Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

LEYCESTERIA FORMOSA, FAZANTENBES of CARAMELBES

door Jan de With

EEN BIJZONDERE SIERHEESTER VOOR DE KLEINE TUIN…maar natuurlijk ook voor de GROTE !

Een probleem waar ik zelf vaak tegen aanloop is; Te GROTE planten in een te kleine tuin. Dus wat ga je doen snoeien. Maar niet iedere heester laat zich even gemakkelijk snoeien. Vaak gaat dit ten koste van de bloei en de natuurlijke vorm van de heester.

Nu zijn er een aantal heestersoorten die zich vrij gemakkelijk laten snoeien en toch ook nog een goede bloei hebben. Ze hebben vaak een wat steile groeiwijze en bloeien overwegend wat later in het jaar. Zo ongeveer half juli tot half oktober. Enkele bekende soorten in deze groep zijn de Buddleia (vlinderstruik) en de Hibiscus.

Een wat minder bekende in deze groep is de Leycesteria formosa. De hollandse naam is Fazantenbes of Caramelbes.

Deze heester is zeer bijzonder vanwege zijn kenmerkende bloeiwijze. Hij laat zich gemakkelijk snoeien (in het voorjaar) en zal ieder jaar weer uitbundig bloeien. Hij bloeit zeer lang tot laat in het najaar.

Leycesteria formosa groeit op goed doorlatende tuingrond. Hij houdt van een zonnige standplaats, lichte schaduw wordt verdragen.

Ik heb er een videootje over gemaakt. Kijk zelf even.

P.S. Tijdens het opnemen kreeg ik een soort hooikoortsaanval en moest ontzettend niezen. Dus als je wat raars hoort dan ben ik het.

Veel Kijk- en Tuinplezier.

Geplaatst in Struiken

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

671 Reacties

 1. jha v gestel

  Heel leuke en mooie plant, maar ken je de forsytia op stam al die ik zelf heb ontwikkeld?

 2. nathalie

  hallo,ik zie graag een mooie tuin,maar ik ken er niks van!! ik heb een leycesteria formosa die goed bloeide . maar hoe moet ik die snoeien en hoever kan ik die snoeien? want ik wil dat hij weer goed bloeid!!

 3. Maarten Raman

  Ik heb ook zo een heester in de tuin, wist de naam niet meer…bedankt

 4. Magda 8440

  Dank je Jan voor deze info.
  Ik ga proberen deze plant te vinden in een tuincentrum.

  Groet,

  Magda

 5. Ellen

  hallo Jan, dank je vriendelijk voor het delen van jouw kennis. Dit is idd. een heel mooie struik en zo te lezen makkelijk in onderhoud. Ik vraag mij af of je deze ook op een zeer zonnig balkon kan plaatsen, in grote bak natuurlijk. Heeft de struik dan veel water nodig en hoe zit het met de windgevoeligheid? Is de groeisnelheid vergelijkbaar met die van de Budleia of groeit deze veel sneller.
  P.s. Dat sniezen werkte aanstekelijk 🙂
  Groetens van Ellen

 6. Huijbregts

  Leuke video, waar ik wat aan heb. Weer eens een ander soort heester in mijn tuin, wat meer afwisseling zal geven.

 7. Antina

  dank je wel.
  Zo wordt onze plantenkennis weer eens vergroot.
  prachtige bloemen aan deze plant.
  mvg antina

 8. w tijsterman

  Mijnheer jan.ik ben bij ons naar het tuincentrum geweest met de vraag voor een fazantenbes-formosa.Ik kreeg als antwoord,die zijn er nog niet dat is een struik die pas in Augustus bloeit.
  Weet u waar ik deze struik nu al kan bestellen of kopen. bijvoorbaat dank.
  Will tijsterman

 9. Ria

  Hallo,
  Ik zag net het filmpje van deze prachtige heester en heb 2 vragen.
  Is de Leycesteria winterhard en hoe heet precies ‘rode’ heester achter de leycesteria?

  Groet
  Ria

 10. gerard

  Hallo Jan
  Ja inderdaad. dat is een makkelijke, mooie struik zo te zien.
  Ga eens kijken of er nog een plekje is. Heb een grote tuin, en die staat wat het siertuin deel betreft al aardig vol.
  Dank voor de info.
  Groet
  Gerhard.

