Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Jouw Grootste Tuinfrustratie

door Jan de With

 

De afgelopen periode heb ik erg veel enthousiaste berichtjes ontvangen als dank voor mijn gratis tuintips. Ik ben blij dat mijn informatie in goede aarde valt om maar in vaktermen te spreken.

De komende tijd wil ik alleen nog maar meer gratis informatie op mijn website gaan plaatsen.

Wat is jouw grootste probleem waar jij tegen aan loopt  op het gebied van tuinieren.
Is er iets waar je al tijden mee zit en waar je maar niet uit komt?

PLAATS JOUW GROOTSTE TUINFRUSTRATIE ONDER DIT BERICHT !

Ik ga m’n best doen om in de komende maanden alle vragen te beantwoorden d.m.v. blogs, video’s en audiobestanden.

P.S. Je mag ook gerust over je tuinbeleving vertellen. Wat voor tuin
         je hebt en op wat voor manier je bezig bent met de tuin.
         Breng je veel tijd door in de tuin of ben je praktisch ingesteld
        en wil je juist zo min mogelijk doen in de tuin maar wel maximaal
        genieten.

Ik hoor graag van je

Geplaatst in Tuintips

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

196 Reacties

 1. senske van der Leer

  Mijn grootste frustratie is onkruid en gras tussen de steentjes van de terassen. Het is een monnikenwerk ieder voorjaar tot laat najaar. Een andere is dat de rozen altijd geweldig van start gaan, maar er toch altijd weer een ziekte of beest opduikt waardoor we bladloos of met niet uitkomende knoppen blijven zitten. Dit ondanks preventief en daarna 2 wekelijks spuiten
  Dan nog een derde probleem. Ik heb mijn sinaasappelboompje naar binnen gehaald, ontwikkelde toen een plakkerige luis, gespoten en herhaald en nu verliest hij al zijn blad. Komt dit nog goed? Hij staat dus in huis, omdat ik geen kas of dergelijke heb. BvD

 2. Sipke

  Mijn grootste frustratie is gras en onkruid tussen de tegels. Hoe kom ik hier nu milieuvriendelijk vanaf.

 3. Anja Peursum

  Beste Jan,
  Mijn grootste frustatie is zevenblad (hanenpoten). Een bepaald stukje in de tuin staat vol. Heb het al een keer helemaal afgegraven, maar het komt toch weer terug! Spuiten of doodtrekken?

 4. Henk

  Op dit moment is mijn grootste frustratie, dat ik iedere morgen als ik opsta,het gras in mijn tuin hier en daar omgewoeld is.Ik vermoed dat dassen hiervoor verantwoordelijk zijn.Die zijn immers gek op engerlingen.Er zit dicht in de buurt van mijn huis inderdaad een dassenburcht.
  Wat kan ik hiertegen doen?

 5. Mirèse

  1) gras en onkruid tussen de klinkers
  2) bevroren olijfboompje. Ik had het nochtans ingepakt in plastiek.
  3) de okkernootboom vd buren hangt voor 70% over de draad. Mijn moestuin is afgeschaft wegens geen licht en te weinig vocht id grond + bomen bij de andere buren
  4) wat je krijgt, overwoekert de rest vd bloemen
  5) plassen op het terras (klinkers)

 6. Valkenier

  Ik vind mijn tuin niet gezellig. Er staat niets te bloeien. Er zit geen kleur in mijn tuintje. Dan al het onkruid tussen de tegels. Ik kan helaas de tuin niet doen zonder hulp. Dat is mijn grootste frustratie, maar daar kun jij niets aan doen.

 7. myriam

  Mijn tuintje is maar 4 op 8meter waar ik niet veel kan planten.Ik hou van een wilde tuin,maar al wat hoger goeit dan 15 cm plast mijn hond kapot.dit hebben we deels opgelost met bloembakken,maar dat is zo gekunselt.De voortuin is naar wens,daar mag de hond niet komen,maar ik kan toch moeilijk in mijn voortuin zitten om van de bloemen te genieten?Dus i werk graag in mijn voortuintje maar geniet weinig van het resultaat.groetjes

 8. yms

  Ik weet nooit hoe ik mijn lavendelstruik moet snoeien. Het dode hout hoor ik altijd, maar bij de ene struik gaat dat prima en de andere gaan dood, of het worden hele wilde bossen.

 9. johan pieper

  beste jan mijn probleem is mijn tamme braam .
  de vruchten worden niet allemaal zwart ik heb ze al met zwafel bespoten maar het is nog niet over.
  wat kan hier de oorzaak van zijn.
  gr johan

 10. Karina

  Ondanks dat mijn voortuin in de volle zon ligt zit er nu weer een laag mos op. Vooral op de tegels, maar ook op de aarde en tussen de planten. Omdat ik grindtegels heb is het daar moeilijk te verwijderen en tussen de planten ook. Ik strooi om de paar jaar dun kalk op de kleigrond. Wat kan de reden zijn en wat kan ik het beste doen? Jan, bedankt.

 11. Toon

  Waarom heb ik altijd witziekte in mijn druivenserre , ik doe alles volgens het boekje , solferen spuiten tegen witziekte , luchten op tijd , niet te veel water geven goed snoeien , krenten enz……
  Alleen de eerste twee jaar had ik een goede oogst zonder witziekte , nadien heb ik altijd de witziekte met als gevolg alles naar de knoppen (rotte oogst)

 12. Robert

  Ondanks de regen van de afgelopen tijd heb ik toch wel een serieuze vraag , tijdens vakantie moet je altijd maar iemand hebben die je tuin sproeit als het warm/droog is. Ik ben op zoek naar een sproeisysteem kan je me helpen aan een website of een adres waar je dit kunt kopen bij voobaat dank

 13. Leo

  enkele jaren geleden kocht ik een acer japonicum ; vrij duur boompje zo een 25 euro
  elk jaar bij nieuwe bladvorming sterven de uitersten af en dat is geen zicht. ik ben reeds twee maal naar de winkel van aankoop geweest en 2 maal dure produkten aangesmeerd voor een totaal van meer dan 20 euro – echter zonder resultaat. Wat kan ik nog meer doen

 14. Wietse

  Mijn grootste frustratie is het mos in het gazon hoe krijg ik dat er uit zonder dat ik het moet omspitten en opnieuw inzaaien Gr.Wietse.

 15. ben

  Mijn grootste frustatie is het wanneer ik geschoffeld heb ik na een paar dagen weer opnieuw moet beginnen.Vooral gras en klaver groeien onder je klompen vandaan.

 16. ben

  blijven verticulieren maar vooral goed bemesten.

 17. Peter

  Mijn frustratie is het gazon. Het krijgt maar een paar uur zon per dag. Zandgrond. Ik mest drie keer per seizoen. Kalk tegen het mos.Ik maai op een hoge stand. Sproei zo min mogelijk en toch ligt elke nazomer het grastapijt los op de aarde. Het gras wortelt niet. Er zijn geen engerlingen. Wat kan de oorzaak zijn?

 18. ben

  Mijn reactie van”verticulieren en bemesten”sloeg op de vraag van Wietse met zijn mos in het gazon.

 19. peter

  veel onkruid in het gras en mos. verder last van merels die plukken gras eruit trekken. Wordt er moedeloos van als ook nog een mol zich uitleeft. Ben dan in staat om alles maar te asfalteren.

 20. Elly

  Mijn grootste frustratie is KATTENPOEP.
  Elke week maar weer emmertje vol!! Ik ben er echt SCHIJT ziek van. Al van alles geprobeerd, Kattenschrik, peper,speciale plant tegen katten, koffiedik.Kost mij als niet kattenbezitter veel geld.De tuin winterklaar gemaakt, maar tegelijk weer een toilet voor de katten klaar gemaakt.

 21. pim

  vooral in het najaar en winter veel mos in het gazon.
  volgens deskundigen hoef ik geen kalk te strooien omdat ik in de flevopolder woon en deze grond erg kalkhoudend is.
  klopt dit?

  gr

 22. HUYBRECHTS MARC

  Beste, ik heb in mijn tuin veel last van veenmol , wat kan ik hier tegen doen ?

 23. Machteld

  Mijn grootste tuinfrustratie zijn de hoeveelheid slakken in de tuin.
  Ondanks het feit dat ik zeer regelmatig (eco)korrels strooi lijken het er ieder jaar meer te worden. Hele planten, struiken worden kaalgevreten: een klein “rampje”.

 24. carolien

  we hebben 1000m2 tuin, met veel gras, maar ook heel veel paardebloemen erin, uitsteken gaat niet, maar wat wel

 25. Gerda

  Dag.

  Mijn frustatie is een beukenhaag.
  Ik heb 6 jaar geleden (bij het bewonen van ons nieuwe huis) een beukenhaag geplaatst. De haag is onderin kaal. Ik zie wel meer beukenhagen die kaal zijn, maar ik zie er ook heel veel die daar geen last van hebben.
  We hebben het plan gevat om hem eruit te halen en een nieuwe te planten. Wat moet ik doen om te voorkomen dat de nieuwe haag onderin ook weer kaal wordt.

 26. anne

  beste jan ,mijn grootste hobby is de moestuin.ik bezit 230 vierkantemeter.met een platglas voor meloenen en komkommers en een staande kas waar elf tomaten
  planten inkunnen, verder verbouw ik mijn eigenaardappelen
  en al onze eigen groente en bloemen daar heb ik wel werk aan
  daar heb ik geen problemen mee.
  groetjes Anne Plantinga

 27. WM

  Mos in het gras, ondanks dat ik het afgelopen jaar 2x kalk heb gestrooid. Het wordt alleen maar erger.

