Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

DE TAAL VAN DE TUIN

door Jan de With

 

Laats kwam ik iets tegen wat ik nou heel erg bijzonder vind. Het ging over blinden en slechtziende. Zij hebben ook hun eigen beleving in de tuin. Ze zien niets of nagenoeg niets en toch genieten ze enorm van een tuin.

Waar je nu waarschijnlijk aan denkt zijn de geuren. En dat is ook een heel belangrijk belevingselement. Maar ik wil het nu hebben over geluiden.

De taal van de tuin.

Mensen en dieren praten met elkaar. En of bomen en planten dat doen laat ik in het midden. Daar heb ik geen flauw benul van. In sprookjes en sagen is het wel het geval.

En toch zijn voor, degene die goed luistert, bomen en planten goed te horen en te herkennen met de ogen dicht.

Een blinde vrouw vertelde dat haar tuin (en het was een hele grote) zo belangrijk voor haar was. Ze was gefascineerd over het ratelen van de populieren. Ze vertelde dat de uitdrukking ratelen als een populierblad wel degelijk te koppelen was aan de populier. De populier klinkt anders dan de es, die geeft een zacht geritsel.

Waardoor ontstaat dat verschil? De grote van het blad speelt een rol en maar vooral de lengte van de bladsteel is van belang.

Populieren hebben een opmerkelijke lange bladsteel; soepel en vaak lintvormig en met een soort  ingebouwd veersysteem. Hierdoor keren de vlakken zich in de wind en draaien beurtelings met de boven en onderkant naar het licht toe. Daar heeft de plant alle baat bij, zo kan aan beide zijde de bladgroenverrichting gebeuren. Onder invloed van het zonlicht kan zo de zuurstof en CO2 uitwisseling optimaal worden verricht.

Ook de blikeik( Quercus velutina) heeft erg taai blad, als de wind flink waait is het net alsof er honderden blikjes tegen elkaar rammelen.

Maar er is veel meer dat geluid maakt, er is regen wat op de bladeren pletst en er weer afdrupt. Je kan soms het kraken van de droge bladeren horen. Aan de waterkant hoor je het riet ruisen. En bij erg warm weer kan je de vruchtdozen van de toverhazelaar open horen knallen ( het is wel een bescheiden knalletje).

Er gaan zelfs verhalen rond dat je de bamboe in de hete tropen kan horen groeien. Wat mij meer lijkt op een sterk verhaal, bedoeld voor de thuisblijvers.

Nu zit ik soms in de vroege ochtend als er nog weinig geluiden van auto’s, kinderen of muziek zijn te luisteren met mijn ogen dicht in de tuin, en dit geef rust al die heerlijke kleine geluiden. Die me vertellen hoe mooi een tuin is. Dit is de schoonheid die je zonder ogen kan beleven.

Dus ik zou zeggen:  “Leg je oren te goed luister in je tuin.”

Meer Praktische Tuintips

Geplaatst in Tuintips

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

24 Reacties

 1. Eelco de Boer

  Ongetwijfeld een leuk bericht, heb alleen geen groene vingers!! En als ze groen waren zaten ze ook nog eens aan 2 linkerhanden.

  Misschien dat jij het me kan leren 😉

  Succes met je website!

  Eelco de Boer

 2. Theo Horzelenberg

  Mooi en interessant verhaal over de geluiden in de tuin, dank je wel!
  Ik was eens bij een blinde man en we hadden het zo over betekenissen van afkortingen en merken, toen hij zei: wat betekend ZUNDAPP(vroeger een brommermerk)? We wisten het niet, waarop hij zei: Ziet U Niet Dat Alles Precies Past? Zei dus die blinde man, die dus niets ziet!

  Vriendelijke groeten Theo

 3. lieve

  tof bericht, en ik zit ook wel eens s’morgens in de tuin met de ogen toe te luisteren naar alle geluiden ,zalig gewoon.
  Ik zou het iedereen aanraden
  Veel succes met uw site!

 4. vdbfran@hotmail.com

  Beste tuinvriend Jan.
  Je hebt me met je bericht over blinden en slechtzienden net zoals de bladeren bij hevige wind dooreengeschud met verwondering en emotie’s.Je vertelt met zoveel gevoel en liefde voor mens en natuur dat het ogen en harten opent !!!! Hartelijk dank,liefs Fran.

 5. Gré Janssen.

  Wat geweldig mooi voor deze mensen!!!
  Maar dat was me bekend.
  Ook bij doven en slechthorende bestaat iets dergelijks volgens mij!
  Maar dan in de vorm van ruiken,kijken en voelen!Klopt dat= Groetjes Gré..

