Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

VOGELS IN DE TUIN

door Jan de With

vogels in de tuinZodra het kouder wordt komen de vogels weer dichter bij huis. Ze gaan nu actief op zoek naar plekken waar ook in koude jaargetijden voedsel te vinden is. Vogels zijn een welkome aanwinst voor de tuinbeleving.

Ze doen zich in het najaar te goed aan vitaminerijke bessen om in goede conditie te komen. Ook de vetlaag wordt maximaal aangevuld om voldoende energie te hebben in de winterperiode.

In echt koude nachten kunnen kleine vogels wel 10 % van hun lichaamsgewicht verliezen. . Door in het najaar al op de behoefte van de vogels in te spelen zullen ze trouwe gasten blijven, de hele winter door.

Wil je goede een gastheer zijn voor de vogels dan moet je tuin voldoen aan de 4 V’s.

Dit staat voor : Voedsel – Veiligheid – Voortplanting – Variatie
VOEDSEL

Strooi vogelvoer. Doe dit bij voorkeur in kleine hoeveelheden. tweemaal per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds. Te veel strooivoer gaat bederven en trekt ongedierte aan.

Wees niet bang dat je de vogels daarmee verwendt. Ze zullen zich niet volproppen en ze zullen niet verleren zelf voedsel te vinden.

Voor schuwe vogels zoals heggemus en winterkonig kun je het voedsel het beste op de grondstrooien dicht bij de beplanting.

Mussen zijn dol op broodkruimels. De koolmees en pimpelmees maken graag gebruik van een voedertafel.

waterschaal

Plaats een waterschaal. Veel vogels worden aangetrokken door water. Niet alleen om te komen drinken, maar ook om erin te badderen.

Een brede ondiepe schaal is ideaal. Ververs het water regelmatig en houd het in de winter ijsvrij. Het lokt veel vogels als er in de winter ijsvrij water ter beschikking is.

Gebruik geen warm water. Vogels kunnen zich dan laten verleiden een bad te nemen maar bevriezen daarna.

Plaats de schaal enigszins beschut niet te ver bij de beplanting vandaan bijvoorkeur wel in de zon. Heb je een vijver, zorg dan voor stukje ondiepe oever met een stevige bodem.


VEILIGHEID

Vooral de kleinere vogels hebben graag een schuilplaats waar ze zich snel kunnen verstoppen als er onheil dreigt.

Ze zitten graag tussen bladhoudende heesters of wat dicht groeiende stekelige beplanting zoals hulst berberis, voordoorn, bottelroos.

Ook niet al te dicht groeiende hagen zoals de beuk zijn een goede schuilplaats.  Als gevelbeplanting biedt de klimhortensia een goede plek.

Snoei struiken niet allemaal tegelijk zodat er altijd nog een plekje voor de vogels over blijft. Gebruik snoeihout en afgevallen takken voor een takkenrichel. Daarin zitten vogels beschut.


VOORTPLANTING

nestkast Plaats in het najaar al de nestkastjes voor het komende jaar. Breng kastjes aan op een rustige plek zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Bij voorkeur een plek niet te dicht bij de woning of het terras.

Het kastje mag niet in de volle zon hangen en de invlieg opening moet op het noord-oosten gericht zijn. De aanvliegroute voor de opening moet vrij zijn van takken. Plaats de kastjes op een hoogte van minimaal 2.00 m.

Voor vogels van dezelfde soort moeten de kastjes minstens 10 meter uit elkaar hangen. Tenzij het kolononiebroeders zijn, zoals de mus, dan kunnen de kastjes zelfs naast elkaar hangen. Voor vogels van verschillende soort kunnen de kastjes 3 m. uit elkaar geplaast worden.

Er zijn ook vogels die geen gebruik zullen maken van nestkastjes. Voorbeelden hiervan zijn de vink, de merel, het roodborstje en de heggemus. Deze vogels broeden graag op een beschutte plek in de beplanting.


