik woon dicht bij een park en elk jaar weer krijg ik veel bezoek van mollen in mijn tuin. Ik wil deze niet doden, maar is er een mogelijkheid om de mollen terug te jagen naar hun roets? Misschien door middel van eten dat ze lekker vinden? Ik heb wel twee compost-bakken in de tuin staan, dus heel veel wormen. Ook slakken, maar die zijn eveneens een plaag. Graag zou ik een paar egels, de natuurlijke vijand van slakken, hebben. Maar hoe kom je aan die leuke beesten?
  Bedankt trouwens voor al je leuke tips.

 14. Gerard

  Bij de reacties lees ik nog al eens problemenen met het gras met wat daar niet in hoort.Ik kom ook nog wel eens bij mensen die dat probleem hebben.B.v. mos.Mos bestrijden los je niet alleen op met kalk strooien.Het is meer een combinatie van.Ik doe altijd het volgende.In nov. -dec- strooi ik kalk.Dat heeft dan mooi de tijd om in de grond te trekken.In het voorjaar verticuteren[maart-april].Daarna ruim bemesten met zowel bemeste aarde als 2 weken later met gemengde kunstmest [12-10-18]chloorarm.De kunstmest om de 6 weken herhalen.Kalk en kunstmest verdragen elkaar niet.Vandaar dat er een lange periode tussen moet zitten.Het veticuteren is er ook voor dat er lucht in de grond komt.Als de grond dicht slaat vormt zich ook mos.Kalk is om een goede ph waarde te krijgen waardoor de grasplantjes al het voedsel wat u geeft tot zich kunnen nemen

 15. Henk Alblas

  Beste Jan,

  Je vraagt wat mijn grootste frustatie is wat betreft de tuin. Nu die heb ik eerlijk gezegd niet. Ik heb wel eens een vraag naar je toe gestuurd, maar nooit iets gehoord. Mijn vraag was: Kan ik |Daliaknollen in de grond laten zitten als ik doe toedekt met een flinke laag turfmolm,of moeten ze altijd de grond uit?
  Ik hoop, dat ik wat mog horen.

  vriendelijke groet,

  Henk.

 16. Ferdinand

  Ik heb vijf naast elkaar staande leilinden van drie jaar oud. Ze zijn onderling verbonden met draden om de hoofdtakken te leiden. De vier boven elkaar horizontaal liggende hoofdtakken hebben veel zijtakjes gekregen in alle richtingen en in lengte variërend. Ik wil de bomen snoeien , maar krijg tegenstrijdige adviezen. De één zegt dat ik alle zijtakjes van de horizontale hoofdtakken helemaal moet wegsnoeien. Anderen zeggen, dat ik de zijtakjes tot op een paar centimeter vanaf de hoofdtak moet snoeien.Wat is de beste manier om te bereiken, dat in de zomer de leilinden een gesloten scherm vormen?

 17. anita

  Hallo
  hier mijn vraag mijn tuin is zo ongeveer 20m diep en 12 breed en ik heb een boxerhond nu zou ik graag wetten wat ik kan planten die niet giftig voor de hond en het liefst ook nog mooie bloeit zo dat er bijna het gele jaar bloemen zijn
  groeten anita

 18. Van der Taelen Willy

  Beste

  Ik heb een vraagje kan je mij helpen?

  Ik heb populieren staan die ongeveer 12 jaar geleden zijn geplant.
  De omtrek op manshoogte is tussen de 0,80 en 1,5 m.
  Ik zie dat er nogal wat zijtakken staan en ik stel mij de vraag of deze niet
  eens moeten weggesnoeid worden?
  Ik denk dat het nu de moment is(winter).
  Kan je mij daarover informeren?
  Verder vraag ik mij af op welke dikte deze poulieren moeten gerooid worden
  en wat de huidige waarde is van het hout?

  Graag wat info terug
  Met dank bij voorbaat

  Met vriendelijke groeten

  Van der Taelen Willy

  w.vandertaelen@telenet.be

  09/3628335
  0497/742822

 19. hans betting

  Ik woon in Hongarije en heb een grote tuin van ca. 2 ha. Het moet volledig opgebouwd worden, maar….ik heb problemen met het gras. Als ik het in het voorjaar zaai komt het door de grote warmte niet op, of ik moet de hele dag spuiten. (ondoenlijk)
  Als ik het in het najaar doe is de tijd te kort voor het zaad om te wortelen.
  Ra ra wat kan ik doen om een mooie grasmat te krijgen.

  m.v.g.
  hb

 20. Jan

  Goedenavond,

  Mijn dochter heeft een huis gekocht en daar staat veel bamboe in , hoe kan je dat het beste verwijderen of vernietigen.

  alvast bedankt voor het mee denken en advies

 21. M.Snabilié

  Door omstandigheden heb ik mijn druif nog niet kunnen snoeien. Kan ik nu beter wachten,of moet ik het alsnog zo snel mogelijk doen?
  Bij voorbaat hartelijk dank,
  Marijke

 22. Pascal Frehé

  Mijn grootste frustraie is het niet kunnen verwijderen van zevenblad

  Het ga je goed!

 23. Pierre

  Jan..
  Wanneer moet de lavendel
  eigenlijk geknipt worden de een doet het voor de winter de ander na de winter
  Hoe komt het datde bladeren van de prei bruin worden,en kleine beestjes in de stengel (preimot)
  Bij voorbaat dank…

 24. illem

  hallo jan ik heb namelijk maar een probleem en dat is het volgende ik heb een mooie druiven plant gekregen deze is een jaar of 5oud maar deze wil ik snoeien maar weet niet hoe en wanner ik moet snoeie kun u me verder helpen groeten willem

 25. J tevel

  Hallo Jan

  Jan mijn vraag is waneer snoei je de Lavatera,de verschillende soorten grassen,knip je die laag in het voorjaar? de verschillende soorten hortensia en wanneer de notenboom.
  Jan alvast bedankt.

  Gr Jan Tevel

 26. koos van der ploeg

  goede middag,
  gelukkig ben ik niet gezegend met een tuinfustratie,ik zou er n.l. onmiddelijk mee stoppen als het wel zo was.Wel, hoewel op dit moment niet direkt aktueel heb ik een vraag over bodem bemesting c.q. voeding aanbrenging.Ik heb voorzover mijn kennis rijkt een aantal planten (struikjes) die houden van een andere bemesting als b.c. mijn rodo’s, dus geen kunstmest! Hoe ga ik in een redelijk tuintje voorzien van een variate aan bomen,bloemen,planten en struiken om voor een juiste bemesting?
  Jan ik hoor of lees graag iets van je.

  Vr.Gr. koos v.d.Ploeg

 27. aaldert

  hallo even een antwoord op u vraag. mijn moelijkste punt is goed snoeien van mijn vruitbomen hoe en wanner. dat was mijn vraag aan u .hartelijke groeten en nog prettige feestdagen aaldert

 28. jennie

  Hallo Jan

  Mijn frustratie is dat de verharding in en om de tuin zo groen wordt Oh ja en de blauwe regen hoe ik ook snoei hij bloeit alleen met de tweede bloei. Ik lees trouwens met veel plezier de tipd die ik ieder keer ontvang.
  Succes m,et de site
  groeten jennie

 29. Karel Sebrechts

  Ik heb in november 32m beukenhaag geplant.(planten van 1,50m – 1,75m) Ik heb de zijkanten al lichtjes gesnoeid. Ik wil de haag 2 meter hoog laten worden. Wanneer mag ik de toppen snoeien? Ik wil een hoge dichte haag verkrijgen.
  Vriendelijke groeten,

  Karel

 30. ton

  Goeie avond. ik heb een vraag hoe en waneer moet een kanus gesnoeid worden

  groetjes ton

 31. freddy vanthournout

  dag jan,

  hoe en wanneer snoei ik
  calicarpa
  lavatera
  hydranchea

  bedankt alvast!
  freddy

 32. pijnenburg

  mag ik een 1-jarige pere-en appelboom snoeien?
  moet een olijfstruik in de winter binnen staan of kan die buiten blijven?

 33. C.Bregman

  Moet ik een klimroos die 150-200 cm hoog kan groeien
  ook snoeien? De bladeren van deze klimroos zijn nu nog donkergroen.

 34. Ferry Kouijzer

  Ik heb een vlinderstruik, die wil ik snoeien en verplanten, wanneer is daar de beste tijd voor

  Groetjes Ferry

 35. cor pronk

  HALLO JAN,IK HEB VOOR MIJN HUIS EEN TUINTJE VAN 6M BIJ 3METER,WE HEBBEN HET AL EEN AANTAL KEREN GEHEEL OPGEKNAPT MAAR WE BLIJVEN BEZOEK KRIJGEN VAN DE KATTEN UIT DE BUURT DIE DAN BEHOORLIJK GAAN GRAVEN EN DAN HET EEN EN ANDER ACHTERLATEN.HOE KUNNEN WE HIER VAN AF KOMEN,WE HEBBEN AL OVERWOGEN OM HET TE LATEN BETEGELEN,MAAR DAT HEBBEN WE AL LATEN DOEN MET DE ACHTERTUIN EN DAT IS BEHOORLIJK PRIJZIG DUS ZIEN WE DAAR NOG EVEN VAN AF,GRAAG U ANTWOORD HIEROP.GROETEN COR PRONK IJMUIDEN

 36. albert

  Geachye tuinvriend,

  Ik heb last van mollen in mijn tuin. Heb al de gekende oplossingen al geprobeerd zoals fles in de grond, klemmen gezet….
  Ik heb 2 kleinkinderen die regelmatig in de tuin spelen, dus liefst niets giftig.

  Wat kan ik doen om eindelijk van die mollen af te geraken.

  Met vriendelijke groeten,

 37. de smedt rudy

  Hallo Jan ,
  Ik heb een vraagje over (snoeien van hortensia)

  Mijn hortensia word veel te groot en te hoog ,
  Hoe kan ik hem drastisch snoeien en toch nog datzelfde jaar bloemen hebben ?
  Groetjes Rudy

 38. jeroen

  hoy ik heb een appel boom ge kogt en heb hem in de grond ge daan en koei mest bij gedaan en dan de put dicht ge daan en er haksel bove op ge daan nu heb ik ale nodege taken die weg moeste weg gedaan wat moet ik nu ijglek in de loop der tijd nog doen waneer moet ik ze juist bemeste en zo wand al die verschilende websites make mij het nie duidlek hoe ik nu mijn boom met de jaare moet verzorge het snoei van de take ken ik maar het bemeste en zo weet ik nieks van kunt u mij helpe

 39. nic

  ik heb een moerasboom/mammoetboom in de tuin en is 9 meter hoog deze moet weg hij staat veel te kort op het huis word veel te groot.
  vraag:wat moet ik doen gewoon omzagen?
  groet NIC

 40. Verbeke Frank

  mijn klimhortensia had dit jaar enorm veel (bloem)schermen maar bijna geen witte bloemen?
  is dit te wijten aan het feit van de klimplant te weinig te bemesten?
  Hoe snoei ik die best in 2010 , Snoei ik de schermen weg? Want de klimplant begint enorm in de diepte te groeien .
  De site zal mij zeker interesseren en vooral ik ben dit jaar op €(rust) zodat ik nu eindelijk mij kan bezig houden met de tuin.

 41. toontje

  Hallo tuinvriend, ik heb twee leiperen die de afgelopen twee jaar geen vruchten meer voortbrengen. Het mooie van deze leiers is de bloesem in het voorjaar en uiteindelijk als cadeautje de heerlijke peren maar helaas langzamerhand zijn deze aan het afsterven en ik wil ze zo graag behouden ook hebben ze last van roest waar ik al veel aan gedaan heb maar zonder resultaat.Zoals ik ze nu bekijk zit er geen wildgroei in maar ik durf er niets aan te doen ben bang dat alles nog meer fout gaat .Een vakkundig advies zou me blij maken en mijn bomen nog meer. Dankjewel Toontje

 42. miel

  Beste Tuinvriend,
  Je uitleg is goed,maar ik had graag nog wat meer foto`s er bij gezien is dat nog mogelijk?
  M.Vr. Gr.

  Miel

 43. marjan

  hallo,

  Ik heb gehoord dat je bij een klimroos de wintersnoei moet toepassen. kun je mij vertellen wanneer en hoe ik dat moet doen?

  alvast bedankt, marjan

 44. Wilco v.d. Meer

  Beste Jan

  Ik woon sinds 2005 in een nieuwbouwwoning in Dordrecht. Ik heb in juni 2006 een witte druif geplant en deze groeit als kool langs de gehele schutting, over 2 pergula’s en geeft wat druiven.
  Nu bestaan er verschillende theorieen over de druif maar ik kan er weinig wijs uit. Ik heb niet echt groene vingers maar vind de druif echt mijn project.
  Mijn schoonmoeder zegt je moet krenten, een ander zegt je moet niets doen, wat is kreneten de een zegt kleine takjes verwijderen en de andere zegt kleine druiven van een grote tros verwijderen. Snoeien de een zegt je mag de scheuten die jij niet wil gewoon afknippen, de ander zegt je mag tijdens de groei niets afknippen, wanneer moet je snoeien.
  Ik kan er geen wijs meer uit. Heeft u misschien een paar handsvaten voor mij zodat ik het goed doen.
  Alvast bedankt
  Groeten en alvast fijne feestdagen
  Wilco v.d. Meer

 45. Adriaan Booij

  geachte M,

  Wanneer kan je het beste een hortensia in de tuin snoeien?

  Met vriendelijke groeten,
  Adriaan Booij.

 46. Zef Bos

  Hallo Jan

  Wij hebben ook fruitbom (pruim) welke steeds tot op de “dikke” takken teruggesnoeid is geworden. Gevolg: na de bloesem op de stam schieten de takken(waterlot) verticaal de hoogte in. ( 2m1)

  Als ik het zo lees moet ik hier nu niets aan, dit correct zo?

  alvast bedankt

  zef

 47. elly

  TUINVRIEND JAN,

  BEDANKT VOOR ALLE GOEDE TIPS IN HET AFGELOPEN JAAR.
  IK BEN ZEER BENIEUWD, WAAR JE BINNEN EEN PAAR DAGEN MEE AAN KOMT !!
  VOOR 2010 WENS IK JOU

  EEN GOEDE GEZONDHEID

 48. therese

  het is koud voor mijn palmen …ze staan in potten… zijn verzwaard met stenen onderin… ik kan ze niet verplaatsen… overleven ze het als ik op de aarde een laken heb gelegd??
  ze staan ook op het oosten ….hartelijk bedankt alvast… groeten

 49. Gerard Wessels

  Wanneer moet ik rode en de zwarte bes snoeien,hoe,en wanneer

 50. Henk

  Hallo.

  Gaarne inlichtingen over stekken, enten en oculeren. Wanneer? stekmedium,wel of geen bodemwarmte of kent u een goed boek voor genoemde vragen.
  Goeten Kenk

 51. Antoinette

  Jan, héél erg bedankt voor je leuke tips van het afgelopen jaar.
  Ik ben blij dat je ermee doorgaat en wens je veel sukses.

  Een sfeervolle Kersttijd en een nieuw jaar vol geluk en gezondheid.

  Groetjes Antoinette

 52. Swa

  Beste,
  Ik heb een grote oude lindeboom staan waarvan ik graag de onderste takken zou willen wegsnoeien om wat meer licht te verkrijgen voor mijn planten die daar onderaan staan.
  Wanneer mag ik dit het beste doen ?
  Mvg

 53. dirkpauwels

  hoy jan
  heb het filmpje bekeken over het snoeien van bomen en heesters
  ik heb in de voortuin een forsitiastruik staan die flink is
  uitgegroeid kan ik deze door wortelsnoei verjongen

 54. ronny

  dag jan
  ik zit met een probleem het water van mijn vijver blijft groen heb al zinksulfaat in gedaan en er veranderd niets weet jij soms een oplossig
  grts ronny

 55. Pierre

  wanneer moet lavendel gesnoeid worden
  waarom worden preibaderen bruin en er zit een beestje in de stengel

 56. herman

  hallo

  bedankt voor de uitleg van mij vorige vraag

  herman

 57. Theo van Geffen

  Hoe kom ik aan praktische tuintips?
  Ik dacht begrepen te hebben dat dat in de prijs van tuinvriend select was inbegrepen.

  m.vr.gr.
  T. van Geffen

 58. henk de jong

  hallo wegens verbouwing moet de druivenplant op een andere plaats komen waneer kunnen wij hem verplanten en kunnen we hem ook flink terug snoeien de plant is ongv. 4jaar oud en de plek waar hij komt zijn nu tegels dus wat moet er allemaal in dat gat wat ik dan graaf om de plant weer goed te laten groeien.

  mvg…henk & gerrie

 59. harry van der linde

  Hallo Jan,
  Allereerst dank dat je me in de gelegenheid stelt mijn vraag te stellen.
  Ik heb een witte oleander, die afgelopen zomer voluit heeft gebloeid. Ik lees op internet het volgende:

  Snoeien is niet nodig. Hooguit als het echt een te grote struik wordt of als er vertakkingen moeten ontstaan. Snoei een oleander altijd ‘boven’ een oogpaar af.

  Mijn oleander heeft een hoogte van 90cm. en is aan de onderkant een beetje kaal. Ik zou hem willen snoeien om hem zodoende te dwingen om ook aan de onderkant uit te gaan lopen. ” Het snoeien altijd boven een oogpaar snap ik helaas niet. Kan je dat aub voor mij verduidelijken?
  Ik heb ook een foto van de plant gemaakt, en zend je deze graag toe wanneer ik hiervoor een adres krijg.
  Vriendelijk dank voor je antwoord
  Groet
  Harry

 60. jan kwinten

  Beste jan ik had een vraag over mijn gezon het is meschien wat vroeg maar afgelopen jaar heb ik niet zo,n mooi gazon gehad,dooie plekken en heb het bijna niet hoeve maaien het licht wel in de schaduw maar ander jaren heb ik er niet zo veel last van gehad kun jij me meschien helpen bvd

 61. Theo van Geffen

  Dag Jan

  Klopt het dat er de laatste twee maanden niets nieuws op je website verschenen is?

  m.vr.gr.
  tTheo van Geffen

 62. Peters

  Geachte heer

  IK heb een groen acer die over de vijver hangt.
  Deze wordt erg groot,
  Hoe en wanneer kan ik de groene acer snoeien?

  Bij voorbaat dank

 63. POLLEUNIS EDGARD

  mijn vraag is hoeveel asperge planten moet ik zetten voor 2 personen wel te weten om witte asperge; alsook de plantwijze Dank bij voorbaat Groetjes EDGARD

 64. jeannespoormans

  tuinvriend Jan
  hier een vraag over de magnolia het is nu een struik van 1,50m hoe en wanneer snoeien ?
  HOE EEN KLIMOPHAAG snoeien en wanneer ?
  dank u
  hoe kan ik vijverwater helder krijgen het is bruin ?
  groetjes jeanne

  Magnolia laat zich niet al te makkeklijk snoeien, geeft snel wildgroei. neem verdeeld over de struik
  wat takken in.
  Klimop alle hangende scheuten telkens geheel wegknippen
  Vijver, ja dat is een verhaal apart. het gat om krijgen van een biologisch evenwicht
  belangrijk is een goede bacterie werking en weinig organisch materiaal in de vijver
  en geen vissen die woelen in de bodem (karperachtigen)

  vr. gr. Jan

 65. Ellen

  Hallo,
  Wat is de beste tijd om Annabellen te planten en hoeveel per vierkante meter?
  Wat zijn sterke vaste planten met roze bloemen??
  Groetjes Ellen

  Annabellen kun je het hele jaar door planten. (zijn in container gekweekt)
  +/- 1 a 1,5 per m2
  sterke roze vaste planten: phlox, geranium, anemone, sedum, aster

 66. Johan

  Hallo Jan,

  ik heb al 2 jaar een soort klaver of iets dergelijks
  in gazon zitten.( het zijn rode kleine blaadjes met gele bloempjes)
  Ik heb van alles al geprobeert om het te verwijderen maar het lukt niet.
  Heb jij daar een middeltje voor of kun je me een tip geven hoe ik dit kan bestrijden.

