Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

VLINDERSTRUIK SNOEIEN, HOE EN WANNEER.

door Jan de With

vlinderstruik snoeienDe vlinderstruik (Buddleia davidii) snoeien we jaarlijks. Het is een krachtig groeiende heester. De vlinderstruik laat zich vrij gemakkelijk snoeien.

Zonder snoei kan hij wel een hoogte bereiken van meer dan 3 meter. Veelal voor de kleine tuin al snel te groot.

Het is een stijl groeiende heester en mits op het juiste tijdstip gesnoeid bloeit hij ieder jaar zeer uitbundig.


Hoe de Vlinderstruik snoeien.


De snoei is betrekkelijk eenvoudig.

Snoei alle eenjarige scheuten terug tot 2 á 3 ogen. Belangrijk is de snoei al op jonge leeftijd in te zetten. Zodat de plant zich er aan went om aan de voet te verjongen.

Nadeel van deze snoeiwijze is dat na verloop van tijd er wat knoestige takken ontstaan aan de voet van de plant die ieder jaar hoger worden.

Om dit te voorkomen kun je het beste jaarlijks 1 of 2 van deze grove takken geheel terug snoeien tot 20 cm boven de  grond. Hierdoor activeer je de slapende ogen op het resterende gedeelte van het ‘de stomp’ en de kans is groot dat er weer jonge scheuten ontstaan aan de voet van de plant.

Op deze manier behoud je een mooie groeivorm van de heester.

vlinderstruik snoeien


Wanneer de Vlinderstruik snoeien.


De vlinderstruik moet jaarlijks gesnoeid worden.

Het is een heester die bloeit op het eenjarige hout. Dat wil zeggen op de scheuten die nog in datzelfde jaar gevormd zijn. De bloei vindt daarom ook wat later in het jaar plaats, vanaf juli.

De snoei van vlinderstruik dient derhalve vroeg in voorjaar plaats te vinden. zodat de plant nog alle tijd heeft voor het aanmaken van nieuwe bloemscheuten.

vlinderstruik snoeienVlinderstruik heeft de eigenschap om al in de winterperiode wanneer het wat zachter weer is nieuwe scheuten te gaan aanmaken. Deze scheuten mogen gewoon weggesnoeid worden met de voorjaarssnoei.

Snoeien in het najaar is niet aan te raden in verband met de vorstgevoeligheid.  Takken kunnen met strenge vorst sterk invriezen en de plant zal in het voorjaar moeizaam uitlopen. Oudere exemplaren kunnen zelfs geheel afsterven als gevolg van strenge vorst.

Bovendien heeft de vlinderstruik nog sierwaarde voor de de tuin in de winter. De uitgebloeide bloempluimen blijven gedurende de gehele winter aan de struik en  de plant vormt daarom een mooi wintersilhouet.

Geplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

33 Reacties

 1. bogaers

  Wanneer en hoe kan ik de vlinderstruik het best snoeien.

 2. petra van straten

  Beste medewerker,
  deze reactie niet plaatsen!! Het gaat over een hinderljike schrijffout:
  ….Zodat de plant zich er aan wendt om aan de voet te verjongen, moet zijn: zodat de plant eraan went (geen zich, en het werkwoord is ‘wennen aan’, niet ‘zich wenden aan’.)
  mvg,
  P. van straten.

 3. suzanne van der kaars

  Geachte heer, mevrouw,

  Ik heb in mijn (bos)tuin 2 vlinderstruiken naast elkaar staan, een van 2 meter (deze bloeit nu al en heeft paarse bloemen)en de ander is een stuk hoger, maar bloeit niet, de pluimen/bloemen zijn nog van vorig jaar en bruin van kleur.

  Nu is mijn vraag of ik de niet bloeiende vlinderstruik nu alsnog mag snoeien, in ieder geval de trieste dode pluim/bloemen???

  Ik hoor graag van u en alvast bedankt voor uw reactie!

  Met vriendelijke groeten,
  Suz van der Kaars

 4. hellinga

  wij zijn net verhuisd en in de tuin staat een vlinderstruik. we weten dat de laatste 2 jaar weinig aan de tuin is gedaan. we gaan er dan ook vanuit dat de struik de afgelopen tijd niet gesnoeid is. kunnen we de struik dan nog wel komend voorjaar snoeien? misschien iets minder ver dan anders – om te kijken hoe het zich houdt?

 5. V. Bus

  Is het normaal dat de vlinderstruik ook zijn bladeren behoud in de winter? Zelfs na deze vorst-en sneeuwperiode?

  Inderdaad dit is normaal voor de vlinderstruik. Veelal sterft dit af, vroeg in het voorjaar wanneer de plant opnieuw uitloopt.

 6. Jan de With

  Inderdaad dit is normaal voor de vlinderstruik. Veelal sterft dit af, vroeg in het voorjaar wanneer de plant opnieuw uitloopt.

 7. Wil van Weert-de Winter

  Wat is vroeg in het voorjaar snoeien???…in februari of maart…ik hoor het graag van U….
  Vriendelijke groeten,
  Wil van Weert- de Winter

  Maart is goed.

 8. Xandra

  Mijn vraag; Als de struik gesnoeid is en er komen weer takken bloemen aan en je snoeit hem het jaar erop wer, dan heb je aan de onderkant een bos met oude gesnoeide takken. En die geven geen nieuwe scheuten en geen bladeren en geen bloemen meer. Laat ik dat gewoon staan? Of heb ik ooit een fout gemaakt? Ik lees het graag van u. Mvg Xandra

  Antwoord: Het lijkt erop dat je te hoog snoeit. Snoei terug tot max. 30 cm boven de grond. Als de plant deze hoogte niet gewoon is, snoei dan elk jaar wat lager. Oude exemplaren verdragen diep terug snoeien meestal niet en kunnen dan beter vervangen worden.