VARIATIE

Hierbij moet je denken aan variatie in beplanting. Maak een goede beplantingscombinatie met groenblijvende heesters, besdragende heesters  of heesters met doornen en een dichte vertakking.

Voor de kleine tuin is dit wat minder makkelijk te verwezenlijken. Plant in ieder geval minimaal 1 kleine boom of grove heester in combinatie met een stevige klimplant tegen de schutting of een haag. Pas in de border wat zaadvormende planten zoals kaardenbol, teunisbloem.

herfstbalderenOok variatie in voedselaanbod is belangrijk. Ruim de tuin niet te netjes op. Laat het afgevallen blad zoveel mogelijk liggen er zitten veel diertjes tussen. Laat uitgebloeide planten staan tot het voorjaar. Zaadeters zijn er dol op. En er schuilen veel insecten in.
TIP Hang in het najaar al vetbolletjes op

Recept voor vetbollenvetbol

Smelt drie pond ongezouten rundvet (verkrijgbaar bij slagerijen) of ongezout frituurvet (bijvoorbeeld ossewit) in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.

Voeg daar al roerend een mengsel van 6 ons gebroken hennep- en maanzaad en 3 ons zonnepitten aan toe.

Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton of een theeglas.

Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt.

Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen.

Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houdt een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los.

Uiteraard kunnen naar eigen inzichten ook kleinere hoeveelheden worden gebruikt.

Meer PRAKTISCHE TUINTIPS>>>

Geplaatst in Tuintips

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

69 Reacties

 1. W van Bemmel

  door vele natuur instanties wordt bijvoederen op dit moment afgeraden.
  vogels gaan van nature al zelf op zoek naar voedsel.
  alleen bij extreme kou en dikke sneeuwlaag is bijvoederen gewenst.
  anders verstoort u het ritme van de vogels.
  veiligeplekken hebben ze zelf snel gevonden, denk aan een houthok denk aan beschutting van overkappingen enz.
  dus: wees niet tesnel met bijvoederen, ze worden hierdoor wel erg snel verwend.

  gr

 2. Hans Oostveen

  Uitstekende tips!

  Groet
  Hans

 3. lebbe hubert

  Dank voor de prachtige uitleg.

 4. cor

  las dat bijvoeren niet te veel moet gebeuren of alleen bij extreem weer . Ben het hier niet mee eens Gezien het feit dat er maar weinig begroeide tuinen met voedsel voor vogels zijn is bijvoederen een noodzaak geworden Denk aan de runderen van rijkswaterstaat , vooral niet bijvoeren?!!
  Cor

 5. Herman Wubbels

  Zulke tips vind ik leuk eenvoudig kort en gemakkelijk.Zoiets zou ik ook graag willen over snoeien een of twee bomen per keer.dank je herman

 6. J.de Fretes

  hele goede tips

  groetjes John

 7. Toon Bussers

  Ik haal regelmatig cocosnoten,zag ze in twee delen boor een gaatje en schroef ze tegen een paal.SUCCES VERZEKERD.

  Groetjes Toon.

 8. KlAAS DE pOEL

  Wat je ons aanraade, doen wij reeds, we hebben een grote achtertuin met wat bossen verderop. Vogels te over en in het najaar kraaien die onze appelboom plunderen, maar er blijft genoeg over om weg te geven en er appelmoes en wat nog meer mee te doen. Tot een volgende keer. Klaas

 9. Paulette

  We zijn al begonnen met een mezen bol op te hangen. Nu nog een beetje strooi zaadjes
  Groetjes Paulette.

 10. Wya Gaster

  Beste Jan,

  Ik vind je 4 V heel erg goed. je bent ook een vogelliefhebber Leuk hoor. Ze hebben mij altijd gezegd dat je de opening van het vogelhokje naar het zuiden moet plaatsen. Ik ga dit veranderen en kijken of er eerder vogelgasten in komen.
  Dank je wel en tot volgende keer.

