Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

vragen en tips

door Jan de With

 

Deze rubriek is gesloten. Hier gestelde vragen zullen niet worden beantwoord.

Stel je vraag door op de button ‘Vraag het tuinvriend’  te klikken

Geplaatst in Tuintips

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

59 Reacties

 1. walter

  Allo Jan.
  ik heb een vraagje over hang aarbeien .
  De nieuwe schuiten kan ik die in volle grond plaatsen,en geven die volgend jaar dan aarbeien.
  Of moet ik ze in poten verplanten.
  Groetjes.

  Dat gaat zeker lukken Walter. Ik weet alleen niet hoe een hangaardbei zich gedraagt in de volle grond. Hij heeft niets om te hangen. Snap je. Je zou het uit noeten proberen. Wat wel belangrijk is dat je een laagje stro of evt. houtsnippers tussen de planten strooit in het voorjaar. De aardbeien mogen niet op de grond gaan liggen. dan gaan ze rotten bij nat weer. Veel succes.

  Groet Tuinvriend

 2. Sander Goorden

  Dag Jan,

  De klimop van de buren groeit ontzettend snel over de schutting heen. Ik blijf aan het snoeien.. is daar niet iets aan te doen, behalve steeds te blijven snoeien?

  Greets, Sander

  Lastig Sander van die buren die iedere keer over de schutting hangen. Snoeien doet groeien en dat geldt zeker voor Klimop.
  Er bestaan groeiremmers. Dit zijn middelen die de celdeling afremmen waardoor de plant een stuk minder hard gaat groeien. Maar ik vraag me af of je dit wel moet toepassen. Het is natuurlijk wel de klimop van de buren. Het middel is verder niet echt giftig.
  Als je er meer over wilt horen laat het dan nog even weten.
  Maak het snoeien voor je zelf zo makkelijk mogelijk. Gebruik een goede scherpe heggenschaar. Maar ja, je moet het wel even doen. En jouw kennende…

  Succes!

  Groet,

  Tuinvriend

 3. Anna Aerts

  Dag Jan, dank je wel voor je snelle reactie. Wij wonen in een mooi stukje bos en altijd leefde er bij mij de wens een druivenplant te hebben.
  Vorig jaar hebben we de stap gewaagd en de struik tegen de carport op het zuiden(klein beetje West) geplant. We deden er druivenmest (Een 2 in 1 pak
  met kalk) bij en het stronkje begon te groeien.
  In de herfst was van de
  een op de andere dag de struik dood(dachten wij) alle blad eraf en de takjes voelden droog en kapot. Of de hond heeft er tegen aan geplast of het waren de reeén was onze reactie. Maar zo rond mei van dit jaar zagen we opnieuw leven in de plant en jawel, hij groeit nu geweldig goed. Ik heb gekeken via internet of en hoe ik moet snoeien maar begrijp niets van de begrippen die daar genoemd worden.
  Want wat is tot een oog snoeien, Wat zijn enten, splinten en nog meer van die
  vreemde woorden. Ik schrijf alsof ik praat en daarom werd mijn verhaal uitgebreid. Mijn vraag is eigenlijk kort samen te vatten.
  Hoe en wanneer moet ik snoeien en hoe verzorg ik deze druivenplant het beste? Het is een blauwe druif maar de naam weet ik niet meer.

  Graag mag ik van u horen.

  met vriendelijke groet Anna

  Dag Anne,

  Fijn dat je druif het toch nog is gaan doen.
  Om het maar simpel te houden, vergeet even al die termen als oog, enten, enz.

  Als je een jonge druif hebt is het heel eenvoudig. Je moet eerst hoofdtakken(ranken) gaan vormen.
  Één tak gaat recht omhoog. Je neem daarvoor de sterkstgroeiende tak. Als je de ruimte hebt (b.v. wanneer de ruif tegen een muurof schutting staat) ga je aan de verticale tak horizontale zijtakken vormen. Deze zijtakken hebben een tussenruimte van zo’n 40 á 50 cm. Als je de ruimte hebt kan dit zowel links als rechts van de verticale tak. De eerste doe je op z’n 70 cm van de grond. De takken die je niet nodig heb knip je af op z’n 15 cm vanaf de hoofdtakken. Hier gaan volgen jaar de druiven aankomen. Uiteraard moeten alle takken aangebonden worden. In jouw geval met de carport ga je de verticale tak over de carport heen leiden. en ga daaraan ook weer zijtakken vormen. Ik ben bezig een film te maken over druiven. Bezoek regelmatig mijn website.
  Ik hoop dat jhet een beetje duidelijk is en dat je voor nu aan de slag kunt. Heb je nog vragen laat het dan gerust weten.

  Veel tuinplezier

  Groet Tuinvriend

 4. Anna Aerts

  Bijzonder bedankt Tuinvriend, je bent lekker helder en duidelijk. Hier kan ik wat mee. Ik houd je op de hoogte en ongetwijfeld(ik twijfel dus niet)zullen er tegelijk met de groei van de druivenrank nieuwe vragen gaan rijzen. Met veel plezier zal ik ze stellen, zeker nu ik weet hoe laagdrempelig jouw blog is.
  Er wacht ons i.t.t. de berichten een mooie zonnige dag met veel tuinplezier voor al die groene vingertjes.

  een warme groet van Anna

 5. Ank

  Dag Jan

  Ik heb het boek nog niet gedownload en vraag me af of het antwoord op mijn vragen erin staat. Staan er in dat boek ook filmpjes? Als dat zo is is het boek het geld zeker waard.
  Mijn hortensia’s worden veel te groot, hoe snoei ik die? hoe snoei ik de kers Hedelfinger? Dit jaar heeft de vijver veel alg, anders nooit. Wat te doen?

  Hartelijke groet Ank

  Hoi Ank,
  Dank voor je interesse in mijn tuinnieuws. Wat het Ebook betreft; er staan geen filmpjes in. Je krijgt 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie, dus kijk zelf of het wat is voor je.

  Snoeien Hortensia’s
  Voorop gesteld; Snoei van Hortensia’s gaat bij de meeste variëteiten ten koste van de bloei. Wanneer je moet snoeien omdat de plant te groot wordt, is het verstandiger ze rond te steken. Op die manier rem je de groei maar krijg je meer bloei.
  Zijn ze al te groot dan is snoei noodzakelijk. Snoei dan 1/5 van de takken geheel terug tot zo’n 10 cm boven de grond. Doe dit verspreid over de gehele struik en neem bij voorkeur de langste takken. De overige takken kan je terugnemen tot op een goede zijscheut van de gewenste hoogte.