 28. Jaap Kok -

  Haal alereerst die eerste opmerking van de site. Degene die dit schrijft heeft bepaald niet veel verstand, weet in ieder geval niet wat hij/zij schrijft.
  Ook ik heb veel last van het afvallen van bladeren bij rozen, nadat deze roestkleuren vertonen. Ook zijn slakken een geweldige plaag.B.v.dank

 29. Ineke

  Beste Jan,

  Mijn grootste tuinergernis zijn de kikkers van de buren. Omdat mijn tuin omringd wordt door bomen van de buren zijn de kikkers gek op mijn vochtige tuin. Zomers kan ik bijna het gras niet maaien omdat er dan alemaal kleine kikkers in het gras zitten. Help me met de oplossing aub want ik ben als de dood voor de grotere kikkers.

  groetes Ineke

 30. jeroen verswijvelt

  Beste Jan,proficiat met je mooie site.De vraag: in een ruime tuin kweek ik druiven om er wijnvan te maken. Er zijn 12 soorten waarvan de meeste resistent(johanniter, regent, maréchal foch) maar ook dornfelder die of geen of een heel matige oogst geeft.Deze zomer ook weer geen druiven en het blad werd kompleet weggevreten, andere druivelaars op een halve meter afstand mankeren niets! Hoe kan dat ?Vriendelijke groeten, Jeroen.

 31. Mario

  Beste Jan,
  Mijn grootste frustratie is een fatsoenlijke snoei- en onderhoud kalender. Ofwel per plantsoort of tuinonderdeel een zelf samenstelbare overzichtkalender over het hele jaar. Dan heb je per maand een duidelijk overzicht wat je te doen staat in je tuin. Dus zelf je planten aanklikken en de kalender vult zich automatisch met tips voor snoeien, onderhoud en aanplantperiode van de betreffende plant of boom. Daarin ook uitgewerkt hoe je moet snoeien, bijv. leilindes terugsnoeien tot minimaal 2 knopen en alle stamscheuten verwijderen. Bvd

 32. Joke

  Beste tuinvriend Jan

  Ik heb last van muurt in mijn tuin,hoe voorkom je dat.Ik had een tip voor het onkruid tussen de stenen,gewoon schoonmaakazijn in een spuit doen en met 2dagen wordt het geel en gaat dood.Wel uitkijken voor de planten.

  Gr. Joke

 33. mireille

  de kamperfoelie in de tuin is niet echt mooi
  die krijgt blaadjes maar die sterven vlug af, de plant zelf gaat niet dood
  dit is de rode kamperfoelie
  de witte groeit tussen de haag, ik zou willen verplanten maar is deze te stekken? want ik krijg deze niet tussen de haag uit(te veel vertakt)

  verder zoek ik fruit en groenten zoals bessen of pompoen waar ik niet teveel werk aan heb (niet zo een goede gezondheid)

  mireille

 34. mireille

  soms heb ik veel last in de tuin van witziekte, kan ik iets doen om het te voorkomen?

  de hortensia- veelkleurig- heeft een deel dat wit is, ik zou deze graag afsplitsen maar weet niet wanneer en hoe….

  mireille

 35. Kees

  Beste tuinvriend Jan,
  Hoe maak ik van een (lelijk)grasveld een gazon (met zo weinig mogelijk chemie)
  vg
  Kees

 36. francis geleijns

  Beste Jan,
  ik zou graag wat tips willen over hoe ik een kleine tuin in kan richten?En dan wel met veel groen .Mijn tuin is ongeveer 9a10 meter lang en achter 4 meter breed vooraan is het wat breder we hebben het stukje voor de garage meegepakt ik heb wel altijd een stukje gras er in maar zo”n engelse tuin vind ik toch zo mooi!!
  Groetjes Francis

 37. Tom

  ROZEN
  Mijn rozen hebben altijd last van zwartwordende bladjes, een beestje dus.

 38. Clasina Visser

  Het hele jaar door heb ik wel ergens in de tuin een plant of plantjes staan die bloeien, ik hoop dit zo te houden. Maar tja door de gezondheid van mijn man weinig echt onderhoud kunnen doen dus veel achterstallig werk. Soms denk ik moet ik regoureus snoeien en dan maar kijken hoe het in het voorjaar uitpakt? De rozen slecht gesnoeid, maar die kan krijg ik weer in het voorjaar en de druiven probeer ik in dec/jan dan m aar goed te doen. We zijn gek op onze tuin we hebben een hoekwoning en aan drie kanten tuin, best veel werk maar als het bijgehouden is geen probleem. Door ziekte de laatste twee jaar… nou ja je snapt het wel, slecjt bijgehouden. Volgend jaar wil ik proberen dit grote probleem structueel aan te pakken, maar door de ziekte van mijn man sta ik er wel alleen voor. Dus als je handige tips voor me hebt die ik stukje voor stukje kan doen, heeeel graag.
  Bedankt trouwens voor al je fijne adviezen!! Clasien

 39. leo

  Ik heb een grote beukenhaag rondom mijn tuin.Nu staan er enkele dfode stukken tussen.is het mogelijk hiertussen meidoorn of sleedoorn te planten.Dus een mengelijng maken van meidoorn en beukenhaag?

 40. edmond

  ik heb deze zomer mijn tuin voledig heraangelegt alles is
  in orde maar ik heb witte en blauwe druivenstruiken gekregen
  nog zeer jonge en ik weet niet hoe deze te snoeien

 41. henny

  in Belgie (aldi) krijjg je azijn met alcohol ,€0.45 per 1 1/2 liter. werkt uitstekend voor onkruid tussen tegels.wel niet met regenweer doen,

 42. Ger

  Ik sluit me graag aan bij Edmond.
  Ook ik zou graag iets meer weten over wintersnoei bij druiven. Ik heb nu 1-jarige stokken van tussen de 1,6 en 4 meter. Ik heb wel eens gehoord van gordijnsnoei maar weet niet hoe je dat het 1e jaar doet.

 43. marie

  hallo tuinvriend,
  Ik heb een cederboom in de tuin, nu 4 jaar, hij groeit wel maar scheef, nu heb ik hem gestut maar ben bang dat hij helemaal scheef gaat groeien, wat moet ik doen?

 44. Jolanda

  Hallo Tuinvriend,

  bij mij is het de klimroos die overweldigend groeit en ik weet niet hoe te snoeien. Dit geldt ook voor pas geplante druiven (tegen muur) en vrijstaande fruitbomen zoals peer en kers en fruitstruiken zoals framboos en bes.

 45. Marga

  Onze Magnolia heeft jaren mooi gebloeid met prachtige grote bloemen, maar afgelopen zomer had ie klein bloemen en klein blad wat snel afviel. Hoe kan dat? En wat doen we eraan?

 46. angelique

  We hebben een appelboom van 8 jaar oud (benoni) die altijd heel veel appels heeft gegeven tot 2 jaar terug. We hadden een grote conifeer die gesnoeid werd en helaas viel er een hele grote tak op de appelboom. Sindsdien geen appels meer en de boom ziet er “verdrietig”uit. Wat moeten we doen en hoe te snoeien???

 47. Siemen Seegers

  Je wilt het niet geloven, maar merels zijn voor mij een probleem, want het blad wat ik op de borders verzamel, smijten de ze met hun snavels (en pootjes) op het gazon en dat moet nou juist niet.Toch wil ik de merels en andere vogels niet verjagen,want ik ben ook een vogelvriend.

 48. Floor

  Mijn grootste ‘tuinfrustratie’ is dat ik er maar niet achter kom hoe ik mijn druif in de winter snoei. Jouw filmpje over de zomersnoei is erg duidelijk, kun je zo’n zelfde voor de wintersnoei maken? Het is geloof ik wel korte-termijn-werk aangezien nu zo’n beetje de tijd is.
  Alvast dank!!

 49. edmond

  siemen seegers dat probleem is zeer simpel op te lossen steek een aantal stokjes in de grond var ongveer 15cm.hoog en dan wikkel je kriskras over uw border een garendraad liefst zwart de merels zien die draad niet en als ze hem raken zullen ze schrikken en opvliegen mag ook met visdraad.

 50. Nadine Geers

  Ik heb een tuin van 3500 vierkante m. waarvan een kwart benut als siertuin en de rest voor de honden. Het gaat natuurlijk over de siertuin gelegen naast een bos, dus bosgrond en waar het mos welig tiert. Heb hier al alles aan gedaan, van vertikuteren tot verdelger, kalk enz. Het is niet te stoppen en nu heb ik reeds weer een groen tapijt van mos i.p.v. gras. Help!!!!!!

 51. Carla

  Ik wil graag tuinkruiden in de tuin planten maar er zijn in onze buurt veel katten die door de tuin lopen en hun behoefte daarin doen.Niet lekker fris dus Kunt u mij een tip geven hoe ik dit kan oplossen .Ook wil ik graag tomaten en pepers planten b.v.d.

 52. scholten marinus

  beste tuinvriend

  ik heb een tuin van 10 bij 7 mtr. voor het merendeels gevuld met hortensia’s doen het prachtig en heb er heel veel plezier van.
  het onkruid tussen de stenen in het voorjaar besproeien of schrobben helpt heel goed met schoonmaak azijn wat al genoemd is ik beaam het alleen.
  bedankt voor je tuintips

  je tuinvriend marinus

 53. Jo Peçak

  Hoi Tuinvriend Jan…. wat doe ik met lelies (bladeren)op mijn vijver? Er zijn veel bruine bij!!… moet ik de bladeren allemaal verwijderen in/op mijn kleine vijver?
  (2,5 vierkantemeter) ..bvd. Jo

 54. herma

  Hallo.
  Ik lees met veel plezier de diverse tips.
  Frustratie: Ik kan lichamelijk niet meer mijn tuin onderhouden.
  Dan maar er over lezen.Herma

 55. Freek

  Mijn grootste frustratie is het aanwezig zijn van het ‘nieuwe ‘rode klavertje (die met de gele bloempjes) in mijn gazon, ik heb alles al gedaan om het te bestrijden maar niets helpt, integendeel het breidt zich enorm uit. het is voor mij een grote bron van ergenis, temeer daar ik volkomen machteloos sta in mijn strijd.