 6. Ineke reimus

  Goede Morgen Jan
  Hartelijk dank voor de interessante Mailtjes die U stuurt ! Ik lees alles met Plezier !!!
  Ik heb wel geen tuin meer maar nu wel een mooi groot Balkon met veel bloemen….Hortensia’s ….Rozen ….Clematis….Geraniums…..Vlijtige Liesjes ….Lavendel…Viooltjes die weer zijn gaan bloeien. En het ‘smorgens sproeien was een goed advies.Ik woon aan een mooi park en als ik aan het sproeien ben dan is het heerlijk om al die vogels te horen en voor de mensen die niet kunnen zien is dit ook om van te genieten.
  Groetjes Ineke Reimus.

 7. Gretha Harders

  Hoi Jan,

  dat is ook het mooie van een tuin.Dat je ook kunt ge nieten met de ogen dicht.Zo heeft een tuin meer functies als iedereen denkt.

  Groetjes een tuingenieter.

 8. joke

  Het kan waar zijn niets voor niks het het spreekwoord je hoort de gras knakken met a w groeien. en prinses Irene die praat met de bomen hi hi

 9. Ria Lensen

  Ik werk met mensen met een verstandelijke beperking, wat wil nu het geval. Het weer, de wind, de regen, de zon, vrieskou etc, alles laat de natuur zijn eigen verhaal vertellen. Ik zal ook eens wat voorbeelden geven, als je doof bent hoor je niets, maar zie je wat er om je heen gebeurd en moet je je eigen geluiden erbij verzinnen of niet, je observeerd de gebeurtenissen die je ziet en plaats dat in je hoofd tot iets moois en kan voelen wat je ziet.
  Als je blind bent ga je af op geluiden die intenser bij je binnen komen, wat ook beangstigend kan zijn, denk aan planten met doornen, of giftige stekels waar je van die bultjes van krijgt. Want dat voelen zij maar zien niet. Het weer dat maakt niet uit, het zachte ruisen van de wind tot stormachtige rukwinden, alles heeft zo zijn eigen beleving. Het is mooi als je dit bij mensen kan zien en voelen dat ook deze mensen zo ontiegelijk kunnen genieten van kleine dingen, die het leven zo waardevol maken.

 10. Piet de Boer

  Goede middag Jan, ik lees jou mailtjes altijd graag en steek ook nog wat van op .Zelf heb ik vroeger altijd een tuin gehad maar ik ben inmiddels 82 en doe het nu met een mooi ruim balkon, waar ik veel bloemen laat bloeien.
  Tevens is ons apartement Residence Genua te Julianadorp voorzien van een prachtige subtropische binnentuin.
  Misschien heb je nog een tip voor overdekte binnentuinen?

  Vriedelijke groet
  Piet de Boer.

 11. mia pelfrene

  inderdaad, we moeten met z’n allen dringend terug naar de natuur luisteren. die blinde
  mevrouw opent onze ogen… wij die kunnen zien, zien niets…

 12. R.van Dijk

  beste tuinvriend,

  Dat was een heerlijk rustgevend mailtje! We moeten vaker genieten door zelf eens even stil te zijn en te luisteren wat de natuur ons schenkt! Mooi dat blinde mensen zo kunnen genieten van hun tuin! Daar sta je niet zo bij stil! Fijn dat dat er is! De natuur blijft je toch steeds verbazen!

  Groeten Riet van Dijk.

 13. terry

  Beste Jan,hieruit het bewijs,dat mooiheid niet altijd
  zichtbaar is !!!!!

 14. anton venema

  Jan

  Ik ben het volledig met je eens.
  Wij hebben een goede kennis die blind is.
  Als je met hem door de tuin loopt dan
  zegt hij gewoon , o daar staat die plant en daar heb je nu die staan (wonderlijk).
  Hij hoort en ruikt dingen die wij niet gebruiken ,omdat wij ze wel zien.
  groeten Anton

 15. Jan Honshorst

  HALLO jAN
  Een buurjongen van ons is zeer slechtziende.
  Hij is voor 85% blind aleen wat licht en donker kan hij onderschijden.
  Hij heeft tot voor 2 jaarin een tuincentrum gewerkt .HIj kende alle planten en bloemen op gevoel en geur.Ik vindt dit toch gewoon geweldig.
  Vr gr Jan

