Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Water geven in de tuin

door Jan de With

Het grootste gedeelte van het jaar zullen de planten in de tuin over voldoende water beschikken. Maar gedurende droge periodes in de zomer is de kans groot dat er toch watertekort optreed en de planten zullen verdrogingsverschijnselen gaan vertonen. Het is dan verleidelijk om regelmatig even te sproeien in de tuin. Alles ziet er dan weer fris uit en de tuin geurt als na een zomerse regenbui. Toch heeft het geen enkele zin om je planten op deze manier te “verwennen”.

Tips over water geven en beplanting

1. Start tijdig met water geven. Dus niet als de bovengrond al sterk uitgedroogd is. Het wateropnemend vermogen van de grond is dan sterk terug gelopen en het kost uren sproeien voordat dit weer hersteld is.

2. Geef per sproeibeurt voldoende water zodat het vocht goed de grond intrekt en de dieper gelegen wortels bereikt. Om de hoeveel dagen je moet sproeien is sterk afhankelijk van de grondkwaliteit , de aard van de beplanting en de wind- en zonintensiteit. In hete droge periodes zul je niet gauw te veel sproeien. Als vuistregel kun je aanhouden om de 2-4 dagen.

3. Maak bij voorkeur gebruik van goede tuinsproeiers met een geleidelijke waterafgifte. Het water krijgt dan de tijd om in de grond te trekken. Voor smalle plantstroken en onder hagen kan druppelleiding of zweetslang een uitkomst bieden.

4. Sproei je bij (felle) zon dan verdampt een groot deel van het water voor het de wortels kan bereiken. Geef daarom bij voorkeur ’s morgens water. De grond is dan afgekoeld en de planten kunnen er beter van profiteren. ’s Avonds water geven heeft als nadeel dat planten lang nat blijven waardoor er bij gevoelige planten schimmelvorming kan optreden.

5. Kies de juiste planten. Planten met kleine blaadjes hebben minder water nodig dan planten met grote bladeren. Ook grijsbladige of sterk behaarde planten kunnen goed tegen droogte.

6. Zorg dat het organische stof gehalte in de bodem hoog is. Dan kan de grond gemakkelijk en langer vocht vasthouden. Dit is van uitermate groot belang en hiermee kun je heel veel winnen. Organische stof in de bodem kun je o.a. verhogen door regelmatig compost door te mengen.

7. Zorg voor een losse structuur van de bodem. (Regen)water kan dan gemakkelijk de grond in trekken.

8. Als de grond onbedekt is zorgt schoffelen na een regenbui ervoor dat het vocht in de grond minder snel verdampt. Ook een mulchlaag beperkt de verdamping.

9. Gebruik bij voorkeur regenwater. Plaats regentonnen of verzamelbakken aan regenpijpen van tuinhuisjes, stallen,… Het natuurlijke, gratis, regenwater is goed voor alle planten. In leidingwater zit meer kalk waardoor regenwater ook nog eens beter geschikt is voor zuurminnende planten.

10. Op smalle plantstroken kun je gebruik maken van druppelslang of zweetslang. Het water komt dan direct op de grond en de verspilling is minimaal.
Ook onder hagen is het gebruik van druppelslang ideaal.

11. Het kan zijn dat planten overdag slap gaan hangen in de felle zon. Dit behoeft nog niet te betekenen dat ze het te droog hebben. “s Morgens vroeg als de dauw op de bladeren ligt zien ze er vaak weer florisant uit. Het slap hangen van de planten is een methode om de verdamping te verminderen. Zolang de planten dus alleen overdag bij felle zon slap hangen is er geen reden tot extra water geven.

12. Planten in potten en kuipen hebben maar een beperkte hoeveelheid grond ter beschikking en zijn daardoor snel uitgedroogd. Zeker wanneer ze in de volle zon staan. Geef ze gedurende de dag een extra watergift.