 56. J.Krabbendam

  Mijn grootste probleem is (voorlopig) opgelost.Wel heb ik nog een vraag n.l.:Welke mest kan ik het beste gebruiken voor een eenvoudig tuintje om het huis?.Denk aan het gras en een zojuist geplantte liguster heg.
  vr.groet jan.

 57. Johannes

  Beste Jan.
  We wonen nog maar net in ons nieuwe huis en ben eigenlijk helemaal niet zo’n tuinmens, maar ik moet nu wel.
  Ik lees bijna iedere keer je mail, maar heb nog geen geschikte bloemen of planten gevonden.
  Ik weet niet wat ik voor het huis neer moet zetten; het is namelijk de noordkant en er is alleen ‘s morgens zon tot ± 10.00 uur. Het tuintje is ± 10 m1 x 3 m1. Welke bloemen/planten hebben geen of weinig zon nodig en kunnen tegen de kou?
  Wil je mij hierover echt informatie geven?! Groetjes Johannes.

 58. valckx aloys

  Beste Jan,mollen in de tuin en
  nietweg te krijgen,klemmen,

  bloembollen,lawaai.a.u.b.een

  middeltje graag.Aloys

 59. Pieter

  Wat moet ik in bloembakken zetten zodat het niet na een week of wat weer dood in de bak hangt? uiteraard pas in het voorjaar. Het zijn bakken van 50 cm vierkant en 50 cm hoog. Iets sterks en liefst kleurig. Speciaal onderhoud/liever niet Ik ben benieuwd wat dat mag wezen. Alvast bedankt

 60. Francis

  Wanneer wat te snoeien op (een klein) balkon.

 61. Milly

  Hallo Jan,

  Onze tuin grenst aan de gemeentetuin met struiken/hoge bomen.Onze planten doen het hierdoor slecht.
  *welke tuinaarde/voeding kan ik het beste gebruiken?
  *welke vaste liefst bloeiende planten is voor mijn tuin geschikt?

  Ik hoop op je advies, Groet Milly

 62. Hermann Hazenberg

  ben woonachtig in het zuidelijkste puntje van Limburg, mijn grootste probleem is mos in mijn gazon

 63. wim

  beste jan het zal al vaak gemeld
  zijn,maar het steeds terugkerende
  onkruid in het gras,met onkruid
  bestrijder verdwijnt ook het gras.

 64. Lique Vis

  Beste tuinvriend Jan,

  Fijn dat we even in de gelegenheid worden gesteld vragen te stellen.

  Ik ben helemaal weg van mijn volkstuin die ik nu bijna 2 jaar heb. Ik ben erg van een natuurlijke tuin met wilde bloemen en planten. Maar daarnaast staan er ook een paar bomen in (2 coniferen en een andere naaldboom)die dicht op elkaar staan bij de erfafscheiding waar ook veel coniferen staan. Dit samen zorgd voor een donkere maar vooral erg droge grond in deze hoek van de tuin. Het doet wat bosachtig aan wat wel een leuke extra dimensie geeft aan de rest van de tuin maar er groeit niet zo veel onder. Heeft u misschien leuke suggesties voor zo’n stukje grond? Nu groeien er vooral kruipertjes met sieraardbeien en in het voorjaar wilde hyacint. De rest van de tuin is erg nat en nu met de regenperiode eerder een modderboel te noemen. Toch is het op de plek onder de boom nog steeds kurk droog. Toch ook nu geniet ik intens van de tuin door de hoeveelheid vogels die er komen eten. Van gaaien tot halsbandparkieten, eenden, spechten, boomklevers en kruipers en natuurlijk allerlei mezen.
  En dat bij de ring van Amsterdam!

  Alvast bedankt voor uw reactie,
  Vriendelijke groet,
  Lique

 65. trudy

  mijn grootste frustratie is dat ik aan de zijkant van mn huis een mooie ruimte heb van rond de 10 meter maar er erg weinig wil groeien.er komt weinig zon dus dacht ik mooie schaduwplanten erin maar ook die blijven ielig.erg vervelend.hou van een engelse tuin dus mooie bloemen…zucht

 66. Harrie

  Beste Jan,
  Gooi a.u.b. dat monsterlijke gezegde uit het eerste berichtje zo spoedig mogelijk weg !!! Jij, en je talloze echte vrienden verdienen dit niet !!!
  Ik heb al vaak met je gemaild, maar ik hoop dit nog lang te kunnen doen.
  Ik ben 75 jaar en tuinier al ruim 50 jaar in mijn zelfde tuin. Ik heb geen frustraties daar ik door mijn zeer ruime ervaring voor alles een oplossing heb gevonden. Mijn tuin is een plaatje wat door familie, vrienden en buren met belangstelling wordt bewondert. Ik zou heel veel tuinvrienden met hun vragen van dienst kunnen zijn, maar dat laat ik uiteraard liever aan jou over
  Eén advies aan vele tuinvrienden: Houdt u het hele jaar door alle vrijkomende groen beschikbaar voor je composthoop. Strooi er af en toe een paar kilo korrelkalk door en je hebt na een of twee jaar een prima hoeveelheid compost. Nog 13 dagen en de zon komt weer onze kant uit. Dat betekent nog 100 dagen en we kunnen weer gaan hovenieren.
  Jan, ik hoop nog lang met je te mogen converseren.
  Groetjes Harrie

 67. therese

  hallo jan. ik wil graag een mediterannee tuin heb 2 palmen en 3pinussen gekocht,,pinus in een bloembak…kan dat soms niet>>???? ze gaan 1 voor 1 dood
  de palmen zijn winterhard,maar krijgen nu ook gele en bruine punten aan de bladeren..help wat kan ik er aan doen???? dank je wel alvast..palmen staan ook in potten..
  groetjes therese.

 68. thomas

  IK HEB NET ALS EEN ANDERE TUINLIEFHEBBER IEDER JAAR PROBLEMEN MET MIJN ROZEN,IK HEB AAN WEERSZIJDE VAN EEN ROZENBOOG EEN RODE,EEN WITTE EN EEN GELE KLIMROOS DIE BIJNA OM BEURTEN EN SOMS OVERLAPPEND BLOEIEN,HEEL MOOI,MAAR LAST VAN ROEST LUIS EN WIT SPUL,JAMMER.Durf niet te spuiten ivm vijver.

 69. Henk

  Mijn grootste tuin frustratieIs het volgende: Altijd weer die mollen,pas een nieuw gazon, 2 dagen later weer die mollen, hopen hier en hopen daar niets schijnt te helpen. Ze lachen me uit, ik kan ze horen, ze loeren ook naar me dat weet ik zeker. Houd het dan nooit op? Nu ben ik meegenomen door 2 heren in witte jassen en die zeggen dat het wel goed komt, maar wat denk jij?

 70. vic

  Ieder mens heeft wel is problemen in de tuin omdat hoe dan ook tuinieren toch steeds een ingreep is op de natuur.Ik ben nu sinds enige jaren bezig met ecologisch tuinieren en het is veel makkelijker, vraagt minder arbeid. Het enige waar ik wat tegen opkijk is om alles te gaan afdekken met gaas of netten om bepaalde insecten te weren. Spuiten doe ik zeker niet want zonder insecten kan de natuur niet overleven. De wet van eten en gegeten worden he.
  Die netten kosten heel wat en het is steeds een klus om daaronder te gaan wieden enz.

 71. inge

  Ik heb een hekel aan grindtegels
  heb de tuin opnieuw laten bestraten metgladde tegels maar die worden steeds groen,kan ik ze bewerken met een of ander laagje om dat tegen te gaan.?
  ik heb geen bomen/tuin op het zuiden.
  Verder heb ik 6 oleanders die ik elk jaar overhoud in de schuur, mooi in de knop komen maar ze komen niet tot bloei.[roze en rode]moet ik s,winters de knoppen eruit knippen ??inge

 72. Harm

  Jan bedankt voor je vele goeie tips.
  Mijn grootste frustratie is het steeds weer terugkerende mos in mijn gazon. Dit ondanks regelmatig verticuteren en kalk in het voorjaar. Deze zomer leek het redelijk, maar nu sinds enkele weken is het weer volop mos.
  Bedankt alvast voor je tips en trek je niks aan van een enkele idioot die meent ongepaste opmerkingen te maken. Zo’n halve zool wil alleen ongedefiniëerde frustraties kwijt (kennelijk geen tuinfrustraties). Voor deze meneer of evt. mevrouw heb ik een goede tip. Pak een vochtig gemaakte theedoek of handdoek en probeer hiermee een gat te gooien in muur of deur. Gegarandeerd dat lucht echt op.
  Vriendelijke groet, Harm

 73. Henk

  Dag Jan,

  Ik heb achterin mijn tuin 3 leilinden staan om wat privacy te creeeren.Deze stonden er al toe ik hier 2 jaar geleden kwam wonen.Nu hebben deze bomen 2 grote nadelen:
  1)Ze hebben afgelopen zomer een zwart sap afgescheiden wat smerig was om te zien en alles wat er onder stond was ermee besmeurd.
  2) Ze worden kaal in het najaar.
  We hebben eens wat rond gekeken en kwamen tot de conclusie om 3 lei-laurier bomen te plaatsen i.p.v. de linden.
  Vraag is nu wanneer kun je leilinden verplaatsen zonder dat ze schade oplopen voor verkoop en is lei laurier hierin een oplossing? Waarom scheiden leilinden deze zwarte substantie af en bemeuren daarmee alle blad van de boom?

