Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

LAVENDEL SNOEIEN, HOE EN WANNEER?

door Jan de With

Lavendel snoeienLavendel is een kruidachtige plant die op den duur gaat verhouten. We noemen dit ook wel halfheesters. Lavendel groeit van nature op de wat armere kalkhoudende zandgrond. De meeste tuingronden zijn eigenlijk te rijk voor Lavendel. Hierdoor groeit de lavendel wat weelderiger dan op zandgrond. Gevolg is een plant die al na een aantal jaren te groot wordt en uit elkaar kaar gaat vallen.

In de gemiddelde tuin is de lavendel een niet al te lang leven beschoren vaak na een jaar of 5 dienen ze vervangen te worden.

Door de lavendel op de juiste wijze te snoeien kun je de levensduur verlengen en er meer plezier van hebben.

Wanneer Lavendel snoeien?

Er zijn 2 moegelijkheden qua tijdstip om lavendel te snoeien.

1. Lavendel snoeien in de zomer.

Na de bloei, uiterlijk tot half augustus. Dit is eigenlijk voor de plant het beste tijdstip. Snoei je lavendel in augustus dan krijg je voor de winter nog goede hergroei met nieuwe scheuten. En deze scheuten zullen het volgend jaar weer volop een rijke bloei vertonen.

Het snoeien van lavendel in augustus heeft  echter twee nadelen.

Enerzijds is de plant in staat om nog wat door te bloeien zo richting eind augustus, begin september. Deze bloei zul je dus moeiten missen.

En het ander nadeel is het winterbeeld. De uitgebloeide bloemaren van de lavendel blijven gedurende het najaar en de winter aan de plant en geven de de plant hierdoor nog een fraai wintersilhouet. Dit beeld zul je dus moeten missen bij snoeien in augustus.

2. Lavendel snoeien in het voorjaar, begin april.

Wanneer je besluit om niet in augustus te snoeien dan is het voorjaar een goed moment. Je hebt volop kunnen geniet van het mooie winterbeeld. maar om de plant niet te sterk te laten verhouten zul je nu toch moeten snoeien.

Nadeel van dit snoeimoment t.o.v. snoeien in augustus is dat de plant bij snoeien in het voorjaar minder bloemaren zal aanmakken. De bloei is over het algemeen minder rijk.

Een ander nadeel bij snoei in het voorjaar is dat je wat drastischer moet terug snoeien om de plant niet te groot te laten worden. Dit wordt over het algemeen moeizaam verdragen.

Ik zelf geef er de voorkeur aan om het snoeimoment af te wisselen. Het ene jaar in de zomer het andere jaar in het voorjaar.

Hoe lavendel snoeien?

Bij het snoeien van lavendel is het belangrijk de snoei al vroegtijdig in te zetten. Start met snoeien al na het 2e jaar.

Probleem bij Lavendel snoeien is het verhoutte gedeelte. Is de plant een aantal jaren niet gesnoeid dan zal het hart van de plant sterk verhout zijn. Wanneer je de lavendel te sterk terug snoeit tot op het verhoutte gedeelte dan zal de plant niet meer uitlopen en is ten dode opgeschreven. Snoei dus nooit verder dan waar de plant nog het groen/blauwe  loof vertoont.

Geplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

18 Reacties

 1. cora versluys

  ik heb dit voorjaar lavendel aangeplant,moet ik hem nu of in voorjaar snoeien ,of moet ik wachten tot najaar2012.
  bedankt

 2. verkerken adrien

  Mijn lavendel was doorgegroeid en is twee jaar geleden ingekort tot diep in het droge hout , het eerste groeijaar was er alleen vegetatieve groei , vorige zomer hadden we 30 procent van de plant bloei, ik denk dat er in 2012 voldoende bloei zal zijn , ik ben voorstander van te snoeien kort na de bloei zoals in de Provence.

 3. Robert Verschraege

  Ik weet niet juist wanneer ik een Lavendel plant moet snoeien.Ik heb al verschillende meningen gehoord,maar ik durf er niet aan beginnen. Wie geeft mij raad ? Dank U.

