Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Klimhortensia Snoeien

door Jan de With

klimhortensia

Voorop gesteld, snoei van een klimhortensia (Hydrangea petiolaris) gaat ALTIJD ten koste van de bloei. Is de plant eenmaal op volle wasdom dan is het een krachtige groeier en wil je hem enigszinds in de hand houden dan ontkom je er niet aan om te gaan snoeien.

Wanneer Klimhortensia snoeien ?

Om ook weer het volgend jaar bloemen te hebben is het meest gunstige tijdstip van snoeien direct na de bloei. Doch niet later snoeien dan begin augustus. Door op deze manier te snoeien kan de plant nog hetzelfde jaar nieuwe scheuten aanmaken die voor de bloei van het komend jaar kunnen zorgen. Klimhortensia bloeit namelijk op meerjarige scheuten.

Er zit echter ook een nadeel aan deze manier; namelijk wanneer je direct na de  bloei snoeit dan knip je ook de uitgebloeide bloemschermen weg, die juist in het najaar en de winterperiode heel decoratief kunnen zijn. Bovendien kan de bloeitijd ook nog in augustus doorlopen.

Hoe klimhortensia snoeien ?

Een andere methode is in het voorjaar snoeien. Om toch noch bloei te behouden snoei je dan niet meer dan 50 %. Je kiest er voor de helft van alle afstaande takken weg te snoeien. Je neemt dan diegene die het breedst uitgroeien. Zo behoud je toch nog bloei in het komende seizoen. Zij het wel wat minder dan normaal. Het beste resultaat zul je bereiken door beide snoeimomenten te combineren.

Succes en Veel Tuinplezier

Tuinvriend Snoeitips

>>>MEER SNOEITIPS<<<

Tuinvriend SnoeitipsGeplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

8 Reacties

 1. Ineke

  Beste Jan,

  Ik heb de hortensia begin november teruggesnoeid tot 1/3. Ik moest dit wel doen omdat de buren elke keer aan het klagen waren als het geregend en gewaaid had. Hoop wel dat die het overleefd omdat de plant al meer dan 30 jaar oud is. Wel heb ik al die jaren oude bloemen en dood hout verwijderd.

  groetes Ineke

 2. Piet van Aken

  Mijn klimhortensie heeft maar weinig bloemen gehad . Vandaag de langere slierten weggeknipt. Doch zag dat er nog heel veel knop aanzit.
  Mijn vraag :Zijn dit al knoppen voor het volgende jaar of gaan die dit jaar nog open ?
  We hebben namelijk zón rare zomer gehad.
  Groet Piet

 3. cor

  vraag een klimhortensia 5 jaar oud altijd goed gebloeid nu staat er een knop in wat moet ik hier aan doen mvg cor

 4. E.A.Schuldink

  Kan ik de klimhortentensia ook snoeien in maart en krijg ik dan als ik 50% snoeien nog bloei ?

 5. Laurentia

  Door omstandigheden ben ik er niet toe gekomen om mijn enorme ( bedekt een grote muur) klimhortensia te snoeien toen de bloemen uitgebloeid waren.
  Nu deze echt uitgebloeid zijn zie ik pas hoe ver de hortensia al van de muur is afgegroeid. De takken zijn echt enorm lang en nemen veel licht weg.
  Wat is nu het beste moment om de takken terug te snoeien zonder dat dit ten koste gaat van de prachtige bloemen komend jaar? Er zitten al heel wat knoppen in.
  dank voor uw reactie!!!

 6. C. van Dijk

  Beste Jan, mijn plant staat helemaal in de schaduw en doet het al 8 jaar heel goed. Hij kwam elk jaar prachtig in bloei en ook heel lang. Ik heb hem steeds door het jaar heen indien nodig wat terug geknipt. Meestal knipte ik rond oktober de (resten van de) schermen eraf en voor de winter ook de langste scheuten. Dit jaar VOOR HET EERST géén bloemen gehad! Wat zou daarvan de oorzaak kunnen zijn?
  Alvast bedankt voor de reactie.
  Met vriendelijke groet, Kees

 7. Hendrik

  Ik snoei de hortensia al sinds een jaar of 5 rond september en sinds 2 jaar heb ik problemen met de bloemen. Er komen genoeg scheuten met bloemen maar ze komen niet uit en verdorren en blijven hangen. Ik baal er een veegje ban want de witte bloemen zijn natuurlijk het mooist. Hoe kan dit?

 8. Helma

  Hebben een klimhortensia van ruim 30 jaar oud maar nu blijkt dat een hechttak tussen de buitenlamp en het bevestigingspunt van die lamp aan de muur is gegroeid waardoor de buitenlamp in de verdrukking komt.
  Kan ik deze hechttak wegknippen of kan de plant daar niet tegen en zal hij dan doodbloeden ???