  Graag zie ik je antwoord tegemoet.

  Groet Johan

  waarschijnlijk is het gehoorde klaverzuring waar je last van hebt.
  Is moeilijk te bestrijden. Kan chemisch met een middel tegen onkruid in het gazon.
  Maar dit is niet zo milieu bewust.
  kijk hoe je grasgroei kunt stimuleren. Voldoende bemesting, verticuteren en eventueel grondverbetering.

  succes.

  Groet, Jan

 67. petra romme

  Hallo tuinvriend, vorig jaar heb ik een bandwilg op het erf van onze boerderij geplant. De mooie brede takken gebruik ik voor het bloeschikken. Mijn vraag; hoe snoei ik die zodat ik ieder jaar van die mooie gevormde takken krijg voor mijn hobby. Met vriendelijke groeten. Petra

  Het beste kun je jaarlijks enkele takken vors terug snoeien tot aan de voet van de struik.
  op die manier blijf je verjongen en maakt de struik mooie takken aan.

  vr.groet,
  Tuinvriend Jan

 68. daemers sonja

  beste tuinvriend
  ik heb verleden jaar een stuikje geplant waar zo grote pluimen in komen je kan ze krijgen in witte of roze pluimen waneer mag ik dat snoeien
  de struik was mooi groot geworden maar geeft niet gebloeit dat wel normaal is denk ik maar nu ligt alles plat en moet gesnoeit worden waneer mag ik dat doen sorry maar het is het eerste jaar dat we een tuin hebben en moet nog veel leren wat mag en niet
  zeeeeeeeeer veel dank sonja

  Heb je een naam? Is het pampasgras (cortaderia)? Dit kun je geheel afknippen tot aan de grond
  zo eind maart begin april.

  Alvast veel tuinplezier.

  Groet, Tuinvriend Jan

 69. martin

  beste jan, ik ben vergeten de druif in december te snoeien en woon in het noorden des lands,waar de vorst nu net de grond uit gaat. kan ik mijn druif op dit moment nog snoeien of ben ik te laat in verband met het bloeden ! groeten martin

  Ik denk dat het al te laat is en dat ie zal gaan bloeden. Je kunt het even uittesten door een enkele tak af te knippen en kijken wat er gebeurd.
  Mocht die echt fors gaan bloeden wacht dan met snoeien tot de plant weer volop in blad zit.

  succes

  Groet, Tuinvriend Jan

 70. Liesbeth Wortman

  In onze huidige tuin staat een twee meter hoge Camelia.
  Wij willen die graag mee verhuizen naar onze nieuwe tuin. Kan dat?
  groet Liesbeth

  Het is wel mogelijk om de plant te verhuizen. Voorwaarde is wel dat het lukt om de plant met een goede kluit uit te steken. Gebruik een grote kluitdoek zodat de grond aan de wortels blijft zitten. Valt de kluit uit elkaar dan kun je het wel vergeten. Snoei de struik voor 1/3 terug om hem meer kans te geven op hergroei.

  Succes

  Groet, Tuinvriend Jan

 71. nel

  hallo Jan wanneer mag je een skimmia snoeien .ook heb ik je a.e.mail over tuinaanleg gelezen,maar zo,n grote klus zie ik echt niet meer zitten gezien mijn leeftijd .groetjes Nel

  Skimmia kun je snoeien na de bloei. +/- eind april

  Groet, Tuinvriend Jan

 72. ton

  goede morgen jan,

  ik had een vraag over haagconiferen
  wanneer mag je deze snoeien ?
  op het moment zijn ze aan het uiteinde bruin.
  wat moet ik hieraan doen.
  groetjes ton uit roosendaal

 73. Dieuwke

  Hallo

  ik heb een vraagje over Lavendel,
  of je ze terug mag snoeien,zo ja
  dan zou ik graag willen weten wanneer.

  groetjes Dieuwke

 74. Margreth

  Wanneer en hoe kan ik het beste een Hortensia buiten in de tuin snoeien, een normale hortensia met paars-rose bloemen en wanneer moeten de uitgebloeide bloembollen eraf?
  Mijn olijfboom had ik van de winter ingepakt tegen de kou nu ik hem pas uitpakte was hij al zijn blad kwijt, komt dit nog terug?

 75. daemers sonja

  beste jan veel dank ik ga doen wat je geschreven hebt dank daemers sonja

 76. Jan de With

  f

 77. ineke

  beste tuivriend,

  moet de gewone laurier gesnoeid worden of is dit niet nodig…

  m vr gr ik

 78. karel van Moorsel

  Ik heb een (voor mij) groot probleem en hoop dat je mij kunt adviseren.Vorig jaar heb ik een haag geplant van ca 40 meter Beukhaag met een hoogte varierend van 1.70 meter en 1.00 meter(fagus sylvatica)De haag kreeg in de zomer plotseling last van veel luis. Ik heb de haag toen bespoten met een luisdodend middel. Ik maakte hierbij 2 grote fouten,> nl de concentratie van het middel was te groot en ik spoot op een veel te zonnige dag. Het resultaat laat zich natuurlijk voorspellen; veel dode> takken. Met name de toppen van de struiken werden donker rood en zijn allemaal dood. De dode takken zijn ongeveer 30 com lang. Mijn vraag is wat> ik nu moet doen. Moet ik de dode toppen en overige dode takken er nu in februari/maart al afknippen of wachten tot de haag gaat uitlopen en dus in> mei de dode takken afknippen. De vraag is hoe daarna verder te gaan. De hoofdstam van de boom is er dan af en hoe groeit de haag dan verder omhoog.Mocht je even tijd hebben om te reageren dan alvast mijn hartelijke dank Vrgr Karel van Moorsel

 79. thérèse

  mag ik de hortensia’s nu snoeien en mag de lavendel drie jaar oud tot op de grond gesnoeid worden

  dank op voorhand

 80. Gerard Mahieu

  We willen U vragen of we een magnolia Soulangeana(roze bloemen )na de bloei sterk mogen snoeien,die is nu wel 5tot 6 meter hoog.Veel te groot!!!

 81. pedro

  Hallo Jan, kun jij mij vertellen de beste snoeitijd van een abrikoos en e v t een middel om te bespuiten alvast bedankt.

 82. ann

  hoe een blauwe regen en een kiwi snoeien
  dank

 83. Bertiene

  Beste Jan,

  Wij hebben klimhortensia’s in de tuin staan. Met welk materiaal kunnen we die het baste tegen de muur aan laten groeien, zodat de wortels zich kunnen vasthechten tegen de stenen muur.

  Bertiene

 84. vriezo

  Hallo, hoe oet i min rozen snoeien?

 85. elly

  graag van mailinglijst halen

 86. J.Padding

  Hallo Jan,

  Graag zou ik weten hoe dit 3 jarig boompje te snoeien.

  Met vr, groet
  Jans.

 87. J.Padding

  Hier nog even een vergeten naam van het appelboompje,
  Elstar halfstam 3 jaar.

 88. wim van kraaij

  Beste Jan,

  We hebben een treurwilgje in de tuin, ca. 150 cm hoog.
  Deze was vorig jaar al veel te vol. Ik wil hem snoeien. Kan dat en zo ja, hoe moet dat? Tot aan de dikke hoofdtakken? Kan het nu? De katjes beginnen al te komen.
  Alvast bedankt.
  Wim van Kraaij

 89. Guy

  beste tuinvriend
  hoe snoei ik kleinfruit?
  zeg maar rode en witte aalbessen cassisbesen stekelbes en blauwe bessen?enis daar een zomer en wintersnoei voor.
  Een beetje veelvragen ineens maarja ikweeter geen weg mee….
  Groeten Guy

 90. gerrit bergwerff

  hallo jan ik heb een vijgeboom buiten in een kuub kist staan 7 jaar, kan of moet ik hem nu snoeien en hoe moet ik hem snoeien ik vindt dat de vruchten wat kleiner worden.
  groeten Gerrit

 91. Jan

  HOE en WANNEER snoei ik de meerjarige aalbessen (rode bessen Jkh van Tets)

 92. Lydia

  Beste tuinvriend,
  Ik heb een soort van bodembedekker(vetplantjes)al verscheidene keren opnieuw geplant,maar ze worden steeds weer uitgeplukt door de vogels(kauwen.)
  Wat kan ik hiertegen doen?
  Groetjes,Lydia.

 93. gerda

  In onze volkstuin hebben de woelmuizen en mollen flink huisgehouden, wat is daar aan te doen???

 94. john

  ik heb buxus apart en in haagvorm die bruin,oranje verkleuren. aan de ene zijde iets meer dan aan de andere. het hout lijkt niet afgestorven.
  wat kan dit zijn ?

 95. miek

  hoi Tuinvriend,

  Achter mijn huis heb ik een stukje tuin aan het water van een slootje.
  Riet – riet – riet wegsteken, weinig anders doe ik in de zomermaanden.
  Ik heb er verschillende hortensia’s staan die het goed doen, maar die wortelmethode ga ik beslist toepassen.
  Er komt hier weinig zon – alleen laat in de namiddag – dus mijn plantkeuze is beperkt helaas.
  Aan de voorkant heb ik heerlijk bijna de hele dag zon. Daar groeit en bloeit alles welig en als ik ga snoeien word ik wel eens té enthousiast.
  Ik heb een prachtige hibiscus – op stam. Wanneer en hoe kan ik deze snoeien? De takken worden wat erg lang.
  Verder wil ik nog een stukje tuin afbakenen (privacy).Hou niet van hekjes en hagen. Welke snelgroeiende struiken, planten zijn geschikt?
  Wat een vragen he? Je ziet : het kwam goed uit dat de Tuinvriend langs kwam. En ‘t is ook nog gezellig.

  doei, veel groeten,
  Miek

 96. wiel

  hoe snoei ik frambozen enwelke tijd van het jaar
  kan het nou nog?
  bij voorbaat hartelijk dank
  groetjes wiel

 97. mevr Nieuwenhuijzen

  geachte tuinvriend,als de camelia na de winter zijn blad heeft laten vallen,is hij dan dood of kan ik er nog wat aan doen.
  bij voorbaat dank.
  mevr Nieuwenhuijzen.

 98. elvira

  Een deel van mijn lavendelplanten heeft erg geleden onder planten die eromheen stonden doordat ze te weinig zon kregen. Nu zien ze er erg dor uit. Is er nog wat te redden en zo ja hoe?

 99. wil

  waneer mag je hei snoeien

 100. Peeters Jos

  Beste Tuinvriend,
  Ik heb een buxusbol staan die helemaal bruin is geworden. Wat kan ik daar nog aan doe?
  Jos

 101. Ria Venneker

  14 Maart 2010

  Ik heb een honingboom staan op de Oostkant van mijn huis.

  Moet die gesnoeid worden en hoe ?

  met vr.groet

  ria

 102. piet bakker

  hallo . wij hebben veel vlieren om het huis staan waar de bessen van gebruiken ,hoe te snoeien voor goede bessen opbrengst ? groet piet

 103. Henk van der Heijden

  Beste Jan,
  Mijn voortuin grenst aan een overkapping. Er staan twee struiken waarvan de bladeren in de loop van het jaar geelbruin worden. Het is op een plek waar het altijd tocht. Helaas kan ik geen foto toevoegen, zodat je de situatie kunt zien. Geef me svp een e-mail adres waar toevoegen van de foto wel kan.
  Bij voorbaat dank en groeten
  Henk van der Heijden

 104. gerda

  Beste Jan,

  in ons gazon waren er verleden zomer kale plekken gekomen door vogels door engerlingen
  en nu is daar veel mos en onkruid ,graag zou ik ban U willen weten wat ik er nog aan kan doen.Dank bij voorbaat voor uw advies.
  gerda

 105. jan jacobs

  Een groot deel van mijn geraniums heeft de winter niet overleefd.Waar zou ik stekken kunnen krijgen(kopen)?
  Ik woon omgeving Almelo.

 106. Herman Prosje

  Beste Tuinvriend

  Ik ben al een tijdje opzoek geweest op het internet hoe je een jonge wilde ligusterhaag (Ligustrum vulgaris)moet snoeien.
  De haag is vorig jaar november geplant.
  Het zijn nu uitgelopen lange sprieten van soms wel 120 cm lang.
  Mij lijkt mij dat ik de lange takken ongeveer half april terug moet snoeien naar maximaal 30 cm.

  Kijk ook eens even naar de foto’s die ik vandaag heb gemaakt, bij de volgende link (Url).

  http://www.flickr.com/photos/48424264@N03/

  Graag wat advies hoe en wanneer deze jonge haag gesnoeid moet worden.

  Met vriendelijke groet,
  Herman Prosje

 107. nancy

  hoe krijg je mooie bloemen bij de anabelsoorten?en wanneer snoeien?

 108. johan

  Beste jan,
  Thuis heb ik enkele struiken van aalbessen staan,rode.Deze waren zo wild gegroeid,dat je er bijna niet meer bij kon geraken;ondertussen heb ik deze flink wat ingekort(in zijn totale grote),dit om ergens te beginnen met snoeien,maar hoe zit dat nu,mag ik nu takken uitsnoeien binnenin de struik,dit om meer licht te verkrijgen of hoe ga ik best verder.

 109. gemma van den ijssel

  Beste Jan

  Sinds 2 jaar heb ik een tuin waar ik erg blij mee ben.
  Maar nou het snoeien.Er staan veel hortensia’s in.
  Kan jij mij een tip geven wat betreft het snoeien ervan.
  Ook een appelboompje heb ik zelf geplant gaf al na een jaar appeltjes. Moet ik deze nog snoeien?
  Wat andere planten aangaat kan jij mij nog een algemene tip geven?

  Ik hoor graag van je , dan kan ik aan de slag
  Alvast reuze bedankt.

  Gemma van den IJssel

 110. Peter berger

  Ik zie heel veel vragen bester jan maar nergens een Antwort ,waar vind ik die nou??ik zelf heb een vraag geplaatst over cotinis maar vind henm nergens terug. groet peter

 111. h.knol

  Graag zou ik van U willen weten wat uw mening is over Hakselaars

 112. luc

  ik had graag geweten hoe ik een leiboom moet snoeien.
  het gaat over een perenboom
  dank

 113. martijn

  Hallo,

  We hebben 3 leilinden in de tuin, maar een hoop takken zijn door de vorige bewoners niet goed horizontaal en haaks op de boomstam gericht. Nu hebben we het probleem van behoorlijk dikke takken die best schots en scheef staan. Ik kan me niet voorstellen dat die nog te corrigeren zijn. Kort afzagen en van daaruit scheuten laten ontstaan die nieuwe takken gaan vormen? Zo ja, hoe en wanneer doe je zoiets?

  Alvast dank voor je reactie.

  Martijn.

 114. Ben Sprokholt

  Hallo,
  Ik heb de volgende vraag, in het najaar van 2009 heb ik mijn tuin op-nieuw laten bestraten, maar sinds kort heb ik weer last van mieren, overal zandhoopjes, hoe kan ik deze het beste bestrijden.
  In afwachting van uw reactie.

  groeten Ben

 115. arie

  Vraag.Hoe kan ik een blauwe Hortensia ook daadwerkelijk blauw houden.

 116. Sonja van den Heuvel

  Goedemorgen,
  De tuintips die je geeft zijn heel helder en
  makkelijk op te volgen, zeker met de video’s er bij.
  Mijn probleem is het gras. Ik heb 2 honden die daar op plassen, en dan krijg ik altijd van die gele plekken.
  Is daar iets tegen te doen, behalve niet meer plassen.
  mvrgr. Sonja

 117. Jan Boode

  Ik heb voor en achter een gazon.
  Voor ligt noord dus weinig zon en achter is zuid dus veel zon.
  Het achetrgazon heeft veel mos en voor niet tyerwijl het achtergazon weer dichter en groener is.
  De grond is zoals men hier zegt “klapzand” dus arm waardoor veel mesten (12-10-18) nodig is. Is dit de juiste weg of moet ik iets anders doen?

 118. Jopie

  Er wordt ons steeds aangeraden om bloembollen te planten .
  Nu dat heb ik gedaan en het komt nu al zon beetje naar boven.
  Mijn vraag is wat moet je er mee als het weer uitgebloeid is
  je kunt ze laten staan dat weet ik .
  Maar moet je de uitgebloeide bloemen bladeren afknippen of af laten sterven.Maar dan kun je er niets nieuws neer zetten .
  Wat moet ik doen dan als de krokussen tulpenbollen enz uitgebloeid zijn.
  Vriendelijke groetjes jopie

 119. Guus Terpstra

  Mijn rosemarijn is behoorlijk aangetast door de winter. Bovendien is hij nog al uitgegroeid. Kan ik hem snoeien en hoe doe ik dat het beste. Aan de binnenzijde ziet hij nogal bruin. ik ben bang dat, als ik hem aan de buitenkant insnoei dat er adn helemaal niets meer overblijft.

 120. marleen

  hallo jan goede tips maar mijn buxusen in pot groeien geen 5cm op een heel jaar! enkele scheuten schieten door, de restblijft gewoon zoals gepant 2jaar geleden. geef ze thans speciale buxus meststoffen.Nu ook enkele potten die na de winter bruin beginnen te worden, maar binnenin nog groen.Kan ik ze nog redden? grtjes

 121. Van De Winckel Willy

  Ik zou graag de video over snoeien bestellen(9.97 euro) heb reeds gemaild maar nog niets gehoord tot hiertoe,kunt u uw rekeningnr bij de bank eens doorgeven,ik kan storten met phonebanking,vanuit België
  dank bij voorbaat

 122. Henriette

  Hallo Jan, in welk jaargetijde moet je de wortelsnoei bij hortensia’s toepassen?
  Groetjes, Henriette.

 123. Henny

  Hallo Jan,

  Wanneer kan ik de oude bloemen uit mijn hortensia,s knippen?
  Ik woon in Frankrijk, in de Morvan (Bourgogne)
  Overigens heb ik 4000 m² grond waar veel mos in zit. Wat kan ik daar eventueel aan doen.
  Ook hen ik vorig jaar 2 kleine appelboompjes gekocht en de takken daarvan 1/3 ingesnoeid.
  Is dat juist. Ook heb ik dit jaar kleine kersen- pruimen en een perenboompje gekocht, deze heb ik alleen in de grond gezet met wat koeienmest. Is dat ook juist? Hoe moet ik deze verder behandelen?
  Alvast bedankt.

  hgr.
  Henny

 124. Marcel

  Beste Tuinvriend,

  Op onze website is de volgende vraag gesteld over het blijven stromen van sappen uit een druivenstruik .

  http://nl.askmehelpdesk.com/planten/ik-heb-een-druivenstruik-die-afgebroken-tak-heeft-nu-blijft-de-sapstroom-lopen-hoe-ka-357451.html

  Kunt u deze vraag beantwoorden?