 9. f.fekkes

  Nu we al in medio maart zijn wil ik de vlinderplant snoeien. Er wordt deze dagen nog steeds nachtvorst verwacht. Moet ik langer wachten met snoeien of kan ik toch aan de slag?
  dank voor uw reactie,
  fanny fekkes

 10. Katharina

  Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd of we de komende week kunnen snoeien.. ondanks dat er voor ’s nachts nog -1 voorspeld wordt?

 11. Olaf Roeloffs

  Ik wil dit jaar eens niet te laat zijn met het snoeien van mijn vlinderstruik. Ik las iets over vorstgevoelig en het is met name ’s nachts nog vrij koud. Wat te doen ?

 12. roos

  ik heb in het voorjaar de vlinderstruik gesnoeid, maar er komt nog steeds niks nieuws aan, is dit normaal,of heb ik wat fout gedaan?

 13. Dick

  Ik zou zo graag een vlinderstruikje op mijn terras hebben maar kan zo’n struik wel in een pot?
  Ik heb gezien dat er ook ministruiken (1,25m) bestaan.
  Ik hoor het graag

 14. Plantje

  Hallo

  Er staat de plant in het vroege voorjaar snoeien, bedoeld uj hiermee na Ijsheiligen dus halverwege mei?

  Mvg. Plantje

 15. Nico de Kroon

  Mijn vlinderstruik is nu al flink aan het uitschieten. Kan ik deze nog rustig snoeien???

 16. freddy

  hoi wanneer moet ik mijn vlinderstruik nu dan snoeien ik heb een behoorlijk struik en aankomende nacht verwachten wij vorst kunt u mij vertellen wat de beste tijd daarvoor is

  vriendelijke groet freddy zantinge

 17. reus

  wij hebben 3 vlinderstruiken die nog
  gesnoeid moeten worden.
  kan dat nu nog?
  b.v.d.dank voor uw antwoord

 18. Roy Erkens

  Hallo,

  Ik heb sinds vorig jaar een mini vlinderstruik in de tuin, met he warme voorjaar zijn er al flinke scheuten aan de plant gekomen. Kan ik de plant nog snoeien ivm verspeld nachtvorst. MVG.

 19. Annemieke

  Hallo.
  Onze vlinderstruik staat nu volop in bloei.
  Er zitten al veel uitgebloeide ( bruine) bloemen in.
  Moet ik die er uit knippen?

 20. GSD van Leersum

  3e alinea: “stijl” moet zijn : “steil”, verder heel nuttig stuk !!!

 21. Mevr. Brave

  Beste mevrouw, meneer,

  Kan ik de vlinderstruik nu nog snoeien?

 22. borgions peter

  Ik moet de boom dringend snoeien, hij wordt echt te groot (+4m). Als ik hem nu snoei, is de boom dan verloren voor volgende jaren?

  Beste groeten
  Peter

 23. h vd bos

  de vlinderboom krijgt steeds gele bladeren . wat kunnen de oorzaken zijn ? uw antwoord svp .

 24. mulder andre

  wanneer mag de nieuwe planten plaatsen van daag gekocht om dat het veel regent is dat een probleem?

 25. Smit

  Jammer dat er geen antwoord komt op de vele vragen. 🙁

 26. Agnes

  Stijl groeiend moet zijn STEIL groeiend!!

 27. Marjet Harten

  Ik heb een hele grote vlinderstruik. Uit jullie informatie dat snoeien in het najaar niet aan te raden is in verband met vorstgevoeligheid. Ik heb ieder najaar de struik gesnoeid en hij komt prachtig ieder voorjaar weer op. Bovendien zijn de winters niet bepaald streng. Hij staat me nu in de weg en hij wordt veel te hoog. Ik voel er veel voor om hem toch in september, kort te snoeien. Ik lees graag uw mening, met vriendelijke groet, Marjet Harten

 28. Marjet Harten

  Ik heb een vlinderstruik die ik elk najaar kort snoei, hij komt prachtig op in het voorjaar. Op jullie site staat dat de betreffende struik niet gesnoeid mag worden in verband met strenge vorst. U weet net zo goed als ik, dat we al jaren geen strenge winters meer hebben gehad, dus snoeien maar, in het najaar!

 29. Petronelleke

  Uitgebloeide bloemen juist wel afknippen. Er ontstaan dan nieuwe, wat kleinere bloemen eronder, zodat de struik veel langer bloeit en ook wat latere vlinders in september nog van de struik gebruik kunnen maken. Mijn al meer dan twintig jaar oude struik geeft zo wel drie of vier “etages” aan bloemen.

 30. Mary-lou

  Ik heb een grote tuin en wil de vlinderstruiken laten doorgroeien waardoor ze 3 meter worden. Hoe snoei ik dan om toch bloei te krijgen?

 31. dentro

  kan deze plant onder de grond gaan woekeren zodat die wellicht bij de buren terecht kan komen

 32. Marjet Harten

  D.d. 240317, ik heb eindelijk mijn vlinderstruik gesnoeid, net in het voorjaar, zijnde 240317. Hij was al een heel eind de lucht in geschoten, ik heb m afgesnoeid tot 20 cm boven de grond. Heb ik vorig jaar en t jaar daar voor enzovoort, ook gedaan, iets eerder in het jaar en toen is ie ook prachtig gaan bloeien, nu al dat groen nog weg zien te krijgen! Iemand nog tips? Groet, Marjet Harten

 33. wimdenheijer

  goede informatie erg nuttig