  Groet, Henk

 74. Frans

  Hallo Jan,

  ik heb al een aantal jaren een appelboompje. Ik weet uit ervaring dat hij heel lekkere appels kan voortbrengen. Maar om de een of andere reden snoei ik hem kennelijk iedere keer verkeerd, waardoor er maar een paar appels per jaar zijn. Zonde! Wat doe ik verkeerd?
  Verder zou ik ook wat meer willen weten over de snoei van clematis. Tot vlak bij de grond afknippen?
  dank en vrgr
  Frans

 75. ronaldzwaan

  bestejan
  rondom mijn tuin staan platanen
  dus weinig zon en heel veel blad
  noem de bloemen en struiken die tegen deze plaag opkunnen
  verder veel waardering voor jou
  site en kundige mening.
  gr.ron

 76. Frits Knol

  Heb een paar jaar geleden rozen gekocht, staan op een zonnige plaats, bemest ze regelmatig met verteerde paardenmest en speciale rozenmest. Naarmate de zomer vordert, worden de blaadjes steeds meer aangetast door bruine vlekken, vallen na verloop van tijd af, terwijl de bloemen in de knop niet tot bloei komen. Ik heb er lavendel omheen geplant en bestrijd ziekten met bestrijdingsmiddelen tegen luis en schimmels. Wat kan ik meer doen om bovenstaande te voorkomen in de toekomst?

 77. emiel

  beste Jan
  mijn grootste ergernis is de witvlieg, kleine witte vliegjes vooral op spruitkolen vooral laat in de herfst als men geen verdelgingmiddelen meer kan gebruiken
  2 sierplanten waar bij aankoop dikwijls niet vermeld staat of ze kalkminnend zijn of niet of bestaat daar een regel voor

 78. Jannie

  Dag Jan,
  Wij hebben al 20 jaar een Nordmanstanne van ca. 10 meter hoog.
  Hij wordt nu toch wel erg kaal. Wat is het beste om te doen? Is hij aan het eind van zijn krachten of kan hij nog een oppepper krijgen?

 79. Jannie

  Nog even een tip voor Anja met haar frustratie over hanepoten: Je kunt het jonge blad eten als spinazie.

  Succes ermee!!

  Jannie

 80. charotte van der leeuw

  Charlotte

  En ook ik lees erg veel frustraties die ik herken; kunen jouw antwoorden niet ook op deze bladzijde?
  Dan vangen we met zijn allen veel vliegen in een klap.
  Mijn grootste teleursteling zijn rozen die na een mooi begin ,aftakelen.Vooral zwarte stip op de blasderen en daarna afsterving van het blad.Het neemt geen vocht meer op.

 81. Tilly

  Hallo Jan,

  Mijn grote frustratie is echter wanneer er weer eens onverwacht, zoals altijd natuurlijk een mol hoop verschijnt.
  Verder hebben we alle planten en bomen verwijderd en zijn we de tuin weer aan het aanplanten, kunnen we nu nog boompjes planten?

  Groeten, Tilly

 82. Frans Meijer

  Mijn grootste frustraties zijn:
  mos in het gazon
  gras, dat groeit in de lavendelstruiken. Het zit zo verworteld tussen de lavendelstruiken dat het niet weg te krijgen is en dreigt de lavendel te overwoekeren.

 83. Dave

  Beste Jan 8 dec 2009

  Ik heb 3 problemen .De 1ste is geljk aan die van Frans dd 8dec 2009.De appelboom.
  2de probleem is De meeldauw op het druivenblad. Hoe te bestrijden?
  En 3de bladkrul bij de pruimenboom.Wat doe ik daar aan.
  Alvast bedankt en ik vind de adviesen die jij geeft Geweldig en duidelijk

 84. van boven françois

  Heb veel ast van huisjesslakken. in de zomer worden mijn Hosta’s (die in grote potten staan) kompleet weg gevreten.
  Tweede probleem: sinds begin dit jaar heb ik mijn tuin vol warmoes gekregen, ik hovenier nu al dertig jaar op dit stukje tuin en nooit was er vroeger in de verste verte geen warmoes te zien. nu stond de tuin vol. Hoe komt dat en hoe geraak ik dit kwijt?

 85. paul

  schijtende katten in de tuin, wat kan ik hieraan doen?

 86. Arie v.d.Berg

  Ik heb 22 jaar geleden een kastanjer in de grond gedaan,het is een prachtige boom geworden,maar nog nooit een bloem laat staan een kastanjer gekregen.Mijn vraag is hoe kan dit.Graag een reactie.
  Groeten Arie

 87. peter

  Beste Jan,mijn grootste frusratie is dat ik deze tijd in mijn groentetuin zo weinig te doen heb,en het idee dat de winter ook nog komen moet,en met mijn vrije tijd geen raad weet.Van mij mag het zo gauw mogenlijk voorjaar zijn.Peter

 88. Iede

  Breng je veel tijd door in de tuin praktisch ingesteld en wil je juist zo min mogelijk doen in de tuin maar wel maximaal genieten.

 89. Jack

  Wij hebben al jaren verschillende perenbomen, maar kunnen er maar niet achter komen wanneer ze rijp zijn. Na de pluk omstreeks oktober slaan we ze koel op maar ze rotten van binnen uit weg of ze worden helemaal niet rijp en verschrompelen. Harde peren binnen leggen in de hoop dat ze rijp worden is ook geen optie gebleken. Wat is de truc?

 90. Marc

  Beste Jan
  Mijn grootste probleen in de tuin is de taxuskever.Wat kan ik er tegen doen??

 91. R.Strunk

  Beste Jan,
  Voor mij geldt hetzelfde probleem als onder nr. 80, met dat verschil dat onze appelboom al een aardige leeftijd heeft ( 20?) jaar. Hij is 3 jaar geleden flink gesnoeid, maar heeft nog wel veel uitlopers, hoe te snoeien?
  Hartelijk bedankt R.

 92. Lia

  Als ik in het voorjaar snijbonen poot komt de helft nog niet eens op is er een verklaring voor we zitten op kleigrond.

 93. pascal

  Jan,
  Ik probeer al 2 jaar mooi gras te krijgen, maar het groeit niet echt dicht. Ik bemest, ik verticuteer, ik belucht en ik zaai door…Is dit misschien een gevalletje; rust is een schone zaak?!

 94. funs

  Mijn grootste ergernis zijn de katten die hun behoefte doen in onze tuin.
  Ondanks een dicht hekwerk.

  Wat te doen?

 95. Henk Jansen

  waar ik mij aan erger was dat ik dit jaar voor het eerst appels aan mijn enege boom had,en net voor het rijp worden verrotten ze in enkele dagen tijds,we hebben er 1 kunnen eten van de ongeveer 30 stuks
  en de vraag hierbij hoe kan dat
  en wat is de beste tijd om de boom te snoeien want er zitten te veel takken aan.gr Henk

 96. Gerard Rutjens

  Ik heb een leuke tuin,waar ik veel plezier aan beleef.Ook in mijn tuin komen katten,groeit er gras tussen klinkers,groeien niet alle planten zoals ik graag zou willen.
  Maar ik geniet van alle planten
  die wel heerlijk bloeien ,waar vogels en bijen op af komen,
  een watervalletje vijer met vissen,maar vooral de rust.Heelijk toch!

 97. Theo

  na een paar dagen felle zonneschijn van rond de 30graden verbrand mijn gras dat tegen de zuidermuur van mijn huis ligt
  na enkele dagen regen wordt het enkele weken later terug groen,maar meer onkruid dan gras en dat is ieder jaar hetzelfde.

 98. elly

  mijn probleem is een vreselijk natte tuin. Als het geregend heeft staat en een laag water in de tuin en alles verdrinkt. Wat kun je als leek dan doen. Tuin ligt niet lager als de aangrenzende paden en tuinen.

 99. natascha

  Beste Jan,

  Bedankt voor al jouw tuintips!
  Vorig jaar ben ik dus verhuist, heb altijd een balkon gehad en nu dus een tuin nan ongeveer negen meter diep en rechthoekig. Deze was al helemaal beplant door de vorige bewoners, maar niet helamaal naar mijn zin.Ik vind het heerlijk om in de tuin te werken van onkruid wieden, snoeien, bemesten en natuurlijk mijn zelf aangelegde kruidentuintje. De hulst wil ik eruit halen en nog wat coniferen evt. verplaatsen. dan kom je meteen op één van mijn vragen of problemen; kan dat verplaatsen zomaar? Ik wil vooral een eenheid gaan creëren.
  Ook jouw tips en suggesties over bepaalde soorten struiken en heesters bevalen mij zeer en in het voorjaar ga ik hiermee aan de slag. Nu nog een plan van aanpak?
  Ik heb een appelboom en weet niet goed wanner en hoe ik deze moet snoeien. Ik zou ook graag een soort van dakplatanen in het midden van de tuin willen om vrij van inkijk te zijn, maar deze verliezen ook veel blad en hoe deze te snoeien en wederom weer de vraag wanneer en hoe dik wordt de stam? Van mijn balkon heb ik een bamboeplant achterin de tuin overgeplaatst naast een prunus en een Acer en nog een bloeiende plant, daarbij vind ik een bloeiende prunus of sering erg mooi maar waar combineer je dat mee? Kortom genoeg vragen.
  Dus al jouw informatie is welkom!
  Groetjes, Natascha
  Ps, Tegen een muur in de voortuin wil ik druiven gaan platsen vijf planten, liefst rode en witte doorelkaar maar weet niet of dat kan HELP?

 100. Arthuur Gilbert

  1ste… mollen tussen de rhododendrons +-500 planten met daartussen gehakselde dennentakken. Deze maken geen hopen ,doch graven rond de struiken waardoor een groot deel van de wortels vernietigd worden,ijzers leggen om deze te vangen in de losse grond lukt niet.
  2de…paardestaart (kattestaart)
  in een perk van skimmia waartussen ook dennensnippers
  Heb deze steeds weggeharkt en weggegraven (heel de zomer)doch ik zie nog steeds geen vermindering,dat wordt dus een werkje van (zeer)lange duur.
  hopelijk mogen we nog lang van je tips genieten.