  Kers
  Wees terughoudend met het het snoeien van Kersenbomen. Beperk het tot het snoeien van kruisende/schurende takken en takken die sterk naar het hart groeien. Het is namelijk beter als het hart van de boom openblijft voor een goede lichtinval. Wanneer je de boom moet gaan snoeien omdat er te weinig plek is voor de boom dan wordt het een moeilijk verhaal. Hedelfinger is een sterke groeier en wordt een grote boom. Met snoeien een grote boom klein houden is een onmogelijke opgaaf. De boom zal dan veel waterlot gaan geven en uit model groeien.
  P.S. Snoei kersenbomen alleen in de maand augustus i.v.m. loodglansbesmetting.

  Groen vijver
  Voor ik daar iets over kan zeggen is het belangrijk te weten wat voor alg het is? Is het zweefalg ( herkenbaar aan troebel water) of is het draadalg. Zou je dit nog even laten weten.

  Veel succes,
  Groet Tuinvriend

 6. Wicus Siebenga

  Dag Jan,

  Ik heb een vraag. Ik woon sinds kort in een huis met een heuse tuin. Er groeit gras in de tuin. Iemand zei: het is al te hoog voor een (hand)grasmaaier. Wat kan ik het best doen aan (te) hoog gras?

  Dag Wicus,
  Ik weet niet hoe hoog het gras staat maar met een sterke moter gazonmaaier kan toch nog wel gras van zo’n 15 cm hoog maaien. Maai in de hoogste stand. Ken je niet iemand of een bedrijf waar je zo’n ding een keer kan huren. Staat het hoger dan zou ik ergens een bosmaaier huren. Dat is zo’n ding die je aan je rug hangt. Daar kan je wel gras van een halve meter hoog mee afmaaien. Dan kan je daarna weer met je eigen maaier.

  Veel tuinplezier.
  Groet Tuinvriend

 7. Ank

  Dag Jan

  Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord.
  de Hedelfinger wordt niet te groot, ik heb een tuin van 2000 m2 maar hij draagt nooit vrucht en de bladeren krullen om. Daarom dacht ik dat hij misschien snoei nodig had.
  In de (grote) vijver zit draadalg. Er staan al jaren lang heel veel zuurstofplanten in maar toch.

  Hartelijke groet Ank

  Dag Ank,
  Hedelfinger heeft wel een bestuiver nodig om vrucht te kunnen dragen. Hij wordt wel eens aangeboden als zelf bestuivend maar dat is niet echt zo. Goede bestuiver zijn de rassen •BIGARREAU NAPOLEON •EARLY RIVERS •PATER VAN MANSVELD •UDENSE SPAANSE . Wat het krullend blad betreft dat duidt op een aantasting. Heeft ie geen bladluis.

  Belangrijker bij de vijver is dat je zorgt dat het wateroppervlak voor min. de helft bedekt is met drijfbladeren (bv waterlelie) of drijfplanten. Als het echt goed vol staat met zuurstofplanten, zouden deze de algen moeten kunnen verdringen. (Draad)alg ontstaat door te veel aan voeding in het water. Zorg dat er zo weinig mogelijk materiaal in het water komt dat kan gaan rotten. Haal afstervend (planten)delen uit het water. Als er bagger op de bodem licht, verwijder dat. En verwijder in ieder geval toch regelmatig de draadalgen zodat ze geen concurrentie vormen voor de zuurstofplanten.

  Veel tuinplezier

  groet Tuinvriend

 8. Annie

  Hallo.

  ik wil graag wten hoe ik een hortensia moet snoeien.

  grt Annie

  Beste Annie

  Voorop gesteld; Snoei van Hortensia’s gaat bij de meeste variëteiten ten koste van de bloei. Wanneer je moet snoeien omdat de plant te groot wordt, is het verstandiger ze rond te steken. Op die manier rem je de groei maar krijg je meer bloei.
  Zijn ze al te groot dan is snoei noodzakelijk. Snoei dan 1/5 van de takken geheel terug tot zo’n 10 cm boven de grond. Doe dit verspreid over de gehele struik en neem bij voorkeur de langste takken. De overige takken kan je terugnemen tot op een goede zijscheut van de gewenste hoogte.

  Veel tuinplezier

  Groet Tuinvriend

 9. Harrie v.d.Brandt

  Heer de With,
  Ik was rond de jaarwisseling in de serre’s van De Westlandse Druif in Monster,

  Daar kon ik een paar stekjes op de kop tikken van een bijzindere druif uit Amerika, die voor ontzettend grote druiventrossen zorgt. Ik heb deze stekjes meteen in een bleompot geplaatst bij thuiskomst en in februari uitgeplant in mijn serre. Ze groeien ontzzettend goed want ze zijn na een aarzelende start in een paar maanden wel 80 cm hoo geworden. Mijn vraag aan u: Wanneer moet ik deze piepjonge plantjes terugsnoeien en hoever boven de grond?
  Graag Uw reactie.
  Mijn hartelijke dank !!!
  Harrie van den Brandt
  Molenstraat 24
  Baarle-Nassau

  Beste Harry,
  Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst. Een mooie druif voor in de kas of in jouw geval serre.
  Het is me niet helemaal duidelijk hoe je de druiven toepast. Maak je geen ranken? En waarom zou je ze terug willen snoeien?
  De beste tijd om te snoeien is eind december begin januari.
  Reageer nog even op mijn vragen dan kom ik er nog op terug.

  Vriendelijke groet,

  Tuinvriend

 10. Harrie v.d.Brandt

  Heer de With,
  Natuurlijk wil ik wel ranken maar ik kan er die niet aankijken!! Ze zullen er vanzelf aan moeten groeien en nu dacht ik als ik deze juist boven een bladaanzet terug zou snoeien daar mogelijk een of meer nieuwe ranken zouden ontstaan.
  In Monster adviseerde men mij de scheuten die in december wel 1 tot 1,50 meter hoog zouden zijn flink terug te snoeien opdat van onderuit zich nieuwe ranken zouden vormen. Daarom wou ik ze op ongeveer een halve meter boven de grond afknippen. De grootste plantjes zijn nu al bijna 1 meter hoog en nog maar een breinaald dik.
  Ik heb de plantjes 1 meter uit elkaar staan en ik wil dat er aan deze ranke zijtakken groeien. Ik dacht dat ik dit het beste kon bereiken door ze in december, zoals ik al zei, behoorlijk terug te snoeien.
  Wanneer ik het fout zie hoor ik dat graag van U.
  Mijn hartelijke dank.
  Harrie

  Beste Harry,
  Het lijkt mij het beste om ze niet te snoeien. Dit geeft alleen maar (onnodige) dubbele scheuten volgend jaar. en de druif zal daardoor volgend jaar helemaal geen druiven geven. Door niet te snoeien maak volgend jaar al kans op een paar eerste trosjes.
  Uit de rankjes die je nu hebt staan zullen volgend jaar meer de scheuten ontstaan. De sterkste gebruik je als verlengenis en wordt de hoofdrank. De andere scheuten gebruik je als horizontale zijscheuten. Deze zijn bedoelt voor de vruchtdracht.