 11. Bep B0ETSEN

  waar krijg je gebroken hennep ?
  ik weet ook niet wat dit precies is .
  is dit niet verbode spul ?

  of is dit wat anders ?
  groeten Bep

 12. wim wesselink

  ook toevallig dat vanmorgen bij ons in de tuin 2 mezen om en om aan het badderen waren in een officiele badderschaal,prachtig om te zien.

  Jan, bedankt voor de 4 mooie tips.

  groet wim.

 13. Fien van Rijswijk

  hallo Jan,
  Ik woon in een flat(1e verdieping)en heb een voederhuisje op het balkon als ik daar een netje pinda,s plaatst
  is het in een mum van tijd door ekster en kauwen kapot gepikt en met 1 a 2 uur alle nootjes op,de vetbollen blijven ze nu nog af maar zodoende zie ik ook heel weinig koolmeesjes…..om moedeloos van te worden….heb jij een oplossing???
  bij voorbaat dank en vriendelijke groet.
  Fien.

 14. claesen Stan

  Beste

  Zal er voor zorgen dat het hun aan niets ontbreekt.

  GHroetjes

 15. Jan de Vries

  Bij tuincentra zijn grote platte plastic onderzetters te koop voor grote bloempotten. Ik heb er een jaar geleden drie gekocht. Een zwarte en drie bloempottenkleur (bruin). Deze zijn maar ongeveer 5 cm hoog en ongeveer 50 cm in doorsnede. Een plezier om de koolmezen, vinken, mussen en merels te zien spetteren!

  Groeten.

 16. Herman Parton

  Beste tuinvriend,
  hartelijk bedankt voor de nuttige inlichtingen, maar ik ben reeds jaren dierenvriend en in winter komen onze vrienden niets tekort, doch kunnen er veel andere dierenvrienden er iets van opsteken en de beestjes goed verzorgen.

 17. jan hendrik veldhuis

  ik vind dit een mooi programaik zorg altijd algoed voor de vogels dit zijn inderdaad wel goeie tips ik zal de vogels goed verzorgen ga zo door

 18. Rosalie Strunk

  Leuk dat ook de vogels aan bod komen. Ik ben er zelf al mee begonnen en heb veel succes, bij alle soorten die opgenoemd zijn.
  behalve het water geven, dat zie ik nog niet zo zitten.
  Groeten Rosalie

 19. ellen

  Vorige maand, toen de hazelnootjes rijp waren om geplukt te worden, zag ik een eekhoorntje dit klusje al voor me doen. Zijn wintervoorraadje ligt ergens tussen de houtblokken.
  Ook komen nu de vinkjes bij de vogel-voederplank neuzen of er al vetbollen en slierten pinda’s zijn. Maar ik wacht zeker nog een maandje om ze bij te voederen omdat er nog genoeg in de tuin ligt/hangt. Besjes en beukenootjes en ander voedsel. Je moet ze niet te veel verwennen

 20. Marjo

  vorige winter strooide ik regelmatig kleine stukjes brood in de tuin. Er was nauwelijks belangstelling voor totdat ik op een gegeven moment iets zag bewegen richting de tegels waar het brood lag…. Tot mijn schrik was het een rat! Daarna durfde ik niks meer te gooien.

 21. louisa

  ik heb ieder jaar vele vogels in mijn tuin, er komt al 3 jaar een buizerd die leg ik rundergehakt neer. leuk om te zien hoe hij dat uit grote hoogte ziet en dan komt om het weg te pikken.ook pindas in de dop rijg ik op een katoenen draad en hang die in de boom, daar komen de mezen graag opaf

 22. dinij

  Heel vaak is het voer snel op omdat de ekster en kraai ook meepikt
  Heb jij misschien een tip hiervoor?
  En voeren doe ik meestal als er vorst komt.
  Maar ik lees nu dat het gerust eerder mag,
  zonder de vogels te verwennen.

  gr. dinij.

