Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

OLIJFBOOM SNOEIEN

door Jan de With

De Olijfboom laat zich vrij gemakkelijk snoeien. Wanneer je start met een jonge boom dan is het van belang zodanig te snoeien zodat er een goed basis takkengestel ontstaat. Hiervoor zijn geen specifieke regels. Je kunt dat naar eigen goeddunken aanpakken. Is het basis takkengestel eenmaal gevormd dan kun je de boom behandelen als en soort knotboom.

Het is belangrijk om te weten dat een olijfboom nooit twee maal aan dezelfde tak vruchten draagt en dient men dus de takken die gedragen hebben in het voorjaar terug te nemen tot op het basis gesteltak. De weggesnoeide takken worden zonder stompjes achter te laten dicht op de hoofdtak afgezaagd/geknipt. Er mag per jaar niet meer dan 1/3 van de kroonmassa weggesnoeid worden. En dit zijn dan voornamelijk de takken de het voorgaande jaar vrucht hebben gedragen.

Het beste is om de olijfboom te snoeien in zijn winterrust. Het nederlandse klimaat leent zich er niet voor om reeds voor of gedurende de winterperiode te snoeien. Dit in verband met de gevoeligheid voor vorstschade.Het vroege voorjaar is dan ook het meest gunstige moment .In de zomerperiode kan ook maar is slecht voor de vruchtzetting van de olijfboom. Maar geeft de boom erg lange scheuten dan mogen deze gedeeltelijk ingenomen worden.

De olijfboom is een langzaam groeiende boom en daardoor makkelijk te onderhouden. De olijfboom is ‘s zomers en ‘s winters groenblijvend, dus het hele jaar door genieten van deze unieke boom.

Meer SNOEITIPS

Geplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

8 Reacties

 1. timmermans

  Mijn olijboom op pot is door de vorst als zijn blad kwijtgeraakt. De boom is daarna fors gesnoeid en sinds een paar weken loopt hij aan de onderkant uit.
  Is het verstandig om nu wortelsnoei toe te passen, omdat hij in een veel tegrote pot staat?

 2. Hendrina

  Hallo Jan

  Vorig jaar heb ik in Spanje zaadjes van de olijfboom gekocht.
  Ik heb ze gezaaid en het is nu een lange tak van ong. 1 meter. Hoe hou ik ‘m in toom en maak ik er een mooie boom van ?
  Moet ik ‘m s’winters binnen zetten ?

  Vr.gr. Hendrina

 3. Daan

  Ik heb een olijfboom in volle grond helemaal gesnoeit datum 17-03-2012 achteraf bedenk ik nu dat het niet verstandig is geweest.

  Komt de olijfboom weer terug en duurt het lang dat ie weer takken krijgt?

  moet ik het bemesten?
  Hoe denkt u erover

  vriendelijke groeten Daan

 4. bert

  hallo,ik heb een vraag ,ik heb de afgelopen winter onze olijfboom afgedekt met vliesdoek,toe de vorst voorbij was hebben we hem weer uit gepakt.we waren er van verschroken ,er zaten geen bladjes meer aan ,dus de boom kaal.nu schieter om somigen zij takken weer wat klijne schutjes uit,is dat dan een goed teken of is de boom dan als nog stuk.ook op de sta schiet het weer uit.ik hoop dat u mijn een goede raad kunt geven.dank u wel.

 5. e.stockmann

  Mijn beide olijfbomen krijgen een witte wattige uitslag en wat bruine plekken op het blad, welk (zo min mogelijk giftig) bestrijdingsmiddel?

 6. Sjoerd

  Goede dag
  Ik heb een vraag !
  Ik heb mijn olijfboompje twee jaar niet gesnoeid
  Kan ik hem als nog snoeien ?

 7. Cress

  Ik heb 2 olijfboompjes die boordevol bloesem hebben gestaan en nu boordevol met piep klein vruchtjes zit ,moeten deze ook ” gekrent ” worden ,ik ben bang dat het anders te veel van het boompje eist en hij zoveel niet aan kan ,

 8. Herman Fictoor

  Geachte ls,
  Ik heb een vraag in mijn tuin staat 3 jaar een olijf boompje nu ga ik verhuizen en wil graag het boompje meenemen wanneer is het de beste tijd om hem uit te graven en in een pot te zetten Bvd H.Fictoor