  Veel succes

  Groet, Tuinvriend

 11. Lubbert

  Ik heb ca 3 weken een grote bloeiende vlinderstruik geplant, en deze hgeb ik veel water gegeven, en blijft in bloei staan. Wat kan ik doen om deze de komende periode nog goed in bloei te houden. Is het goed om deze nog in te snoeien, weg te snoeien van niet bloeiende takken, en hoe eventueel te bemesten

  Beste Lubbert,
  Ik zou inderdaad de uitgebloeide bloemen eruit knippen. Ongeveer 10-15 cm onder de bloem. De kans is dan redelijk aanwezig dat de plant nog nieuwe bloemscheuten gaat vormen komende maanden. Je kan hem het beste bemesten met beendermeel dat is een natuurlijke fosfaatmeststof. Dit bevordert de bloei. Ecostyle heeft dit produkt.

  Veel tuinplezier

  Groet, Tuinvriend

 12. Harrie v.d.Brandt

  Heer de With,
  Het verwondert mij dat twee deskundigen elkaar volledig tegenspreken. Nu weet ik niet goed meeer naar wie te luisteren
  De man die de rondleiding verzorgde door de serre’s van de Westlandse Druif, waar ik al eerder van vermelde,Gaf mij de volgende uitleg. Je laat de eenjarige scheuten die zch in 2009 gaan vormen opgroeien tot december. Ze zullen dan een hoogte bereikt hebben van anderhalve tot twee meter. In december snoei je ze drastisch terug tot ongeveer 70 cm. In het voorjaar van 2010 gaan zich nieuwe scheuten vormen die je vervolgens aan draden horizontaal opbindt. Deze nieuwe scheuten kort je in tot ongeveer 60 cm. De druiven die zich aan deze scheuten ga je allemaal verwijderen. Er mogen namelijk geen druiven aan deze jonge scheuten komen. Dit hele proces herhaal je in 2010 nogmaals zodat zich in 2011 wederom nieuwe scheuten hebben gevormd. Aan deze scheuten kun je hier en daar een tros met druiven laten hangen terwijl je alle overige trossen wederom wegknipt. Pas in 2012 kun je dezelfde snoeiwijze volgen en de nieuwe trossen laten rijpen.
  De eerste drie jaar moet je de struik optimaal laten groeien om vervolgens na drie jaar de eerste druiven te plukken.
  Deze stelling wijkt in belangrijke mate af van datgene wat u mij adviseert.
  Kunt u de visie van deze rondleider volgen ???
  Graag uw reactie.
  h.vandenbrandt@planet.nl

  Kan ik zeker volgen, bedankt voor het delen van je perspectief.
  Op een goede druivenoogst zullen we dan maar zeggen.

  Veel succes,
  Groet Tuinvriend

 13. Frans

  Hallo beste tuinvriend.

  Ik heb een vraagje over zaad van vaste planten.
  Kan ik die nu zaaien of moet ik wachten tot het voorjaar?

  Hoi Frans,

  Het is beter om in het voorjaar te zaaien. Nu zaaien kan nog wel. De planten zullen best wel kiemen maar de kans is groot dat ze vrij zwak de winter ingaan. Wanneer je vroeg in het voorjaar zaait in potjes/bakjes achter glas kun je de planten uitpoten zodra het weer het toelaat. De planten wel laten wennen aan de overgang naar buiten door ze bv overdag buiten te zetten en ‘s avond in de schuur.

  Veel Tuinplezier,
  Groet Tuinvriend

 14. Anke

  Hallo tuinvriend,
  Ik heb een pruimen boom die al 25 jaar is en de laatste 3 jaar niet gesnoeid is hoe moet ik deze snoeien?

  Dag Anke,
  Het eerste wat belangrijk is bij pruimenbomen is dat je ze snoeit in de maand augustus. Zo snel mogelijk na de oogst.
  Wat de snoei betreft: De boom heeft geen snoei nodig voor de vruchtdracht. Wat wel belangrijk is dat de boom zich goed ontwikkeld.
  Daarbij moet je erop letten dat je kruisende en schurende takken verwijderd. En er moet een goed verdeling zijn van de gesteltakken. Serk door gezakte takken (als gevolg van de vruchtdracht) mag je wat insnoeien. Wat je wel in het voorjaar mag doen is het dunnen van vrucht zetels. Als die er te veel gevormd zijn. Van de winter ga ik een film maken over pruimenbomen daarin zal e.e.a nog veel duidelijker gaan worden voor je. Voor nu zou ik vooral letten op het kruisend hout en het doorhangende hout. Veel succes

  Groet, Tuinvriend

 15. Frank

  beste Jan,

  in mijn achtertuin heb ik een grasveldje van zo’n 20 m². Toen ik het huis kocht was ik bij wijze van spreken meer het onkruid aan het maaien, dan het gras. Delen van het gras heb ik omgespit en opnieuw ingezaaid. Verder heb ik een keer een gras mest met onkruidbestrijder erin gebruikt. Dat scheelt allemaal op, maar er stond nog steeds teveel onkruid om het met de hand te verwijderen. Sinds kort gebruik ik dicotex. Helaas lees ik verschillende zaken over de juiste dosering variërend van 5 ml op een liter tot 10 ml op een liter. Daarnaast lees ik ook verschillende berichten over hoelang je na de maaibeurtmoet bespuiten en hoelang je daarna weer moet wachten met maaien. De laatste keer dat ik het gebruikt heb, werd een deel van mijn gras wat bruin. Trekt dat vanzelf weg? Hoop dat je hier iets over kunt zeggen

  Hoi Frank,
  Ik ken het middel Dicotex niet. Is het een middel tegen overjarige onkruiden in gazons? Dit soort middel moet je namelijk gebruiken.
  Ik ken het van Bayer. Bij ons te koop in tuincentra. Het beste is het middel toe te passen op lang gras Dus min. 1 wk niet maaien. Dan middel toepassen met nevelspuit( niet met gieter). Daarna min. 1 wk niet maaien. Als je weer start met maaien het gazon goed gaan bemesten met een organische stikstof meststof. En als het even lukt 2 keer in de week gaan maaien. Zonodig na 6 weken nog een keer nabehandelen.
  Veel succes.