 11. Honoré Vandevelde

  Ik vind dit een heel goede uitleg waar ik veel aan heb, kwestie van snoeien.
  bedankt
  Honoré

 12. Petra van Essen

  Prachtige struik. Heb hem zelf ook in de tuin.

  Ik ben op zoek naar een gele buddleja. Ik kan hem nergens kopen. Weet iemand waar ik deze kan kopen in de regio Den Haag.

  Alvast bedankt.

  Petra

 13. Renée Verhees

  Beste plantliefhebber,

  Ik heb de vraag al voorbij zien komen op de zoekmachine, maar na een tientallen reacties gelezen te hebben, kan ik het antwoord niet vinden, vandaar: mijn vlinderstruik wordt te breed, hoe kan ik ‘m het beste splitsen?

  Met vriendelijke groet,
  Renée Verhees

 14. Jan

  Leychesteria formosa is in feite een halfheester, d.w.z.een zich verhoutende struik die zich gedraagt als een vaste plant. Vaste planten sterven in de regel ’s winters af tot op de wortel,waarna hij in het voorjaar weer uitloopt.Een hoge Leychesteria, ontstaan door hem een jaar niet te snoeien komt dus in feite niet voor; hij ontspringt in het voorjaar vanuit de wortel weer uit.Van onderuit ontstaan dus in feite de sterkste scheuten,net zoals bijv. bij een Buddleia die diep gesnoeid wordt in het voorjaar.Worden dergelijke struiken niet gesnoeid,dan worden deze planten wel hoger,maar met afnemende groeisnelheid,waardoor een minder mooie bossigere groei ontstaat,omdat de voeding die de plant uit de grond opneemt over veel meer plantendelen verdeeld moet worden. Die hoge Leychesteria op het fimpje vertoonde dan ook lange doorgegroeide scheuten, die dus alleen zijn kunnen ontstaan door hem NIET te snoeien !!. Groejes,Jan.

 15. Jan

  Correctie/aanpassing aan mijn laatste regel v.d. Leychesteria:De lange scheuten op het filmpje zijn door natuurlijke snoei (insterven in de winter) ontstaan;worden ze niet gesnoeid,dan kunnen ze wel hoger en dus ook bossiger worden(eerdere uitleg!),maar dan moet je een superzachte winter hebben,dan willen ze wel eens de instervingsfase overslaan.Leychesteria heeft een dusdanig lange bloeitijd dat op een gegeven moment bloemen EN bessen samen voorkomen!!ps er bestaat ook een zeldzamere geelbladige vorm!

 16. Rianne

  Hallo Jan,
  Wist je dat de bessen ook voor mensen eetbaar zijn?
  Met vriendelijke groet,
  Rianne

 17. marion van den bemt

  Mijn vraag is deze: is het mogelijk om het verschil te zien van deze heester tussen wild of uit een tuincentrum.
  Bij mij in de tuin heb ik na 3 jaar een struik zoals deze plant door ’n zaadje vermoedelijk uit vogelpoep. Dit zaadje kan van een wilde, uit de natuurplant zijn of is dat niet mogelijk.
  Hopelijk kunnen jullie mij helpen het antwoord te vinden.
  Vriendelijke groet
  marion.

 18. Aafje van den Dries

  Sinds gisteren bij ikenoboles weet ik de naam van de zomaar aangewaaide struik,leycesteria formosa. De struik staat in volle zon en vangt alle winden. Nu weet ik ook hoe te snoeien,om de bloei te bevorderen. Heel fijn zoveel informatie en leuk het filmpje. Had voorheen deze struik nooit gezien.

 19. jan tijsen

  Heb al enkele jaren een fazantenbes, deze staat zon/schaduw en is plm. 2 m hoog.
  Stengels zijn hol,en kunnen invriezen.
  De voet voor de winter inpakken en na de winter snoeien. alleen de dode stengels er uit.De naamfazanten bes komt uit Engeland,waar de plant in de grote fazantenrennen staat. DEze vogels zijn gek op de bessen.(worden voor de jacht gefokt )
  In Ned. gelukkig verboden.

 20. tineke tijmstra

  Wij willen deze struik langs het water plaatsen.
  Wortelt de struik erg diep?

 21. Annie van den Broek.

  Hallo,

  Kan het ook mogelijk zijn dat ik de stekken die ik eraf snoei

  ook gewoon kan stekken. Dus laten groeien. Ik ben benieuwd naar het antwoord.

  Groetjes Annie