 23. marina

  héél mooie beschrijving ! gelukkig ontbreekt het er bij niet aan,het is hier zomer winter volop een plezier van de vogels. verleden winter had ik zelfs de keep in de voortuin,prachtig! het wordt elk jaar spannend om te zien welke vogels er bijkomen en vooral hoeveel..!?! grtjs en bedankt marina

 24. pieter veenstra

  Wij voeren altijd bij in de winter. Huis staat bekend als mussenhuis omdat ze in grote getale onder de pannen broeden. Ik plaats bewust geen roosters. Hele winter door erg gezellig in de tuin en natuurlijk in voorjaar een vogelexplosie. Ook scharrelen er soms wat muisjes rond de voerplaats maar dat is niet erg zolang ze niet binnen komen.
  Pieter

 25. Debrun Ernest

  Van harte dank voor deze uitvoerige zeer positive informatie.Zal daar zeker gebruik van maken zodanig de vogels in mijn tuin de
  winter optimaal kunnen doorbrengen.

 26. Jan Honshorst

  Ik zorg voor een flinke laag afgevallen blad in de borders . Dit gaat copomposteren hierdoor ontstaat veel leven aan wormpjes in de border.Hiervan maken vogels dankbaar gebruik ,door de zaak flink doorelkaar te harken.Daardoor blijven deze dieren ook nog in een goede kondisie.

 27. Arnold

  Dank voor de tips.
  Ik stamp ook altijd wat eierschalen fijn en doe die tussen het strooivoer, schijnt goed te zijn voor de eitjes die de vogels gaan leggen in het voorjaar.
  Het ga goed,
  Arnold.

 28. Mieke

  Ik ben afgestapt van vetbollen, omdat die veel onkruid veroorzaken. Ik geef al een paar jaar een goedkope meusli. Het graan kiemt niet en de merels zijn verzot op de rozijnen !

 29. Ineke Pierens

  Beste Fien, kijk eens op de website van Vivara. Die hebben een soort voederkooien waar je pindasilo’s in kan doen zodat grote vogels er niet bij kunnen. Bij ons in de tuin werkt het perfect!

  groet, Ineke

 30. trudy

  beste Jan
  ik heb vandaag het tuinboek besteld via internet bankieren maar helaas kan ik nog niet inloggen in dit boek.
  Wat moet ik dan nog verder ondernemen?
  groeten Trudy

 31. may dierckx

  Ben benieuwd of we dit jaar ook weer de Siberische notenkraker op bezoek krijgen!!
  Een heel mooie vogel , is al twee jaar op bezoek geweest !!!een voorbode van een strenge winter !!!

  groetjes May

 32. assendelft

  ik was erg blij met vogels in de tuin want ik wil een kooi mees hokje makken maar dan op een paal van 2meter hoog met een plateau er onder in verband met de vele katten in mijn tuin
  van anderen

 33. henk

  hartelijk dank voor deze website vogels in de tuin ,ik ga er wat mee doen. groeten, henk.

 34. T. Verkerk-de Jong

  Ik zou heel graag meer vogels in de tuin willen hebben, maar helaas, ik heb ook katten en de vogels schijnen dat te weten. Bovendien heb ik een hele kleine stadstuin, zijn daar misschien nog speciale regels voor?

 35. r.smolders

  hartelijk bedankt voor je tips voor de vogels.

 36. truus

  goeden dag jan,
  fijn weer een mail van je te krijgen
  ik wil die vetbollen nu echt een keer zelf maken..
  bedankt. vriendelijke groet

 37. victor deshommes

  hallo beste deze tips ga ik goed bijhouden hoor ik dank uhartelijk hoor groetjes vicske

 38. Jary

  Ik woon in Overijssel.
  Uit eigen ervaring weet ik dat bij ons de vetbollen door steenmarters worden meegenomen naar hun nest en daar worden opgepeuzeld.
  Ik vind het prima dat er steenmarters zijn, maar liever niet in mijn huis.
  Dus ik hang geen vetbollen meer op.
  Groeten, Jary.