  Mvg,
  Marcel

 125. P.Wals

  Hoe snoei je een Katjesboom graag uw antwoord hierop,ben bang dat als je de takken afknipt hij het hele jaar niets meer doet

 126. annan

  Ik heb een vraag een clematis bloedt hij geeft mooi nieuw blad maar blijft bloeden wat is dit

 127. Theo Horzelenberg

  Hallo beste tuinvriend. Ik heb een grensgeschil met mijn buurman dhr W.Klomp. Er zijn bij overname van mijn en zijn grond afspraken gemaakt, maar daar houd hij zich niet aan. Ik heb de hulp van het bestuur van de tuinders vereniging ingeroepen. Zij zullen ons probleem nog voor de paasdagen met ons gezamelijk bespreken, dus ik wacht nog maar even af.
  Wat ik mij afvraag heb jij ook zoiets meegemaakt? En hoe ging dat?
  Ik laat je nog weten hoe het is afgelopen.
  Groet Theo Horzelenberg.

 128. Laura

  Kunt u mij vertellen wat het beste snoeiwijze is voor een hortensia annebel? Ik heb ze al een paar jaar, en elk jaar in maart, snoei ik ze heel laag (+/- 15cm)maar ik merk dat daardoor krijk ik veel dood uitgedroogde hout onder, dan komen er wel nieuwe takjes omhoog maar die zijn heel dun en breekbaar. Doe ik iets fout?

 129. Ans Rasenberg

  Ik heb twee blauwe passiebloemen, die een hele winter ,afgedekt, buiten hebben gestaan, in potten(balkon).Nu zijn alle bladeren verdord, wat moet ik hier mee doen?

 130. P.Wals

  ik heb een vraag over een katjesdoom,hij geeft alleen lange takken die tot de grond komen met hier en daar een katje,vraag is hoe moet hem snoeien en wanneer graag uw antwoord hier op. hij staat op het noorden maar dat moet geen probleem zijn dacht ik.

 131. Ben Roelink

  Hallo,
  Wat is voor een Gazon de beste bemesting voor een goed resultaat.

  Groetjes Ben.

 132. J, Ferwerda

  heb veel buxus in mijn tuin, de laatste 2 jaar krijgen de buxus op verschillende plekken een bepaalde droogtevlekken, de blaadjes vallen af en er komen ook wel weer nieuwe doch dit herhaalt zich. Is hier wat aan te doen? Knipte zelf ook maar 2 keer per jaar de buxus doch ga het nu vaker doen. groetjes johan.

 133. marijke groot

  Beste Tuinvriend

  Wat leuk dat je zo maar iets kan vragen
  de vraag is wij hebben een virburnum van 1.50
  hij ziet helemaal bruin staat onder een boom op het westen moeten we hem helemaal terug snoeien of er uit halen

  al vast bedankt Marijke

 134. Nico

  In mijn buxes(zowelde hagen als de vormen) vertonen bruine kleuren van het blad. Nu heb ik horen zeggen dat het een soort insect is. Maar hoe kan ik deze bstrijden?

 135. Nico

  In mijn buxes(zowelde hagen als de vormen) vertonen bruine kleuren van het blad. Nu heb ik horen zeggen dat het een soort insect is. Maar hoe kan ik deze bstrijden? ik knip ze maar i maal per jaar omdat ze niet harder groeien,
  ik heb nogal schrale bos grond, heb u voor mijn een idee om ze harder te laten groeien
  groetjes

 136. anny t

  deze kende ik nog niet,ga er zeker eens achter zoeken.
  Nog een vraagje?kan hij goed tegen onze koude winters ? is hij inheems ?

  alvast bedankt

  groet Anny

 137. agnes hardy

  hoe en wanneer mag een juniperus gesnoeid worden

 138. Leo v/d Meer

  Wij hebben zelf opgekweek )nu 3 jaar oud’ een uit Frankrijk meegenomen pit van een mini pruimenboom. Hier in Nederland ook wel Croosjes genoemd.

  Wij zouden willen weten wanneer wij ongeveer de eerste mini pruimpjes zouden kunnen verwachten.

 139. Els Desmedt

  hallo

  Denkt u dat het mogelijk zou zijn om in ons klimaat een Bougainvillia te laten groeien ? In kan hem aan een zuid muur laten groeien , binnenhalen in de winter kan ik niet .
  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Groetjes
  Els

 140. Bri

  Ik heb sinds 3 jaar een witte druif. groeit als een tierelier heeft in de zomer wel honderden druiven maar die zijn piep klein. Nou heb ik begrepen dat ik hem dus “moet”snoeien zodat de vruchten groter en lekkerder worden. Nou is mijn vraag waar moet ik beginnen?? Het is nu een wilde bos met veel lange takken.
  hoor graag van u , Bri

 141. eric

  hallo jan,graag wilde ik weten wanneer ik mijn hidragereas annabellen mag knippen ,en hoe ver mag ik ze terug knippen en b wat voor meststoffen mogen ze hebben groetjes van eric

 142. marijke groot

  Mijn verbena is helemaal bruin moet ik hem snoeien of er uit halen .

  vriendelijke groeten marijke

 143. Lia Streefkerk

  Beste,

  Ik ben een beginnende tuinder, dus nog niet veel ervaring.
  Ik heb vorig jaar 2 Italiaanse jasmijnen gekocht.
  Ze deden het goed, maar nu staan ze er na de winter een beetje triest bij. De meeste bladeren zijn verdord en bruin.
  Zijn ze nu dood of moet de bloei van nieuwe blaadjes nog beginnen?
  Ik hoor graag uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Lia Streefkerk
  Schiedam

 144. G. Vanluchene

  Jan

  Ik heb mij nu twee nieuwe struiken aangeschaft, nl; een kiwi en een kiwibes.
  Wat raadt U mij aan om deze struiken goed op te volgen in verband met de snoei ervan.
  Met mijn dank op voorhand.

  Gustaf

 145. Wilhelm v.d.Kolk

  Hallo Jan
  Sinds kort kijk ik,geen groene vingers naar je video’s. Ik denk of weet het haast zeker, dat ik er veel van kan leren. Ik woon op een park in de Flevopolder. Dus klei,klei en nog eens klei.Ik doe wat onderhoud aan tuinen, wat een beetje bostuinen zijn, dus niet zo geregeld.Wat ik al heb opgestoken, dat ik meer moet bemesten.Verder vind ik het interessant om wat meer namen van struiken en planten te leren kennen.
  Geef je ook wel eens een praktijkdag? Dat zou ik naast dit gebeuren ook goed vinden. Dank alvast voor de gegeven informatie en groeten. Wilhelm.

 146. willem.

  Beste Jan,

  Kunt u mij vertellen waarom een aantal van mijn buxus bollen bruin worden van binnenuit,en er armoedig uit gaan zien,het lijkt mij een ziekte ,bij mijn buren is dit hetzelfde met de buxus,
  vr gr
  Willem.

 147. Diny

  Ik heb een goudenregen geplant.
  Maar heb vergeten de sierheester 10. min. in het water te zetten.
  Zal hij het nog doen?

  Groeten Diny

 148. L.Thissen

  kan ligusterhaag ook geplant worden in bakken op een dakterras? Vangt soms wel veel wind.

 149. D.Middelbeek

  Ik heb een paar keer gevraagd naar hert snoeien van
  Hibiscus, maar u reageert niet op mijn emails!!!!

 150. Henri

  Beste,

  We hebben aan ons terras een tuin van 4 x 4 meter. Hier staan reeds grote buxusbollen van +/- 80 cm hoog. Kan u ons enkele tips geven welke groenblijvende planten/boompjes we hierbij zouden kunnen planten om een mediterrane sfeer te creëren? We willen van hoog naar laag werken.

 151. w monden

  Heb een vraag, kun je een camelia snoeien,

 152. wim

  in mijn appelboom (rode jonagold) begint schimmel op te komen (witte uitslag).
  Wat kan ik eraan doen?

 153. Irene

  Hoi Jan,

  Kan ik nu nog een vijg snoeien? En heb je daar gerichte tips bij (boven welke knoop etc.) Verder vraag ik me af waarom mijn vijg wel hard groeit, maar vrijwel nooit vruchten krijgt. De kleine knopjes die erin komen, vallen bijna altijd af in de herfst.

 154. Theo de Mol

  Beste Jan ik onderhoud op een zorgboerderij de tuin nu heeft een client de hortensias bij de grond afgekinpt wat nu te doen geluikig maar 3 struiken. vr gr Theo

 155. D.Reijmer

  wanneer mag je buxus knippen gr.Dick

 156. w monden

  heb een vraag,kun je een camelia snoeien

 157. Miranda

  In mn grasveld hebben we zeer veel klaverblad, mos en ander kruipend onkruid.
  Van het gras is bijna niets meer te vinden.
  Is het de beste remedie om de hele grasmat om te ploegen en weer opnieuw te beginnen?
  Of kan ik er toch nog iets mee??
  HELP!!

  Groetjes miranda

 158. Hein Maatman.

  Hallo Jan,

  Ik heb vorig jaar een olijfboom gekocht hij deet het heel goed tot en met de winter.
  Ik heb hem toen goed ingepakt voor tegen de vorst .
  Alleen liet hij begin dit jaar ineen keer zijn blad vallen.
  Is dit normaal en moet ik hem nog snoeien.

  Groeten Hein

 159. Ineke

  We hebben net de Fagus sylvatica aangeplant als haag. Je hoort de meest uiteenlopende meningen betreffende de snoei onmiddellijk na de aan plant. De een zegt niet snoeien, de ander wel. Wat is nu juist?
  M.vr. gr.
  Ineke

 160. Joke

  Dag Henk

  De blaadjes van mijn rozen beginnen al weer gaatjes te krijgen, wat moet ik hier aandoen ?
  ik zie geen beestjes of zo

  Hartelijke groet Joke

 161. petra huiskers

  Hallo,

  Ik heb even een vraag aan u, In ons gazon zit een ws een nest grondwespen. Het krioelt er van de wespen, vooral op de plekken die onder de overkapping van het huis zitten, deze grond is droog. Kunt u mij vertellen hoe is hier vanaf kom?

  Alvast bedankt voor uw reactie,

  mvg Petra Huiskers

 162. Jan

  Jan,
  Ik heb taxushagen met totaal 30 meter lengte.
  nu gaan er sinds 2008 steeds een paar, op willekeurige plaatsen in de heg, taxussen dood. Eerst groeien ze niet meer dan worden de uiteinden geel en later bruin en op den duur zijn ze dood. Ik woon op veengrond (Gouda) maar op ongeveer 50 cm. diepte begint een kleilaag met daaronder grind. Er zit ook vraatschade aan de naalden (ook bij de rodo’s) maar taxuskevers heb ik nog niet gezien. Wat zou dit kunnen zijn?
  Groeten,
  Jan

 163. Hofman Peter

  Tuinvriend Jan
  >
  > Ik heb een vraagje omtrent mijn taxushaag , die ziet op plaatsen zo
  > zwart uit ( de naaldjes ) vorig jaar had ik ook dit probleem en dit
  > ging zelfs over op mijn bovenstaande leilinde (zwarte bladeren ) Wat
  > zou dit kunnen zijn en wat kan ik daar aan doen??
  >
  > Vriendelijke groetjes
  >
  > Peter

 164. Emmy

  Hoi Tuinvriend,

  Kan je rhodondendrons ook snoeien? Ik hoor daar veel verschillende verhalen over.. Ik heb 2 witte voorjaarsbloeiende (dus net uitgebloeid)struiken die elk jaar prachtig bloeien maar van de vorm ben ik niet zo gecharmeerd. Erg veel kaal hout van onderen en hij wordt steeds groter, ik zou hem graag snoeien..
  Ik hoor graag van je.

 165. Maria Reniers

  Wil mij als lid laten registreren.
  Graag overschrijving met alle gegevens om 9.97 euro te betalen.
  Adres: Maria Reniers Klauwstraat 9 3461 Molenbeek Wersbeek België

 166. M. Voorrips

  Dag Jan.
  Ik heb twee lei appelbomen een closter en een Elstar. ik bemest deze met koemest, beendermeel en bloedmeel. De closter doet het goed maar de Elstar laat hetafweten. Ik heb hem vakkundig laten snoeien door een hofenier die daar specialist in is maar er helpt weinig. Veel blad en één of twee bloem knoppen. De boom is 10 jaar oud ongeveer.
  De closter moet op wat zurige grond, maar van de Elstar weet ik het niet. Ik heb van iemand gehoord om er een zaagsneden in de stam te doen, hij had het zelfde geval,toen hij de boom wilde omzagen en op één vierde was werd hij weg geroepen en zou hij hem later omzagen . Daar kwam even niets van en toen het weer voorjaar werd zag die boom wit van de bloesem.
  Wat is jou advies?

 167. van balllaer kris

  ik heb aan mijn tomaat planten een plastieke fles gedaan voor water te geven hoe dikwijls mag ik die planten nu water geven (elke dag?) en wanneer mogen die planten meststoffen bij krijgen ik heb samengestelde en patentkali staan welke mag ik daar van gebruiken

 168. Thijs

  Beste tuinvriend,

  Mag ik nu nog mijn lavendel snoeien?

  Mvgr en dank,
  Thijs Romain

 169. Huib van Bokhorst

  Goedemiddag.

  Vraag over Conferenhaag.
  Mijn Coniferenhaag zit momenteelhaast geen groei in.Hij staat al wat jaren in de tuin.
  vorig jaar was hij onzettend mooi groen.
  Wat moet ik er aan doen?

  groetjes Huib.

 170. Jootje

  Is een citroenboom ook een fruit boom ik neem aan van ja!
  Ik heb uit een echte citroen pitje een boom kunnen kweken deze is nu elf jaar en groot.
  Maar nog nooit bloemen ingehad laatt staat citroenen.
  Ook is hij nog nooit gesnoeit moet ik dit doen? En zo ja tot hoever want de takken hebben al hout en de uiteinden zijn groen!

  Liefs Jootje Donkers

  Deze boom heb ik net zolang als mijn oudste zoon oud is elf jaar.
  Bij het uitpersen van sinasappelcitroensap de pitjes in de koelkast gedaan en geplant
  De boom heeft dus speciale waarden voor ons

  Bram en Jootje dank u wel

 171. bart

  Dag Jan,

  Een tijdje ben k op zoek naar een traag groeiende wilde wingerd die ik, denk ik, gevonden heb in de Parthenocissus tricuspidata ‘Lowii’. Kan dat kloppen?
  Ik kan er bij ons in de regio niet aan komen.
  Kun jij me voorthelpen? Hoe traag groeit ie?
  In 10 jaar 250 cm?

  Bart

 172. jac.groenewold

  mag ik op mijn groentetuin ook kippenmest gebruiken?

 173. gusta

  Beste Jan,

  Ik heb een kleine voortuin van 13m2 en wil daar graag een boom in. Ik er wel onderdoor kunnen kijken. Wat zou je me adviseren of wat zijn de mogelijkheden. Tot voor kort stond er een fluweelboom in maar die worteld mij teveel.

 174. Jacques Hinoul

  Beste Jan,

  Sinds enkele dagen komen wilde konijnen iedere nacht putjes graven in een bepaald gedeelte van onze gazon. Wat is de reden van dit nachtelijk bezoek en kan je daar iets tegen doen

  Groetjes

  Jacques

 175. miapeeters

  Hartelijk dank voor de info over het bestrijden van luizen.

  Rond mijn Toscaanse witte Jasmijnstruiken, die tegen een rozenboog aangebracht zijn, zwermen allerlei piepkleine vliegjes.
  Kan ik daar de zeepspiritus ookvoor gebruiken?

  Bij voorbaat hartelijk dank voor je reactie.

  En by the way, wat kost een consult om eens naar de situatie van mijn tuin te kijken?

  Met vilendelijke groet. Mia Peeters.

 176. Jan Boode

  Hoe kan ik mijn te groot geworden Rodondenderon terug snoeien en wanneer??

 177. Bhani

  Hallo, wij hebben anderhalf jaar geleden een zelbestuivende Reine Claude gekocht. Wanneer komt er bloesem aan. En aan welke condities moet de boom dan voldoen?

  Groetjes,

  Bhani

 178. nell

  hallo,mijn vraag is,hoe komt het dat het blad van mijn conferance peren,en van de perziken,gaat krullen en rode verdikkingen op het blad komen,het is geen mooi gezicht zo,er zit volop bloem in,maar is dit schadelijk voor de vrucht straks, wat kan ik er tegen doen.en hoe kan ik het beste bemesten en waarmee.als u mij kunt helpen heel graag.alvast erg bedankt.

 179. rich

  Hallo jan, ik heb een vraag over het leggen van graszoden.
  Wat is nu de beste ondergrond voor graszoden, en moet ik die ondergrond dan ook nog doorspitten, en bemesten??
  Ik heb er nu nog betonnen tegels, en rubberen tegels liggen, met een zandondergrond van zo`n 10 cm, met daaronder een kleilaag.
  Wat is in deze situatie nu de beste manier om een mooie grasmat te krijgen van graszoden, en hoe kan ik die nu het beste gaan leggen??
  Groet, rich.

 180. wbouman

  Hallo Tuinvriend,Had het mailtje ontvangen over de bestrijding van o.a. luis.Nu heb ik klimrozen en wilde vragen of het ook voor de rozen geldt. b.v.d.W Bouman.

 181. jeannespoormans

  vriend w
  jan
  dank u voor het beantwoorden van mijn vragen nu heb ik noch een vraag heb enkele boompjes van hibiscus waarvan de stam en takken een soort grijs groen mos op is
  hoe kan dat verwijderd worden
  groetjes jeanne

 182. Jeroen

  Hoi Jan ik vind tuintips erg practies maar weet je toevallig een goed middel tegen zevenblad ik wordt er helemaal dol van.

  Groetjes Jeroen

 183. Deschamps

  Beste

  We hebben een sinaasappelboompje 2jaar ,als ik het gekregen heb waren er sinasappeltjes aan ,maar dan nooit meer, wel witte bloementjes ik heb het deze winter binnen in de living gezet voor de koude dacht ik maar nu ik het weer in de veranda zet begin het dood te gaan ,droge bladjes en plakerig,graag uw raad
  Dank

  Trees

 184. Leo

  We hebben 2 leilindebomen achter het huis staan.
  Wat nu het geval is dat de blaadjes opgegeten worden door wormpjes.
  Er komen allemaal kleine gaatjes in de bladeren.
  Dit was vorig jaar ook al, we hebben ze vorig jaar erin gezet, de bomen zijn ongeveer 3 meter hoog.
  Wat kan ik hier aan doen.
  Ik heb pas je boek gedownload, maar door een crach op de computer ben ik hem kwijt.
  Hopelijk kunt u mij advies geven wat ik met de bomen moet doen.
  met vriendelijke groeten Leo Lamers

 185. dora

  hallo Jan

  heb op mijn verjaardag verschillende mandjes gevuld met bloembollen gekregen
  ze zijn nu uitgebloeid ,kan ik ze rechtstreeks in de tuin planten of moet dit pas in het najaar
  het gaat om hyachinten en narcissen
  vg Dora

 186. Jan Meelker

  We hebben een tuin in een bosrijke omgeving. Gazon is meer mos dan gras en bodem dient nodig belucht te worden. Vanwege de boomwortels die her en der onder de gras/mosmat zitten is ontluchten moeilijk. Waarme kunnen we het beste ontluchten zonder de apparatuur te beschadigen ??
  Alvast bedankt voor advies

 187. lies

  waarom bloeit de boerenjasmijn niet wat heeft hij teveel of te weinig? hij groeit wel maar het is alleen blad .

