Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

HORTENSIA’S SNOEIEN

door Jan de With


hortensia snoeienEen vraag die ik veel krijg is hoe je hortensia’s moet snoeien. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een flink aantal verschillende soorten hortensia’s zijn. De meest voorkomende is de bolhortensia of de boerenhortensia. Hydrangea macrophylla. Van deze soort heb je variëteiten die bolvormig bloeien en ook soorten die schermvormig bloeien. Voor beiden geldt dezelfde snoeiwijze.

Bij deze groep hortensia’s kun je je afvragen of snoeien wel noodzakelijk is. Ik heb de afgelopen jaren een flink aantal tuinen bezocht waar de hortensia’s nooit gesnoeid werden. En ieder jaar was de bloei zeer uitbundig en een lust voor het oog om te zien. De meningen zijn verdeeld over de noodzaak van snoeien. Regelmatig hoor ik dat je de struik moet verjongen. Zelf geloof ik hier niet zo in. Ik denk dat een hortensia prima in staat is om zichzelf te verjongen, mocht dit nodig zijn.

Weer anderen zeggen dat snoei noodzakelijk is voor een goede bloei. De praktijk heeft mij wel anders laten zien. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de hortensia uiteindelijk een grote struik kan worden. Ik heb exemplaren gezien van meer dan anderhalve meter hoog en een doorsnee van 3 a 4 meter.

Dit is dus wat ontstaat als je niet snoeit. Voor veel tuinen is dit veel te groot. En vanuit dit oogpunt wordt snoeien noodzakelijk. Je mag ervan uitgaan dat de snoei bij deze soort hortensia’s altijd ten koste zal gaan van de bloei. Hoe goed je ook snoeit. Wel kun je op een dusdanige manier snoeien dan je tocht nog een redelijk bloei kunt verwachten. Dit doe je door beheerst te snoeien.

Wanneer Hortensia snoeien?

Wanneer je hortensia niet te groot mag worden is het belangrijk dat je tijdig begint te snoeien. Hiermee bedoel ik al in jong stadium van de plant. Op deze manier voorkom je rigoreuze ingrepen. De beste tijd om deze groep hortensia’s te snoeien is vroeg in het voorjaar half maart/eind maart.

Meer over wanneer en hoe HORTENSIA’S SNOEIEN>>>

Tuinvriend snoeien op video

>>>MEER SNOEITIPS<<<

Tuinvriend snoeien op videoGeplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

18 Reacties

 1. louise

  nu heb iok dus een probleem want ik moet nu onmiddellijk iets met de hortensia doen want de muur wordt nu gevoegd. als ik nu snoei ben ik de hortensia dan kwijt en bij mij staat hij al 16 jaar en de vorige bewoners hadden al geplant. is dit het einde van de hortensia bovendien is hij wel heel erg hoog en groot geworden in al die jaren
  vast bedankt voor het advies
  groeten louise

 2. C van Dijk

  Door Uw website worden we iedere keer een stukje wijzer.
  Bedankt voor de tips.
  Kijk vast en zeker nog wel eens heb hem bij mijn Favoriete dites gezet.

 3. Sarah

  Dank je wel jan, ik heb weer iets bijgeleerd want mijn Hortensia doet ’t wel goed ik snoei hem regelmatig, hij bloeit wel maar hij is wat scheef en hangt aan de grond.. dus ik moet vaak van die kleine bamboestokjes onderzetten..ik weet niet hoe dat komt
  Groetjes

 4. Jan Wibbelink

  Een vraagje moeten Anabel’s op de zelfde manier gesnoeit worden als de Hortensia’s ?
  Groet Jan.

 5. Henk

  Hoi Jan,

  De hortensia vóór ons huis staat op het Noorden en krijgt niet veel zon maar staat op een vrij zure grond, speelt dit ook mee voor een, althans dit jaar, uitbundige bloei?

