Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Snoei De Pruimenboom Alleen In Augustus

door Jan de With

   
Wanneer Pruimenboom snoeien ?

Het eerste wat belangrijk is bij het snoeien van pruimenbomen is dat je ze uitsluitend snoeit in de maand augustus. Zo snel mogelijk na de oogst. Pruimenbomen zijn zeer gevoelig voor besmetting met de loodglansschimmel. In de maand Augustus is deze schimmel het minst actief.

Hoe Pruimenboom snoeien ?

Wat de snoei betreft: De boom heeft geen snoei nodig voor de vruchtdracht. Wat wel belangrijk is dat de boom zich goed ontwikkeld. Daarbij moet je erop letten dat je kruisende en schurende takken verwijderd. En er moet een goede verdeling zijn van de gesteltakken.

Sterk doorgezakte takken (als gevolg van de vruchtdracht) mag je wat insnoeien op een buitenoog. Te stijl groeiende takken kun je wat uitbuigen onder een hoek van maximaal 50 graden. Dit bevordert de vruchtdracht.

Wat je wel in het voorjaar mag doen is het dunnen van de vruchtzetels. Als die er te veel gevormd zijn.

Tip: Ontsmet je snoeigereedschap met wat alcohol. Doe dit zowel voor en als na het snoeien van de pruimenboom

Geplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

21 Reacties

 1. henriette

  gaan we doen de pruimenboom en bedankt voor de tip / video over de jonge appelboom!

  Henriette

 2. Lena Dros

  Wij hebben een heel oude pruimenboom in de tuin(70j)Hij is ziek en heeft loodglans. Wat kunnen we het beste doen? Verleden jaar zijn er zieke stukken uitgehaald en nu ben ik bang dat hij toch echt zijn langste tijd gehad heeft. Er groeien ook dikke(lijkt) paddenstoelen op die diep in het hout geworteld zijn.Kortom een echt probleem want hij is zeer karakteristiek om te zien en dus wil ik hemniet kwijt.

 3. elisa

  ik ben blij over de informatie die je geeft over het snoeien van de pruimeboom en andere fruitbomen en het onderhoud van de tuin.In het verleden had ik niet zoveel interesse in mijn tuin,maar door deze website gaat er een heel andere wereld voor mij open.

 4. hondje

  maar hoe zit dat dan

 5. sandra

  Beste tuinvriend

  Alvast bedankt voor al je tips die ik van u krijgt
  Ik zou graag van u willen weten wat kruisende en schurende takken zijn. En wat zijn de gesteltakken.
  ik stel het zeer op prijs en u mij dit wil uitleggen.

  Alvast bedankt
  groeten van sandra

 6. k.leffers

  goedendag
  ik heb een vraag
  kan je een pruimenboom die te hoog is geworden ook
  halverwege de stam snoeien en takken ook op de helft afzagen

  vrg k.leffers

 7. Sietske Beijst

  Beste Jan,
  mijn vraag is ongeveer als van k.leffers.
  de pruimeboom (mirabel)vertakt in twee stammen op 60 cm hoogte en vertakt na weer 60 cm in meerdere grotere takken.
  Die zou ik willen afzagen, want de boom wordt te hoog en niet mooi met de daarachter staande oude appelbomen. Staat er ook te dicht op.
  Kan dat en wat zijn de consequenties?

  Antwoord: Het is goed dat de boom vertakt in meerdere gesteltakken (hoofdtakken). Optimaal is 3 gesteltakken gelijkmatig verdeeld.
  Rigoureus snoeien van gesteltakken of het kunstmatig klein houden van de boom brengt veel wildgroei te weeg. Een boom heeft een bepaald groeikracht en zal zich moeten kunnen ontwikkelen tot een volwassen boom. Er zijn wel bepaalde rassen die op een speciale onderstam geënt worden zodat ze klein blijven.

 8. Henk

  “de boom zich goed ontwikkeld” moet zijn: “de boom zich goed ontwikkelt” en “schurende takken verwijderd moet zijn: “schurende takken verwijdert”

 9. karel

  ik heb voor de eerste keer een pruimenboom met nog dunne takken. Moet ik deze ook snoeien net als een appel en /of perenboom?

 10. popma

  ik heb drie weken geleden zomersnoei toegepast op mijn pruimenboom,want er was te veel blad.en te weinig licht voor het fruit. Ik heb daarbij ook de verlengingen van de gesteltakken afgeknipt, omdat ik niet van die lange takken wilde hebben. Nu zie ik over de gehele lengte van deze takken jonge scheuten groeien, soms wel twee-drie tegelijk op de zelfde plek . Dat komt de vruchtgroei niet ten goede, denk ik, en bovendien groeit de boom weer dicht Ik heb iets verkeerds gedaan, dat is duidelijk. Wat heb ik verkeerd gedaan en is het te herstellen. .
  Bij voorbaat dank.
  Popma

 11. Henk Anbergen

  MH wat is een buiten oog? zit deze aan de binnen kant van de boom of aan de buitenkant van de boom?

 12. dick van gelderen

  ik heb drie jaar geleden een nieuw pruimenboompje geplant die zou het tweede jaar al vrucht dragen, vorig jaar een klein knopje,maar verders niets men zegt snoeien dan heb je volgend jaar fruit hoe ver snoeien? en hoe.hij is behoorlijk uitgelopen.

 13. Bert

  Ik heb van mijn pruimenboom de gesteltakken uitgebogen, maar wil graag weten hoelang het touw moet blijven zitten.
  Bert

 14. DD

  Hallo tuinvriend, ik heb een vraag.

  Ik heb jaren geleden (denk wel 15 jaar inmiddels) een Wichterboompje van een vriendin gekregen en bij mij in de tuin gezet. Nu dacht ik af en toe al dat het leek dat de boom zich vermeerderde middels wortel uitlopers maar dit jaar begon dit een beetje extremen vormen aan te nemen.
  Overal in de tuin, tussen planten, bloemen maar ook intussen heel veel in het gras komen clusters boompjes op. Ik heb wel eens geprobeerd ze uit te steken of te graven maar daar is geen beginnen aan (zo sterk en hard).

  Heeft u enig idee wat ik hier aan kan doen? Zowel om het tegen te gaan als ook om van de huidige uitlopers af te komen?

 15. Joke

  Heb net twee pruimenboompjes gekocht.
  Op het kaartje staat vermeld: nieuwe scheuten in de winter wegknippen.
  Is dit dan wel verstandig om te doen?

 16. R Doornbos

  Da’s net wat ik weten wilde. Bedankt voor uw info!!!

  m gr.

  Doornbos

 17. dorus

  ik zie alleen maar vragen, maar u geeft geen antwoorden.
  waarom worden die vragen niet beantwoord?

 18. Angela

  bedankt voor de duidelijke uitleg.

 19. Pieter

  Ik heb juist de takken iets opgebonden zodat de pruimenboom niet te breed wordt. Werkt prima. Vorig jaar meer dan 200 pruimen. De uitlopers die nu (juni) ontstaan, moet je die gewoon laten groeien of snoeien

 20. de bruyker henri

  dank u voor de goede en duidelijke raad

 21. Georges Bulckaert

  Ik heb vijf pruimenbomen die twee jaar geleden werden gesnoeid. Nu zijn er op elke boom een groot aantal verticale twijgen aangekomen. Niet mooi om naar te kijken. Een massa verticale dunne takken.
  Vraag : zal ik die inkorten en/of uitdunnen ?
  Of laat ik alles verder groeien.