13. Heb je open stukken grond in de tuin, plant daar dan b.v. bodembedekkers. Ze hebben niet alleen een vochtvasthoudende functie maar sluiten ook de grond af voor onkruid.

Meer Praktische Tuintips

Geplaatst in Tuintips

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

249 Reacties

 1. Jaap Koppe

  Beste Jan
  Bedankt voor je mailtje.
  Ik heb weer wat geleerd.
  Vriendelijke groeten,

  Jaap

 2. Ria

  Ria.

  Alvast bedankt voor de tips,

  en goede raadgevingen.

 3. jan hendrik veldhuis

  ik vindt dit een goei regel ik dacht altijd dat s””avonds water beter was maar dat is niet zo maar “”smorgens zo ik heb weer wat geleerdnou tot de violende tip, weet dat hosta””s veel last hebben van slakken weet je wat je doen moet voor dat de plant opkomt moet je er een tulband om doen daar kunnen ze niet tegen omhoog.zo dit was mijn tip.

 4. Spijkerman Trienke

  Wij hebben het geluk dat we rechtstreeks het water uit de sloot kunnen pompen.Het is schoon water, dus komen er geen fabrieken op uit

  Want als ik zoveel leidingwater zou moeten gebruiken, zou ik me bezwaard voelen, verspilling van water.

  Vriendelijke groet,

  Trienke

 5. chris

  beste jan
  Ik ben juist klaar met water geven,volgende keren begin ik eerst s’morgens met dit werk.
  dank voor de info
  vriendelijke groeten
  chris

 6. andré

  hallo jan ik heb limburgse kleigrond en die droogt alleen bovenop uit want als ik met een schopje iets inde grond steek dan is die laag eronder nog steeds vochtig want ik schoffel met zo’n droogte ook niet
  gr andré

 7. Ineke Wessels

  Beste Jan,

  Ik ben sinds kort bezig in en met de tuin.
  Bedankt voor de vele tuinadviezen die ik al van u gekregen heb.

  Met vriendelijke groet,
  Ineke Wessels

 8. henk v.betuw

  jan
  ik heb een puntstuk (grondwater)
  hieraan heb ik een buis gemaakt met nevelsproeiers erop werkt perfekt,
  is dit ook net zo goed als regenwater?
  groetjes henk

 9. Joke

  Jan bedankt voor je advies

  Vriendelijke groet Joke

 10. John Verhulsdonk

  Goeie tips die ik al uitvoer.
  Ik merk dat ik heel wat water verspil door b.v. een kopje om te spoelen of iets dergelijks.Dit water vangen we op d.m.v. een teiltje in de gootsteen.Als de emmer of gieter dan vol is,is het water ook meer op temperatuur gekomen.
  Het is dus helaas geen regenwater.
  Als we met vakantie gaan zetten we de potten resp.kuipen zoveel mogelijk in de schaduw.
  Het gras bemest ik doorgaans na de vakantie,anders is er geen doorkomen aan.
  Misschien heb ik iets toegevoegd aan je tips.
  Groeten,John

 11. dupont Pierre

  Bedankt Jan voor de nuttige info.
  Pierre

 12. Astrid de Jongh

  Beste Jan,

  Kun je me vertellen wat een zweetslang is?
  Wij geven de tuin water uit de sloot via een pomp, helaas
  moet er wel een slang en electra over de weg, maar er is
  haast geen verkeer, dus wagen we het erop.

  Bedankt voor die tip van een vaste buis onder de heg.

 13. ben

  mij is altijd verteld dat je moet sproeien als de zon weg is, anders verbranden de planten, als ik s,morgens sproei staat de zon er vol op, wat is nu het beste

 14. Coby

  Bedankt voor deze nuttige tip.Weer wat geleerd.Ik dacht altijd: water geven is water geven, maar er komt toch wel wat meer voor kijken.