  Groet, Tuinvriend

 16. van der horst

  Ik heb een Euforbia Griffiti
  gekregen. Mag ik die nu snoeien en hoe?

  Mooie plant hè, Het lastige is dat ie vrij lang door blijft bloeien. Nu terug snoeien is al vrij laat maar het kan nog wel. Een maand eerder zou beter zijn. Maar dan zit je met het dilemma dat er nog vrij veel bloem aan zit. Knip de plant terug tot zo’n 20 cm boven de grond. Als er van onder uit al jonge scheuten gevormd zijn kun je die laten staan. Alleen wanneer ze te slap zijn kun je ze halveren.
  De plantvoet na het knippen goed aanaarden met potgrond vermengd met turfmolm.

  Veel tuinplezier,

  Groet, Tuinvriend

 17. H.Smeulers

  Hallo Jan,

  Ik heb verschillende acers in de tuin staan, in potten als wel in de volle grond.
  Bij enkele daarvan worden de uiteinden bruin vnl bij de fijnbladerige.
  Een daarvan heb ik helemaal teruggesnoeid en die komt weer bij.
  Is dit de methode, om ze helemaal terug te snoeien, of is er een andere methode….?

  De Acer grisseum heeft dit namelijk niet.
  Hopelijk kun jij dit oplossen.
  Hartelijke groeten
  Hedy

  Dag Hedy,

  Interessant om te weten is de oorzaak van de bladsterfte. Is het alleen bladsterfte of is het ook taksterfte.
  Het beste is je te beperken tot het uitsnoeien van het afgestorven hout.
  Wat de oorzaak betreft, ik weet dat met name de fijnbladige soorten last kunnen hebben van indrogen bij fel drogend/winderig weer. Zeker wanneer ze in pot staan is water geven heel belangrijk. Ze kunnen zo snel uitdrogen dat je al gauw te laat bent met water geven. Zeker wanneer ze in de volle zon staan. Volle zon is overigens geen ideale standplaats voor japanse esdoorns. Half schaduw zou beter zijn.
  En verder is de waterdoorlatendheid van de grond erg belangrijk. De japanse esdoorn doet het het beste op humusrijke goed doorlatende grond. Die zeker niet te kleiíg mag zijn.
  In het ergste geval (ik hoop het niet voor je)heb je last van de bodemschimmel, genaamd Verticillium. Als je het ziet is het vaak te laat. De schimmel verstoptde haarvaten en de sapstroom wordt geblokkeerd en de plant verdroogt daardoor. Grotere exemplaren overleven de aanval vaak, doordat er voldoende haarvaten open blijven. Mooier worden ze er niet op. Het komt het vaakst voor op zwaardere grondsoorten, maar kan inprincipe overal gebeuren. Meestal gebeurt het alleen met planten die zich al niet helemaal happy voelen om de één of andere reden, zoals de standplaats. Er is geen bestrijding mogelijk, en als de plant doodgaat is het meestal aan te raden niet direct op die plek direct een nieuwe Japanse Acer te planten.

  Laat me nog eens horen hoe het je vergaat met deze mooie planten. Veel succes.

  Groet, Tuinvriend

 18. anneguus

  Beste Jan,

  ik heb een vraag over leiperen snoeien. Ik heb twee leiperen in mijn tuin staan, maar kan uit alle (tegengestelde) snoeiaanwijzingen van mijn verschillende tuin- en snoeiboeken geen duidelijke antwoorden halen over het hoe en wanneer deze bomen te snoeien. Helangrijkste probleem voor mij is, dat mijn boek met gedetailleerde plaatjes vooral over ‘gewone’ peren lijkt te gaan, niet over leibomen. Uiteraard wil ik de vorm van de boom behouden en ervoor zorgen dat er volgend jaar (weer) peren aankomen. Maar moet in nu in de zomer of juist in de winter snoeien, en wat is het verschil met de snoei van gewone peren? Ik ben heel blij met een antwoord…

  Lastige vraag, Anneguus
  Om het alleen met woorden duidelijk te maken. Ik ga trouwens van het najaar/winter een video maken over het snoeien van fruitbomen en ook leifruit. Dit gaat een hoop duidelijk maken. Ik zal je op de hoogte houden.
  Belangrijk bij leifruit is dat je de boom de ruimte geeft om te groeien. Dus geen 2 planten op 3 strekkende meter. Één boom kan makkelijk 5 m1 begroeien. Ook in hoogte moet je hem de ruimte kunnen geven. Dus creeer meerdere snoeren boven elkaar met een tussenruimte van zo,n 40-50 cm. Maak aan één boom minimaal 4 snoeren. Ik zeg dit omdat de boom anders zijn groeienergie niet kwijt kan en nauwelijks over zal gaan tot het vormen van vruchthout. Met de snoei kan je het beste wachten tot de winter.
  Zomersnoei heeft niet zoveel nut als er nauwelijks vrucht aan zit. Het lijkt me goed om er van de winter nog eens op terug te komen. Tot dan.

  Groet, Tuinvriend

 19. Sabine

  Wij hebben een sierappelboom in de voortuin, vorig voorjaar geplant. Dit voorjaar zat hij voller dan vol met prachtige witte bloesem. Toen die eenmaal was uitgevallen bleef de bladgroei echter uit. Althans, er zitten wel wat blaadjes aan maar dat mag geen naam hebben. Verder zit hij wel vol met, inmiddels naar roze verkleurde, appeltjes. Enig idee wat er aan de hand is?
  Alvast bedankt voor je reactie!

  Beste Sabine,
  Ja, ik ben dit vaker tegen gekomen. Meestal duid dit op een slechte standplaats. Of het kan ook zijn de huidige grondsoort sterk afwijkt van de grondoort waarin de boom is gekweekt. De boom moet zich dan aan gaan passen aan zijn nieuwe stanplaats.
  De natuurlijke reactie van de boom op dit soort omstandigheden is ‘Voortplanten’. Dus veel bloei en veel zaadvorming.
  Als ik je een advies mag geven; Verwijder alle appeltjes en snoei de takken met 1/3 in. Dit zal de boom gaan stimuleren tot groei (bladvorming).

