Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Krentenboompje

door Jan de With

Het Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii) of krent is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar komt daar nu niet meer voor en wordt sinds de 19e eeuw in Nederland aangeplant. Deze soort komt samen met het Drents krentenboompje (Amelanchier laevis) verwilderd in Nederland en Belgiƫ voor op zandige gronden. Het is een tot 12 m hoge struik.

Het Amerikaans krentenboompje heeft 3-7 cm lange bladeren, die bij het uitlopen bruinachtig rood en van onderen dan nog behaard zijn. In de herfst hebben de bladeren een geelachtige herfstkleur.De knoppen zijn groenbruin, spits en verspringend en lijken enigszins op die van een beuk.De twijg is bruingrijs, ruw en kronkelend.

De struik bloeit van april tot mei met witte bloemtrossen. De bloemen zijn veel groter dan die van het Canadees krentenboompje (Amelanchier canadensis). De kroonblaadjes zijn 1-2 cm lang. De eetbare, bolvormige, roodachtige later donkerpaarse vruchten zijn vier- tot tienhokkig en 1-1,5 cm breed. De vruchten zijn sappig en rijpen in de eerste helft van juli.

De struik groeit op vochtige tot droge, zure zandgronden aan bosranden en open kapplaatsen. Daarnaast komt de struik voor in houtwallen en heidevelden.

Geplaatst in Struiken

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

3 Reacties

  1. Lies Nieuwlaat

    het krentenboompje zitten daar rode besjes aan die te eten zijn?Vroeger hebben wij tegenover een parkje gewoond en in dat parkje stonden struiken met besjes die wij ”pappeltjes noemde en ons er ziek aan aten,zo lekker vonden wij ze.Kan dat het bewuste krentenboompje zijn?groeten Lies Nieuwlaat.

  2. Lies Nieuwlaat

    het krentenboompje zitten daar rode/paarse besjes aan die te eten zijn?Vroeger hebben wij tegenover een parkje gewoond en in dat parkje stonden struiken met besjes die wij ”pappeltjes” noemde en ons er ziek aan aten,zo lekker vonden wij ze.Kan dat het bewuste krentenboompje zijn?groeten Lies Nieuwlaat.

  3. rosa

    mag een krentenboompje gesnoeit zijn , en zoja wannera, alvast bedankt