 16. Cor Groene

  Vergeet de vogels niet zij maken de tuin ook mooi met hun gezang samen met het ruisen van de planten net een concert
  Ik geniet er zo mogelijk elke dag van
  Groeten Cor

 17. Theo Eijkhoudt

  Beste Jan,
  een boeiend verhaal dat over geluiden in de tuin. Ik kan me daar goed in vinden. Ik ben zelf een enorme (klassieke) muziekliefhebber en als ik binnenshuis werk dan staat er meestal Radio 4 aan of een cd op. Bovendien musiceer ik ook actief. Maar als ik in de tuin werk wil ik er geen muziek bij. Je hoort dan de bekende achtergronden: verkeer en de stemmen van de schoolkinderen (onze tuin grenst aan de school waar ik werk). Maar als je aan die geluiden geen aandacht schenkt dan hoor je inderdaad de tuin. Dat is het suizen van de wind op rustie dagen, ritselen van blaadjes en vooral veel vogels: mussen en mezen en nog een paar minder bekende zangers. En natuurlijk de alom tegenwoordige kauwen en soms meeuwen. Bij ruiger weer ruist en bruist de tuin en ook dat is een schitterend geluid. Na een tijdje vole je je opgenomen in een groter en veelomvattender geheel van het bestaan. Het is natuurlijk nog lang geen mystieke ervaring maar het geeft je toch een speciaal gevoel. Ik heb meermalen gelezen dat planten en bomen ook geluiden voortbrengen, maar in een voor het menselijk oor niet waarneembaar toonspectrum. Er zijn maar weinig mensen die dat op kunnen vangen. Vooral als bomen en planten beschadigd worden lijken ze te schreeuwen als gewonde mensen of dieren. En waarom ook niet? Het zijn toch ook levende wezens? Een boeiende wereld is de natuur in ieder geval wel. En daarom waardeer ik het ten zeerste dat je, naast je vele leuke en bruikbare “technisch” tips ook eens stilstaat bij de wat meer spirituele aspecten van de tuin en de natuur.
  Ik wens je veel veel genoegen met je tuinwerk en je publicaties hier over. Je hebt aan mij in ieder geval een dankbare “klant”.
  Hartelijke groet,
  Theo

 18. van paridon

  Ik heb veel knotwilgen, en abele in de tuin.Als sávonds de zon op de abeles schijnt, met vaak een donkere achtergrond tegen het oosten, weergaloos mooi. Wat is dit een schitterende boom, met zijn zilvergrijze bladeren, ik heb ook zilvergrijsgroen siergras bij de sloot, een andere keer stuur ik fotoos op, een park voor mijn huis(mijn eigen), met veel gewone bomen, maar o zo prachtig!

 19. wiel

  Hallo tuin vriend Jan

  Ben je wel eens met harde wind in een bos geweest
  Dat de bomen kraken en kirren
  Een blinde heeft een scherpere reuk en gehoor en gevoel
  Als onze tuin er mooi uit ziet, doen onze ogen het zelfde als bij een blinde het gehoor
  En bedankt voor alle tuintips
  groetjes Wiel

 20. claude lamont

  zozie je dat de natuur voor iedereen wat in petto heeft, maar dan moet je het weten en daarna willen beleven. Ook de mensen zouden meer moeten delen zoals de natuur zoals jij dat doet. Hartelijk dank daarvoor, groeten van Lamont Claude

 21. Ivo Cornelis

  Hallo Jan

  Het luisteren naar de natuur kan inderdaad zeer rustgevend zijn,zoals ook het ruisen van de branding van de zee,het ritselen van de bladeren en alles die zo mooi is beschreven in de reacties.Ik kan heel goed begrijpen,wat die blinde mevrouw ervaart.het is een mooi verhaal die onze aandacht trekt voor het genieten van de kleine dingen in de natuur,waaraan zovelen soms onachtzaam aan voorbijgaan.
  Groeten Ivo

 22. Willemien

  Hoi Jan,

  wat een mooi verhaal. Dankjewel. Ga het ook zeker proberen, lijkt me heerlijk.

  groet Willemien

 23. annan

  Ik vond het heel mooi om dit te lezen en ben beter gaan luisteren maar ik wilde ook evn vertellen dat ik zelf een roos gestekt heb ik had een paar takjes in een pot gezet af en toe mest en water en wat zag ik vanmiddag aan een van de takjes zitten nu mooie blaadjes wat wordt je daar blij van een fijn weekend en bedankt voor alle tips gr ineke.

 24. KlAAS DE pOEL

  Altijd weer een verrassing zo post te mogen ontvangen.
  Klaas