  Veel succes en tuinplezier,

  Groet, Tuinvriend

 20. doris

  hallo Jan
  hier Doris ik wil graag weten wanneer de beste periode is om buxus te snoeien

  vriendelijke groeten

  Hé Doris,
  Hier Jan. Buxus moet je veel bemesten en vaak knippen. Wel 4 keer in een jaar. Dus werk aan de winkel.
  Tijdig knippen, nooit te lang laten worden. Eerste snoei kan al half mei daarna afhankelijk van de groei herhalen met tussenpozen van 4-6 weken. Niet snoeien met fel zonnig weer. Geeft verbranding. Laatste snoeibeurt eind sept. Daarna niet meer snoeien.
  Op deze manier krijg je mooie volle buxus.

  Veel tuinplezier,

  Groet, Tuinvriend

 21. Wil

  Beste Jan,
  Mooi je site met de mogelijkheid om vragen te stellen. Ik heb in de voortuin en prunusbomen, rood blad en bloei in april/mei. Ik wil deze korter maken kan dat nu nog en tot hoever kan ik straffeloos terug snoeien.
  Bij voorbaat dank voor je hulp.
  vriendelijke groeten
  Wil

  Dag Wil,

  Ik denk dat je Prunus ceracifera ‘Nigra’ hebt staan. Dat is wel een boom die behoorlijk kan reageren op snoei. Je krijgt zeker waterlot terug. Kijk of je het in etappes kunt doen. Snoei nooit meer dan 20 % per jaar. Dus bv nu een gedeelte en van de winter nog een gedeelte. Snoei zoveel mogelijk verdeel over de gehele boom. Het waterlot kan je het beste in de voorzomer uitsnoeien.
  Ik vind het zelf vrij lastig om de natuurlijke vorm te behouden bij deze bomen vanwege hun groeikracht. Zeker wanneer het al wat oudere bomen zijn. Dus start voorzichtig en kijk hoe de boom reageert op de snoei. Veel succes.

  Groet, Tuinvriend

 22. Leo

  Hallo Jan

  kan ik een vlinderboom in de herfst snoeien en tot ongeveer 25 cm ,dat heb ik liever dan in maart b.v.d

  vriendelijke groet Leo

  Hoi Leo,

  Als de struik het gewend is om jaarlijks zo gesnoeid te worden zou het nog wel kunnen. Hoewel ze met strenge vorst wel kunnen invriezen. Je neemt dus enig risico.
  Is het een oudere struik en is ie nog nooit op die hoogte terug gezet dan is het niet verstandig. Hij heeft dan zo wie zo al wat moeite om goed terug te komen. Laat staan als er nog eens een stevige winter over heen komt. Zonde van je werk en de mooie heester.

  Veel tuinplezier,

  Groet, Tuinviend

 23. Will

  Hallo Jan Zou je me kunnen vertellen hoe je een Buxur mooi kan snoeien ..en met wat voor een snoeischaar..groetjes Will

  Will,

  De beste remedie is vaak knippen. Zorgt dat je goed bemest. 4 keer per jaar. Buxus is de veelvraat van de tuin. Door vaak te knippen krijg mooie volle en stevige buxus. Lees ook nog even de vraag van Doris. Even terug. Wat het gereedschap betreft een goede scherpe handheggenschaar werkt het beste. Er bestaat ook en klein type handheggenschaar. Zelf nog nooit mee gewerkt maar lijkt me voor het fijnere werk wel een handig dingetje. Heb je veel te knippen dan kun je kijken naar een elekt. schaar. Er zijn er met een fijne vertanding en ze moeten wel tweezijdig knippend zijn. Volgens mij heeft Metabo een goede.

  Veel tuinplezier,

  Groet, Tuinvriend

  Tijdig knippen, nooit te lang laten worden. Eerste snoei kan al half mei daarna afhankelijk van de groei herhalen met tussenpozen van 4-6 weken. Niet snoeien met fel zonnig weer. Geeft verbranding. Laatste snoeibeurt eind sept. Daarna niet meer snoeien.
  Op deze manier krijg je mooie volle buxus.

 24. AnnA

  Dag Jan,

  leuk te lezen hoe jij jezelf open stelt. Ik hoop nu maar dat ik dit goed ingeschat heb. Je komt wel betrouwbaar over en ik beloof je dat ik op een dag mijzelf zal voorstellen maar gelet op het feit dat ik overmorgen voor een maand wegga heb ik nu geen tijd.
  Ik heb een urgente vraag en hoop nu maar dat jij nog net even tijd voor me hebt.
  Het gaat over mijn geraniumplant en ik heb al flink wat gezocht maar ik kan hier niet vinden. Misschien is mijn vraag ook wel wat speciaal want:

  mijn vraag is deze…………..hoe ga ik met een geranium emigreren.

  Vorig jaar kreeg ik wat stekjes die ik in een royale pot zette op een mooi plekje. De plant groeide uit tot een prachtige plant en ik wist hem/haar de winter door te krijgen.
  In het voorjaar zag de plant er maar wat miezerig uit en snoeide ik haar flink terug. Probeerde de stekken aan de groei te krijgen wat me niet lukte.

  De plant zelf, liet ik in dezelfde pot staan maar deed er een flinke laag verse potgrond bij waar nog ruimte voor was en gaf ook goede mest en het groeien is niet bij te houden. Eindelijk komt nu mijn echte probleem.

  Ik zit midden in een emigratieproces en ik wil deze geranium graag meenemen. Hij/zij is erg sterk en geeft geweldige grote bloemen.
  Op dit moment is de plant 60 cm hoog en meer dan een meter diameter met wel bijna 20 bloemen en grote knoppen.

  Hoe mooi dan nu ook..ik wil hem drastisch snoeien tot b.v 20 cm hoogte. Ik kan dan nog een poging wagen om te stekken maar lukt me dat niet dan blijft de plant zelf over. De plant kan dan nog net wat uitlopen en wordt op deze manier verhuisbaar.

  Denk je dat ik dit zo kan doen. Ik heb met geraniums maar weinig tot geen ervaring.

  Hartstikke fijn zou ik het vinden wanneer je me snel een berichtje kunt sturen. Ik moet woensdagmorgen weg rijden.

  Hartelijke groet………….AnnA….