  Groetjes,
  Coby

 15. tooske

  hallo tuinvriend JAN,,danke v/d/ fijne tips ik heb reeds vele goed opgevolgd en dat is duidelijk te zien ,,veel meer volle groei,,ook de snoei van twee lindeboompjes is helemaal goed gegaan ,dus ik ben dik tevreden ,,,vriendelijke groet tooske welling

 16. Annita

  Dag Jan,

  Bedankt voor de nodige uitleg, ik was gewoon s’avonds aan de plantjes water te geven, maar zal in vervolg s’morgens dat doen,

  Groetjes, Annita

 17. rien

  jan bedankt voor je advies.onze kersenboom ziet er treurig uit kersen zitten er al aan.maar de bladeren zijn gekruld en aangetast.graag advies wat moeten we er opspuiten.het is luis of een ander insect.wij zijn blij weer wat van je te horen.we kunnen jou niet missen. groetjes Rien&Truusvanloon.

 18. K. Noldus

  Beste Jan

  Bedankt voor de tips voor de watervoorziening van de tuinplanten en struiken.
  Ik ben al in het bezit van een sproeislang die speciaal aangelegd is op steuntjes die op een hoogte van 10 centimeter boven de grond staan zodat de slang niet onder de grond komt te zitten, het werkt prima.
  Nogmaals bedankt voor de tips en de groeten vanuit dordrecht.

  K.Noldus

 19. b,c.b.godijn

  bedankt vor de tip ik heb zelf een tuin met kleigrond als ik 2cm diep graaf is het vochtig ik hoef dus niet zo snel te sproeien denk ik( of toch wel?).meschien wel voor het zaaien en verplanten.

 20. Patrick

  Bedankt voor de tips .
  de mensen zeggen altijd dat overdag sproeien
  slecht voor de planten is ,
  is dat ook zo of klopt dat niet

 21. agnes

  blij mee, altijd weer leerzaam je berichten, bedankt tuinvriend

 22. Joost Verwijs

  Beste Jan,
  Afgelopen jaar kocht ik een jonge kersenboom bestemd voor een pot die op een balcon zou kunnen worden gebruikt. Men zei me dat de stam niet in de hoogte zou meegroeien. Hij staat nu nog in de tuin in een ruime pot met daaronder een schaal die ik bij droogte kan bijvullen. Hij groeit heel hard en elke avond is de schaal weer leeg. Moet ik die nu elke dag met water vullen of wachten tot de bladeren slap gaan hangen.
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Joost

 23. toky muijtjens

  hartelijk bedankt Jan.
  wij gaven altijd s-avonds water,
  maar nu smorgens want dat wist ik niet .goede tip

 24. Jetty van Hal

  Mijn vraag is:

  Kun je planten verwennen door ze met droog weer (kuipplanten) vaak water te geven. Dat hoor ik wel eens zeggen maar ik denk dan dat kan ook een vorm van gemaktzucht zijn.

  Nog een vraag iedere dag even uitgebloeide bloemen van de plant halen bevordert dat de bloei of juist niet.

 25. nanette

  bedankt voor de goeie raad

 26. Rita

  Hallo tuinvriend Jan,

  Bedankt voor de goede tips i.v.m. water geven bij deze langdurige droogte. Ook ik gaf altijd ’s avonds water aan de planten omdat ik vanaf ’s morgens reeds de zon heb. Wat raadt U nu aan?
  Vele tuingroetjes.

 27. pierre merckx

  jan bedankt voor de zeer nutige tips daar ik ook verkeerdelijk bezich was met s’avonds te wateren nogmaals dank

 28. M d Achard van Enschut

  Als de grond geen water meer op neemt maar afstoot moet men een flinke schuut afwasmiddel in de gieter doen en afvullen met water en dit over het zand gieten het beregenings water trekt nu wel de grond in , deze meetode doe ik al meer dan 12jaar en dit werkt goed.