 39. Camermans Philemon

  Pragtig idee dank u voor de tips
  Philemon

 40. wim roos

  Welbedankt Jan,
  Volgens mij voldoet mijn tuin aan alle vogelwensen zoals door jou verwoordt.Bomem,groenblijvende struiken,vogelkastje op het noordoosten,waterbak etc, We zullen uiteraard ook de vetbollen,pindaslierten en anderelekkernijen verzorgen. We zijn gerust,we doen het goed! Dank,Wim Roos

 41. Margreth

  Wij doen er ook alles aan om vogels in de tuin te krijgen, héél erg gezellig. We hebben ook een vogelhuisje staan en gooien er ook altijd brood in wat veel vogels trekt, ook in de winter hangen we van alles op en hebben ook altijd water staan. Gezellig om s’winters vanuit de kamer deze taferelen te volgen.

 42. ferdinand VEREECKEN

  dank U voor dit bercht. ik nheb huisjes hangen aan de muur tegen mijn serre
  moet ik die bekleden takken of niet. ZEER GENEGEN fERDINAND

 43. will

  tuin vriend dit is allemaal

  al geregeld maar bedankt

  voor al je tips tuin vriend
  will.

 44. simone spruyt

  Ik strooi iedere avond voor de vogels kruimels brood.Een buur van ons die heeft de politie gebeld, en ik mag geen brood meer strooien in onze tuin… vindt u dat terecht???

 45. pascal auger

  een goede bericht ,zal ik zeker uitvoeren
  dank u

 46. leopold

  hennep wordt in vlaanderen ook kempzaad genoemd uit leg vragen aan een visser breken in een oude handkoffiemolen succes

  groetjes leopold

 47. Kees Duyzer

  Goede iedeën van die vogels daar is wat van te leren. Ga zo door Jan van mij heb je al een tien. Groeten Kees.

 48. Eugène

  Geweldig bedankt voor de uitgebreide tips. Daar heb je tenminste wat aan. Ik ga er zeker mijn voordeel mee doen.

  Succes

 49. Ingrid Carpentier

  Dank voor de prachtige uitleg

  ingrid

 50. clementine

  zeer nuttig en interesant
  dank voor al die goede tips

 51. Gerard Rijnders

  Bedankt hele goede tuintips ik zal ze toepassen.
  Vooral (voor mij)de tip om de vetbollen los te krijgen uit het glas waarin ze zijn gestold.

 52. Chris Nys

  Ik heb het hele jaar door vogels op mijn voedertafel waarover toch een beschutting staat voor grote vogels(bij vivara).Wie komt er op de tafel:heggemus,pimpelmees,koolmees,merel,en soms roodborst.

 53. Tonny Timmermans

  Een vraag !!

  Ik ben gek op roodborstjes. Met welk voer kan ik die lokken ??

  Met havermout ??

 54. augusta

  Wat een heerlijke tips voor de vogels.
  Roodborstjes kan je lokken met meelwormen. Je kan die gedroogd bij de dieren winkel krijgen. Ook merels zijn er dol op.
  veel vogelplezier!

 55. simone

  HOI JAN BEDANKT VOOR DE FIJNE TIPS WIJ HEBBEN VELE VOGELTJES IN ONZE TUIN WIJ MAKEN ALTIJD ZELF ONZE BOLLETJES

 56. simone

  HOI JAN BEDANKT VOOR DE FIJNE TIPS WIJ HEBBEN VELE VOGELTJES IN ONZE TUIN WIJ MAKEN ALTIJD ZELF ONZE BOLLETJES HET IS EEN WAAR GENOEGEN OM ZE DAN GADE TE SLAAN GROETJES SIMONE

 57. ina v.d poel

  Hallo. Ik heb ook eekhoorntjes in de tuin, wat voor voer kan ik daar voor ophangen? Gr. Ina.

