Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

HET SNOEIEN VAN HORTENSIA’S

door Jan de With


hortensia snoeienHortensia bloeit uitsluitend op hout dat het voorgaande jaar gevormd is. Maar ze kunnen ook nog bloemknoppen vormen op de scheuten die hetzelfde jaar nog gevormd zijn.
Deze scheuten worden dan gevormd aan bestaande oudere takken die slechts heel beperkt gesnoeid zijn. Het is dus belangrijk dat je altijd zorgt voor een aantal overjarige takken waar deze scheuten op gevormd kunnen worden.

Hoe Hortensia’s snoeien ?

Van alle takken die ontstaan vanuit het hart kun je 1/5 deel geheel wegsnoeien. Snoei bijvoorkeur de oudste tak(ken) eruit. Deze zijn te herkennen aan het donkere wat geschilferde hout. Als snoeihoogte kun je 5 cm boven de grond aanhouden. Snoei op een dusdanige wijze dat je een gelijkmatige verdeling van de resterende takken overhoudt.

Wanneer de resterende takken nog te hoog zijn kun je deze terug snoeien. Snoei de tak terug tot op een geschikte zijscheut die wel de goede hoogte heeft. Blijf tevens letten op een goed takverdeling. Mocht de zijscheut nog te lang zijn dan kun je deze ook nog voor max. 1/3 terugsnoeien. tot op een geschikt oog.

Te lange takken zonder zijscheuten mag je ook voor maximaal 1/3 deel terugsnoeien. Let dan op een goed oog (knop) en knip net daarboven af.

Heb je een verouderde hortensia met achterstallige snoei dan doe je er verstandig aan de struik geheel te verjongen. Snoei alle takken af op zo’n 10 cm boven de grond. Er zullen dan weer volop jonge scheuten ontstaan. Deze zullen het eerste jaar dan nauwelijks bloem geven. Pas het jaar daarop kun je weer volop bloei verwachten.

Waneer Hortensia’s snoeien ?
Het snoeien van de hortensia mag nooit voor de winter de gebeuren. Afgeknipte takken kunnen dan sterk invriezen en als gevolg daarvan afsterven. De uitgebloeide bloemen kun je de winter over aan de plant laten zitten. Ze zijn erg decoratief met de rijp erop. In het voorjaar voordat de plant uit gaat lopen kun je ze eraf knippen. Snoei de hortensia vroeg in het voorjaar, zo begin maart. Mits er geen vorst meer op komst is.

hortensia snoeien


Meer over HORTENSIA’S SNOEIEN>>>

Tuinvriend Snoeitips

>>>MEER SNOEITIPS<<<

Tuinvriend SnoeitipsGeplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

22 Reacties

 1. nelie meinema

  Ben ontzettend blij met de tuintips die ik regelmatig krijg heb er heel aan ben nog maar beginneling!
  Veel dank
  nelie meinema schraa

 2. bella

  Bij mijn hortensia zitten veel takken zonder bloemen. Kan ik deze takken er uit knippen?

 3. louisa

  nogmaals bedankt voor de nuttige tips

 4. jos

  Bedankt voor je nuttig tuin tips, ik steek er veel van op.

 5. Trudi

  Hallo,
  Hortensias mag je nu toch niet snoeien

 6. marlene

  Jan, bedankt voor alle tuintips. \leuke site met veel bruikbare info.Groet tuinvriend, Marlene

 7. Tini

  Weer wat geleerd. Had tot nu toe steeds bloemen in de hortentia’s. Bij snoeien misschien meer bloemen en ga het volgende week uitproberen met afsteken van de wortels.

 8. Lia Keijlewer

  Goede dag, ik wil alleen even melden dat wij heel veel aan de tips hebben die we van je krijgen.Er was bij ons altijd verwarring over het hoe en wanneer snoeien van somige planten.We blijven dit nu ook goed volgen,bedankt

 9. pieter

  ik vind de tip voor wortelsnoei erg interressant mijn hartelijke dank

 10. Berth

  Met plezier lees ik de tuintips en pas ze toe waar dit aan de orde is.

 11. jos bieleveldt

  hartelijk dank voor alle informatie betreffende snoeien van planten en fruitbomen.
  ga nu met plezier aan het werk.

 12. Piet

  Hortensia snoei, ik snoei ieder jaar de struik voor 1/3 geheel terug tot op ongeveer 15 cm. , zo blijven deze ieder jaar ook volop in de bloei.

  Met vr,gr.

  Piet.

 13. Alina Huijskens

  Hallo Allemaal,

  Heb een vraag had in de zomer 2 hortensia’s helemaal onder de wolluis zitten, dit heb ik bestrijden met het middel van Bayer Garden: Luizen hardnekkige dit was het beste zeiden ze bij het tuincenter. Wat moet ik nu doen met het snoeien? De ene zegt helemaal snoeien en weer een andere zegt niet snoeien?

 14. Caty Bremer

  mijn hortensia buiten in de pot zit al vol met groene bladeren, ik heb alleen de oude bloemen afgeknipt, of moet ik hem helemaal terugsnoeien?

 15. A. Schipper

  Toen ik mijn hortensias ( limelight) kocht een half jaar geleden waren het vrij dor uitziende takken van ongeveer 40 cm. Ik heb er niets aan gedaan en laten groeten . Nu groeit en bloeit hij alleen vanaf dit punt met onder dus ongeveer 40 cm lege tak. Geen fraai gezicht. Ik,zie onder ook geen scheuten. Kan ik hem toch laag terugsnoeien zodat ik volgende jaren meer kans heb op een vollere mooi verdeelde plant met bloemen?

 16. Jos

  Maakt het nog uit welk soort Hortensia je hebt? En hoe kom ik er achter welke soort ik heb?

 17. winkelman

  kan ik een hortensia schuren.

 18. neelie

  Dank je wel voor de nuttige tips

 19. tiny

  Heel duidelijke uitleg!Bedankt.
  De pracht langs de slootkant ,ik wist niet dat, dat ook kon!
  Geweldig.

 20. Suzanne

  De hortensia’s in mijn tuin zijn qua vorm vergroeid. Ik wil ze on model snoeien, maar hij dit nu alweer vol met nieuwe groei knoppen waar groene blaadjes uitkomen. Waar doe ik goed aan? Alvast bedankt. Mvg

 21. Jan Gerrits

  Hallo
  Een vraagje kaan ik mijn hortenschia nu nog snoeien
  Graag hoor ik van u

  vrg J Gerrits

 22. elly

  In verband met het opnieuw inrichten van de tuin hebben we de hortensia’s (helaas) helemaal tot op de grond af moeten knippen.
  Hortensia’s zijn nu weer groot en nu, half oktober, ontstaan er knoppen.

  Ja die gaan nu natuurlijk niet meer uitlopen en tijdens de winter kunnen de knoppen gaan bevriezen.

  Wat adviseert u mij om te doen?

  alvast dank!
  groet