 29. GRETHA.TAAL

  hARTELIJK DANK VOOR DE TUINTIPS

 30. Eugène

  Wat voor 2010 gold , is zeker toepasbaar in 2011. Althans in 2010 hadden we een droge zomer maar nu in 2011 een droge Lente. Hartelijk dank.Goed voor de plant en goed voor 4een mimimum aan waterverbruik!!

 31. jos goeman

  tof zo nogeens bijkomende tip je leerd elke dag bij thanks voor de raad
  grts
  jos

 32. Cecile Meersman

  Jan,
  bedankt voor je tips.
  Ik heb zeer veel last van droge grond
  en grote bomen die alles opslorpen.
  b.v.buxus wordt altijd ros.Wat moet ik mee doen.

 33. maxime

  Dag jan
  Bedankt voor de nuttige sproeitips

  maxime

 34. Miny

  Ja Jan ik bekijk graag je adviezen.In het geval van sproeien heb ik,jaren geleden ,van mijn man en kinderen voor me verjaardag,’n beregenings sisteem gekregen omdat ik voor me tuin niet op vakantie wilde.Als je terug komt en alles is verdroogt,kom je niet blij thuis.Er zit’n vochtmeter tussen,dus hij gaat alleen aan als het erg droog is en dan sávonds om 21.30 u.gedurende 20min.Ik ben er erg blij mee.Losse potten en hangpotten zet ik tussen de planten.Groetjes:Miny

 35. c.piening

  Cees Pining
  15 mei 2011

  Jan graag lees ik jou adviezen
  Bedankt.

 36. henk aalten

  jan bedankt voor de goede tips

 37. pascal auger

  hartelijk bedankt voor de goede tips

 38. Richard Verley

  Bedankt voor de les, ik wist het allemaal wel maar het doen dat is nog iets anders, ik ga er toch mijn werk van maken nu U mij hebt wakker gemaakt, en met al die droogte, het los harken en vuil verwijderen dat doe ik regelmatig,wateren ’s morgens dat is een ander paar mouwen, groetjes.

 39. Riet Frambach

  Ik vind die tips van mijn tuinvriend echt fijn. Ik druk er af en toe een af, om vaker te lezen, teneinde het echt te onthouden. Veel dank daarvoor.
  Ik ben steeds weer blij als er een e-mail van jou binnenkomt.
  Vriendelijke groet van
  Riet Frambach

 40. Hennie Burgmeijer

  Bedankt van dat s’morgens water geven had ik nog nooit gehoord, deed dat altijt sávonds, ikwist niet beter. Nou wordt het voor mijn moeilijk om het s’morgens te doen, ik werk overdag. Maar we weten nu wel weer iets meer, nogmaals bedankt.H

 41. F.J.Meijer

  Jan,bedankt voor je watertips,altijd bruikbaar.
  Maar ik heb een bosvlam (forest flame)
  staan,deze geeft blad aan de basis en een meter hoger aan de bovenkant.Kan ik die in snoeien tot aan de basis? De rest van de takken is kaal.Alvast vriendelijk dank voor het antwoord.

 42. alfons

  Het is altijd leuk om te lezen dat je er niet alleen voor staat. Dus bij deze bedankt Jan

 43. toon Verhoef

  Bedankt voor je tip, ik ga deze weer toepassen.

  groetjes.

 44. omer surkijn

  Alvast bedankt voor de goede tips hopelijuk hebben we ditjaar veel plezier van de planten

 45. GUY SEYNAEV

  bedankt vriend voor de goede raad.
  guy seynaeve

 46. Fran

  Beste tuinman Jan,

  Je hebt me even wakker gemaakt ! Zal de komende warme dagen men wekker zetten en men lievelingen in de tuin s’morgens water geven , want ik ben normaal gezien een langslaper !

  Prettige zomerdagen !!!
  Fran.

 47. jean haegeman

  jan

  bedankt voor de nuttige tips

  jean

 48. Keesw Kant

  Bedankt voor de geweldige tips en adviezen.

 49. barend

  sproei ik kersen bomen of is het beter de slang eronder op de grond te leggen