 188. caspar schmitz

  ik heb 2 kersenbomen(meikers en edelvinger), ze staan prachtig in bloei maar er komen nauwelijks kersen aan. Misschien pikken de vogels alles weg of is er een andere oorzaak, en wat kan ik hiertegen doen?

 189. ajj van mierlo

  mijn vraag is mijn rodedendron in de tuin heeft dode knoppen wat zou er aan de hand zijn

 190. Anneke

  In mijn tuin is de buxus al flink aan het groeien maar ik zou de rand buxussen graag een halve meter willen verplaatsen. Hoe en wanneer kan ik dat het beste doen?

 191. mieke dillen

  Graag wil ik uitgeschreven worden.
  Alvast bedankt.
  julien.vandesteen@pandora.be

 192. Kees van Silfhout

  Beste Tuinvriend,
  Ik heb de volgende vraag wij hebben vorig jaar een Orleander op stam gekocht hij heeft de hele zomer prachtig in bloei gestaan.
  In de winter heb ik de plant ingepakt in bobbeltjeplastic alleen om de pot, en hem in de schuur gezet.
  af en toe een klein scheutje water.
  eind maart heb ik de Orleander weer buiten gezet en een klein stukje gesnoeid, op de bladeren van de plant zaten wat donkere vlekken (roestvlekken) en er waren bladeren die wat bruin waren, wij hebben de plant in een grotere pot gezet maar de vlekken blijven op de bladeren zitten.
  Kunt U mij vertellen way ik er mee moet doen om de Orleander weer op te fleuren.
  Bij voorbaat dank,
  Kees

 193. ella van der heide

  hallo meneer de tuin vriend,

  Ik wil graag mooie lang bloeiende geraniums kopen .

  ik denk in de maand juni.

  Kunt u mij vertellen welke het sterkst en mooi bloeiende zijn?

  groet,

  Ella van der Heide

 194. ella van der heide

  Hallo tuinvriend,

  Zou je mij kunnen adviseren welke geranium ik het beste kan kopen?

  Het liefst 1 die de hele zomer bloeit.

  Kleur doet er niet toe.

  Ella

 195. leny otte

  ik heb een vraag over onze leilinde. Er zitten rupsen in die de bladeren opeten. Kunnen we daaraan iets doen?
  Vorig jaar werd al het groen van de bladeren weggevreten en bleef alleen de nerf over die al snel bruin werd.

 196. Marry Prang

  Ik heb twee Red Robin struiken en twee Red Robin bomen. Ze zijn iets te groot geworden, dus wil ik ze snoeien. Maar ik blijf me maar afvragen hoe ik dat moet doen om de goede vorm erin te houden. De struiken hebben een te grote kruin. Ik zou het erg fijn vinden om een beetje advies te krijgen, zodat ik aan de slag kan. Marry

 197. henny

  ik heb een perzik boom van een jaar oud .
  heeft mooie bloezem gegeven maar nu gaan de blaadjes om krullen ,hij heeft nu de krulziekte wat kan ik hier aan doen ….
  groetjes henny

 198. Johanna

  Ik wil u graag een vraag stellen over onze druif in de kas.De druif is al zeker 4 jaar oud (boskoop Glory) Hij geeft veel blad wel een beetje groot blad, en er komen heel veel druiventrosje aan, maar dan komt het ze blijven vrij klein, en dan gaan ze lijken op zaad trosjes of verdroogde trosjes.
  Wat is hier aan de hand, wat doen we fout, we willen zo graag een mooie kas met druiven. we horen graag van U

  Hartelijke groet Johanna

 199. joyce

  Goedenavond,
  weet u misschien hoe het komt dat mijn leifruitboom (appel) aan 1 zijtak alle blaadjes verdort en doodgaat? Hij is niet gebroken. De rest doet het nog wel goed. Vriendelijk groet joyce

 200. Morigan

  Ik heb een nu 8 jarige mandarijntje/clementine boompje opgekweekt uit een pit. Tot nu toe heeft het boompje alleen maar gegroeid, en nog geen bloem/vrucht gedragen. De doormeter van het doornig stammetje is nu 1cm en is 60 cm hoog, hij krijgt weer mooie frisgroene jonge blaadjes en ziet er gelukkig uit.
  Mijn vraag is nu: hoe krijg hem in de bloei en is hij daar al of niet rijp voor?

 201. paul v loenen

  Ik heb leilindens in mijn tuin
  in de loop van de zomer komen er zwarte
  stippen op het blad en die tak gaat dan dood
  wat is het voor een ziekte en wat kan ik er aan doe

  Paul

 202. D.W.Timmermans

  ik heb sind 3jaar een Syringa vulg Mme Lemoine.
  Toen ik hem kocht bloeide de syring maar nu al 2 seizoenen niet.
  De struik ziet er gezong ui.
  Hoe kan dit?

 203. Jan van der Sandt

  Hallo Jan,
  Zou je mij kunnen vertellen wat ik moet doen om mijn druivenranken te beschermen tegen meeldauw-luis en evtle.andere ziektes.
  Bij voorbaat dank voor jouw advies.
  Jan van der Sandt.

 204. De Cock Theo

  Beste Jan,
  Ik zou graag enige formatie willen voor het telen van komkommers;
  Ik heb er al twee geplant in de serre, enze zijn kapot gegaan.
  Wat moet ik doen, ik ben einde raad, want ik heb dat verleden jaar ook ervaren.
  Groetjes,
  Theo

 205. noel

  hallo,
  vraagje, ik heb canna s gezet in mijn tuin, ik zou die willen bemesten , is blauwe korrel goed of moet ik iets anders gebruiken, alvast bedankt voor uw evt. antwoord

 206. Koosje van der Velden

  Ik heb in mijn tuin een grote boom staan, wat kan ik er het beste onder zetten? Het liefst zoiets als een bodembedekker waar ik ook nog overheen kan lopen.Wat raadt jij me aan?

 207. miny

  Vraagje: Wat kunnen andere mensen met…..
  mijn uitloopknoppen van mijn hortentia en rozen.
  Want elk voorjaar maar nu ook nu zijn mijn nieuwe uilopers verdwenen.
  heeft u hier een antwoord op????

  Graag eventuel uw opinie en wat kan ik daar aan doen.

  m.vr.gr. Miny

 208. tiny

  bij deze een vraag over de maagdenpalm,mag
  ik die nu snoeien??
  gr.t.

 209. Lydi

  Hoe kan ik een viburnum op stam weer bloeend krijgen ?

 210. Anneke Thijssen

  Wat te doen met woelratten, vrij ernstige vorm, in een zod achtige/moeras tuin in Loosdrecht? Wortels van planten/struiken zijn aangevreten, en langs gras zijn ronde gaten…
  Suggesties?

 211. joke

  hallo ik wil graag weten hoe het toch mogelijk is dat mijn sneeuwbal ieder jaar weervol metluis zit.

 212. rivka

  goede avond, mijn persoonlijke tuinman.
  vond ik wel aardig even te zeggen1
  Komt het door de afgelopen stenge winter dat mijn forsythia bijna geen gele bloemen heeft gehad? Hij staat er nu wel enorm mooi bij wat zijn groene tooi betreft. Bij de buren stond hij wel in bloei. gebeurt dit wel vaker? Goed nieuws is dat wat ik ook plant aan planten, bloemen, kruiden, alles doet het geweldig, elk jaar weer. Zo wonderlijk elke keer! vriendelijke groeten rivka.

 213. Ben Verbraak

  Beste Jan,
  Ik zou graag willen weten of rietwortels en wortels van lissen te composteren zijn.
  Vr.grt Ben

 214. peter Büthker

  Ik heb mijn gazon half maart met een A-Z product bemest en van het zelfde product met kalk.Het gras kreeg na behandelingen een gezonde kleur en bovendien zat de groei er goed in.
  Echter zie thans te veel lichte plekken.is
  wederom mest en kalk geven een oplossing?
  Het gras maai ik kort omdat het resultaat veel mooier is dan onregelmatig te hoog staat
  Kan de tuin dokter mij adviseren?

  m.vr. gr.
  peter.
  tel.0235272860

 215. Ada van Kralingen

  Hoe en wanneer moet ik mijn hortensia snoeien?
  Moet ik de bloemen er uit halen in de herfst.

  vriendelijke groetjes Ada

 216. liesbeth

  Dag Mijnheer
  Mijn vraag is, als ik vergeten ben, om de druivenstruik te snoeien, doet hij het dan nog wel?? vrg liesbeth.

 217. godfried

  ik heb laats een gazon geverticuteert
  deze was totaal vervilt
  daarna heb ik deze opnieuw in gezaaid
  zo,n 3 weken geleden
  maar het resultaat is matig
  wat kan ik nog meer?

 218. Mir

  Ik heb een vraag over een leilindeboom.
  Op de blaadjes zitten allemaal rode bulten?
  Weet iemand wat dit is en wat ik hieraan moet doen.
  alvast bedankt,Mir

 219. Gerard Walther

  Wij hebben een p.Laurocerasus die +-1jaar in een grote pot staat. Hij heeft verleden jaar heel mooi gebloeid.Maar nu komen er gele bladeren aan,wat kan hiervan de oorzaak zijn.?In februarie heeft hij koeien korrels gehad.Hij staat niet in de zon. graag uw advies wat wij hier aan kunnen doen.

 220. A. van Kuil

  Ik heb al jaren een paarskleurige seringeboom in de tuin staan. Deze kwam volop in de knop doch de groei kwam plotseling tot stilstand. De bloem verdroogde als het ware in de knop. Kan dit het gevolg zijn van langdurige droogte of een ziekte ? (seringeboom er vlaknaast doet het overigens wel goed). Ik sta in dubio de boom om te halen of nog een seizoen af te wachten. Wat kun je mij adviseren ?

 221. vreeman herman

  Wij hebben een grote prunus boom met rozetachtige bloemtrossen. Hoe kunnen wij die het beste wat inkorten, de takken hangen lang in bogen naar beneden. Met vr. gr. Herman Vreeman

 222. van den heuvel

  ik heb mijn rozenstruik gesnoeit maar nu zitten er heelveel rode taken plus zijtaken aan ook rood van kleur zijn dat wilde taken of niet en moet ik die verwijdren

 223. Adis

  Hallo,
  ik heb eigenlijk een vraag in verband met een pruim boom en een appel boom.Trouwens die zijn al 3 jaar geplaant en willen niet bloeien,terwijl er nog 4 appel bomen staan en die geven al fruchten.Ik vraag me dan af waar de oorzaak is of moet er nog iets dan gebeuren,ik heb die twee bomen ook in de hersft gesnoeid als die andere bomen…….
  Kan U me daar raadplegen,anders ik heb al gedascht om deze herfst die twee verwisselen met andere fruchtbomen..

  Met vriendelijke groeten,

  Adis Masic

 224. theo van klaveren

  ik heb duindoorn in mij tuintje geplant met in het plantgat veel potgrond,is er nog iets wat ik meer kan doen?

 225. Greetje

  Hallo, wij hebben een katjesboom omgezaagd, onderaan de stam zaten allemaal boorgaten en binnenin was hij vermolmd en er zaten een soort rose-witte larven of zoiets in van een centimeter of 5.
  Wat zijn dit en kan het kwaad voor de andere bomen die er vlakbij staan.
  Groetjes Greetje

 226. anne de vos

  Geachte,
  Ik heb een oleander die deze winter is blijven buitenstaan op het terras. Het terras is wel twwe meter boven de grond.
  De bladeren zijn helemaal verdord. Ik heb met een mesje een vliesje van de takken gesneden op verschillende plaatsen en daaronder zit er nog groen. Ik weet niet of mijn vermoeden juist is dat de oleander misschien nog niet verloren is. Ik had opgezocht dat er mocht gesnoeid worden onder een oogpaar? Ik weet niet of dit een goed idee is en wat is een oogpaar? Kan u mij misschien verder helpen?

  dankbare groeten, A. De Vos

 227. h.g.a.dreeyers

  in de bladeren van mijn annabellenstruiken ontstaan gaatjes en hele bladeren worden weggevreten.

 228. Annie Gillis

  Mijn lavendelplanten in potten zitten vol met mieren.Mijn planten hangen er troosteloos bij.
  Wat kan ik doen aub?
  Dank bij voorbaat.
  Annie

 229. sjoukje

  hallo, ik heb een erg grote druivenboom wegens vberbouwing moet hij er uit kan ik hem redden of gaat hij dood?

  gr sjoukje

 230. nel

  mijn jasmijnstruik zit onder de zwarte beestjes vooral de toppen en de bladeren lijken wel ingesmeerd met lijm.
  Zijn dit luizen en wat kan ik er aandoen?

 231. joke hulshof

  l.s.
  ik heb een mooie ziver-den maar hij wordt mij te breed aan de onderkant, hoe kan ik die het beste snoeien, kan ik gewoon aan de onderkant hem afknippen?

  m.v.g Joke

 232. Jan de Bruin

  hallo

  Wij hebben leilindebomen en de bladeren van deze bomen zitten vol lichte plekjes bijna open gevreten (lichte doorschijnede gaatjes), of is dit een ziekte of zijn het beestjes (welke?) die dit veroorzaken?

  mvgr Jan

 233. E. Adank

  Wij wonen in Vught, zandgrond dus. Het achterste deel van onze tuin bestaat uit klapzand. Bovendien staat er een behoorlijk grote berk, die geheel is overwoekerd door hedera/ klimop. In dat deel van de tuin groeien vrijwel alle planten slecht; de meeste leggen het loodje. Ik noem het daarom een plantenkerkhof. Ik denk dat de grond erg slecht is (droog en voedselarm) en dat het weinige voedsel door de boom en hedera worden weggenomen. Is hier iets aan te doen? Nog meer mesten en hoe vaak/veel? Of moet de grond vervangen worden door andere meer structuurrijke grond? m.v.g. E.Adank

 234. Herman

  Hallo,

  Ik heb een prunusboom met rode bladeren,
  Mijn vraag,de kersachtige rode vruchten die er aan komen zijn die te eten?

 235. katrien

  beste
  ik heb reeds buxussen gekocht die momenteel nog in potten staan, maar de bedoeling is om in de volle grond te planten. Nu is het hier heel erg warm en droog weer geweest en de buxussen zijn geel en verdord. Zijn deze nog te redden of zijn ze dood? Ik geef ze nu regelmatig water en voeding.

 236. Mia Meul

  Bestaat er in wilde pruimen een giftig ras, de pruimenboom die ik bezit is rood van blad en de pruim eveneens, is deze volgens u eetbaar. Ik denk dat hij PRUNUS JAPONICA heet maat ben niet zeker.
  Graag een antwoord van uwentwege en vooral hartelijk bedankt. Vriendelijke groeten.

 237. van Wamel

  Goedendag,
  Vraag, kunt u mij vertellen of koningsleilinden houden van kalkrijke grond.

  Vast bedankt voor uw antwoord.

  R. van Wamel

 238. Simone

  hoi,

  we hebben een katjesboom in de tuin staan maar we willen hem eigenlijk verplaatsen, wanneer kunnen we dit het beste doen?

  alvast bedankt,

  Simone

 239. ineke

  hoe hou ik mijn hortensias blauw

 240. willy van poucke

  Hallo hoe moet ik mijn citroenboom snoeien voor de winter hij is 3 meter hoog met een stamdiameter van 18 cm er staan nu 50 citroenen op ik heb er al 100 geplukt van een vuist groot lekker om te eten en thee van te maken en limoncello maar ik weet er weinig van hoe ik hem moet behandelen kunt u mij enkele tips geven
  dank u alvast

 241. maria

  Beste tuinvriend,

  graag zou ik van u willen weten hoe ik een hoge afscheiding kan maken van mijn 2 bamboe struiken ze zijn nu omgeveer 1 meter en staan een halve meter uit elkaar
  Hoe kan ik ze het beste snoeien en waneer zodat ze juist in de hoogte gaan groeien en dat je van die mooie dikke stengels krijgt en het liefst niet te breed.
  bij voorbaat vriendelijke dank.

 242. dirk

  heey tuin man ik heb een vraag wat is de breete van een kaktus plant en het beeten

 243. P.H. Mastenbroek

  De bladeren van de Leilinde boom zijn doorzichtig, en de boom
  zit ook vol met wespen. Op advies gebruiken wij spiretes water
  en groene zeep. Is dit de juiste oplossing ?

 244. Bianca

  Ik heb een druivenplant op mijn balkon staan. De plant heb ik vorig jaar neergezet. Sinds een week of 2 worden de bladeren dor wat begint bij de buitenkant. De achterkant van de bladeren worden wit wat ook begint bij de buitenkant. En daarna vallen ze eraf. De druiven zijn daar in tegen mooi en groen (niet rijp).Weet iemand wat dit kan zijn, en wat ik hieraan kan doen?

  Mvg Bianca

 245. jacques janssen

  Ik heb een viertal kersenbomen. Zij bloeien volop, maar de dracht is zeer matig. Eigenlijk alleen onderin. Hoe moet ik deze bomen bemesten en wanneer?
  De bestuiving is goed daar ik de bomen bij een kweker heb gekocht, die nagekeken heeft welke soorten elkaar bestuiven.
  Graag een reactie.
  Jacques Janssen

 246. Hille

  Ik heb een karmozijnbes op de verkeerde plaats staan. Ik wil hem wat meer in de schaduw zetten; hij staat nu op een plaats waar ik liever iets anders zet. Aangezien hij komende herfst bovengronds zal afsterven, is het dan misschien beter hem nu te verplanten? Of toch later, en dan verplant ik een klomp wortels?
  Met vriendelijke groet, Hille Douma

 247. jalke

  Goedemiddag,

  Mijn vraag wij hebben een zeer hoge coniferenhaag en willen er minstens 60 cm boven af halen. Is dit nu de tijd er voor en met welk materiaal kunnen we dat het beste snoeien, met welk soort zaag

 248. Reind Brinkman

  vraagje kan men een olijfstruik stekken

 249. Trudie Vugts-Oosterveen

  Wanneer kan ik het beste mijn krulhazelaar snoeien?