 101. Jos

  Beste Jan,
  Bedankt voor al jou tuintips de afgelopen maanden. Ik heb er veel van geleerd en heb op dit moment niet echt frustraties.
  Door steeds maar te kijken op jou website en jou brieven te lezen en verder zelf goed nadenken kan er best iets moois van gemaakt worden.
  Ik heb in Begië een tuin van 600 m2 en het wordt steeds mooier mede te danken aan jou tips. Ik hoop dat je hier nog lang mee door kan gaan.
  Groet Jos.

 102. nico

  Tuinvriend Jan,

  Ik ben zelf ook hovenier en ben
  wel een praktische tuinder.
  Wat ik altijd heel vervelend vind is juist deze tijd als het zolang zacht blijft en als dat onkruid maar door blijft gaan.
  Je kent dat wel kruiskruid,springklaver enz.
  Onder houtige gewassen spuit ik in de herfst nog met Weedazol en klaar maar zulke jaren ben je in het voorjaar niet schoon. Maar ach er zijn ergere dingen.
  Groet Nico.

 103. Dominique

  Bedankt voor je tips.
  Ik heb een tuin van ongeveer 700 m2
  Mijn probleem zijn m’n druivelaars , ze worden blauw ,maar rijpen niet.Ik zou er ook graag de hele pergola mee laten toegroeien .Wat te doen.
  ( boscoop glorie )

 104. Cees

  Hallo mijn ergenis zijn de katten in mijn tuin wat kan ik daar tegen doen heb al van alles geprobeerd groetjes

 105. Herman

  Hoi Jan
  Een frustratie heb ik eigenlijk
  niet,voor alles is er wel een
  oplossing.
  Verder heb ik nu weinig aandacht
  voor mijn tuin,mijn vrouw en ik
  hebben een bloemen winkel dus ik
  zit volop in de bloemen.
  En je weet nu voor de kerst erg
  druk.
  Maar ik heb ook nog wel enkele
  vragen waar ik op terug kom als
  er meer tijd is.
  Ik wens je fijne feestdagen en ik laat snel weer wat van me horen
  Groet Herman.

 106. cecile

  Hallo Jan,
  Ik ben een grote tuinliefhebber. Al mijn frustraties zijn al genoemd:mos in het gazon; zeer veel mollen in een tuin van 3000 m2; kikkertjes;rozen die niet of nauwelijks bloeien.(Ondanks lavendel , bieslook en afrikaantjes). Belemmert palm om het rozenperk toch niet de bloei door minder zon? Wanneer zijn grote populieren(ruim 40 jaar oud)gevaarlijk bij storm?
  Het is wel een heleboel.
  Je kunt dus nog een lange periode vooruit met je tuinhobby.Dank voor de moeite.

 107. Tineke

  hoi Jan
  mijn grootste frustratie is vooral dat veel mensen erg gauw en vaak naar de gifspuit grijpen zodat de kringloop waar wij mensen toch ook een schakel van zijn ernstig bedreigd word.wij hebben ons zelf boven aan deze voedselpiramide geplaatst maar verdienen deze plaats niet.
  wij tuinieren zonder gif met eventueel als het niet anders kan met biologische middelen de hebben toch een geweldige tuin waar we het hele jaar van genieten en eten.

 108. Tineke

  hoi Jan
  mijn grootste frustratie is vooral dat veel mensen erg gauw en vaak naar de gifspuit grijpen zodat de kringloop waar wij mensen toch ook een schakel van zijn ernstig bedreigd word.wij hebben ons zelf boven aan deze voedselpiramide geplaatst maar verdienen deze plaats niet.
  wij tuinieren zonder gif met eventueel als het niet anders kan met biologische middelen en hebben toch een geweldige tuin waar we het hele jaar van genieten en eten.
  vr gr Tineke

 109. Liliane

  Hallo, mijn grootste frustratie in de tuin is het gazon van bijna 1800 m², na het super bemesten met goede meststof, jaar op jaar meer problemen. Eerst zwarte algen op verschillende plaatsen, dan heel de grasmat vol engerlingen. Zo kan je wel bezig blijven. En dit kost handenvol geld en is zeker niet beter voor het milieu en is het probleem opgelost? Ik vermoed dat er in de bemesting eitjes en schimmels zitten, vroeger zag je dit toch niet. Mos is er altijd geweest en klaver, maar engerlingen? Heel de wijk heeft er last van. Ik heb al veel zin gehad om bepaalde stukken van de tuin terug tot weiland te laten groeien en er schaapjes op te zetten. Maar ja, je hebt wel geïnvesteerd in mooie bomen en struiken en vaste planten, het is zonde. Maar ik doe verder hoor, misschien een beetje minder precies. Bedankt dat ik eens mocht klagen.

 110. johan

  hoe en wanneer kan ik mijn (intussen heel grote) krulwilg snoeien?

 111. Carla

  Hallo Jan,
  Je hebt je heel wat op de hals gehaald zo te zien. Maar je hebt dan ook een fijne website om te lezen. Ik heb last van de kamperfoelie, die heeft elk jaar last van ziekte, blaadjes worden geel en vallen af, en dan bloeit hij niet meer. Soort valse meeldauw, maar ondanks om de 2 weken bespuiten, helpt het niet. De plant staat op 3 verschillende plaatsen in de tuin op het zuiden. Hoe komt het dat de passiebloem het ene jaar vreselijk mooi bloeit en het volgende jaar bijna niet. Mijn rode klimroos staat er al een jaar of 10 op het zuiden en bloeit prachtig, 3 meter hoog, bloeit vanaf 1 meter van de grond helemaal vol, ondanks dat hij elk jaar luis heeft en ik hem besproei. Ik snoei hem wel elk najaar, vóór de tweede bloei. Maar de bloei loopt nu terug. Als ik hem nu héél kort terug snoei, gaat hij dan dood? Tot hoever kan ik hem terugsnoeien? Hoe komt het dat de druiven, blauwe, het mooi doen tótdat ze blauw gaan kleuren en dan barsten ze, worden lelijk en zijn dan dus niet meer te eten. Ik heb ze wel regelmatig bespoten, want er zat ook ziekte in. Ook een vrolijk bericht, mijn jasmijn in mijn tuin op het westen bloeit en geurt in het voorjaar zo erg, hij is 3x3meter, dat de hele buurt meegeniet, bij wijze van spreke.
  Heel hartelijk dank en succes met het lezen en behandelen van al deze frustaties. Ik hoop dat je er echt niet gefrusteerd van wordt. Fijne feestdagen.

 112. Thea

  HALLO tUINVRIEND, IK BEN GEK OP TUINIEREN , MAAR IK HEB ONTZETTEND LAST VAN HEEREMOES OOK TUSSEN DE BESTRATING HET GROEIT ALS KOOL .wAT KUN JE ER AAN DOEN????????? EN SLAKKEN BEN IK BONEN AAN HET KWEKEN VRETEN ZE ALLE BLAD OP !!

 113. gert-Jan Bras

  Beste jan,
  Ik weet niet hoe ik moet beginnen met snoeien.
  Speciaal mijn Acacia’s
  iedereen weet het beter.
  Hoe moet ik beginnen en waar moet ik op letten?
  Alvast bedankt voor de tips.

 114. Ton Rijstenbil

  Beste tuinvriend Jan,

  Kan ik nu nog gras zaaien?

  Ik heb een eucaliptusboom die te hoog wordt, wanneer moet ik die snoeien en hoe?

  vriendelijke groet Ton.

 115. astrid van engelen-jager

  mijn grootste frustratie is dat ik van mijn voortuin geen leuke tuin kan maken. Dit jaar heb ik een hovenier gevraagd mijn tuin te doen en die heeft er een grote stenen bak ingezet met planten, die ik nu ontzettend saai vind. Er bloeit helemaal niets in behalve 2 stamroosjes. Ik heb er nu heide ingezet voor een beetje kleur, maar dat valt eigenlijk niet op. Ik heb die bak laten plaatsen omdat er een grote boom op de stoep staat van de gemeente die alle zon en voeding/water weg haalt bij de planten. Verder heb ik last van een enorme beukenboom van de buren die veel licht ed wegneemt. Alles bij elkaar trammelant in de voortuin.

 116. Theo

  Wij hebben nogal wat hoge bomen in onz tuin staan. De vraag is of ik deze kan inkorten doormiddel van de toppen te snoeien of gaan dan de bomen op den duur inwateren en rotten

 117. rinus

  hallo
  mijn grootste tuinfrustratie is mijn gazon, het gras in mijn tuin groeit op zommige plekken sneller dan andere plekken het ligt op klei grond, in houten,
  de opperflakte is 20 meter,
  meschien kanje mij een paar tips geven.
  alvast bedankt.
  vrgr rinus de heus

 118. Ine

  Mijn grootstefustratie is mijn roze pampergras die na 3 jaar er prachtig bij staat vol blad goed van kleur bijna 2 meter hoog alleen er is nog nooit een pluim ingekomen.
  Wanneer snoei ik de acaciabol bomen voor of na de winter deze staan nu 3 jaar en zijn in het voorjaar voor het eerst gesnoeid.Maar hier hoor je verschillende verhalen over de een zegd,ieder jaar de ander om het jaar.

 119. hubert

  sinds enkele jaren is er precies een nieuw onkruid in mijn tuin verschenen ,precies kleine klaverblaadjes paars van kleur en komen kleine gele bloemjes op ,woekerd overal tussen ,hoe en met wat kan ik dat verwijderen zonder andere planten te kwetsen.

