Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

DE TIEN GOUDEN SNOEIREGELS

door Jan de With

snoeienGoed snoeien is afhankelijk van een groot aantal regels. Toch zijn er een aantal basisregels die je als snoeier kunt toepassen en die voor bijna alle planten van toepassing zijn. Ik noem dit ‘de tien gouden snoeiregels’.1. Het hoofddoel van snoeien moet zijn; de ontwikkeling van de plant in goede banen te leiden en de plant krachtig en vitaal te houden.

2. Snoeien verstoort de energiebalans van de plant. Iedere plant zal na de snoei altijd een groeireactie geven om het evenwicht weer te herstellen. Met de juiste snoeiwijze kan je deze groeireactie sturen.

3. Wees behoedzaam met het drastisch snoeien  van oudere planten. Te sterke snoei heeft wortelsterfte tot gevolg. Hierdoor ontstaat er rotting in het wortelgestel waardoor de plant zich niet kan herstellen van de snoei.

4. Door het wegnemen van hout boven een groeiknop of scheut buigt de energiestroom af naar die knop of scheut- en hoe krachtiger het snoeien, hoe sterker de reactie daarop zal zijn.

5. Takken die horizontaal of diagonaal groeien ontwikkelen sneller bloemknoppen. Vooral bij  fruitbomen is dit van belang om meer fruit te ontwikkelen.

leiappel

6. Snoei bij voorkeur tijdens de groei van de plant of bij aanvang van de groei. (Dus niet  in de winterperiode). In het groeiseizoen is de plant in staat het best te herstellen van de snoei.

7. Behalve als de plant in rust is stijgt het sap naar de top van iedere twijg of zijscheut; de bovenste knop van een ingekorte (gesnoeide tak) zal het eerst ‘doorbreken’ (beginnen te groeien).

8. Controleer regelmatig op ziek – en/of dood hout. Snoei dit altijd direct weg om erger te voorkomen.

9. Gebruik scherp snoeigereedschap van goede kwaliteit met een goede ergonomie. Dit maakt het werk lichter en voorkomt gewricht- en spierklachten.

10. Maak nette gladde snoeiwonden. De plant zal deze wonden sneller overgroeien en er is minder gevaar voor indringing van bacteriën en schimmels.

juiste snoeisnede

Meer  >>>PRAKTISCHE SNOEITIPS<<<

Geplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

179 Reacties

 1. ko

  ik ben zeer te vrede met je goede tips van soorten snoei metodes ik wil graag wat op ge sturt heben ik ben een jongen en ik heb debilesi ik ver geet het wel is soori

  groetjes ko

 2. Bob Ris

  Mag ik van een elstar ook de top snoeien. Het boompje heeft eigenlijk te weinig ruimte en de stam blijft erg dun en heeft de neiging door te buigen.

  Vriendelijke groet en bij voorbaat bedankt.

  Bob Ris

 3. Lucienne

  Beste Tuinvriend.
  Ik ben zeer blij met de snoeitips.
  VDG LUCIENNE

 4. NINA DE JONG

  hallo lieve tuinvriend
  ik heb al die mailtjes opgeslagen ik ben heel erg blij met deze snoeitips
  ik hoop nu ook meer plezier te kunnen beleven van de hortensias wand die worden altijd bruin alsof ze verbranden ze staan wel de halve dag in de volle zon ik dacht dat,dat het zou kunnen zijn maar naar die snoei tips van U twijfel ik daar aan dat het van de zon is vriendelijke gr nina de jong

 5. bogaers

  Even een vraagje ik heb alle bloemen die uitgebloeid zijn en bruin geworden stelen heel kort gesnoeid,is dit goed of fout.Mijn vlinder struiken heb ik tot 15 centimeter afgesnoeid.

 6. margreet houtman

  ik heb een trompetplant. Heeft dit jaar niet gebloeid. Allen maar veel blad. Wat moet ik er nu mee doen om de plant volgend jaar bloeiend te krijgen>?

 7. Nys Nicole

  Ik heb een betaling gedaan op 7/11/2011 voor het snoeiprogramma maar ik heb tot heden niets ontvangen

 8. Willy van Beek

  Zeer duidelijke tips.
  BEDANKT.
  Ik zal het uitproberen.

 9. geja kok

  jan,
  ik heb 2appelboompjes voor mijn verjaardag gekregen, maar die hoef ik nu het eerste jaar nog niet te snoeien of wel?? ze staan in potten,vorstvrij, maar moet ik ze nu en dan nog water geven in de winter??

 10. jack

  beste Jan , ik heb sinds twee jaar een perzikboom nu wil ik die gaan snoeien maar weet niet of dit wel de juiste tijd is het is een redhaven perzik en op het kaartje staat dat ik die moet snoeien in oktober maar op jouw site staat dat je fruitbomen het beste kan snoeien in het voorjaar dus wat nu ?