 250. Dirk

  dag Jan
  ik zit denk ik met een probleem
  elk jaar strooi ik kalk op m’n gazon in de tuin omdat de grond
  (zandgrond)vrij arm is en vlug zuur.nu heb ik dit jaar andere
  kalk gebruikt dan andere jaren.Dit jaar heb ik kalk getrooit
  van eco style ”super-kalk met azotobacter-bacterien,dus met
  veel stikstof in.andere jaren gebruik ik mearlkalk vat dcm
  nu is het probleem dat(denk ik)dit het omgekeerd efekt heeft
  omdat er heel veel mos te voorschijn komt.kan ik dit probleem
  nog oplossen
  groetjes uit Antwerpen
  Dirk

 251. snackers

  Hallo
  Ik heb 6 weken geleden een buxus haagje geplant(het waren 80 buxus) De buxus was met blote wortel dus geen potjes nu beginnen sommigen(15 stuks) te verkleuren (oranje-bruin)terwijl ze genoeg water hebben gehad Ik heb de buxus na 4 weken nog koeiemest en kalk gegeven Er gebeurt niks meer Komt die verkleuring nog goed in het voorjaar of moet ik nieuwe buxus planten dit ivm garantie Kunt u me een antwoord geven omtrent dit probleem
  Gr Geert

 252. h van der made

  Hallo,
  Ik wil de volgende vraag stellen,ik heb een fruitboom staan
  (conferance)waar roest op de blaadjes zit .
  wat kan ik hier aan doen.?

  m v g h van der made

 253. wouter

  Hallo ik ga mijn coniferen haag slopen,maar in de plaats wil ik graag groen blijvende heesters plaatsen .weet iemand wat ik dan moet kopen,ongeveer 40 mtr lengte.

  graag een paar tips gr wouter nijhof

 254. r.h.van straaten

  ik ben pas verhuis in de tuin staat een hortensia deze is wel een meter vijftig hoog wanneer en hoe kan ik het op normale hoogte snoeien.en ook de boerenjasmijn.

 255. Yvonne Los

  Beste Jan,

  Je schreff om het blad te laten liggen in de tuin. Geldt dit ook voor het gazon?
  Wij hebben een tuin waar we de groei van bosgras willen bemoedigen. Heb je hiervoor nog tips?
  Met vriendelijke groet,
  Yvonne Los

 256. Th Wilmsen

  GOEDEN DAG
  ZEG HEB JIJ EEN BOUWTEKENING VOOR EEN KASTJE VOOR LIEVEHEEERSBEESJES want dan wio ik een maken want ik heb hout zat en genoeg tijd zo heb ik al divz kastjes gebouwd

  al vast bedankt

  TH Wilmsen
  Jan van Galenstraat 66
  5481GX Schijndel
  073-5492953
  theo.wilmsen@tele2.nl

 257. Th Wilmsen

  GOEDEN DAG
  ZEG HEB JIJ EEN BOUWTEKENING VOOR EEN KASTJE VOOR LIEVEHEEERSBEESJES want dan wio ik een maken want ik heb hout zat en genoeg tijd zo heb ik al divz kastjes gebouwd

  al vast bedankt

  TH Wilmsen
  Jan van Galenstraat 66
  5481GX Schijndel
  theo.wilmsen@tele2.nl

 258. Th Wilmsen

  Wie kan mij helpen aan een bouwtekening van een huisje voor LIEVE heers beesjes

  om er zelf eentje te bouwen

 259. jan

  hallo,

  Mag ik nu(eind oktober-begin november) mijn klimophaag nog snoeien?
  Indien neen, wanneer dan wel?

 260. tilly wouda

  Beste Jan,
  Ik heb een hele grote skimmia japonica, vol rode bessen.
  Ik ben bang dat hij dood gaat, hoe kan ik hem het beste stekken en in welk jaargetij.
  mvg.Tilly en bedankt.

 261. Sjaak Schreven

  Beste Jan,

  Onze monumentale hoogstam notarisappelboom heeft jarenlang goed vruchten gedragen en stond er vitaal bij. Een lust voor het oog, hij sierde onze achtertuin. De boom zal ongeveer 60 jaar oud zijn.
  Je kunt je voorstellen dat we laatst erg geschrokken waren toen wij de grote hoeveelheid paddestoelen, onderaan de stam en er rondom heen op de grond, zagen.
  Het gaat hier volgens ons om de honingzwam.
  De vraag is: Wat kunnen ik hier aan doen om te voorkomen dat de boom er aan ten onder gaat?
  Ik weet dat het een goed paddestoelen jaar is maar deze hoeveelheden had ik niet op onze appelboom verwacht.
  In afwachting van jouw reactie en met vriendelijke groeten,

  Sjaak Schreven.

 262. karel

  hallo
  moet de lavendel in potten worden ingepakt in de winter groeten

 263. sandra

  hallo jan
  de plant die ik zoek is een subtropische plant en de bloem lijkt op de kogeldistel, maar de bladeren zijn heel groot, hangen een beetje neer beneden en hebben per blad 7 bladeren
  groeten sandra

 264. sandra

  het is de fatsia bedankt voor jullie reactie er zullen nog wel meer vragen volgen

 265. m schoots

  Beste tuinvriend,

  Ik heb en palmachtige kamerplant ,waar op het blad en olieachtige vettige substantie zit
  Wat kan dat zijn??

  Groet Martien Schoots

 266. m schoots

  Beste tuinvriend,

  Ik heb en palmachtige kamerplant ,waar op het blad en olieachtige vettige substantie zit
  Wat kan dat zijn??

  Groet Martien Schoots

  nb. wat kan ik aan appelmot doen(appelstipmot) m.b.t appelboom

 267. noel

  mag ik bij vriestemperaturen overdag mijn leilinden snoeien?

 268. Maria De Kegel - De Schrijver

  18.12.10

  Beste Jan,

  Ik ben een tuinliefhebber en uiteraard dat ik uw bijdragen tot meer tuinplezier ten zeerste waardeer.

  Mag ik u om de beste remedie vragen om het volgende probleem tot in de wortel aan te pakken :

  1. Onze druivelaar (blauwe Frankental)staat buiten en is voor de helft doorgegroeid in een koude serre. Hij krijgt altijd een “herfst- en zomersnoei” en draagt mooie trossen. Helaas… het gaat allemaal goed tot hij in de tijd dat de trossen rijpen schimmelrot krijgt, ttz. de bessen barsten, drogen uit en rotten langzaam. De bladeren dragen op de onderkant de bekende “witte fluweelachtige vlekken”. Ik heb al met “Bordelaise pap” gewerkt maar geen beterschap. Wat stel je voor ?

  2. Ik wil een partij verwilderde (vooral wilde grassoorten) cultuurgrond terug volgend seizoen bewerken.
  Zou ik nu al het onkruid en het gras definitief kunnen doodspuiten/sproeien/gieten ? Met welk product bij voorkeur ?
  Zal het cultuur toelaten vanaf april volgend jaar ?

  Dank voor een reactie en vriendelijke groeten. En uiteraard een fijn eindejaar gewenst en een voorspoedig en deugddoend nieuw !

  Maria

  Willy en Maria De Kegel – De Schrijver
  Kerkbaan 1
  B – 9260 WICHELEN (België)
  E-mail : WIDEK41@telenet.be
  Tel. 052/42.39.11

 269. colaers rik

  mijn viburmus opulos bloeit wel in de zomer maar hij draagt geen rode bessen in de winter wat kan ik doen

 270. j van lierop

  kun je mij een foto van een lindenboom laten zien?

 271. artur van uunen

  Beste Jan,
  Sinds kort,als lid, bewonder ik uw site en leer er erg veel van.
  Wij,ik woon in een 55 + woongroep.”de Bonnefooi” in Rotterdam, hebben een binnentuin waar een temperatuur van 2 `s winters en 30 graden zomers eerst.Er staan 3 grote staande bakken in met Anthurium planten die er nu beroert bijstaan, mogelijk door de kou.
  In het voorgaande jaar hebben er skimmia`s in gestaan die hebben het ook niet gered mogelijk door de warmte en luis.
  Onze vraag is eigenlijk, welke soort beplanting is bestand tegen deze omstandigheden in de binnentuin?
  Onze bewoners zouden het zeer op prijs stellen om deze bakken te voorzien van nieuwe beplanting.
  Vast bedankt maar vooral onze complimenten voor de leerzame en prachtige site.
  Hartelijk groet, Artur van Uunen Voorzitter woongroep de Bonnefooi.

 272. kwinten

  hallo kan u mij helpen met de vermeerderingsomstandigheden van de krulhazelaar. ik vind nie welke onstandigheden. ik moet de temperatuur,vocht en ruimte weten
  mvg

 273. Eric Cooijmans Siersmid

  Bestaat er een site met hierin een overzicht met de gewenste zuurtegraad van de grond per plant?

 274. artur van uunen

  Beste Tuinvriend,

  Welke plant is er geschikt voor een binnentuin waar de temperatuur van +1 tot +30 graden heerst?
  De beplanting moet in een grote staande pot komen.
  Mogelijk bestaan er 2 of 3 soorten die dit aan kunnen.
  Vast bedankt voor uw antwoord.
  vrd.groet Artur

 275. VERMOERE POL

  Hoe worden KIWIBESSEN gesnoeid ?
  Dank U

 276. john van der weegen

  ik heb in de rozen en in de magnolya(tuillepenboom) een soort schimel op de taken .
  ik ben er mee naar intratuin geweest,hij zij dat het niet veel kwaat kon.
  maar ik zie de planten veel slechter groeien,kan het door tewijnig mestzijn

  ge groet john

 277. Diny

  Hallo Tuinvriend, heb vorig jaar voor op mijn balkon een kleine Krulhazelaar gekocht, helaas zat er al snelluis in, hoopte dat het vanzelf weggaat,maar ben er nu niet zeker van. Wat kan ik hier aan doen, en wat is de beste tijd hiervoor?
  Met vriendelijke groeten, Diny

 278. wim

  Goedemiddag Jan,

  Heden ben ik op zoek naar een bestrijdingsmiddel tegen krulziekte voor een perzikboom.
  (koper)producten Foram80wg ; Cuprex50%wg; Mancozeb zijn hier niet verkrijgbaar.
  Wat kan ik als alternatief gebruiken?
  Groeten Wim.

 279. T.Rozenberg

  Ik heb laatst een vraag gesteld over ons gazon daar wil ik worteldoek overheen trekken en split er overheen doen.
  Mijn vraag was en is moet ik de zode verwijderen of kan ik het dood spuiten met randoup.
  Wij hebben onze vraag nog niet beantwoord gezien of is hij mij mischien ontschoten!.

  T.Rozenberg.

 280. T.Rozenberg

  Volgende vraag is waarom u de vragen van 2009 en 2010 niet verwijderd daar je nu heelemaal naar onderen moet surven om bij 2011 te komen.

  T.Rozenberg

 281. T.Rozenberg

  Ik heb al enkele keren een vraag gesteld en zie ook veel vragen van andere tuinvrienden maar vindt nergens op uw seite de beantwoording van al deze vragen of moet ik dan betalend clublid zijn of worden zoja helaas heb ik daar het geld niet voor.

  T.R

 282. priscilla smit

  beste jan.

  Wij hebben een acaciaboom (knot) in de tuin staan. we hebben hem 2 jaar geleden helemaal kort gekipt omdat hij er nogal zwaar uitzag nu is hij weer top zwaar met flinke takken voor een vrij dunne stam kunnen wij hem nu weer helemaal inkorten het is een soort knotboom of is het verstandig om een foto te mailen…..

 283. henk wellenberg

  wanneer en hoe moet ik rode bessen snoeien?

 284. Martha v,d. Scheer

  Wat is de beste tijd en manier van snoeien van een kamperfoelieplant.Buiten aan een muur met klimrek.

  MvdS.

 285. Angela

  Bij ons pikken de merels hele kale plekken in het gazon.
  We hebben al wat gestrooid om emelten te bestrijden, maar dit lijkt niet de oorzaak. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

 286. wil

  Beste Tuinvriend,

  Vorig jaar heb ik een pitje van een citroen in de grond gestopt en het is nu een echte plant. Op internet heb ik gezien dat meerdere mensen dat gedaan hebben, maar ze krijgen een torenhoge plant. Mijn vraag is kan je zo’n plantje ook snoeien en zo ja wanneer is de beste tijd. Mijn plantje telt nu 8 bladen en het negende blad is in wording.
  Een leuke site is dit, waar je zomaar even een praktische tuinvraag kan stellen, maar hoe kan ik de antwoorden zien.

 287. Esther

  We hebben een stermagnolia staan die eens heel vol bloeide, maar nu nauwelijks bloemen meer geeft. De takken zitten onder een grijs/groene mos. Wat moeten we doen??

  groet
  Esther

 288. Annelies

  Ik heb calla bloembollen gekocht. Ik heb gelezen dat deze in halfschaduw moeten staan liefst in een pot, maar ik wil ze in de tuin zetten kan dat ook? Zijn deze bollen winterhard?

  Bedankt alvast

 289. arend

  ik heb een oleander die binnen heeft gestaan en nu heeft hij droge gekrulde bladeren wat nu?

 290. arend

  een oleander met opgekrulde bladeren en vallen af wat moet ik er mee?

 291. Vincent

  onze katjes boom(pje) staat aan de rand van de voortuin, wij zouden hem graag naar het midden van de tuin verplaatsen!!!
  kan dit nu nog en zijn er dingen waar ik op moet letten.

  alvast bedankt Vincent

 292. Geladé

  Kan kopersulfaat gebruikt worden voor het bestrijden van mos in het gras? Is het misschien schadelijk voor de planten? Kan het dan wel gebruikt worden voor de paden (klinkers)?

 293. a de zwarte

  Wat is de beste tijd om afgestorven loof bij vaste planten te verwijderen en waarom??

 294. karin tummers

  hebben een erg lang/hoog hekwerk samen met buren. Willen hier hedera tegen plaatsen. De een zegt 6 stuks per strekkende meter de ander dat 1 per 60 cm (wel met 3 vertakkingen in 1 pot) voldoende is omdat deze zowel omhoog als zijwaarts groeit.
  wat is nu juist? Is het ook te doen om om de ca. 1 meter 1 kamperfoelie te plaatsen?

  hoor graag van u per mail.

 295. wim

  Hallo,

  Ik heb een vraag over mijn appelleibomen.
  Ik heb gelezen dat men de gesteltakken in maart terug zou moeten snoeien tot 20cm.
  Sommige takken schieten alleen aan het uiteinde uit.
  Ook hebben enkele takken geleden met de hagelstorm, kan ik die dan terug snoeien, en krijg ik daar dit seizoen nog vruchten aan.
  Ik zou graag enkele foto’s willen sturen zodat u het ook kan zien.

  .

  Wim

 296. Jaap Ockhuijsen

  Goede Midag.
  Ik heb een vraag hoe en waneer zaai ik Clematis.Alvast bedangt.

  Jaap

 297. anita

  we hebben nu met het mooie weer een ware plaag van grondwespen in ons gazon,wat kunen wij daar het beste aan doen?????????????????

 298. PAUL NOLTE

  heb een Camelia in bloei staan, maar heel veel bladeren hebben een zwarte laag. Is dat schimmel?? Je kunt het eraf vegen!!

  Wat kan/moet ik eraan doen

  dank

 299. Agaath van donk

  Wanneer kan ik een camellia verplaatsen? Het is een mooie witte en staat nu in de bloei..

  hoop op uw antwoord,
  m.vr.gr.
  agath van donk

 300. M. van Ruijven

  Bij het graf van mijn moeder staat een Prunus met rode blaadje en verticale ,groeven, op de stam. Hij heeft al gebloeid. Nu vraag ik mij af in welke kleur. Dit i.v.m. het bepalen van de kleur steen. ze had 50 jaar in haar eigen tuin een roze prunus, maar die bast was glad met horizontale streepjes. Heel graag uw reacteie ,bij voorbaat dank!

 301. petra metz

  hallo hoe kan ik mijn clematis steken

  bijvoorbaat mijn dank. petra metz

 302. jacqueline cornel

  Hallo ,heb een vraagje over mijn katjesboompje die ik in een pot heb staan maar nu is het er zitten allemaal kleine zwarte rupsjes in en die eten mijn blad op ,dus mijn vraag is wat kan ik er doen om het te verhelpen .
  Jacqueline

 303. Mevr v Merode

  Beste Tuinvriend,
  Wij hebben in de tuin een Krulhazelaar staan maar nu zitten er allemaal gaten in de bladeren wij denken dat het luis is maar zeker weten doen we dat niet dus is mijnn vraag hoe ik dat moet bestrijden.
  vr gr Mevr v Merode

 304. rita leeuwis

  hallo tuinvrienden,
  ik heb vorig jaar in nieuwkuijk een calliandra gekocht. hij is goed overwinterd, maar groeide alleen maar de hoogte in, was bijna 2 metr hoog ! daarna had ik hem afgeknipt maar nu gaat hij weer alleen maar de hoogte in
  hoe krijg ik hem zover dat hij gaat vertakken ?
  groeten, rita

 305. gaanderse , gerard

  Mijn pruimenboom heeft een tak met lichtgrijs blad is dit loodglans of iets anders? Is er een bestrijdingsmiddel of methode.Het breidt zich uit.
  Reine Victoria

 306. Frits Mooijaart

  Ik heb een kersenboom. Hij doet het goed, maar aan het eind van de takken krullen de bladeren om. Er zitten dan heel kleine insecten op. Met een loep zie ik dat aan de bladrand rood vocht nar buiten komt bij al aangetaste bladeren. De boom heeft het elk jaar en het gaat er goed mee. Toch twee vragen:
  -Om wat voor insecten gaat het? Ze hebben geen zuigtong, voor zover ik zie. Ze zijn er van 0,2 mm. (groenig) en 1 mm. (zwart, glimmend).
  -Hoe komt dat sap naar buiten, vanwaar de kleur en wat is het?
  Ik ben benieuwd naar je antwoord! vriendelijke groet, Frits

 307. feys Annemie

  Wij hebben thuis een bessenboom en die bessen worden rood.Maar de merels zitten er duchtig aan Ik zou ze wel liever zelf opeten.
  Wat kan ik doen om de merels weg te houden.
  Een net spannen gaat niet want de boom is te groot.

 308. Janet

  Goedemorgen,
  Graag zou ik willen weten wanneer ik mijn prunus moet snoeien?? Hij is al zeker twee weken geleden uitgebloeid.
  Vorig jaar heb ik kennelijk iets niet goed gedaan met mijn blauwe regen, want er zaten welgeteld vier bloemen in dit jaar. Wanneer moet ik deze snoeien en hoe??
  Bij voorbaat dank,
  Janet

 309. Thea

  Hoe kom ik van de slakken af , in mijn volkstuin ??

 310. wouter

  ik heb een coniferenhaag die is helemaal bruin die moet er dus uit ongeveer 75 mtr.
  vraag weet iemand wat ik daar voor in de plaats kan zetten wat bloeit en wintergroen is.

  gr wout nijhof

 311. SAUVAGE

  Mijnheer,

  de bladeren van mijn perzikbomen krullen.De krulziekte?Kan ik daar tegen optreden liefst op een natuurlijke manier?Tegen de bladluizen meng ik 5L lauw water met 2 soeplepers azijn en 3 soeplepers vloeibare zeep.Zou u mij willen/kunnen helpen aub.Dank bij voorbaat.
  Marc SAUVAGE

 312. Joksch Felix

  Hallo,
  Wij hebben ieder jaar op de bladeren van de druivenstruiken zo dikke brobbels staan.Dat is een ziekte. Hoe kunnen we die voorkomen en behandelen ? Grtjs en alvast bedankt … Felix.