  Dag Anne,

  Ik ben wel nieuwsgierig waar je dan wel heen gaat, Naar een lekker warm land?
  Lijkt me wel een goed plan om het zo te doen met de Geranium. Moet wel gaan lukken. Als je gaat terugsnoeien laat de plant dan niet in de volle zon staan maar zet em een poosje in de halfschaduw. En vul de voet van plant goed aan met turfmolm voor zover dit mogelijk is. Weinig water geven als ie net is terug geknipt ander krijg je teveel wortelrot. Ik denk dat het zowel moet gaan lukken. Veel succes met de verhuizing. Laat gerust nog eens weten of het gelukt is.

  Groet, Tuinvriend

 25. AnnA

  Dag Jan,

  dank voor je snelle reaktie en je extra tips over niet in de volle zon staan want dat doet hij/zij nu wel.
  Ik ga het zo proberen…Resultaat hoor je wel op een dag enne….nee geen warm land maar richting Lapland…
  Die felle zon is niets voor mij…kan ik niet zo goed mee overweg om dan nog lekker in mijn tuin te werken.

  Groet……….AnnA

 26. Anny

  Hallo Jan,
  Ik heb je boek besteld, maar wilde toch alvast weten wat ik met de uitgebloeide roosjes in de buxusperken moet doen!
  Nu ziet het er niet uit!
  Groetjes Anny.

  Hoi Anny,

  Leuk dat je het Ebook aangeschaft hebt.
  De uitgebloeide roosjes kun je afknippen. Meestal doe ik het op het eerste 5-tallige blad. Of als dit erg ver terug blijkt te zijn, kies je het 3e blad onder de bloem.
  Wat de buxus betreft; Ik heb de agelopen dagen al diverse vragen beantwoord over buxus, Zou je die nog eens willen terug lezen. Mocht je daarna nog met vragen zitten, laat het gerust weten.

  Veel tuinplezier,

  Groet, Tuinvriend

 27. Bert de Rooij

  Hallo Jan.
  Drie weken geleden heb ik een lupien gekocht en in de voortuin in de grond gezet. (klijgrond)
  Helaas heb ik er maar even van kunnen genieten wand inmiddels is er totaal niets meer van over.
  Ik heb deze lupien op een zonnige plaats gezet en steeds voorzien van voldoende water.
  Wat heb ik fout gedaan.
  Ben erg benieuwd naar het antwoord.

  Gr. Bert de Rooij.

  Erg jammer Bert,

  Helaas….Lupine is geen geschikte plant voor de kleigrond. Ik kan niet zeggen wat je nu fout hebt gedaan. Het kan zijn dat ie wat te veel water heeft gehad. In kleigond kan het plantgat als een soort badkuip gaan fungeren. Lupine heeft een hekel aan natte voeten. Maar ook als zou hij de eerste start hebben overleeft. Waarschijnlijk was hem toch geen lang leven beschoren vanwege de grondslag. Overigens wel een erg mooie plant voor in de border.

  Groet, Tuinvriend

 28. herman

  hallo

  Bij ons in de tuin staat de plant ereprijs veronica spicata
  (rotfuchs) hij heeft prachtige gebloeid maar begint van onderen weer
  uit telopen moeten de uitgebloeide stengels soms weggeknipt worden zo
  ja hoe??

  Vriendelijke groet herman

  hoi Herman,

  Je mag de uitgebloeide stengels wegknippen, Ongeveer 10 cm boven de grond.
  Ik zelft doe dit eigenlijk nooit. Omdat ik vind dat uitgebloeide stengels ook sierwaarde hebben. Met name in de winter met de rijp erop. Maar je moet het even bekijken in het totaalbeeld van de border. Ik vraag me af of je nog een 2e bloei krijg van de jonge stengels. Ik denk het niet. Hou me op de hoogte. Dank je.

  Veel tuinplezier,

  Groet, Tuinvriend

 29. Frans Pol

  Goedemidag Jan,
  Ik heb nu een paar keer berichten van je gehad en ik moet zeggen, hartstikke leuk en je hebt er ook wat aan.
  Ik heb nog wel een vraag n.a.v. de vorige mail i.v.m. snoeien van de fruitbomen. Kan ik de waterloten van mijn 3appelbomen en de pruimenboom wel snoeien ? zoals ik het las dacht ik van wel.
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Vr. groet,
  Frans Pol

  Dag Frans, dank voor je waardering.

  Ja dat kan wel, is ook wel goed mist de boom voldoende vrucht draagt. Met fruitbomen is waterlot een wat afwijkend verhaal. Het is namelijk de kunst om waterlot om te gaan vormen naar vruchthout. Zodat je er helemaal geen last meer van hebt. Het voert te ver om dit nu uit te leggen. Komt van de winter in mijn video/film over fruitbomen. Voor dit moment mag je max 20 % van het waterlot wegknippen verdeeld over de gehele boom. Kies de meest ongunstige loten. Wellicht ten overvloede Pruimenboom alleen snoein in de maand augustus. Ik hou je op de hoogt van mijn film

  Veel succes

  Groet, Tuinvriend

 30. Wil Houwerzijl

  Hoi Jan,een mooie site heb je en erg leerzaam voor een leek.
  Mijn vraag,ik heb twee druiven struiken een blauwe en een witte,de bladeren worden nu al lelijk,is dat normaal om deze tijd?Ik heb van allebij horizontale takken hangen en daar groeien verticale takken op,tot hoe ver moet ik ze terug snoeien,en ook die horizontale,hoeveel trossen mogen er op een tak blijven hangen.
  Groeten Wil H

  Beste Wil,

  Ja , je ziet wel vaker rond deze tijd dat met name het oudere blad al wat lelijk wordt. Hoort erbij.
  De verticale scheuten kun je terugknippen tot zo’n 30 cm. Één tros per tak is meestal al ruim voldende.
  Ik heb een video gemaakt over de zomersnoei bij druiven. Hierin leg ik aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit hoe dat nou precies zit. Deze komt volgende week gratis beschikbaar voor de bezitters van mijn Ebook Praktische Tuintips. Mocht je mijn boek nog niet hebben. Hier is het beschikbaar http://www.tuinvriend.nl/praktische-tuintips

  Op een goede oogst,

  Groet, Tuinvriend

 31. Bert de Rooij

  Hallo Jan.
  Bedankt voor de snelle reactie op mijn vraag over de lupine.
  Nu heb ik nog een vraag. Ik heb mij laten vertelen dat je kleigrond wat losser kunt krijgen door er veel zand doorheen te spitten. Nu ga ik uiteraard niet zomaar op ieders advies af maar, ik vraag mij wel af of dit inderdaad waar is.
  Ik hoor graag van je.
  Gr. Bert de Rooij.