 11. Harry-Heijdens

  IK ga nu de fruitbomen op u manier snoeien.
  Vorig jaar van een z.g.`tuinman`verkeerde
  instruktie gehad.Hoop met u snoeitips een
  beter reseltaat te krijgen.Het gaat je goed.
  Harry-Heijdens.Breda.

 12. Jan

  Hallo Jan!

  Ik heb vorig voorjaar twee appelboompjes geplant wanneer moet ik beginnen met snoeien?
  vr Groet

 13. Annie Westerhof

  Wanneer kan ik mijn druif snoeien
  Met vr gr Annie Westerhof

 14. karin

  Beste lezer,

  Wanneer snoei ik lampenpoetsen gras en de hele grote witte pluim grassoort?

 15. fgrançois.vermeiren

  ik ben reeds sinds 1985 met bonsai bezig en heb dus inmiddels al heel geleerd over planten en hun behandeling , maar ik leer nog veel bij van je zeer practische tips en zeker deze met illustraties. Proficiat voor
  je inzet, graag voortdoen svp.

 16. avddrift

  Graag zou informatie willen ik heb een klimroos kleine gele bloemen 4jaar in de tuin tegen myn schuur in de zon sinds van de week ga ik voor het eerst even een kykje nemen ik zie dus dat er geen knopjes te zien zyn helemaal kaal nog ik heb hem flink ingekort ik weet niet meer of hy nu uitgaat lopen of is hy misschien dood gr mevr vddrift

 17. Johannes

  Mijn vraag is, de appelboom/ Elstar heeft op 29 april,maar aan 1 takje bloesem, kan er nog meer bloesem aan komen volgende maand? De volgende vraag is, onderaan de stam zijn een heleboel dunne worteldraden ,kan ik dit zo laten zitten?

  Alvast bedankt.

 18. C.J.M. Bijlemeer

  Ik kreeg altijd de nieuwsbrief van tuinvriend
  maar sinds 2 maanden niet meer,waarom niet ?

 19. devos dirk

  hoi, ik heb een vraagje ik heb nieuwe steken van druiven gemaakt ze zijn al flik gegroeid nu is de vraag wanneer mag ik die snoeien want ze zijn al lang aan het worden staan nog wel in de pot
  groetjes dirk

 20. jan

  Wanneer kan je het beste seringen planten.

 21. R. Schlappi

  Ik heb een vraagje :ik heb een schefflera staan maar die blijft maar groeien. Ik zou graag zien dat deze plant zich wat meer in de breedte ontwikkelde, ipv in één lange stam naar boven te groeien.
  Hoe moet ik deze snoeien om dit voor elkaar te krijgen?
  Vriendelijke groet, R. Schlappi

 22. René Vanvlasselaer

  Geachte, Ik heb vorig jaar een nieuwe haag aangeplant met Photinia Fraseri Red Robin struiken op 50 cm naast elkaar. Deze struiken zijn nu ongeveer 120 cm hoog. Hoe behandel (snoei)ik deze struiken het best om er een haag van te maken? Ik weet dat ik ze mag snoeien maar moet ik eerst de hoofdscheut op de gewenste hoogte laten komen of mag ik nu reeds de zijscheuten al insnoeien? Hoe pak ik dit best aan? Met de meeste dank voor de nodige aandacht dat u aan mijn bericht wil besteden. René

 23. Peter

  Handige snoeitips! Het is inderdaad belangrijk om goed snoeigereedschap te gebruiken om te voorkomen dat de plant of struik beschadigd. Ook erg makkelijk dat je afbeeldingen hebt toegevoegd.

 24. herman kok

  Ik was blij met de tien gouden regels en paste ze meteen toe.

 25. Johannes

  Mijn Elstar struik, appelbomen 5 jaar oud, hebben dit jaar geen fruit gedragen, wel een flinke groei van veel takken die behoorlijk recht naar boven schieten, is dit normaal?
  met vriendelijke groet.

 26. Mieke Aertbeliën

  Mijn Camelia heeft op dit moment aan het uiteinde van de takken kleine vruchten. het lijken kleine appeltjes. Zijn dit zaaddozen die ik eventueel kan afknippen en zaaien? Zo niet moet ik deze gewoon laten hangen?

  Bij voorbaat dank,
  Mieke

 27. J. Padding

  Hallo,

  De Elstar moet verplaatst worden en nu staan er veel lange takken rechtop, vanuit het midden zit de boom er vol mee.
  Mag ik er een paar takken uitknippen? Om meer ruimte te krijgen in de boom? De Elstar is een halfstam en deze staat straks naast de andere Elstar,

  Groet, Johannes.

 28. Marijke

  Hallo beste
  Graag wat info over het snoeien van druivelaar ik heb hem in april gepland
  Wanneer moet ik snoeien en hoe
  Want ik ben nog maar leek
  Grtz Marijke

 29. Hak

  Ik heb ze zo , gesnoeid als de 3afbeelding loop die nu nog uit?