 313. siscy

  weet u hoe ik ijsbloemem kan uit zaaien of stekken en hoe ziet er dan het zaat uit?

 314. r.van oppen

  op de phlox planten in de tuin gaan de blaadjes omkrullen,geen rupsen of insecten zichtbaar,ook geringe verkleuring van een deel van het blad.
  Eentuincentrum gaf pyrethrum,maar voor het te proberen gaarne advies of dit goed is of liever iets anders

 315. Tigchelaar

  Hallo,
  ik heb Calibrachoa,s gekocht en geplant. Mijn vraag is a : zijn ze winterhard ?

  b : zijn ze meerjarig ?, dus volgend jaar weer te platen ?

  gr Tigchelaar

 316. Maas

  Onze beukenheg van drie jaar oud heeft erg last van witte soort luis aan de onderkant van het blad. Het ziet er wollig uit.
  En er zitten fel groene torretjes in de heg?
  Het blad heeft er erg van te leiden.
  Wat kan ik er aan doen?
  Vr gr Maas

 317. Georges Gerrits

  Hallo Jan,

  Verder wil ik je vragen, en ik denk dat mijn situatie voor velen geldt, of je een speciale mailing wilt maken over welke stappen er gezet moeten worden om je tuin veilig de winter door te krijgen. Ik heb namelijk een caravan met een leuke tuin en ben daar niet meer aanwezig van oktober tot april. De planten die er in staan variëren van hortensia, rozen, lavendel, hibiscus, druif, kersenboom, pruimenboom, vlinderstruik, boerenjasmijn en andere bloeiende vaste planten.

  Gaarne zie ik je reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

  Georges Gerrits

 318. Rosalie Strunk

  We hebben een appelboom met bloedluis. Vorig jaar hebben we die behandeld met een biologisch middel, iets met groene zeep en spiritus? dat laatste weet ik niet meer zeker. De luis is weer terug gekomen, je leest ook dat dat steeds het geval zal zijn. Weet u de juiste samenstelling van de te behandelen luis? Vorig jaar heeft het wel door de zomer heen geholpen.
  Misschien dan ook in het najaar behandelen?
  Alvast bedankt, Rosalie Strunk

 319. henne veeneman

  tuinvriend we hebben pruimen bomen die erg goed laden maar vorig jaar zat bijna in elke
  pruim een wormtje is hier wat tegen te doen
  ikhoor het graag met vr gr h veeneman

 320. Gerda

  Beste Jan, sinds enkele dagen worden mijn mooie gele rozen door de rozenkever aan gevreten wat kan ik hieraan doen groet Gerda

 321. Edie

  Hoi Jan,ik heb een tijdje geleden een snoeioverzicht van je toegestuurd gekregen.Omdat m n computer alles gewist heeft,ben ik dat nu kwijt.Zou je het nog een keer willen sturen?
  Bedankt,
  Edie

 322. luud

  Beste mensen, wie weet hoe je de rodondenderon
  kan stekken.

 323. paul desplenter

  graag hoeveelheid kopersulfaat te gebruiken in visvijver.

  dank

 324. ad van dijk

  Mijn vraag:

  Als de bloem van een roos is uitgebloeid, waar knip je hem er dan af?
  a.Net boven de 3 blaadjes of
  b.Net boven de 5 blaadjes?

  Vriendelijk groetend,
  Ad van Dijk

 325. Rieky

  Mr.
  Wat kan ik doen ?
  De bladeren van mijn klimroos worden lelijk.
  bruine vlekken .
  Bij voorbaat dank

 326. Lucia Wolff

  hallo tuinvriend,
  ik heb een 3stammige berk in mijn voortuin in het gras staan, nu is het gras verwijderd omdat daar bestrating moet komen, maar helaas zit er onder het gras allemaal wortels van de berk, kan ik die snoeien en tot hoever en kan dit nu gebeuren of bloed de berk dan dood?
  vriendelijke groet en alvast bedankt voor uw reaktie,
  Lucia

 327. wim

  Groet,
  Tuinvrienden

  Ik heb twee appelboompjes staan in leivorm(waar ik vorig seizoen al enige
  vragen over heb gesteld) waarvan een Elstar die ik een paar maanden geleden
  heb gepland.
  Van het eerste boompje heb ik al appels gehad vorig seizoen, maar nu staan
  er aan geen van de beide bloemen aan.
  Er zijn ook geen tekenen dat dit er aan zit te komen.
  De boompjes zien er mijn inziens goed uit, er zat wel wat bladluis in maar
  dat is bestreden.

  Wim.v.Tilburg

 328. tineke

  HALLO
  mIJN PERZIK BOOMPJE GAAT OPEENS DOOD LAAT AL ZIJN BLADEREN VALLEN EN DE VRUCHTJES VERSCHROMPELEN HELEMAAL BALEN VOOR HET EERST KREEG HIJ VRUCHTJES EN NU DIT KAN HET KOMEN DOOR TE VEEL MEST DAT HEB IK M GEGEVEN MISSCHIEN TEVEEL?????VR GR T.DOPPENBERG

 329. wim

  Groet,
  Tuinvrienden

  Ik heb twee appelboompjes staan in leivorm(waar ik vorig seizoen al enige
  vragen over heb gesteld) waarvan een Elstar die ik een paar maanden geleden
  heb gepland.
  Van het eerste boompje heb ik al appels gehad vorig seizoen, maar nu staan
  er aan geen van de beide bloemen aan.
  Er zijn ook geen tekenen dat dit er aan zit te komen.
  De boompjes zien er mijn inziens goed uit, er zat wel wat bladluis in maar
  dat is bestreden.

  Wim.v.Tilburg

 330. J.Heinhuis

  Goedendag

  Ik heb een vijgenboom in de tuin staan, maar wil hem verplanten.Wanneer kan ik dat het beste doen? En moet een vijgenboom ook gesnoeid worden? En wanneer kan ik dat het beste doen?

 331. wim

  Groet,
  Tuinvrienden
  Er is nog geen reactie gekomen op mijn vraag????

  Ik heb twee appelboompjes staan in leivorm(waar ik vorig seizoen al enige
  vragen over heb gesteld) waarvan een Elstar die ik een paar maanden geleden
  heb gepland.
  Van het eerste boompje heb ik al appels gehad vorig seizoen, maar nu staan
  er aan geen van de beide bloemen aan.
  Er zijn ook geen tekenen dat dit er aan zit te komen.
  De boompjes zien er mijn inziens goed uit, er zat wel wat bladluis in maar
  dat is bestreden.

  Wim.v.Tilburg

 332. mknoben

  had vorig jaar een plantje met met mooie groene opgeblazen zaad dozen
  weet niet meer welke plant het was kan iemand mij helpen

 333. Jan

  Ik constateer op mijn witte druivenstruik dat het blad krult en er witte waas zit op de blad en de vruchten. Is dit meeldauw? Kan ik er nu nog wat aan doen? Liefst zo gifvrij mogelijk omdat ik de vruchten straks wel wil eten en geen lading gif in mijn lichaam wens. Zelf heb ik aan de voet van de struik al eens knoflook geplant. Dit is niet afdoende om het krullend blad tegen te gaan.

 334. hermien cleine

  Bestaat er ook een lavatera op stam?

 335. Jan Gondrie

  Beste Jan Tuinvriend,

  Zeer bedankt voor de brochure: erg instructief.

  Ik heb een vraagje:

  Hoe adviseer jij een rodendendron ( 10 jaar oud, 2m hoog) te snoeien,, die kaal, illig en spichtig is.

  Ik zou die weer vol willen laten worden!

  Gewoon tot 50 cm terug snoeien met wat zijtakken????

  Zou die dat wel overleven??

  Gr.,

  Jan

  Asten NB

 336. Joos

  Ik heb een soort schimmelziekte in de buxes en wordt zelf bruin en sterft het gedeeltelijk af. Hoe kan ik dit voorkomen of preventief bestrijden?

 337. angelo

  Heb zelf enkele citroenpitten geplant die nu al zo’n 15 cm groot zijn.Maar ik zou graag een citroenboompje bekomen op stam.Dus hoe ga ik nu te werk? Wanneer en hoe moet ik nu snoeien?

 338. Adriaan van Mensvoort

  De bladeren van mijn kweeperenboom beginnen momeneel grote bruine plekken te vertonen. Het lijkt erop, dat in de grond een of andere voedingsstof ontbreekt. Wat is de juiste oorzaak en wat is er aan te doen?

 339. corrie van heijzen

  de wortels van mijn aardbeienplanten zijn dit jaar opgevreten door woelratten zodat de planten dood gingen.
  zou het helpen als ik een grote bak maak met op de bodem worteldoek of vreten woelratten zich daar gewoon doorheen ?

 340. karel klaasen

  kan ik camelia oculeren.

 341. a.boersma

  kan ik pampasgras zo in de tuin planten of gaat deze woekeren ? , vr gr a.boersma

 342. W.A.Goldenbeld

  Geachte heer/mevrouw,
  Mijn geraniums worden opgegeten door groene rupsen.Welke rupsen zijn dat en at kan ik er aan doen.
  Ik wacht uw andwoord af.

  Met vriendelijke groet
  W.A.Goldenbeld

 343. J Bierens

  goede morgen

  onze prunus die langs omze schuur staat gaat scheef staan nu wil ik de boom recht gaan zetten maar weet niet wat de beste tijd hiervoor is.
  kunt u mijn raag beandwoorden

  met vriendelijke groet J Bierens

 344. Ben

  ik heb hedra inmijntuin en daar zit volgens zeggen snuit kever in wat kan ik daar aan doen er zitten allemaalgaatjes in de bladeren

 345. C van Kuijk

  Goede dag.
  Ik had even een vraagje over grondwespen.
  Onder mijn ligusterheg liggen allemaal grondhoopje`s met in de midden een gaatje.
  En waar dat is gaat mijn ligustrum heg geheel dood wat kan ik daar het best aan doen want ik vind het toch wel jammer dat deze heg helemaal zou doodgaan.
  Kan dat aan de grondwesp liggen vorig jaar is er ook al een stuk dood gegaan en nu begint het weer.
  Zoja waar kan ik deze met bestrijden.
  BVD C van Kuijk

 346. T.Boonen

  LS. 25 september 2011
  Ik heb een olijfboom in mijn tuin in de volle grond staan. Hij had in de winter van 2010/2011 een flinke klap waardoor hij nogal wat blad verloren had. Inmiddels is dat weer volledig hersteld en ziet de kruin er fris en groen uit. Maar plotseling valt me op dat de stam behoorlijk begroeid is met paddestoelen. Kennelijk is het erg vochtig in zijn omgeving wat niet zo verwonderlijk is na zo’n natte zomer. Maar wat betekent het voor de boom? Wat kan ik doen om dit proces te stoppen? graag een antwoord op deze vraag.
  Vriendelijke groeten,
  T. Boonen

 347. maaike

  Hallo, Ik heb een rode beukenhaag in de tuin , en wil deze graag ook op een andere plek in mijn tuin.
  Kan ik deze zelf stekken? zo , ja hoe doe ik dat ? bedankt , mvg maaike

 348. vanheule dominique

  DE kweeperenboom verliest al een paar weken al de bladeren en geeft geen enkele vrucht.Hij heeft meer dan licht genoeg maar staat tussen tal van andere struiken en bomen.De boom is ongeveer drie jaar oud;Dank indien u mij kunt bijstaan

 349. jan kremer

  Sinds twee weken hebben we appelboompjes gepland. Een rode van Boskoop en een Cox oranch. Toen ik ze kocht van de kweker stond de één nog een beetje in bloei.Daar zeiden ze dat het waarschijnlijk kwam door het dan nog warme weer. Maar nu komen er aan beide boompjes bloemetjes aan. Komt dat meer voor?

  groetjes Jan

 350. Boosten pol

  Beste,
  Om onze haagbeuk mooi te krijgen,vragen we welk sproeimiddel tegen ongedierte we het best gebruiken (bladeren vol gaatjes v/ongedierte en vervroegd dor) ? En wanneer we het sproeimiddel dienen toe te passen ? Ook hebben we op een paar plaatsen gaten in de haag (lengte verschil van takken) die niet dicht groeien,kunnen we dit door het snoeien verhelpen ?
  Graag antwoord.

  Groetjes, Pol.

 351. De Schuyter Maria

  Goeiedag Jan,

  Graag had ik geweten hoe je riet kan verdelegen.Onze tuinvijver wordt er door overwoekerd.
  Is het juist dat Roundup werkt of moeten we er een kraan bijhalen?
  Dank voor uw reactie.
  Maria

 352. Cock Erkelens

  Hallo,
  Wij hebben in het voorjaar een katjeboom verplaatst, deze heeft het goed gedaan.
  Alleen nu gaan de bladeren dood, maar de tak is van binnen nog groen en er komen ook weer katjes tevoorschijn.
  Mijn vraag is kan dit kwaad, heeft dit een oorzaak?
  Mvg
  Cock Erkelens

 353. evert jan

  Ik heb sinds 2 jaar een sinaasappelboompje. Ik probeer er zo goed mogelijk voor te zorgen en regelmatig te bemesten. Dit jaar heb ik hem een aantal maal te weinig water gegeven en zijn de sinaasappeltjes pas laat gekomen (nu worden ze pas oranje). Maar dit lijkt mij op zich niet zo’n probleem het probleem is wel dat er sinds kort hars op een paar takken is gekomen en nu gaan er steeds meer takken dood. De bladeren worden bruin en vallen af. In eerste instantie dacht ik dat ik misschien het boompje ooit eens te dicht bij de openhaard heb gezet omdat hij kaal werd aan een kant maar nu worden steeds meer takken kaal en je kunt precies zien dat het allemaal takken zijn die hun oorsprong vinden aan een bepaalde kant van het boompje. Dit is nu zeker 2 maanden aan de gang.
  Wie weet wat ik er aan doen kan.
  gr. Evert Jan

 354. Rien

  Wie kan mij vertellen hoe ik een Oleander moet snoeien, deze prachtige plant is nu ± 2 jaar oud en ± 2m hoog.
  En de 2e vraag die bij de eerste hoort, wanneer is het nodig om een Oleander te snoeien?
  Alvast mijn dank voor de moeite,
  Rien

 355. Rien

  Beste Henk, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je de gaten met heel veel geduld mooi dicht krijgt door, de uitlopers dichtbij dit gat, terug te snoeien daarbij letten op de knoppen die naar binnen groeien, en dan lukt het vast.
  Wat betreft de bladgaten, ik vermoed dat het hier gaat om de zg. hagelschot ziekte, het beste kun je even de site van Bayer raadplegen, dus ga naar Bayer.nl/garden.Met vriendelijke groet,
  Rien

 356. enza maria

  LS:Ik heb een appelboom die al een aantal jaren geen appels geeft.
  Het is een boom v ongeveer 10 jaar oud.
  Ik heb hem verkeerd gesnoeid; er zitten veel te veel takken en loten aan.
  Hoe moet ik beginnen om er weer vruchten v te plukken volgens jaar

 357. mies

  Beste,

  Ik heb nu bijna 2 jaar een sinaasappelboompje. Hij was al redelijk kaal, maar nu zijn álle blaadjes eraf gevallen. Ook verliest hij erg veel hars. Is hij nog te redden?? Hij heeft wel nog 1 sinaasappeltje

  Hartelijke groeten, Mies

 358. Linda

  Beste Tuinvriend Jan,

  Ik heb een vraag. Onlangs is een boom van de buren bij ons in de tuin gevallen vanwege de harde wind. Hierdoor zijn er twee leielinden geraakt. Van de ene leielinden is de tak (gehecht aan de stam) geheel afgebroken en van de andere leielinden is de tak (gehecht aan de stam) gebarsten.

  Groeit dit vanzelf weer aan? of groeit de leielinden door zonder deze takken of zal de leielinden nu sterfen?

  Ik hoop dat u mij antwoord kunt geven. Alvast bedankt.
  Groet,
  Linda

 359. Kelly

  Ik zou graag willen weten of een boom waar katjes aan zitten giftig zijn voor de mens. Ik ga namelijk een kinderopvang starten en de boom moet veilig zijn voor de kinderen.

  Grietjes kelly

 360. Jannie

  Beste tuinvriend ik heb sinds een jaar een citroenplant die heeft bloesem gegeven heb hem in de winter voor een zonnig raam op het zuiden laten overwinteren en heeft nu kleine citroenen die al geel zijn gekleurd.Nu gaan de bladeren op sommige plekken geel worden en de groeivorm is wat rommelig.Ik geef hem 2 keer per week water op temperatuur wanneer mag hij weer naar buiten en moet ik hem snoeien?

 361. hofstede

  Wij wonen in het buitengebied en het riet rukt op naar en in onze tuin.hoe kan ik voorkomen dat onze tuin overwoekerd word door riet?
  groeten Jaap Hofstede

 362. ineke

  kan ik gedroogde koeienmest gebruiken als bemesting voor mijn gazon na het cultiveren

 363. Nienke

  Wij willen onze voortuin gaan aanpakken. Ipv een hek tussen ons en de buren, willen we een heg of een struik plaatsen. Iets wat snel groeit, 2 meter hoog kan worden en in de winter groen blijft. Wat kunt u ons aanraden?
  Groetjes, Nienke

 364. a van Woerden

  Goedemorgen,
  Wij hebben amerikaanse seringen en die zijn allemaal bevroren(als bodembedekkers)Kan ik ze er beter uithalen en wat anders poten?
  Ze zijn voor de 2e keer bevroren. Maar heeft u een andere bodembedekker met bloemen
  Met vr. Gr. A.v.W.

 365. N.Visser

  weet iemand of ik een stuk van een katjesboom kan stekken?

 366. Walter Coen

  Mijn gras is gezaaid begin september 2011
  Het is in het najaar nog 2 maal gemaaid
  Wanneer mag ik nu gras afrijden en moet ik al het gras ontluchten? Het is nu 6 maart 2012

  Dank voor uw snel antwoord

  mvg

  Walter Coen

 367. H.D. Remans

  Geachte Tuinvriend,

  Graag zou ik willen weten, of het verstandig is fruitbomen in potten te bemesten met gedroogde koeienmest.
  Zo niet, welke andere adviezen heeft u.
  Bij voorbaat mijn dank.

  Heinz Remans

 368. Inge

  Beste Jan,

  Ik heb een citrusboompje in een rieten mand die ik op zolder heb gezet in de winterperiode. Wanneer mag deze weer nar buiten?
  Pas heb ik bij het tuincentrum een olijf (1.60 m) en een palm gekocht. Deze staan nu ook binnen. Wanneer kan ik deze buiten in de volle grond poten?

  Met vriendelijke groet, Inge

 369. Dorien

  Ik wil een Red Robin in de tuin verplaatsen. Wanneer kan ik dat het beste doen? Deze Red Robin staat al 13 jaar op dezelfde plek.

 370. j. van nigtevecht

  wat heeft een druivenrank voor voeding nodig? Vorig jaar zaten er geen druiven aan.

 371. Ineke Overstegn

  De verbena is deels bruin.
  Moeten die bruine takken gesnoeid worden, of moet ik eerst afwachten, waar hij nog gaat uitlopen?
  Dank voor uw reactie.

 372. k.klaasen

  kan ik een camelia ook oculeren?