 58. Henk Aalten

  leuke tips,ik zal ze toepassen in de praktijk.
  groeten henk

 59. Godart Michèle

  Dank U wel !toch geen toeval (?)dat ik je bericht nu juist vandaag lees!

  Dacht al een tijdje dat ik – helaas – niet meer “echt” in de tuin ging vertoeven en dit tot in de lente… maar neen! vandaag een prachtige, zachte, zonnige dag = zo dankbaar= terug uren lang in de tuin!
  Was pas buiten en “smolt” van ontroering: Roodborstje kwam (zoals elk jaar)zeer dicht bij mij “flodderen” HE ik ben er weer: wil je voor mij en mijn soortgenoten deze winter wat zorgen? ik volgde het met plezier vliegend maar zo vaak ergens stoppen waar ik het kon zien: ja wat een mooie werkdag in de tuin !!!

 60. Ria Graat

  Zoveel goede tips. Ik vind het leuk om ze te lezen en daar natuurlijk iets mee te doen.
  Voor mevrouw van Rijswijk heb ik misschien ook een goede tip. Dit hebben we zelf ook en het werkt perfect. U hebt een voederhokje. U maakt van ruitjesgaas 3 bij 3 een hokje dat overal 10 cm groter is dan het voederhokje. U zet dit over het voederhokje. De kleine vogeltjes kunnen hier door heen en de grote vogels voer je op de grond en het probleem is opgelost. Succes. Gr. Ria

 61. godart michèle

  Ondertussen is er weer wat gebeurd – de winter, met sneeuw, vrieskou, veranderde de tuin en… de vele “resraurants du coeur” voor mijn lieve vrije vogeltjes werden door hen ontdekt…en worden vaak bezocht vooral in de vroege voormiddag. Wat een feest om ze te observeren: Prachtig!!!
  Dagelijks een bron van geluk!
  Michèle

 62. leny wibier

  Bij ons is er geen voegelvoer aan te halen Wij maken s,morgens een half brood fijn en strooien dit samen met wildzaad in de voerhuisjes en onder de bosje 40-50 mussen is normaal + ca 10 merels heggemussen roodborstjes pimpel en koolmeesjes en niemand wil ons sponseren

 63. claire

  Beste tuinvriend,
  Bedankt voor de wintertips,zeker voor het recept vd vetbollen,nu kunnen we aan de slag in de keuken om onze vogeltjes een lekkere maaltijd te bezorgen.
  Heel fijne eindejaaarsfeesten!!!
  Groetjes Claire

 64. Guido Ryckx

  Beste Jan

  Heel goeie tips.

  Morgen maandag begin ik een voedertafel te maken.

  Groetjes.
  Guido.

 65. Tsjitske

  Ik voer de vogels een heel jaar door met brood en winters met vetbollen enz.Daarom misschien veel mussen en mezen in de tuin.
  Groetjes Tsjitske

 66. koopman

  bij ons is een voedertafelmaar ook vetbollen daar wordt druk gebruikt van gemaakt ook door eekhoorns bonte specht vinken mussen.mesen en merelsje ziet een drukte van jewelste leuk om te zien ,maar we wonen ook buitenaf .bij ons in de bossen merk je weinig van de vogels

 67. WINTERTIPS VOOR DE TUIN | ArtikelPlaats.nl

  […] Meer over vogels in de tuin>>> […]

 68. r.van der valk

  een pot pindakaas metstukjes noot worden
  door veel kleine vogeltjes gewaardeerd.
  met ijzerdraad,electiciteitsdraad aan een paal vast maken en zie de vogels genieten.
  voor negentig euro cent plezier voor het hele gezin buiten en binnen.
  alles zit in de rij te wachten tot ze aan de beurt zijn.
  wel eerst een stokje insteken zodat e roodborstjes fijn kunnen zitten.
  sucses. en laat je tuin is een rommel niks winterklaar maken gewoon de blaadjes liggenlaten in de border.
  fijn voor onze vrientjes.
  r. van der valk.

 69. Flip kuiper

  Wat aan gehad , prima.