 4. Wineke Edelman

  interessant want ik heb op Kreta een prachtbloei gehad vooral gedurende de winter. dus heb ik nu ik daar terug ben gesnoeid eind maart. gaat ie nu nog bloeien?? leuke/goeie website

 5. Michiel

  Mijn lavendel heb ik per ongeluk na het eerste jaar al gesnoeid. Gevolg: hele lange scheuten die gaan hangen.

  Wat moet ik na deze zomer doen?

 6. Eveline

  Vraag: Waarom bloeit mijn lavendel niet?

  Ik heb in juni 3 verschillende soorten lavendel aangeplant in onze nieuwe tuin, waarvan 1 witte die al bloeide en de andere 2, een roze en een blauwe. De andere roze en blauwe lavendels hebben, nu eind augustus, niet gebloeid en hebben maar 1 of geen spriet met aanzet tot knoppen. De planten staan in verhoogde borderbakken die we hebben gevuld met bemeste tuinaarde en ze staan vol in de zon. Omdat ze om een vers aangeplant kersenboompje staan heb ik regelmatig water gegeven, maar ze hebben niet nat gestaan; water is vrij snel weg in verhoogde borderbakken De planten zelf zien er verder erg goed uit en zijn wel gegroeid sinds het planten.

  Ik zie verschillende tips op internet staan, maar weet nog steeds niet wat de oorzaak is.
  – Komen de bloemen misschien later vanwege late aanplant en het seizoen?
  – Komt het door de bemeste tuinaarde?
  – Komt het door het water geven?
  – Of iets anders?
  En kan ik de lavendel straks wel een beetje bijknippen of beter wachten tot het voorjaar?

 7. mw.E de Boer

  Dit voorjaar lavendel geplant bloeid weelderig moet ik hem nu al snoeien of wachten tot volgend jaar?
  En heeft de plant nog extra mest nodig?

 8. Yvonne

  Goed artikel met handige tips voor het snoeien van lavendel, bedankt!

 9. Geens Emma

  Het is het eerste jaar dat ik mijn lavendel niet na de zomer gesnoeid heb , maar ondanks de speciale meststoffen voor lavendel dat ik al gekocht heb , heb ik altijd maar een heel schrale bloei .
  wij wonen in Halle – Zoersel , daar is de grond ook wel schraal , heeft het misschien daar mee te maken ?

 10. Paul

  door de zachte winter loopt de lavendel nu uit; kan ik deze nu nog snoeien of gaat dit ten koste van de bloei?

 11. Marie-Anne

  dank voor duidelijke uitleg!

 12. Marie-Anne

  Dank voor de heldere uitleg! Lavendel en ik zijn er erg blij mee 😉

 13. Baudie

  Ik heb verleden jaar wel tot op het hout terugsgesnoeid omdat de planten zo ontzettend groot breed en verhout waren. Ze zijn desondanks gewoon weer uitgelopen alleen gaven nu minder bloemen. Nu heb ik ze weer op het hout gesnoeid en weer zijn ze al weer aan het groen worden en uitlopen. Dus het kan dus wel.

 14. myrthe

  dit was een goede tip. dat wisten wij nog niet

  alvast bedankt
  myrthe holland

 15. brouwer

  fijn deze site vooral de uitleg over het snoeien van Vlinderstruik ,Duizendschoon en lavendel

 16. Annelies

  Wanneer kan ik de lavendel het beste snoeien zodat ik van de bloemen een bundel kan maken en ze nog heerlijk blijven ruiken in mijn kamer en kasten…?

 17. Bernard Pahud

  IK heb lavendel in een pot op mijn balkon,wordt nu bruin.
  wat doet hij komende herfst winter en volgende zomer?

 18. Karel

  Karel
  26 oktober 2016
  Mijn buxus snoeien: Dit jaar heb ik op 12 juli voor de eerste keer flink gesnoeid.Er is nu wel wat jong , lichtgroen blad van zo,n 3 cm lang gevormd. Moet ik buxus nog voor de winter snoeien , dit i.v.m.aangroei/herstel van de buxus? Aangroei vindt nog nauwelijks plaats.
  Bedankt