  Bert,
  Ja, het is inderdaad zo dat kleigrond goed te verbeteren is door er zand door heen te mengen. Het verbeterd de doorlatendheid en de structuur.
  P.S. Heb je mijn Ebook Praktische Tuintips al? Daarin behandel ik uitgebreid het belang van grondverbetering en hoe je dat doet.

  Veel Tuinplezier.

  Groet, Tuinvriend

 32. annetr

  Superleuk idee dit! ik heb geen tuin maar wel een paar balkons en dakterras. Ik zaai elk jaar van alles en nog wat en heb dit jaar een berg nieuwe boompjes en planten die speciaal in zon en wind konden (volgens tuincentrummeneer) neergezet. Helaas, 3/4 begeeft het na minder dan een week.alleen een aantal eenjarige bloemsoorten doen het mooi.Heb ij een tip welke planten, boompjes ed WEL tegen zon en wind kunnen op een dakterras?

  Hoi Annet,
  Niet altijd even makkelijk , planten op het balkon. Ik noem zo maar even wat als geschikte beplanting. Spirea soorten, Bamboe, siergrassen,Akelei, Artemisia Abrotanum, Aster dumosus,Calamintha, Chelone,Fuchsia magellanica,Geranium endresssi,Hemerocallis, Lavendel,Hypericum, Salvi officinalis. Rosmarinus.
  Het grootste probleem met balkonplanten ze meestal de water voorziening. Met warme dagen moet je gewoon meerdere malen per dag water geven om ze goed te houden.
  Volgende voorjaar kom ik met er een Ebook uit van me over balkontuinen. Ik hou je op de hoogte.

  Veel Tuinplezier,

  Groet, Tuinvriend

 33. annetr

  Ben ik gelijk zo gretig om mijn andere vraag te stellen.;-) Op balkon bergen mos waar ik minstens 1 keer per week een schuiver op de grond door maak. Ik haal het weg , even later weer alles terug. Ik zoek een 100% ecovriendelijk produkt waardoor het mos wegblijft . Bestaat er iets dat echt zonder troep is zodat er geen andere natuur, grond of dieren worden beschadigd? Er wordt veel met het woord ‘ eco en natuurvriendelijk ‘gewerkt maar zit meestal toch vol nare troep.

  Geen probleem, Een echt milieuvriendelijk middel is er eigenlijk niet. De meeste middelen die er zijn werken ook maar beperkt. Waar ik zelf de meeste resultaten mee boek is de hogendruk reiniger. De algen en/of mosssen hechten zich namelijk makkelijk aan het vuil wat aan de stenen of het hout zit. Door dit goed schoon te houden blijven de algen langer weg.

  Groet, Tuinvriend

 34. Roel Schimmel

  Hallo,

  Ik heb een vraag:
  Voor ± 4 weken geleden een druif gekocht, een witte “Vroege van der Laan.”
  In eerste blik een prima gezonde plant!
  Geplaatst tegen een schutting met veel zon.
  Plant groeit als “KOOL”
  Bij aankoop was hij ± 40cm. Nu is hij ± 1.80 m en dat in 4 weken
  Hij begint aan de onderzijde al zijscheuten te ontwikkelen.
  Wat moet ik nu doen? De top eruit halen, terugsnoeien?
  Ik heb gelezen dat je dit niet in de zomer moet doen, daar hij anders
  “dood bloed”.
  Maar als ik hem door laat groeien gaat hij voor de herfst de 2.00 m
  ruim te boven.

  Gaarne uw advies!

  Dag Roel,

  Super zeg ,dat ie zo goed aanslaat. Je behoeft de plant niet te snoeien. Wel leiden en de hoofdranken gaan vormen. Scheuten die je niet kan gebruiken als hoofdrank knip je weg.
  Wat het bloeden betreft. Dit probleem doet zich alleen voor bij opkomende sapstroom. 1/2 jan tot zo’n beetje begin mei.
  Ik ga van de winter een uitgebreide video uitbrengen over druiven snoeien. Ik zal je tzt hierover informeren.

  Veel tuinplezier.

  Groet, Tuinvriend

 35. Bert de Rooij

  Hallo Jan.
  Alweer een goede aanbeveling, ik ga zeker je boek aan mijn tuinboeken collectie toevoegen.
  Heel erg bedankt.

  Gr. Bert de Rooij. (tuinvriend)

 36. Kees van Silfhout

  Beste Jan,

  Wij hebben een Orleander op stam, daar heb ik twee vragen over.
  1. Wanneer en hoe kan je het beste de Orleander op stam snoeien.
  2. Nu in Augustus staat hij nog in volle bloei maar er ontstaan bij
  de knoppen van de bloem een soort van zaad-knobbels, wat moet ik
  hiermee doen laten zitten of wegknippen. Graag zou ik hierop een antwoord willen krijgen.

  Met vriendelijke groet,
  Kees van Silfhout

  Beste Kees,

  De beste snoeitijd voor de Oleander is het voorjaar. Voordat ie weer opnieuw uit gaat lopen. laten we zeggen zo half april. Liefts nog in een kas houden ivm nachtvorst. Afhankelijk van hoe groot je hem wilt hebben kun je hem snoeien. De scheuten kun je rondom innemen tot op een lengte waarvan jij denkt dat groot genoeg is. Daarna zal ie weer volop uit gaan lopen en tot bloei gaan komen. De uitgebloeide bloemen/zaadknopjes kan je het best verwijderen. Zaadvorming kost de plant energie die die beter in bladvorming kan stoppen.
  Bovendien maak je meer kans op nabloei.

  Veel Tuinsucces

  Groet, Tuinvriend

 37. Annie Wolff

  Hallo Jan. Ik heb een mooie bodembedekker,Pachysandra terminalis;Japanse Wolfsmelk.Hoe krijg ik deze plant op een andere plek in mijn tuin?Stekken,scheuren?
  goetjes annie.

 38. peter de ceuninck

  Hallo jan,

  Ik hen nogal wat planten die ik , gezien de grootte moet verplaatsten. Wat is de beste tijd ? De ene keer zeggen ze oktober, de andere keer in het voorjaar. Ook het delen van bv Hosta’s ?

  Groeten,

  Peter

  Vaste planten kun je het beste scheuren en verplanten zo eind september. Heesters eind oktober.

  Veel succes

  Tuinvriend

 39. peter

  Hallo Jan,

  Nog een vraag als het mag.

