Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

WORTELSNOEI BIJ HORTENSIA’S

door Jan de With


HORTENSIA SNOEIENNu nog iets heel belangrijks om bloei bij hortensia’s te stimuleren. Bijna niemand past dit toe…

WORTELSNOEI

Met wortelsnoei bereik je dat de plant geremd wordt in de groei en gestimuleerd wordt tot het aanmaken van bloemknoppen.

Wortelsnoei bij hortensia is heel simpel. Neem een goede scherpe spade en steek alle wortels door op zo’n 40-50 cm vanuit het hart van de struik.

Steek met de spade wat schuin naar beneden zodat je de onderliggende wortels ook afsteek. Voor kleinere struiken kan de afstand wat minder zijn. Je moet dit wat uittesten. Blijft de struik het jaar daarop nog te hard groeien dan kun je de volgende keer wat dicht bij het hart steken.

Wortelsnoei bij hortensia mag je alleen toepassen in het najaar zodra het blad is afgevallen is. Je kunt het jaarlijks toepassen.

Een ander mogelijkheid om de groei te remmen is de wortels op te sluiten. Dit doe je door rondom de wortelkluit een antiwortelscherm te plaatsen. Het makkelijkst doe je dit natuurlijk bij aanplant van de heester. De wortels kunnen op deze manier wel bij het grondwater komen maar ze kunnen niet in de breedte groeien.

hortensia snoein

Meer over HORTENSIA SNOEIEN >>>

Direct aan de slag >>> KLIK HIER

Geplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

258 Reacties

 1. luc

  dit is een geweldige tip ik dank u daar voor
  trouwens alle tips zijn welkom en goed.

  groetjes en bedankt

 2. Jaap

  Beste Jan,

  Mijn hortensia is al 1.70 hoog en heeft een diameter van ongeveer 2 meter. Ik wil de struik drastisch verkleinen. Kan ik wortelsnoei combineren met normale (drastische) snoei aan het takkengestel?

  Met vriendelijke groet,
  Jaap

 3. Clasien

  Deze snoeitips vond ik erg nuttig, mijn hortensia wordt anders veel te groot en mijn klimroos wordt hopelijk ook wat voller. Mijn druif doet het al jaren goed door jouw snoeitip. Ik vind snoeien altijd bijzonder leuk om te doen. Mijn vraag is wanneer en hoe ik deze moet snoeien. Bedankt Clasien
  Groet Clasien

 4. adry

  wortelsnoei was mij al bekend en dit doe ik dus al.

  adry

 5. Henk Jansen

  bedank voor de uitleg.dit ga ik beslis doen.

  Henk

 6. frans

  Jan bedankt voor de nuttige informatie over de hortensia ik wist nooit goed hoe je deze plant moest snoeien en op wat voor tijdstip nogmaals bedankt

 7. Francis

  Hoi Jan,

  We hebben een hele mooie bos hortentia’s in de tuin. Groeit prachtig en het is zeker tijd voor de wortelsnoei. Nu beginnen de meeste bollen grauw te worden. Kan ik deze snoeien en de wortelsnoei toepassen zodat er deze zomer nog nieuwe bloemen aankomen of moet ik het op een andere manier doen?

  In Oktober moeten we de hortensia goed snoeien daar hij anders volgend jaar veel te groot word.

  I hoor het graag van je.

  Groetjes Francis

 8. josefien

  Ik heb een hortensia op stam een sneeuwbal wanneer mag of moet ik die snoeien en hoe moet dat?

 
Orgy