  Mvg

 6. Peter de Bakker

  Jan, bedankt voor de info betreffende de Hortensia’s en de druivenstruik !!. Ik weet nu wanneer en hoe ik die het beste kan snoeien. Vooral het filmpje bij de druivenstruik was zeer de moeite waard. Ik zal ook in de toekomst vaak naar je site blijven kijken.

  Groetjes, Peter

 7. ETienne

  Beste Jan
  Bedankt voor je uitleg over snoeien; ga ik vast en zeker uitproberen.
  Bedankt voor het advies

  Etienne

 8. Mario Jonckheere

  Geachte Heer
  Bij deze kom ik je meedelen dat ik mijn hortencia’s nooit snoei en ze zijn nu ongeveer 3 meter hoog en zeker in de breete 2 meter het enige dat ik wel doe als de blauwe bloemen zijn uitgebloeid, kan je zien als de kleur veranderd is gewoon de bloembollen uitknippen en tijdens de bloei veel water geven, wat ik ook doe is rond maart april gewoon gedroogde koeienmest geven en alle jaren staat die plant vol met bloembollen zeker op één struik meer dan 150 bollen dus dit kan niet beter helaas kan ik geen foto via deze weg versturen anders zou je zien dat ik gelijk heb
  Groeten
  Mario

 9. Ben van Steenbergen

  Hallo Jan,
  Ik heb een vraag over Hortensia`s op een schaduwrijke plek met ong.max 2u zon half onder bomen. Welke is daar het meest geschikt voor? Er staat er nu een die nogal lange takken heeft met kleine bloemen omkranst met grotere
  bloembladeren.Hoe de vorige bewoners hem behandelden weet ik niet.WAT TE DOEN?

 10. juul

  bedankt voor de tip.ik heb nog nooit van wortelsnoei gehoord maar ik ga dat zeker toepassen want mijn hortensia’s worden ook veel te groot.
  groetjes van juul

 11. Agnes Willems

  Hoe zorg ik ervoor dat mijnHortensias in pot ook rijkelijk bloeien ? Wortelsnoei is hier moeilijk bij denk ik.

 12. Agnes Willems

  Hoe zorg ik ervoor dat mijnHortensia’s in pot ook rijkelijk bloeien ? Wortelsnoei is hier moeilijk bij denk ik.

 13. Agnes Willems

  Mijn hortensia’s staan in een pot. Wortelsnoei is dus niet mogelijk. Vorig jaar had ik een weelderige bloei, dit jaar maar 1 bloem. Wat moet ik doen ?

  Agnes.

 14. wets Paula

  Ik heb hortensia’s in pot,zou ik daar wat meer informatie van krijgen,van snoeien en verpotten.
  Dank
  Paula

 15. MARTINE

  beste jan,leuk om jou als tuinvriend te hebben,heb zojuist gelezen hoe ik mag de hortensia snoeien,zal ik zeker volgende week uitproberen
  vele welgemeende groeten

 16. kees dekker

  snoeitips vor hortensia;s hartelijk dank vor de tips zeer leerzaam kees

 17. h rekers

  ik heb een paar hortisia,s gekocht en in de tuin gezet maar de bloemen worden niet mooi meer en ik krijg nu al weer bruine bladeren wat kan ik hier tegen doen ik heb wel hortensia meststof wat ook voor asalia,s en rhododendrons is er zitten ook zakjes in om blauwe hortensia te krijgen maar dat werk niet echt het is van intra tuin wat kan ik doen

 18. Àgnes Blokzijl

  Mijn hortensia is 3 jaar geleden bijna bevroren in de pot. Hij liep weer uit en dus snoeide ik hem en plaatste hem in de grond. Nu is hij al een flinke struik maar heeft nog steeds niet gebloeid. Ik durf hem niet te snoeien omdat ik denk dat hij dan weer niet bloeit. Wat kan ik het beste doen?

 
Orgy