 120. willy van Beeren

  Goedendag, en fijn dat ik persoonlijke aandacht mag krijgen. Heb de tuin aan de zuidwest kant van het huis, 8 m. br. en zo’n 14 m. diep met de nodige bomen en 80% gras. Heb geen mooie vlakkegrasmat met teveel mos en onkruid. vertikuteer 2x per jaar en ga door uw inf. meer met mest bezig. Om mijntuinoppervlak wat egaler te maken mag ik daarvoor zand gebruiken? (alle soorten zand?) Hou van heide maar vergeet altijd of ik nu zomer of winterheide heb geplaatst en weet dan niet meer wanneer te snoeien. Heb ook een vijver en weet U een makkelijke tip om hem bij vorst open te houden? (ben wel eens in de winter op vakantie.
  Bijvoorbaat mijn welgemeende dank!
  Willy

 121. Roel

  Mijn frustratie of ongenoegen is dat er aan mijn vruchtbomen(appel) zovel waterloten komen. Hoe voorkom ik dat voor het volgende jaar.
  Bij voorbaat dank
  Gr Roel

 122. Sjaak Giezenaar

  Ik heb een groot dakterras met automatische bewatering. Maar op het terras staan planten en eenjarige planten, alsmede een in kuipen staande taxus boompjes. Als ik de taxussen b.v. maar eenmaal in de week water geef dan komen de bloeiende planten water tekort. Geef ik ze iedere dag water dan krijgen volgens mij de taxussen te veel water. Hoe kan ik dit nu zodanig regelen dat ik toch iedere plant voldoende water geef?

 123. yvonne

  Hoi Jan. Ik word helemaal gefustreerd van die veeeeele Aronskelken die totaal geen kleur hebben(op de oranje bessen na) en door mijn hele tuin woekeren. Ik ben al een paar jaar bezig om ze te verwijderen. Nu doe ik dit met de hand, maar het is ombegonnen werk en ze komen werkelijk overal weer op. Weet jij misschien nog raad? Met vr.gr. Yvonne Brienen

 124. Dirk Verbeek

  Mijn allergrootste tuinfrustatie is dat ik heel veel last heb van pissebedden. Ze vreten vrijwel alle bladgroentes op die in probeer te verbouwen.

 125. Jos Evens

  Beste Jan, onlangs heb ik enkele peren bomen geplant(conference) ik kweek ze op in leivorm. Mijn vraag is wanneer mag ik deze bomen snoeien? en komen de vruchten op eenjarig houd of op meerjarig houd.
  2) Reeds 42 jaar kweek ik druiven in de serre. Dit jaar kregen de druiven plotseling witziekte. Ik onderhoud ze altijd op de zelfde wijze, heb je enig idee wat hier aan de hand is.

 126. Nicole

  Ik ben een jaar geleden verhuisd naar een nieuw huis en heb nu al een deel van de tuin aangeplant. Ik heb de ganse tuin laten diep spitten en dan gazon laten zaaien en nu heb ik op een bepaalde plaats toch heel veel water in de tuin. Ik heb nu een albizia geplant en heb eerst een diep gat gemaakt en dan kiezel geplaatst tussen worteldoek. Daarop weer goede grond en dan de pot geplant. Toch merk ik dat er nog water aan de pot komt. Deze boom heeft een goed doorlaatbare grond nodig en ik ben nu bang dat de boom daardoor zou afsterven en het is toch in aankoop een vrij dure boom geweest. Heb je nog een suggestie om hem toch levend te houden?

 127. Jan

  Hallo Jan,
  echte frustraties heb ik niet, wel enige probleempjes. Dat is hoe en wanneer moet ik snoeien.
  1. frambozestruik, droeg nog laat vruchten. 2. mijn Hubuscus,
  3.Stamrozen.Over onkruid en gras tussen de tegels zal ik het maar niet over hebben, daar is al genoeg over gevraagd. Gaarne je tips, alvast bedankt.
  Groet, Jan.

 128. piet

  hallo Jan.
  Ik heb een lugistrum haag waarvan elk jaar de blaadjes krullen,ze krijgen elk jaar koemest,watkan ik hier aan doen.
  Onkruid tussen de straatstenen,wat kun je hiervoor het best gebruiken.
  Ik heb een rotstuin hou van kleine plantjes bloeiend en niet bloeiend, meschien heb je hierover nog leuke adviezen.BvD

 129. ingrid

  hoiJan,jij zal je handen vol hebben denk ik zo.ikzelf heb je al eens gevraagd over de snoei van de magnolia ,niet dat hij het niet doet hij doet het veel te goed en neemt zo op t einde v d zomer als de zon begint lager te staan veel licht weg en daarom wil ik hem graag inkorten maar de vraag is wanneer en hoe,verder hebben vele andere tuinierders dezelfde klachten,druivelaars en rozen is ook bij mij hetzelfde probleem,maar ik heb nu zeker het gevoel dat het mede door de klimaatverandering komt, kan dat ?
  ik wens je veel moed en wilje ook bedanken voor het oprichten van deze site,het is zeker veel werk maar aan de reacties te zien geen ongelezen site.nog veel succes enik blijf alles netjes opvolgen dan nu nog prettige feestdagen
  ingrid

 130. Lindy

  Jan,

  Onkruid moet je bijhouden, dat weet ik. Maar de gehoornde klaverzuring (naam net opgezocht op internet) komt zo snel weer terug en breekt zo makkelijk af als je hem uit de grond wilt trekken. Is er een andere mogelijkheid dan TopGun?

  Ik lees graag van je. Fijne dagen alvast.

  Groet,
  Lindy

 131. marja

  Ook mijn grootste frustratie zijn de mollen in het gazon.
  Verder is het snoeien van de appelboom een probleem. Er zitten heel erg veel takken aan en een dichtgegroeide kroon.
  Ik ben dol op vakantie etc maar als ik terugkom en de tuin zie in de lente of zomer dan kan ik wel gillen.Verder geniet ik erg van mijn tuin (volkstuin) en verlang naar het voorjaar.

 132. Emmy van den Elsen-Vincent

  mijn grootste frustratie is al het onkruid dat welig groeit ondanks dat ik elke week schoffel en het onkruid verwijder.
  en dan heb ik nog een vraag.een hazelaar mag je die snoeien en in welk seizoen kan dat het beste gedaan worden en hoe?

  vriendelijke groet,

  Emmy

 133. Jan van der Veeken

  Gefrustreed ben ik niet, maar ik vind het jammer dat mijn laagstam fruitbomen, appels-peren-kersen-pruimen, na gesnoeid en bemest te zijn, overdadig bloeien. Dit is een lust voor het oog, maar de opbrengst is zeer mager. Wat doe ik verkeerd? Of is tuinieren toch wel een moeilijk vak?
  m.v.groet Jan.

 134. Anasthasia

  Mijn grootste frustraties zijn allerhande onkruid ook diegene die ik niet ken en het spritsen van katers.
  Gelukkig blijven deze laatste tot op heden van mijn vissen in de vijver. Maar reigers en ijsvogels (zeer mooie dieren) genieten van hun lunch (uit mijn vijver).
  Een net bied enige oplossing, maar oogt helemaal niet mooi en bemoeilijkt het onderhoud. Allerhande andere zaken helpen niet.
  mvg
  Anasthasia

 135. Jos t.N.

  Mijn frustratie is dat ik het vooruitzicht heb om een tuintje te krijgen alleen kan ik er nu nog niets doen. Wordt volgend jaar pas, dan verhuis ik.
  Gr. Jos

 136. robert

  mijn grootste frustratie is het jaarlijks terugkerende mos in mijn gazon ,ik heb al alles geprobeerd,,verticuteren ,kalk,ijzersulfaat ,meststoffen met anti mos in enz,enz,,maar steeds komt het terug,en naar het aantal reacties die ik gelezen heb ben ik niet de enige,,,

 137. Nicole

  Ik heb een tuintje van 6 op 12 meter. Links en rechts een plantenzone in het midden gras. Links alleen schaduw en vochtig, rechts steeds zonnig. Ik had graag in deze sombere winterperiode wat kleur in mijn tuintje gehad. Ik hou van sierheersters, bloemenplanten mogen als ze niet overwoekeren. Groen- en natuurliefhebber

 138. Freek Kamphuis

  Ik heb in het voorjaar en de vroege zomer het gazon er altijd piekfijn bijliggen .
  Maar na de langste dag krijg ik er steeds weer van die dooie plekken in.
  Ik maai het nooit tekort en gooi meestal om de 6 week mengmest over het gazon.
  Begrijp jij het ?

 139. mieke

  we hebben vlak naast een haag op twee meter van elkaar een witte en een blauwe sering staan, al 20 jaar. De bloei wordt minder, de dikke takken snoeien helpt iets, maar de vorm verwijnt. Groot nadeel is veel uitlopers tot een meter rondom overal jonge loten. Hoe moet je hier paal en perk aan zetten ? Bedankt voor je tips!

 140. cees

  betreft potplant zuidenwind hoe kan ik deze goed de winter door
  laten komen,cees

 141. René

  Ik heb veel problemen met mijn gras, zit veel mos in en het wil maar niet groeien. Per jaar hoef ik het maar 3x te maaien.
  In februari geef ik kalk en in het voorjaar verticuteer ik het, bemest het maar heeft geen effect. Tevens heb ik last van torren/kevers die de vaste planten aanvreten. Ik heb 3 rodondendrons geplant en daar is niets meer van over. Ook de overige beplanting hebben een beperkte groei.