 373. H. GIJSBERS

  Met de strenge vorst in februari zijn de knoppen en bloemen , hij bloeide al volop, van onze Camelia bevroren en ook vallen er veel bladeren af.
  Wat raadt U mij aan te doen?

 374. ina

  Ik heb drie vijgenbomen waar de puntjes verdroogd waren na de strenge vorst . Ik heb deze afgeknipt.Loopt hij dan nog uit. Kan nergens goed vind hoe je deze bomen op stam moet snoeien en of het inderdaad wel moet.

 375. Gilbert

  Wat te doen bij hagelschotziekte op sierlaurier boomjes?
  Stigmina cardophica
  (pseudomonas syringae)

  Groetjes
  Gilbert

 376. g.alma

  kan het kwaad als er een beetje bleekmiddel
  in de groene containerbak komt voor het maken
  van compost?

 377. D de Jong

  Hoe komt het dat van de winter zes Hibiscus struiken zijn bevroren het gekke de ene wel en de andere weer niet zo om en om.

 378. adrie de Wee

  Hallo,
  Ik heb een 1-jarig appelboompje.Daar hebben al wat bloesems in gezeten en er blijven waarschijnlijk wel wat appeltjes aan zitten om te oogsten.
  Wanneer en hoe moet ik na de pluk snoeien? Ik heb dat nog nooit gedaan.
  Kunt u mij helpen?
  Al vast bedankt.
  Met vriendelijke groet Adrie de Wee Purmerend.

 379. carla

  Had een katjesboom in de tuin, die in 1 week dood was.
  In de grond zaten .zo bleek later, allemaal gele bolletjes van ongeveer 2/3 mm doorsnee.
  Wat zijn dit en is dit de oorzaak van doodgaan van de boom?

 380. Erckens Luc

  Hallo, heb riet in de tuin . Heb deze in de volle grond staan, er is een betonnen bak rond. Toch komt er een meter verder riet uit. Hoe kan ik dit het gemakkelste verwijderen? Met vergif? Mvg luc

 381. Els Blom

  Hallo
  ik heb een sinaasappelboompje en mijn vraag is; wanneer kunnen we deze snoeien want hij wordt een beetje onacceptabel om te zien. Er zitten overigens veel vruchten in ze zijn nog klein en groen, mar dat komt wel goed. We hebben een serre wanneer moeten we um binnenzetten.
  Groetjes Els

 382. Karel

  Van de bladeren van onze leilinde is alleen de nerf nog schikbaar. In de rest van de voor- en achtertuin zien we dit verschijnsel niet optreden. Wie of wat kan hier de oorzaak van zijn.

  Mvgr,
  Karel

 383. Margarita

  Hello tuinvriend,

  Ik heb op mijn balkon een vlinderboomtje (meer een plant dan een boom) en het is mij gelukt deze zomer op 3 hoog enkele vlinders aan te trekken. Mijn vraag: wat moet ik in herfst/winter met mijn vlinderboomtje doe? Mag de plant buiten overwinteren?

  Hartelijk dank voor jouw hulp.
  Mvg
  Margarita

 384. Tijmense

  Onze Magnolia van bijna dertig jaar oud heeft sinds twee jaar last van krulziekte.Hij is behandeld met zwavel maar helaas geen resultaat.Nu zijn wij van plan om de plant sterk in te snoeien of af te zagen op een meter hoogte.Wanneer kan dit het beste en welke optie heeft de voorkeur.

  Hartelijk dank voor uw eventuele oplossing.

 385. Tijmense

  Onze Magnolia van bijna dertig jaar oud heeft sinds twee jaar last van krulziekte.Hij is behandeld met zwavel maar helaas geen resultaat.Nu zijn wij van plan om de plant sterk in te snoeien of af te zagen op een meter hoogte.Wanneer kan dit het beste en welke optie heeft de voorkeur.

  Hartelijk dank voor uw eventuele oplossing.
  Groet Tijmense

 386. ria wolswijk

  wij hebben een mosmat, is het verstandig om de bladeren daar op te leggen van de winter
  en wat moeten wij er dan op doen, aarde of tuin turf m.vr gr ria wolswijk

 387. just buma

  beste tuinvrienden.
  indien ik mijn zwembad chloreer, kan ik het water dan gevaarloos gebruiken om tuinplanten en -bomen te gieten?
  met dank voor uw antwoord en vriendeljike groeten
  just buma

 388. Harrie Mulder

  Goedendag we hebben hyachinten gekocht en die staan nu in de woonkamer te bloeien. waneer kan ik ze naar buiten planten.
  Groet Harrie Mulder

 389. c.leijten

  ongeveer 2maanden geleden pikten vogels de grasmat kapot.
  heb het kapotte stuk afgedekt,maar nu gaan ze ernaast zitten wroeten.
  wat is hier aan de hand en wat is er tegen te doen?

 390. S. du Gardon

  Beste tuinvriend,

  Op het graf van mijn partner is een klein gedeelte voor lage beplanting (15 kleine plantjes). De lievelingsplantjes waren altijd viooltjes. Echter, de konijnen zijn er ook dol op. De tuin was de lust en haar leven. Heeft u een alternatief (bvk paarse plantjes) om de lekkere trek van familie konijn (en naar ik vermoed ook een fazant)te boycotten?

  Groetjes

  S.

 391. Jan Murre

  Beste tuinvriend

  Ik heb in de tuin een honingboom staan, die zou ik willen terug snoeien, maar dan vrij rigoureus het liefst knotten zoals je een knotwilg doet, maar ik ben bang dat de boom dan niet meer uitloopt.
  Kunt u mij advies geven?

  M.vr.groet Jan Murre

 392. Ria Prenzel

  Ik heb een blauwe wijndruif. Hoe kan ik hier een witte wijndruif op enten? Of is dit niet mogelijk?

 393. Wil Edelbroek

  Wanneer mag de olijfstruik weer naar buiten?En moet ik hem dan snoeien en hoe??Ik heb een eenjarige appelboom in de tuin,wanneer moet ik die snoeien en hoe??
  M Vr Gr Wil Edelbroek

 394. sonja

  er zit mos op de lavendel en enkele andere planten. Wat moet ik doen om dat te voorkomen?

 395. v Oorschot

  Weet iemand of hout van een vlinderstruik schadelijk is in een vijver

 396. Brouwer

  We hebben een tuintje op het zuiden. Graag willen we groente en fruit kweken. Het is op een hoek, dus vangt wel veel wind. Welke sterke en veel en langvruchtdragende soorten zijn geschikt? Bij voorbaat dank.

 397. marleen Kooyman

  Tot mijn verbazing zitten er allemaal kleine rupsjes in de bladeren van mijn Sedum De bladeren verschrompelen en de plant gaat dood. Is hier nog iets aan te doen? Ook in de Wolfsmelk zie ik het ik ineens honderden piepkleine ruspjes. De plant is ook ten dode op geschreven. Bij voorbaat dank voor uw advies. Met vriendelijke groet,

  Marleen Kooyman

 398. Hans Hinfelaar

  Kunt u mij helpen, ben namelijk een grote liefhebber van fruit. Maar 2 of 3 keer edelvingers gegeten en dat was heel erg lekker.
  Vraag waar en wanneer kan ik die kopen.
  En eventueel zelf verbouwen.
  Bij voorbaat mijn dank,
  Hans
  Poeldijk

 399. g.neve

  mijn Ribes heeft in het voorjaar prime gebloeid. nu is hij ineens aan het uitvallen, doodgaan zogezegd. wat kan de oorzaak hiervan zijn?

 400. Jan Kuiper

  Mijn mini-kiwi geeft ineens verdroogde dorre bruine bladeren na de afgelopen warme zomerse dagen. Opvallend: aan een deel van de plant.
  Kan het zijn dat de bladeren kunnen verbranden door de felle zon?
  Zo ja, wat kan ik er aan doen?
  Moet de voet van de plant ook afgeschermd worden van de zon?
  bvd voor uw reactie

 401. fientje

  hallo,
  Ik heb de volgende vraag. In mijn huidige tuin heb ik o.a.in de eik meeldauw maar ook inmiddels in andere planten.
  Ik ga verhuizen en wil enkele planten meenemen. Is dit verstandig? In mijn nieuwe tuin staat een tientallen jaren oude eik,zonder meeldauw. Wel risicio neem ik?
  En zijn hortensia ‘s hier ook gevoelig voor, of kan ik deze wel meeverhuizen?
  Dank,Fientje

 402. R.v.d.Plank

  mijn roos op stam krijgt steeds gele met bruine stippen op de blaadjes. Daarna vallen de blaadjes af. De plant wordt steeds kaler.
  Wat kanik hieraan doen? De naam van de roos is
  Nostagie. Hij heeft in juli prachtig ge- bloeid. Erg jammer zoals hij er nu uitziet.
  Kunt u mij helpen de roos te redden? Dank!!

 403. G.Brands

  Kun je een grote klimopplant die de hele zomer buiten heeft gestaan in de winter binnen plaatsen.
  Wacht uw reactie in spanning af.
  Met vriendelijke groet,
  Biroetje

 404. jadoul

  s.o.s wij moeten en haagje van 5 meter taxus voledig vellen is het voldoende de haag tot op de grond te snooeien

 405. peter van dam

  wij hebben een goudenregen waar over zowel tak
  als stam bedekt is met een laaje groene aanslag of mos
  februari.gaat de boom dood?

  gegroet.
  peter.

 406. henk

  Goede middag, ik heb een vraagje.
  Heb in m,n tuin allemaal 60/60 tegels gelegd in de kleur zwart.
  Heb daar een paar elho potten op gezet [plastic dus] waar een paar gaatjes in de onderkant zaten voor de afwatering, nu ik een paar potten weg haalde constateer ik allemaal witte vlekken en kringen op m,n tegels. Hoe krijg ik dit er weer af, want boenen helpt niet.
  groetjes henk

 407. J de Groot

  Onze zoon heeft Bamboe in de tuin dat verwijderd word
  Nu weet ik dat de wortels goed verwijderd moeten worden
  Maar kun je de overige bamboe stokken door de hakselaar doen en uitstrooien over de aarde in de tuin
  Gaat het dan niet weer opnieuw bloeien
  Heeft u nog een tip om het zo goed mogelijk weg te halen?
  Gaarne antwoord

 408. lucia

  hoe komt het dat ik wespen in de serre heb? er staat voorlopig nog niets in verleden jaar was dat ook

 409. M. Weterings

  Ik heb een mini sinaasappelboom.
  Nu draagt hij een tijdje geen vruchten meer.
  Wat is hier aan te doen

  Groetjes Marcel

 410. helmi maton

  Hallo,
  Ik heb een druif,uit de moezelstreek. Hij is al denk ik 25 jaar. De eerste jaren gaf hij flinke druiventrossen. De laatste jaren geeft hij enkele trosjes druiven. Ze groeien eerst goed, maar daarna gaan ze op krenten eruit zien. Afgelopen jaar groeiden ze helemaal niet meer, en de bladeren werden al heel vroeg bruin, gekleurd.Nu groeit er op t hout van de druif ook mos, de zijtakken van de druif zien eruit als vervellen, daarop groeit ook t mos.
  Wat kan ik hieraan doen?
  Meeldauw heb ik ook gehad en roest op de bladeren ook, zegt de planten verkoper.spul gekocht om t te behandelen, maarja,
  Ik weet niet meer wat ik moet doen. Druif eruit halen. We hebben hem in december flink gesnoeit.
  Weet U hier een antwoord op?

 411. cora H

  hallo,
  mijn camelia bloeit haast niet, zit alleen wat knop in ,die komt nu wel uit, maar met de zachte winter zou hij nu toch welderig in bloei moeten staan
  vorig jaar hebben we in het plantgat tuinturf gedaan omdat ik dacht dat hij een te rijke grond had.een rhodo en een pyrus in de buurt doen het ook niet zo goed.zij staan alleen in de buurt van een magnolia, is dat misschien de oorzaak.en mijn man is altijd royaal met org. koemest is dat misschien de oorzaak.staan allen in de zon op het zuid-oosten.(wind)

 412. Thea Roos

  Mijn franse geraniums hebben de winter overleefd en beginnen zelfs bloemen te geven. Moeten ze nog gesnoeid worden?

 413. B

  Help….
  Mijn voortuin ligt op het noorden er komt minimaal zon. Er staat al ruim 2 jaar witte en sinds 1 jaar blauwe maagdenpalm… Het wil maar niet dicht groeien,
  Wat doen we verkeerd

 414. Mirna Rudolph

  Hallo, Kan ik de Salix caprea Kilmarnock in de pot laten staan.

  Groetjes Mirna

 415. yolanda van den berg

  Op mijn hortensia op de stam zitten dikke bollen die je eraf kan vegen,is dit luis en hoe behandel ik dit.
  met vriendelijke groeten Yolanda

 416. Kelly

  Ik zou graag een snoeptuin aanleggen met druif, framboos, bosbessen en kiwibes enzo maar ik vind nergens terug of die planten zouden giftig zijn voor poezen?

 417. pieter buthker

  geachte mijnheer

  betreft leipeer

  ieder jaar hebben wij een groot aantal peren.
  echter nu vallen alle steeltjes op de grond.
  DUS geen peren!!
  de boom heeft wel prachtig in bloei gestaan.

  aub hoe kan dat en hoe kunnen wij dat in de toekomst voorkomen.

  pieter buthker
  schoterbosstraat 20
  2023ts haarlem.

  m.vr.gr.

 418. m

  Buiten heb ik een plastieken afdak Nu zit dit vol met witte wormen

  Hoe krijg ik deze weg ??

  En is er gevaar voor dieren ???

 419. Reinhilde Coenen

  Beste

  Vorige maand kochten wij een jonge Salix Kilmarnock op een plantenbeurs.
  Ik ontdekte dat er aan verschillende takken, blaadjes volledig aangevreten werden. Bij nader onderzoek vond ik een aantal kleine rupsen, (amper 1 cm groot) op de onderkant van de blaadjes.Als dit zo voort gaat, ben ik bang dat alle blaadjes zullen verorberd worden. :(
  Hoe kan ik dit best behandelen? Ik heb dit probleem gegoogeld, maar heb nog geen duidelijk antwoord gevonden. Kunt u mij helpen a.u.b.? Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Reinhilde

 420. Heerkens

  Ik ken van perzikbomen de krulziekte. Iets dergelijks heb ik nu met bladeren van de Hollandse(leilinde. Het grote blad krult om en de randen verdrogen. )is er een remedie tegen?

 421. Marjet Harten

  Ik heb een tuin op t zuidwesten. Veel planten doen t mooi, o.a. de blauwe regen, hortensia, rozen, klimop e.d. Echter ik heb dit voorjaar gezaaid; wilde bloemen, 1 jarige klimmers, waaronder “pispotjes” en nog veel meer. Tot mijn verbazing komt er niks op, ook de Oost-Indische kers niet. Ik heb ze genoeg water gegeven etc.. Kan iemand mij vertellen hoe dit komt?

  Met vr.gr. marjet.

 422. Marjet Harten

  Ik heb nog een vraag; kan ik Lupine, Stokrozen en Vingerhoedskruid ook zaaien? Zoja, in welke maand? Wanneer bloeien ze?

 423. Frederika

  Mijn rozen Rosa The Fairy, hebben gele blaadjes met zwarte stipjes. De plante zien er behoorlijk slecht uit, wat kan ik doen??

 424. nathalie

  IK heb in een tuincentrum een salex gekocht.
  Hij ging een tijd heel goed en kreeg nieuwe blaadjes.Op een dag begonnen de bladeren zich op te rollen en anderen verdrogen.

 425. Jannick

  Waarom zitten de mieren op de top van mjn kleine katjesboom op stam?

 426. Arnold Remkes

  Hallo,

  Ik heb in aantal weken geleden, een bosrijke omgeving een beukenhaag geplant. Net nu alles mooi begon uit te lopen, hebben de (konijnen?)al de blaadjes afgevreten.
  Is er een middel om dit te voorkomen. Het gaat om 100 meter haag, dus gaas is geen optie.

  Gr. Arnold

 427. M. Kessels

  Mijn blauwe regen heeft goede bloemen dit jaar ,nu hij kreeg wel nieuwe blaadjes maar groeide niet verder .heb water gegeven en nu dit momert alls dood wat is of kan de oorzaak zijn ,hij is 13 jaar oud

 428. Kolner

  Mijn leilindes staan in grote bakken op het balcon,en laten veel blad vallen ,het lijkt wel herfst! Wat is er aan de hand?

 429. Bettina

  Hallo,

  Wij hebben twee leilinden overgenomen uit een andere tuin. Die eigenaar heeft er van 1 leilinden 3 zij takken afgezaagd.
  Wij zouden deze takken er graag weer aan willen laten groeien.
  Kan dit? En zo ja hoe doen wij dit en wanneer?

  Mvg bettina

 430. Nora de vries

  Een 26 jaar oude klimhortensia willen we snoeien, kan dit tot dicht bij de hoofdstam?

  Ik hoop dat iemand me antwoord kan geven.

  Met vr.gr.
  Eleonora

 431. peter

  In de huiskamer staat voor het raam een sinaasappelboompje, hij doet het al jaren voortreffelijk en heeft dit seizoen veel sinaasappeltjes laten zien die nu wegschrompelen.
  Nu gaan de blaadjes krullen.
  Ik heb wat extra mestkorrels gegeven, maar zie geen resultaat.
  Wat is de oorzaak en wat kan ik er aan doen.

 432. henny

  vraagje: ik heb een boeren jasmijn in mijn tuin geplaatst, maar nu zit hij bovenaan helemaal vol met mieren, wat kan ik daar aan doen? m.v.g. henny

 433. t. oostvogels

  mijn oleander bloeit wel maar heeft geen mooi donker blad maar licht groen, toen ik hem kocht was het mooi donker blad, wat kan hiervan de reden zijn?

 434. henk

  ik wil onze seringenboom in het najaar verplaatsen. Kan dat? En wat is uw advies?

 435. te Woerd

  Ik heb sinds kort roestpunten op het blad van mijn Leilinder
  wat kan dat zijn en is daar iets voor te krijgen?

 436. marjan

  Ik heb kruip tijm in de tuin, heeft prachtig gebloeid, is nu helemaal bruin zonder nog ergens wat groen.wat kan ik hier mee doen ?

 437. jos waltmann

  Onze wingerd loopt om heel ons huis.Er is echter plotseling
  een bladsterfte ontstaan die de helft van de wingerd in beslag neemt.De wingerd heeft een centrale wortel die zich splitst in 2 delen links bedekt hij de achter zijde van het huis.de afsplitsing rechts bedekt de zij en voorkant.deze is compleet kaal geworden.Er is aan de stammen niets te zien en schimmel heb ik ook niet gevonden.Kan zoiets ontstaan doos sterke temperatuur wisselingen?De leeftijd van deze wingerd is ca 35 tot 40 jaar.Hij is prachtig en nu deze situatie.Wt kan dit zijn.Gaarne uw reactie op deze situatie.Met vr groet
  J.H Waltmann

 438. Sandrijn

  Goedemiddag,

  Wij hebben bij ons nieuwe huis in een voortuin 2 grote bossen Cortaderia riet staan (ten minste, ik denk dat het dat is). Het is nu juli en de bossen zijn behoorlijk groot geworden. Ik lees in de meeste adviezen op internet dat deze plant het beste in maart gesnoeid kan worden, maar zou de planten nu toch ook graag iets bijsnoeien. Kan dat gewoon?