  De een zegt verticuteren in het najaar, de ander in het voorjaar.
  Ik denk dat ik het conform jouw advies eind september ga doen en dan tevens goed in te zaaien met speelgras. Dien ik dan ook tegelijk te kalken of moet dat dan weer pas in het voorjaar ? En in het voorjaar , na eventueel ontmossen weer inzaaien en kalken ?

  pff, ben blij dat ik een vraagbaak heb. Groeten, Peter

  Beste Peter,
  Waarom je het in september doet is dat dan de groeiomstandigheden voor het jonge gras beter zijn.
  Ik zou zomaar niet bekalken. moet je alleen doen als je zeker weet dat je zuurtegraad te laag is.
  Inzaaien in het voorjaar heeft pas nut zo rond eind mei. De bodem is anders nog te koud voor de kieming.

  Veel Tuinplezier.

  Groet, Tuinvriend Jan

 40. Carly Verbon

  Ik heb hortensia’s die hoognodig gesnoeid moeten worden, mijn vriendin wil echter droogbloemen ervan maken. hoe ga ik dit combineren en wanneer snoei ik?
  Gr. Carly Verbon

  Beste Carly,
  De bloemen om te drogen kun je er nu prima afknippen. Wat ook leuk is ze in een platte schaal te leggen met wat water. en dan op tafel of een andere plek in huis. Wat de snoei betreft dat wordt toch van het voorjaar. Ik ga hier nog meer informatie over op mijn website zetten.

  Veel tuinplezier,

  Groet, Tuinvriend Jan

 41. Rob.v.Wijngaarden.

  Ik heb een Helleborus niger maar daar zie je niets meer van geen blad meer wat zou daar de oorzaak van zijn,bij de buren wel blad maar geen bloemen.
  Groetjes Rob.

 42. Herman

  hallo
  Ik heb zaadjes van de Echinaca purpurea magnus genomen maar wanneer moet ik ze zaaien en hoe verzorgen

  ik heb zaadjes van de anemone hup. september charm genomen maar wanneer kan ik de zaaien en hoe moet ik ze verzorgen

  Herman

 43. therese

  goeden middag jan

  vind het moeilijk om een leuke samenstelling van planten bij elkaar in een border te krijgen
  kun je me tip geven??had een vijver..die werd lek…dicht gemaakt..en nu een kale tuin… groetjes

 44. Harm

  Hallo Jan,
  ik heb een japanse sierkers (model treurboom)in mijn tuin en nu zijn er ooit in het verleden een ander soort kers bij aan geënt.Deze “nieuwe” takken zijn ondertussen zo groot geworden dat ze de orgineele boom behoorlijk ontsieren. (de takken hebben een doorsnede van ongeveer 10 cm) Is het mogelijk deze takken weer te verwijderen zonder dat de treurkers dood bloed en hoe en wanneer kan ik dit het beste doen? Een tweede probleem die ik heb met deze boom is de laaghangende takken, deze reiken tot op de grond en dit geeft problemen met het grasmaaien, kan ik deze takken opsnoeien en hoe en wanneer kan ik dit het beste doen?

  Met vriendelijke groet, Harm

 45. Sjoerd

  Hallo Tuinvriend,

  Ik wil graag straks mijn Miscanthus sinensis snoeien, maar hij is nu zo mooi en hoog. Hoe lang duurt het voordat hij weer zijn oude hoogte (ruim 2 meter) weer heeft? En wanneer is het beste moment om deze te snoeien?

  Groeten en vast dank voor het antwoord

 46. willy

  hallo jan’
  ik zou graag willen weten of er ook huismideltjes zijn tegen mos op en tussen de tegels ik heb al wat dingen uitgeprobeerd maar dat was geen sucses
  bij voorbaat mijn dank willy

 47. Mevr. Schoers

  Hallo.

  Mijn vraag is of ik hang aardbeien in de volle zon mag laten hangen?

 48. sven werkman

  hoe hoe verzorg je een pruimenboom?

  sven werkman

 49. Peter

  beste tuinvriend

  op het gazon heb ik op diverse plaatsen bruine plekken.zijn dat emelten of engerlingen?zoja wat is jouw advies?
  ik heb wel eens gehoord om zekerheid te hebben dat dat ongedierte in mijn gras aanweig is het volgende te doen.
  leg een plastic vuilniszak op de bruine plek (overdag of s-avonds???).dan zie je ze de volgende morgen liggen.dus dan bestrijden.

  bij voorbaat bedankt voor je advies.

  m.vr.gr. pieter

 50. janny

  hallo tuinvriend
  voor mij een vraag voor jou een weet
  ik heb tomaten plantjes gepoot
  nog niet eerder gedaan en nu worden
  ze zo hoog heb ik doe ik iets verkeerd
  graag van jou hulp
  alvast bedankt hoi

 51. carbaat

  Geachte M,
  Kunnen wij nu een appelsierboom verpoten
  en hoe kunnen wij het beste doen.

  Alvast bedankt voor de moeite,

  m.vr.gr. Janny

 52. jan598

  goede middag zijn er nog verse capuseiners tekoop.

 53. a.winkel

  M,
  Ik weet niet op wat voor manier ik jullie kan bereiken maar ik wens GEEN mail meer te ontvangen ik hoop dat U hier iets mee doet

  bvd. Mevr A. Winkel

 54. peter

  Ik kan de snoeikalender niet downloaden??
  Hoe kan en ik heb mee aangemeld.
  groetjes peter

 55. Nagtzaam

  Hoe kan het dat mijn nu bloed terwijl hij in december gesnoeid is?
  En wat kan ik hieraan doen?

 56. christa

  geachte lezer,
  een vraagje, is het beter om de uitgebloeide vlinderboombloemna de bloei eruit te knippen??///

 57. Segers Bart

  Geachte,

  Ik had een klein vraagje over het gazon.
  Wat is het verschil tussen bemesgten en bekalken van een gazon?

  Vriendelijke Groeten,

  Bart

 58. Huub Kiesebrink

  Mijn camelia japonica die ik al jaren heb is dit jaar na die zware vorstweken heel zijn blad en knoppen los aan het laten, alleen de groeipunten zien er nog groen uit.
  Kan hij dit overleven of zou dit jaar de vorst toch funest zijn geweest?
  Hij zal denk ik geen blad meer terugkrijgen op de oude takken, wel?

 59. volker

  is het verstandig de zaadknoppen te verwijderen van mijn oleanders in zuid frankrijk