 142. keesgoud

  10 dec 2009 Ik heb een moestuin en veel last schimmels in de uien.andijvie knolvoet in kool soorten gaatjes in de aardappels groetjes kees

 143. Vic Gijsen

  Mijn grootste tuinfrustratie is ZEVENBLAD. Het had zich genesteld tussen de wortels van mijn vier mooie struiken hortensia´s. Verschillende jaren heb ik geprobeerd om dat zevenblad geduldig iedere keer weer met de hand zo diep mogelijk te verwijderen. Het lukte niet. Nu heb ik mijn hortensia´s allemaal uit de gornd gehaald en met grote zorg elk vezeltje van die hardnekkige hanenpoten weggepuzzeld alvorens mijn hortensia´s ergens anders opnieuw te planten. Op de oude plek tieren de hanenpoten nu welig. Hoe krijg ik die vervelende dingen weg?

 144. noud v.d.Vleuten

  Mijn grootste probleem is het snoeien van fruit boompjes
  er zijn zoveel site,s te bekijken maar of ze het er om doen
  waar het dan net op aan komt laten ze dan niet zien
  zoals b.v. wat moet weg gesnoeid worden om vrucht hout op je boom te krijgen en moet je na 1 of 2 jaar vrucht hout weg
  snoeien om nieuw te laten ontwikkelen
  Ik heb zelf een volks moestuin al meer dan 30 jaar en heb daar
  een verscheidenheid aan groenten en klein fruit zoals bessen
  frambozen bramen en blauwe bosbes en sinds kort een perzik
  boompje Ik probeer zonder bestrijding middel te telen maar kom toch vaak fout uit dat e.e.a. niet lukt Zoals wortel tussen uien klopt niets van heeft iemand idee ?B.V.D

 145. Frans Peeters

  Jan,
  Ik heb geen tuinfrustatie,niet dat mijn tuin zo mooi is, maar met dit stukje natuur zijn er altijd dingen die anders gaan dan je verwacht had ,
  En dat vindt ik juist het leuke ervan ,tuinplezier met een rust.
  Op naar de winter.Frans Peeters.

 146. marijke bos

  Vindt het erg moeilijk om bloeiende planten/bloemen nee tezetten. Heb totaal geen idee hoe ik dat het beste kan doen. Als je naar een Intra tuin gaat kun je n.l. gelijk je faillisement aanvragen. Heb drie lange hoge stroken langs het gras en weet hiet geen raad mee.
  oor in de tuin veel struiken, wil ik van het voorjaar gras zaaien, hebben teweinig tijd.

 147. Jacqueline Nobel

  Mijn grootste probleem zijn mollen, verder zou ik graag willen weten of je grassen, hemerocallis, de vuurwerkplant na de winter helemaal moet afknippen, ook lukt het me niet om kale plekken in het gras in te zaaien.

 148. willem

  mijn grootste frustatie is het zevenblad ik krijg het maar niet weg

 149. Hetty Christiaanse

  Ik weet nooit zeker of ik moet sproeien of niet. In de zomer is de tuin droog en annabelles en rodons drogen uit. Moet ik sproeien of juist niet, omdat volgens vrienden de planten dan in de diepte gaan wortelen. Liever wat dood laten gaan dan steeds maar water geven. Is dat ook uw advies?
  Nog iets: mijn olijf is bevroren.Hij maakt alleen op de wortels nog nieuw groen aan. Lijkt me hopeloos. Eruit maar?
  Dank voor uw aandacht en advies. HC

 150. rinus

  het betreft mijn gazon
  het gras goeit onregelmatig hier en daar een pluk wat sneller groeit dan de rest mijn gazon is ongeveer 15 mtr, ik ben teneinde raad,
  moet ik er soms kalk of mest op gooien,
  jan messchien kan jij mij een tip geven.
  vrgr rinus de heus

 151. W. Termaat

  Hallo Jan

  Mijn tuinfrustratie is dat mijn buxushaagjes niet mooi groen zijn

  Aan de ene kant van de voortuin zijn ze prachtig groen en groeien goed.
  Aan de andere kant van de tuin zijn er stukken die geel zijn en niet goed groeien
  De hagen zij drie jaar geleden geplant en ik snoei ze twee keer per jaar, ook krijgen ze regelmatig mest/voeding
  Wel staat er op de grens van mijn tuin en die van de buren een berkenboom, en ik heb begrepen dat deze ook veel voeding en vocht uit de grond haalt.
  Beste Jan graag advies, want dit alles is een grote ergenis

  Vriendelijke groet Will

 152. wieke Weening

  De grootste tuinfrustratie was wel dat onze mooie blaauwe regen die al een enkele jaren achter elkaar goed gebloeid had zomaar dood ging.wij hebben een tuin met arme droge zandgrond misschien heeft het daarmee te maken. na de bloei vielen de bladeren er eerst af daarna gingen ook de takken dood.

 153. heirman dirk

  Waar dat ik mij druk over maak ,is het verdwijnen van planten die vroeger als vanzelfsrekend waren.De juiste naam weet ik niet maar wel de toepassing ervan,de plant ziet eruit als ‘n brandnetel zelfde blad ongeveer,in de grond zaten er kleine knollen aan, die werden in oktober-november ontgonnen en op jenever gezet;dit middel was goed tegen ambeien(speen in de volksmond)dit was ‘n suuupper middel
  Dit is een van de vele planten die verdwijnen en in de plaats komen er gedrogen die duur betaald worden maar zonder waarde
  Ik ben er zeker van dat dit ‘n probleem is waar we veel te lichtzinnig aan voorbij gaan.
  Als U mij kan helpen met de naam. Dank gr Dirk

 154. gerrit

  Hallo Jan, hoe kan ik het onkruid, hanepoten uit mn tuin verwijderen,steed opnieuw komt het weer op,alvast dank voor de tip
  we horen van je, groet van ger en mar

 155. gerrit

  Hallo Jan, hoe kan ik het onkruid, hanepoten uit mn tuin verwijderen,steeds opnieuw komt het weer op,alvast dank voor de tip
  we horen van je, groet van ger en mar

 156. riet

  Hallo

  Mijn grootste frustratie is, dat ik mijn rozen nooit zo mooi krijg, als het plaatje aangeeft.
  Volgens mij doe ik alles volgens het boekje zoals snoeien en mesten, maar toch worden ze nooit echt mooi en het doorbloeien valt ook tegen.
  Ik hoop op hulp.
  Vr.gr. Riet Hurkmans

 157. edmond

  AAN HEIRMAN DIRK
  ik denk dat u helmkruid bedoeld
  maar dan kan je de knolletjes beter koken
  in melk daarna zeven en de melk
  opdrinken gegarandeerd succes zelfs bij
  inwendig speen

 158. Jane

  Hoe kan ik zweefalgen uit de vijver houden, zodat het vijverwater helder blijft?

 159. willy

  ik ben erg gesteld op een mooie tuin heb maar een lange strook van 1 meter bij een afschijding langs ongeveer 10 meter lang dus kan erniet alles in doen groetjes willy

 160. jan Stokkel

  Hallo tuinman Jan nog even mijn grootste frustratie in de tuin zijn mollen ik heb een grote vijver en verder veel hoogte verschillen met heel veel keien erin en dan ploegen er van die mollen onderdoor ken je dat ? met hartelijke groet Jan

 161. Leo Hoffer

  Mijn grootste fustratie is {het ziek worden van mijn
  zantedeschia,s[ dat is dat de knol al op of in de tuin al gaat rotten en van niet een deskundige krijg ik een antwoord op de vraag wat of ik er aan kan doen om dat over te maken of wat ik er aan kan doen

  Leo Hoffer
  Keesmanlaan 8
  1616cc Hoogkarspel

 162. Marius de Wilde

  Jan mijn grootste frustaties in de tuin zijn:

  -steeds terugkerend zevenblad;
  -lapsnuitkevers die bepaalde struiken aanvreten;
  -katten die in de tuin kakken;
  -bezoek van reigers aan de vijver;
  -toenemende wateroverlast na een hevige regenbui.

  Bij voorbaat dank voor oplossingen!

 163. michel

  ik heb kersebomen in mijn tuin
  ieder jaar worden ze opgegeten door de vogels
  nog voor ze rijp zijn
  hoe houw ik die vogels weg

 164. Luk Goris

  Hallo Jan, fijn dat tuinliefhebbers zoals ik en velen met mij bij jouw tuintips terecht kunnen en ook frustraties kwijt kunnen!Hier ga ik dan:
  Mollen, mos in gazon dat is nog in de hand te houden, maaaaaaar, WOELRATTEN in de hele tuin(kruidenhoek,gazon,border,bessenstruiken,fruitbomen…) ik krijg ze maar niet weg, alles al geprobeerd. Met alles bedoel ik de beschikbare middelen in de handel verkrijgbaar: klemmen,gifkorrels,gifpasta,vallen…NIET WEG TE KRIJGEN!!!.Af en toe een gewone (bruine waterrad?)in de val maar WOELRAT? VERGEET HET MAAAR, ze blijven komen met alle gevolgen vandien: opgevreten bloembollen(die heb ik nu in ingegraven containers geplant),meterslange gangen waar je inzakt,HOPELOOS!!!.En dan maar verder werken met 3 kompostbakken, 2 komposttonnen,hakselen, bodembekking(niks onkruid!)maar die WOELRATTEN!!! PLEASE, HELP ME ERVAN AF!!! Elke bruikbare tip is welkom en ik bedank je daarvoor op mijn blote knieen!.

 165. ellen

  hoi jan
  mijn frustratie is dat de katten alsmaar in de tuin graven en hun behoefte doen, met name op de droge stukjes grond onder het afdak. Waarschijnlijk maar een oplossing en ik denk dat ik dan een stukje van 75cm uit de gevel moet bestraten, is dan ook handiger met ramen zemen
  in de voortuin wil ik iets origineels doen, weet nog niet wat? kleine Catalpa`s of iets anders wat ook meer privacy geeft bij het raam, er staan nu Annabelles en bodembedekkers. de voortuin ligt op het noorden. kun jij ook nog advies geven voor een
  betaalbare tuinman, doe veel zelf maar kan nog maar een arm gebruiken, gaarne je reaktie
  vr.groet ellen

 166. jan

  Ik heb een vraag,
  op het zuiden hebben we twee ramen waar we graag een boompje voor willen. Het boompje moet niet veel hoger dan 2.5 meter.Een bolboompje lijkt me het mooist.Welke is hier het meest geschikt?