  Bedankt,
  Sandrijn

 439. Stas

  MIJN LIGUSTRUMHAAG VERTOOND BOVENAAN REEDS EEN UITGROEI, BIJ SOMMIGE TAKJES KRULLEN DE BLAADJES ZICH ER ZITTEN GEEN INSECTEN VERSCHOLEN , WAT MOET IK DOEN? VOORAF BEDANKT

 440. N. Oerlemans

  Kan je nog in augustus een anemonen september charm planten?

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  N. Oerlemans

 441. Van den Berg

  Waarom zitten er wormen in de reine-claude

 442. Berdien vd Dungen

  Er zit veel mos op de stam van onze leibeukenboom (op hoogte geleid) kan dit kwaad? Zelf heb ik het idee dat het door het vocht komt?

 443. Marieke

  Ik heb de boerenjasmijn al verschijnende malen afgezaagd, ik wil hem weg hebben maar telkens loopt tie weer uit…wat kan ik daar tegen doen?

 444. ardie

  Mijn vraag ik heb een katjesboom in de tuin. Het is geen treurwilg maar een gewone boom. Elk jaar in de lente en de zomer snoei ik hem kort. Maar de takken vlakbij de stam hebbben geen blaadjesmeer. Kan ik het boompje heel kort snoeien zodat er nieuwe takken en bladeren ko en of gaat hij dan dood

 445. Els

  ik heb een vraag
  Mijn hortensia`s heb ik afgelopen voorjaar gepland.
  Er komen nu allemaal paddestoelen in de grond rondom de hortensia en ze zijn oo niet echt mooi.
  bruin blad en blad verlies
  wat doe ik verkeerd
  Ligt het aan de paddestoelen?
  Dank voor Uw antwoord

 446. Bas

  Beste tuinvriend Jan,
  Wij hebben 4 leilindes om de tuin staan die ongeveer 20 jaar oud zijn. Al die tijd hebben ze begeleidt staan met ijzeren palen en ijzeren draden. Deze hebben we verwijderd, omdat het veel mooier eruit ziet. Nu hebben we de laatste tijd heel veel wespen en vliegen in de bomen. We hebben gelezen dat de boom nectar aanmaakt wat deze dieren aantrekt. Hoe kan ik dit het beste bestrijden? Een ecologisch bestrijdingsmiddel gebruiken of een huishoudelijk middel? Of andere maatregelen? Hopelijk kunt u ons op weg helpen. Dank voor de reactie.

  Mvg,
  Bas

 447. Christine de Groot

  In de tuin (grond 3 hectare) staan
  3 grote Kastanjebomen.

  Sinds enkele jaren is er n ziekte in de
  Kastanjebomen.
  Hoorde, dat in denHaag deze zieke
  K.bomen behandeld worden met
  Knoflookinjecties.
  Is dat effectief.
  In ‘t voorjaar prachtige witte pluimen,
  blad groeit, maar heel snel bruin blad
  en valt al veel te vroeg af.
  Graag uw advies.

  Verder hebben we ‘n prachtige
  druivenstruik al tientallen jaren
  tussen en bovenlangs meerdere openslaande
  deuren op ‘t grote terras.
  Alle jaren volop druiven, dit jaar blad
  armetierig enweuniv druiven.
  Hebben ze mest nodig in begin en/of
  eind of tijdens seizoen.
  Graag advies.

 448. nicole

  kunt ge de fruchten van fuchsia op eten ronde bollekes

 449. Rien de Vries

  Hoe kan ik de krulziekte bestrijden in een red robin boom ?

 450. Ria

  Mijn hortensia’s worden te groot. Wanneer is de goede tijd om ze fors terug te snoeien?

 451. Rien de Vries

  ik heb een red robin boom war de krulziekte in zit waarmee en wanneer kan deze boom behandelen ?

  Bvd : Rien de Vries

 452. kevin

  Hey
  ik heb net coniferen gepland , en heb alle kluitzakken eraf gehaald zonder ik het wist en zo gepland zou dit kwaad kunnen ? Gr

 453. h.barkhofh.

  Heb geraniums gestekt komen goed aan maar nu komen er gele randjes om de blaadjes kunnen ze ook te donker staan

 454. Jeanette Rottier

  Hallo,
  Ik heb bandwilgtakken, die wortels hebben. Ik zou deze plant graag in de tuin hebben. Wanneer kan ik deze tak het beste poten.

  Mvg, Jeanette

 455. kimberley

  Hallo tuin vrienden :)
  Vraagje.vorig jaar februari ben ik naar mijn huisje verhuist. Hier stonden toen (en nu nog) een rij buxushaagjes . nu een jaar later, zie ik dat deze bruin beginnen te worden en af te breken. :/ wat doe ik hieraan om deze terug gezond te krijgen?

 456. kitty stubbe

  Hallo!

  Ik moet er zelf om lachen, maar onervaren als ik ben heb ik vandaag twee leilindes besteld voor mijn nieuwe tuin.(pas verhuisd)
  Ik had gedacht dat ze over drie weken zouden komen leveren maar tot mijn verbazing kwamen ze dezelfde dag nog …Ze waren in de buurt..
  Ik heb al enkele bomen aangeplant, maar wist niet dat er voor leilindes een hele constructie vereist was.Ik dacht dat voorgeleide lindes zo geplant konden worden met evt. een extra lange stok om ze aan vast te zetten.Ze staan voor een schutting en steken er ongeveer anderhalve meter bovenuit.Kom ik er nu niet onderuit om die enorme palen te gaan bestellen die ingeboord moeten worden , lol en een hele ijzeerconstructie om alles met elkaar te verbinden of kan ik ze ook gewoon zo laten staan met evt een hulppaal om de boompjes wat extra steun te geven ik heb ze nu even met touw aan de schutting vastgebonden(losjes)en ze lijken redelijk stabiel nu…Ik zou ze onderling natuurlijk nog met bamboe aan elkaar kunnen verbinden…bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord….!!

 457. Corry Schippers

  Beste tuinman,

  Wat kan ik doen aan zwarte schimmel op Italiaanse jasmijn en camelia? Welke grondsoort en welke voeding hebben deze nodig ?

  Bij voorraad dank voor jouw antwoord,
  vriendelijke groet,
  Corry Schippers.

 458. Manuela

  Beste Tuinvriend,

  Wij hebben een ligusterhaag die nogal verwaarloosd is. Een plant is bij wijze van experiment gesnoeid en komt niet echt meer op. Vier planten staan blijkbaar op een goede plek (tegen de coniferen) en groeit geweldig goed. En de anderen zien er wat magertjes uit. Hoe en wanneer kunnen we het beste snoeien om de boel te herstellen?

  Groetjes,
  Manuela

 459. Ton Aarts

  Hallo,

  Ik heb een sinaasappelboompje maar weet niet
  hoe ik die weer in de bloei krijg?

  Wie weet raad??

  Gr. Ton.

 460. rudi

  Ik heb een appelboom de elstar hij is pas 2 jaar en kreig t nu gekrulde blaadjes wat is dat

 461. Icelady

  Ik heb vorig jaar een kersenboom gekocht en staat in een grote pot.
  Vorig jaar mooi gebloeid maar geen kersen. Nu weer in bloei maar de pot zit aan de buitenkant vol met kleine zwarte beestjes ( volgens mij geen luis, lijken soort torretjes) ze kruipen via de stam omhoog. wat is dit en watkan ik ertegen doen?

 462. Carmen

  Wij hebben in onze tuin een boom , die volgens mij familie is van de esdoorn. Nou zag ik dat de stam van de boom opgegeten wordt…er vallen gaten in. Ik kan de buitenste laag er zo afhalen en het is totaal verpulverd, Dit proces zag ik al vorig jaar, alleen lag er toen op de grond een soort van korrelig zand. Het leek op vogelvoer. Nu zitten er gaten in de stam. Wat kan dit zijn> Ik heb er eventueel foto,s van.

 463. K.Woortman

  Hallo,

  Ik heb een blauwe druivenstruik geplant en is nu twee jaar. Helaas wordt het blad door een rups opgevreten.Het is een kleine rubs die in een opgevouwen blad zit. Ook zie ik dat midden in de steel van het blad gaat afsterven. YWat kan ik tegen die rups doen en heeft u een idee waarom de steel in het midden afsterft zodat het blad er afvalt.

 464. wally soute

  L.S.
  ruim 9 jaar geleden heb ik mijn tuin omheind met de Thuja Brabant conifeer. naar informatie die ik toen opdeed een niet al te snel groeiende conifeer, en uitermate sterk.
  ik heb ze toen afgetopt op ca 1,80 meter, maar omdat ik niet met de stamgroei rekening heb gehouden, is de haag nou dusdanig gegroeid dat ik hem van boven bijna niet meer kan snoeien ivm de hoogte.
  hoe kan ik de inmiddels dicht begroeide haag, terug brengen naar die hoogte dat ik hem weer, voornamelijk van boven weer kan snoeien?

  met vriendelijke dank en groeten,

  wally soute.

 465. Derk meijer

  Mijn bladeren van mijn olijfboom worden opgegeten wie doet dat

 466. Thea van der Pol

  op mijn katjesbomen zitten opeens een soort bulten op de bladeren lijkt wel of er iets in zit, kevertje of zo.
  Wat kan dit zijn en hoe bestrijdt ik dit

 467. De keuning

  Geachte heer,
  Graag advies!
  Vorig jaar een hele rij annabellen geplaatst.
  Nu na de regenbuien gaan ze doorhangen.
  Een naar gezicht .
  Wat te doen?
  Met vr.gr.
  Veronique de keuning

 468. A.van Es

  Ik heb een oleander van jaar oud. Hij staat nu buiten op balkon, waar veel wind is maar ook zon. Hij staat een een oude Keulse pot. Hij doet het wel, erkomen nieuwe bloemen en 2maar per dag krijgt hij water. In de winter heeft hij in de kamer gestaa op een lichte plaats. Nu vallen opeens zo maar bladeren af. Volgens mij zijn dat oude bladeren. Maar is het slecht voor de plant dat hij bladeren verliest. Maar hij krijgt ook veel jonge bladern

 469. van Hulzen

  7 jaar geleden twee “prunus pandora” in de voortuin gezet.
  De een doet het prima en de ander blijft achter!. Dunnere stam en het blad is niet mooi donkergroen en is naar binnen gekruld.
  Wat is er aan de hand is hij ziek ?

 470. Lianne

  Mijn hibiscus zit vol met mieren, hoe kan ik deze bestrijden? Er zit geen bladluis in, ze komen op de bloemen af ( zitten erin)

 471. hermes

  welk beestje met een lange snuit zit op de flox?

 472. j.w. Wisseborn

  ik heb een klein citroenboompje in een sierpot buiten staan. Nu worden de bladeren en zelfs een citroen door iets aangevreten en ik kan niet ontdekken wie daar de schuld van is. Hij staat op een tafeltje, niet op de grond. Gaarne uw expertise in deze. Vr. Gr. J.W. Wisseborn

 473. Yvonne Duin

  Eind april dit jaar een 25-jarige ‘wilde’- uit het bos afkomstig – Lijsterbes verplaatst/verplant. (Verplicht groot onderhoud gemeente Almere met 40 cm ophoging)De boom “verschrompelde”, na dagelijkse bewatering, verloor bloesem & blad en oogde dood. In september is de boom opnieuw uitgelopen op 2/3e deel van de takken en op de oude stam, zowel blad als bloesem. Na stilstand dus ontregeld m.b.t. het seizoen. Wat te doen? Forse snoei, nu? Het deel zonder leven afzagen?
  Alvast dank u wel!

 474. Ellen

  Hallo
  Ik maak mij best wel zorgen over mij druif heb vorige week mijn druif gesnoeid had een prachtige volle trossen in alleen zat er een vage grijze laag over heen e zit de stam onder de mos maak mij zorgen of ik hem weg moet halen of moet behandelen vorig jaar heerlijke druiven aan gehad hopelijk kan ik hem redden …

  Vriendelijke groet
  E vaandering

 475. Tonnie

  Hallo,

  Wil een acer uit de pot, in de volle grond plaatsen.
  Hoe diep moet ik het gat graven, en wat kan ik er het beste als bemesting in doen. Is turfmolm hierbij goed ???

  Groetjes, Tonnie

 476. Wilton van Deene

  Beste Tuinvriend,

  Door vandalen is een tak van mijn leilinde deels afgebroken. Ik heb de tak door middel van een flexibele holle draad aan elkaar bevestigd. Is het mogelijk dat op deze manier de tak weer goed aangroeid?

  Met vr gr Wilton van Deene

 477. ria de groot

  Beste Henk,
  In een doos heb ik de bollen van vorig jaar bewaard. Nu lopen sommigen al een beetje uit (groene puntjes. Moet ik nu eerst de lossen schillen en verdroogde wortels er af halen voordat ik ze weer in de aarde stop?

  Alvast mijn dank voor uw antwoord.
  ria de groot

 478. dido

  Hoi Tuinvriend!

  Schilders hebben mijn 20 jarige roos met gedeeltelijke kluit uit de grond getrokken…is deze nog te redden door hem in het water te zetten?
  of in de grond?

  vr groet Dido

 479. lianne bleys

  Ik heb een jasmijn op het balkon, die vorig jaar goed gebloeid heeft,nu zit deze jasmijn nog vol met oude, niet opengegane knoppen. Moet ik die laten zitten of wegknippen.?
  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord. M.V.G.

 480. Mike

  Waarom zitten er allemaal mieren in mijn aalbesplant en in mijn wilde braam vorig jaar geplant toen had ik het ook al

 481. adri

  er staan vier prumis boompjes op een rijtje waar van er een dood is denk ik ( geen bloesem). wat zou de oorzaak zijn?

 482. verykoopmeiners

  wat gebeurt er als ik het loof van de krokussen afknip.

 483. Jaap den Hertog

  Hallo Jan,
  Zelfs al woon ik in Trondheim en dus in een veel kouder klimaat, stel ik je toch deze vraag:
  Onze jasmijn werd in ongeveer 2000 tegen ons huis aan geplaatst, lekker in de zon en deed het goed. Hele vette kleigrond rond het gat waarin hij (zij?) werd geplaatst.

  Op een gegeven moment ( ca. 6 jaar geleden) heb ik hem kleiner gesnoeid om dat hij te veel in alle richtinghen uitliep en voor het keukenraam kwam.

  Sindsdien wil-ie niet meer bloeien, Is hier iets aan te doen?
  Overigens is-ie gezond en de takken groeien fiks aan elk jaar.

 484. van Smaalen

  We hebben een stam liggen van een gekapte sering. Die gaat uitlopen.Kan ik hier iets mee>

 485. S Lamens

  Beste Tuinvriend

  Ik heb een sneeuwballenboom staan in mijn tuin die voor het 2e jaar op rij helemaal kaal gevreten wordt door hele kleine donkere rupsjes.Ze eten het blad weg tot op de nerf en de bloemen gaan ook dood.De rupsjes zijn ongeveer een centimeter lang.Hoe kom ik van die beestjes af zodat ik volgend jaar weer een echte mooie boom krijg?Krijg nu de neiging om die hele boom maar te verwijderen uit angst dat straks de rest van m’n beplanting er ook aan gaat.Bij voorbaat dank.

 486. Olga van Alten

  Ik heb al jaren een bamboe in de tuin, groeit boven de schuur uit. Nu was ik een dagje weg en vond mijn bamboe plat in de tuin en de stengels knappen onder mijn handen als ik de boel wil ophijsen. Hoe kan dat was altijd ijzersterk

 487. J.van Luijn

  Mijn blauwspar wordt ineens bruin, hij deed het heel goed er kwamen zelfs blauwe sparappeltjes aan komt het soms omdat er lavendel bij staat ?

 488. Van Dijck

  Ik heb een nieuwe hibiscus van verleden jaar hij heeft gebloeid. Dit jaar alleen blad maar geen knop hoe komt dat.

 489. Miep Reijers

  Aan de onderkant van verschillende blaadjes van mijn olijfboom zitten zwarte balletjes. Wat is dit en moet ik er wat aan doen.
  Er vallen ook wel blaadjes af.
  Graag uw advies.

 490. Anna

  iK KRIJG OVERAL FLUWEELBOMEN,DIE WIL IK KWIJT,KAN IK ZE ERGENS MEE DOODSPUITEN???

 491. Elly

  Goedemiddag Jan.

  ik heb een passiebloem die het goedndeed tot gisteren.
  De blaadjes zijn ineens aan het verschrompelen. Wat kan daar de reden van zijn.

  Uw reactie zie ik met belangstelling tegemoet.

  met vriendelijke groet,
  Elly

 492. masson

  Ik heb een 5 jarige leipeer bonne Louise d’Avranchesmet tamelijk veel peertjes die vorige week plots helemaal opgedroogd is. Weet iemand wat de oorzaak kan zijn en wat ik moet doen om andere leiperen te beschermen?

 493. riek

  mijn laurier krult en zit vol gaatjes word ook bruin wie kan me zeggen wat het is en wat is er aan te doen

 494. Anouk

  In onze tuin staat een katjesboom die wij gekregen hebben na de geboorte van onze zoon. De boom is dit voorjaar niet gesnoeid dus hij heeft nu lange takken.
  We hebben ons huis verkocht en moeten er uiterlijk 6 januari uit. En we hebben afgesproken dat die boom met ons meegaat.
  Wat kunnen we nu het beste doen? Wat is het beste moment om de boom hier uit de grond te halen (we kunnen hem eventueel tijdelijk bij mijn schoonouders in de tuin zetten). En moet of kan deze tussentijds nog gesnoeid worden? We ontvangen heel graag uw advies. Alvast bedankt!
  Groetjes, Anouk

 495. Mevr.Pronk

  Mijn grasveldje is bezaaid met kleine blauwe bloempjes en van gras is niets meer te zien.Wat kan ik daar aan doen?

 496. J.F.Hinfelaar

  Ik zou graag weten hoe en waar aan edelvingers tekomen.
  Bij voorbaat mijn dank,
  Hans Hinfelaar

 497. moralo

  mijn hortensia is bevroren wat moet ik er aan doen

 498. van den akker

  onze noten boom is op 19 mei 2017
  ineen keer dus het blad helemaal zwart
  kan dat van die lichte vorst zijn ????????????/

 499. nicolien Visser

  Mijn
  verbena heb ik in maart gesnoeid tot zo’n 10 centimeter stengels. Die zijn op dit moment (1 mei) nog steeds hol en bruin, zonder blad.Komt dit goed, of is hij gedoemd om weg te gooien. mvg.Nicolien Visser. Dank je wel voor het antwoord

 500. Cora

  Ik heb buxushaagje opgesplits in aantal losse buxussen. Maar de binnensten hebben alleen bovenin blad. Wat moet ik doen om te zorgen dat ze ook onderin weer blad klrijgen?

 501. Cora

  Ik heb een buxushaagje uit de grond gehaald en verdeeld in losse planten maar enkele planten, die in het midden van de haag stonden, zijn van onderen helemaal kaal en alleen de bovenste 10 cm goed in blad. Geen gezicht. Hoe krijg ik ze weer toonbaar?