Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Vraag en antwoord

door Jan de With

.
Deze rubriek is gesloten. Hier gestelde vragen zullen niet worden beantwoord.

Stel je vraag door op de button ‘Vraag het tuinvriend’  te klikken.

Geplaatst in Tuintips

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

10 Reacties

 1. Nancy Smits

  Beste Jan,

  Ik heb begrepen dat november en december de beste maanden zijn om de druif te snoeien (heb jouw filmpje over zomersnoei gezien, erg duidelijk!). Vraag is alleen HOE ik hem moet snoeien.
  Kun jij mij hier een antwoord op geven?
  Alvast bedankt!
  Groet,
  Nancy

  Hoi Nancy,
  Is op zich niet zo moeilijk, je moet wel duidelijk hebben wat je hoofdranken zijn. Alle zijscheuten die aan de hoofdranken zitten knip je terug tot zo’n 10 cm. Succes

  vr. groet Tuinvriend Jan

 2. Sjaak Giezenaar

  Ik heb een vrij groot dakterras alwaar ik een gedeelte heb ingericht om een tuinstel neer te zetten op de afscheiding heb ik Taxus boompjes gepland in rechthoekige metselkuipen van 70×50 cm. In iedere bak heb ik twee taxus boompjes van 150 tot 160 cm hoog gepland. De bakken heb ik aangevuld met potgrond. Hoe moet ik de planten nu verder behandelen om er in de toekomst een mooie haag van 160 a 180 hoog van te maken?

  Beste Sjaak,
  Het belangrijkste is de bodem waar ze in staan. In dit geval de grond in de bakken. Taxus houdt van wat lichtere grond. Ideaal is potgrond vermengd met fijn zand. En verder de vochthuishouding. De bakken moeten goed ontwateren. Taxus houdt absoluut niet van natte voeten. In de zomer voldoende water geven. Dan de bemesting. Twee keer per jaar (apr. en aug.) een klein handje goede organische mengmestmestof (van Ecostyl) per plant. Veel succes!

 3. Sjaak Giezenaar

  Bedankt, voor wat betreft de afwatering ik heb 0ngeveer 1 cm vanaf de bodem een 6 tal gaatjes geboord waardoor het water kan weglopen. In de b0dem zelf heb ik een gaatje geboord

 4. willemse

  Hoe kan ik een ligusterhaag het beste onderhouden?
  Nu heeft deze volgens mij weinig of nooit onderhoud gehad.

  Beste Willemse,
  Liguster laat zich gemakkelijk snoeien. Als je wilt kun je hem fors terug snnoeien tot op het kale hout. Lijkt mij verstanding om het vroeg in het voorjaar te doen. Anders zit je de hele winter tegen een kale heg aan te kijken.
  Succes.

  Groet, Tuinvriend Jan

 5. danny bossche

  hallo onlangs kocht ik een oude boerderij nu staan er knotwilgen van 140jaar die de laatste 20 jaaar niet gesnoeid zijn de zijtakken zijn wel een 30a50cm diameter mag ik die allemaal schuin afsnijden tot aan de stam ik wil die bomen niet verliezen er staan er één die doorgegroied heeft tot ongeveer 20m hoog die ziet eruit als een normale boom moet ik die snoeien ???? beye the way proficiat met jullie goede website

  Geen probleem, Danny
  Je kan ze gewoon weer als knotwilg gaan snoeien.
  veel succes

  groet, Tuinvriend Jan

 6. Gré

  waneer en hoe snoei ik een hortensia.

  Hoi Gré,

  Voorop gesteld; Snoei van Hortensia’s gaat bij de meeste variëteiten ten koste van de bloei. Wanneer je moet snoeien omdat de plant te groot wordt, is het verstandiger ze rond te steken. Op die manier rem je de groei maar krijg je meer bloei.
  Zijn ze al te groot dan is snoei noodzakelijk. Snoei dan 1/5 van de takken geheel terug tot zo’n 10 cm boven de grond. Doe dit verspreid over de gehele struik en neem bij voorkeur de langste takken. De overige takken kan je terugnemen tot op een goede zijscheut van de gewenste hoogte.

  Veel tuinplezier

  Groet Tuinvriend

 7. conny van der heide

  hallo

  Ik ga binnenkort verhuizen en ik krijg een kleine tuin op het oosten, wat kan ik daar zoal inzetten.

  Beste Conny,
  Ja, de mogelijkheden zijn planty, Kies wel voor de sterkere soorten. Oosten is wel de vrieskant.
  Verder is de grondsoort en jouw persoonlijke smaak bepalend. Ik zou zeggen ga langs een goed tuincentrum en laat je adviseren.
  Makkelijk soorten zijn Spirea, vrouwenmantel, viburnum, pachysandra, hypericum, Sedum

  Veel succes
  groet Jan

 8. Gert-Jan Thelosen

  Oude fruitbomen snoeien .

  Een wilde zoete appel en een bellefleur ( dubbele ) en een goudreinet .en 1 peer hoogstam conference Allen hebben een 3 a 4 tal hoofdtakken en daar weer zijtakken op. D e stam is laag en de hoofd takken zijn lang maar nodig snoeien om voldoende licht in de boom te brengen op de hoofdtakken en op de zijtakken ontstaat lang loot ,wat is nu verstandig om aan te pakken voor snoeien dat er meer licht in komt , je hebt dus zijtakken met kortloot (vruchthout) maar dat overwoekerd elkaar ook waardoor ook licht beperking en hoe lang is de verhouding van de hoofdtakken en opzichte van de stam ik bedoel de lengte of is daar geen vuistregel voor bvd GJ

  Beste Gert-Jan,
  Waar nodig kun je te dicht op elkaar groeiende takken uitsnoeien. Belangrijk is wel dat er voldoende vruchthout aanwezig is op de achterblijvende takken. Is dit niet het geval dan kan de boom zijn energie niet kwijt en ontstaat er wildgroei. De hoofdtakken moeten te alle tijden door kunnen groeien. Dus niet inkorten. De groei stopt vanzelf naarmate er meer vruchtdracht komt.
  Ik hoop dat dit je enige richtlijnen geeft.
  Succes.

  Vriendelijke groet,
  Tuinvriend Jan

 9. cor pronk

  HALLO JAN,MIJN VRAAG IS ALS VOLGD:IK HEB AAN DE VOORKANT VAN MIJN HUIS EEN TUIN VAN 6M BIJ 3M. DAT TUINTJE WORD REGELMATIG BEZOCHT DOOR KATTEN DIE AARDIG TEKEER GAAN EN OOK HET EEN EN ANDER ACHTERLATEN.WE HEBBEN DE AFGELOPEN TIJD REGELMATIG DAT TUINTJE OPGEKNAPT,DIT ECHTER BEGINT ONS AARDIG TE VERVELEN,ZO ERG DAT WE OVERWOGEN HEBBEN OM ER TEGELS TE LATEN LEGGEN MAAR NA EEN PRIJSOPGAVE ZIEN WE DAAR VAN AF.KAN JIJ ONS VERTELLEN HOE WE DEZE BEZOEKEN KUNNEN AFBREKEN, GRAAG HIEROP JE ANTWOORD,BIJVOORBAAT MIJN DANK.GROETEN COR PRONK IJMUIDEN

 10. aad

  ik heb sedum als bodem-bedekker (sedum-matten) nu heb ik nogal veel last van allerlei onkruiden in deze sedum vraag: hoe krijg ik dit weg want het stoort mij wel………..
  groet aad.

 
Orgy