 167. Herman van Gent

  Heman;

  Het klink misschien egoistisch,maar ik ken bij mezelf geen tuinfrustratie .
  Waar het kan heb ik worteldoek liggen bedekt met allerlei gekleurt grint ,en daar in vaste planten gepoot omdat ik nogal wat exotischeplanten hebt o.a. bananen en palmen ontsiert somigen laag blijvend onkruit niet ,ook bij onkruit soorten zijn mooien bloemtjes te zien ,maar je moet het wel in tom houden.Onkruit tussen de steenen en tuintegel verwijderd ik met een oude bijgeslepen schoffel.

  Herman

 168. cor

  het snoeien van een hortensia

 169. Fien

  Hallo Tuinvriend.
  Mijn grootste tuinfrustatie is een vijver vol met kroost.
  Wie heeft de oplossing??

 170. Tilla Lousberg

  Beste Jan

  Ik zoek wat zoomer planten voor bij’n fuchsia
  liefs vasten planten in wat blauw?
  Tilla

 171. antoon

  Het onkruid is voor mij het ergte.Besproeien heeft dit jaar niet gewerkt,of welk middel is hier goed voor????

 172. Nicole

  Mijn grootste frustratie is dat mijn tuin nooit wordt zoals ik het in gedachten heb. Ik vind het echt bijzonder moeilijk om mijn tuin in te delen, de juiste planten bij elkaar te zetten etc. Stukje architectuur zeg maar, maar dan in de tuin.

 173. Thom Vlemmix

  Het steeds opnieuw terugkeren van hardnekkig onkruid in mijn gazon.Ik heb al een keer opnieuw ingezaaid na alles te hebben doodgespoten.maar na 1 of 2 jaar keert het onkruid weer terug.

  Ook is het moeilijk de juiste beplanting in borders te kiezen omdat heel veel planten niet aanslaan waarschijnlijk omdat deze niet geschikt zijn voor de lichte zandgrond van mijn tuin . Ik probeer de grond wel te verbeteren met organische bemesting.

 174. frank

  Mijn frustraties:
  – zevenblad: niet weg te krijgen!
  – de bladeren van mijn beukenhaag vallen af; ik dacht dat deze moesten blijven hangen? Bij anderen zit de beukenhaag nog wel vol;
  – heesters in de tuinafscheiding die ineens zo kaal worden dat je rechtstreeks de tuin in kan kijken
  – snoeien: wel/niet/waar/hoeveel…?
  – verzakkende terrastegels

 175. Wessel

  De frustatie die mij bezig houdt is het feit dat ik verhuisd ben en nu alleen een groot balkon heb waarop ik het tuingevoel wat ik vroeger had wil imiteren oa met grote potten met oa Camelia, Euonymus bont. Misschien kan je me voor de invulling van dit terras 4×15 m adviezen geven.
  Hoe bescherm ik de Camelia tegen vorst? en hoe moet ik deze struiken door snoeien in het gareel houden?

 176. Jan Sibiet

  Mijn grootste frustratie in de tuin zijn de kattendrollen en ik vind niets dat helpt om katten uit je tuin te houden.

 177. tonneke

  de magnolia die zo groot is geworden dat de boom alle zon uit de tuin haalt. hoe te snoeien :)

 178. Zef Bos

  Hallo Jan

  Het Gazon,

  Dorre plekke op willekeurige plaatsen, onder een boom kan ik dit wel begrijpen. Hier kan men beter geen gras gebruiken.

  Zef

 179. nina

  Mijn grote frustratie : is elk jaar opnieuw wil ik de tuin wat anders aankleden , nieuwe borders aanleggen , die vallen niet altijd uit volgens mijn wensen namelijk het hele seizoen door bloemen hebben in de tuin . De struiken die ik achteraan plantte zijn te groot uitgegroeid ,ik wil er ook niet zomaar de schaar inzetten , kunt u goede tips geven hier omtrent ? Uw tuintips worden gewaardeerd tot in Belgie zie je wel , bedankt en prettige feestdagen met veel tuingenot ! Nina.

 180. nel

  hoi Jan mijn grootste ergenis zomers is onkruid het is een heel klein plantje maar de wortels groeien iets verder weer de grond in ik krijg het niet uit mijn tuin. Vooral in de voortuin tussen het grint Daar heb ik grint met stenen bakken en planten De zij kant is gras met struiken /Ik werk heel graag in de tuin maar moet nog veel leren .groetjes Nel

 181. W.Willemsen

  Hoe kan voorkomen worden dat coniferen na een aantal jaren bruin worden aan de buitenkant. En als ze bruin zijn,wat is daar nog aan te doen.

 182. Jos de Grijs

  Mijn grootste tuinfrustratie is dat rozen het op de een of andere manier niet doen in onze tuin, ook niet in een grote pot. Verder weet ik niet veel van snoeien: onzeker of ik het goed doe.
  Doordat ik in huis nogal bezig ben geweest, heb ik niet zoveel achter de computer gezeten om alles te lezen. Ik hoop dat nu meer te kunnen doen.

  Vriendelijke groet, Jos de Grijs.

 183. Wim de Greef

  Dag Jan .
  Het duurt nog wel even maar dan komt mijn grootste frustatie weer. En wel het snoeien van rozen.Ik was een paar maande geleden in Lottum. Een rozendorp bij uitstek.Daar vertelde ze mij dat het snoeien geen probleem was .Niks tweede of derde oog.Alles terugsnoeien tot 5 cm. boven de grond.Wij hebben hier honderde meters aan rozen staan en snoeien met een tractor en een grote snoeischaar en hebben echt geen tijd om bij elke struik te kijken waar het derde oog zit.Aldus de tuinder waar we twee struikrozen en een stamroos hebben gekocht.Wat is jouw oordeel over dit advies.Er zit natuurlijk wel een grond van waarheid in.Het is voor die kwekers ondoenlijk om struik voor struik te snoeien. En wat doe ik met de stamroos.Graag jouw advies.
  Groet Wim

 184. Gerard

  mijn grootste frustratie is ik had een mooi gras veld
  maar de mollen hebben hem helemaal overhoop gehaald,nou spit ik hem om.sorry dat ik zo laat reageert ik heb mijn computer
  stuk gehad.mvrg.Gerard

 185. diedeldom

  hallo

  hebben bosgrond op de tuin gekregen
  maar wat moet ik nu doen om groenten te kunnen telen
  heb afgelopen jaar ook zaden gezaait
  maar er is maar weinig van de groenten geworden

  vr gr diedeldom

 186. nadiye

  hallo jan wat voor kalk kan ik gebruiken voor druif plant

 187. jannah

  2 wilgenboompjes Caprea Kilmarnock ,die in de volle grond (zandgrond) staan, en waar geen katjes aan komen, alleen groene blaadjes.

 188. frans v ruyven

  ik heb een probleem met de leilaurier die ik 2 jaar geleden gepoot hebt op een onderlingen afstand van 2,7 meter met de bedoeling dat dit een dichte haag zou worden van wege de inkijk die ik heb van een speeltuintje erachter .
  nu doen ze het goed maar groeien doen ze voor geen meter. ik heb wel erg zanderige grond (ongeveer 4 km van hoek v holland)
  maar ik heb ze ook al bijgemest met 12/10/18 maar ik zie geen resultaat ook heb ik geprobeerd alle bloemen eruit te knippen bij enkele, maar dit gaf ook geen verschil

 189. Remco

  Mijn grootste frustratie is dat bijna al mijn planten worden aangetast door een of andere plaag en de blaadjes worden opgevreten!

 190. yvette

  Besste Jan, bedankt voor je leerzame site, ik probeer alles uit wat er aangeboden wordt en het werkt. Ik geniet ervan. Ik heb een VRAAGJE : de basilicum die ik in de winkel koop is zacht van smaak. Nu is het mij opgevallen als ik de plant in de tuin zet, dat die bladeren veel groener, harder en sterker van smaak worden, wat ik niet zo lekker vind en daarom niet gebruik. Hoe moet ik mijn basilicumplant behandelen om toch frisse zachtgroene blaadjes te hebben.
  Ik kijk uit naar je tip
  groetjes

 191. Paul Bovens

  Beste Jan,
  De rozen in mijn tuin hebben in mei/juni uitbundig gebloeid.
  Na de bloei snoeide ik ze terug tot op het vijftallige blad en gaf ze extra rozenmest.
  Ze hebben echter totaal niet meer opnieuw gebloeid. Hierover vond ik niets in jouw boek Praktische Tuintips.
  Weet jij hoe dit kan? Heeft het soms te maken met de langdurige droogte en hitte deze zomer?
  Alvast bedankt,
  Paul

 192. Gert v.d. Velden

  Met welk bestrijdingsmiddel kan ik springklaver in mijn moestuin vernietigen, want het onkruid verwijderen en zelfs met het spitten van de tuin met wortel en al helpt niet.
  Het komt in vermeerdering terug.

 193. Cees

  Wat doe ik aan overlast door kikkers in mijn tuin?

 194. Elle Coppelmans

  Wat kan ik doen tegen zg. springklaver in mijn gazon??? Uittrekken helpt niet want je krijgt de wordtels er niet uit tussen het gras. Wil het liefst spuiten met iets maar weet echt niet wat….

 195. valerie

  Zevenblad, maar vooral die woelratten!!!!!

 196. Wilma

  Engerlingen in gras,hoe krijg ik die dood!!