Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

DE ZES SNOEIVORMEN

door Jan de With

 
Snoeien is onder te verdelen in een aantal verschillende snoeivormen. De manier van snoeien is afhankelijk van de aard van de plant en het doel dat je wilt bereiken. Om goed te kunnen snoeien is het belangrijk de planteigenschappen te kennen. Bekijk de video…

 

  


Geplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

57 Reacties

 1. Marga

  Leuk verhaal. Maar ik had liever wat gezien. Hier wordt ik niet ech wijzer van.

 2. elly

  bedankt voor de tips maar ik zou het graag willen zien.
  groet,E

 3. Josiah Soetaert

  Zeer goed uitgelegd! En ook correcte informatie.

 4. Eddy

  Heel leuk verhaal maar wordt er echt niets wijzer van daar je alleen uitleg hebt en niets ziet hoe het in de praktijk moet.

 5. schoondergang

  hallo, stel uw op en aanmerkingen zeer op prijs over de werkwijze om een tuin behoorlijk te krijgen. dank daarvoor. groet ik ben in bezit van grote moestuin met veel bessenstruiken, niet makkelijk om die goed gesnoeid te krijgen.

 6. DENIS

  BESTE TUINVRIEND HET ZOU MOOI ZIJN MOESTEN WIJ DEZE SNOEIVORMEN KUNNEN ZIEN HET IS ZOALS U VERTELD SOMMIGE PLANTEN ZIJN WAT MOEILIJKER EN KUNNEN LIJDEN VAN EEN VERKEERDE SNOEI.
  MIJN VRIENDELIJKE GROETEN

  DORIS

 7. Gré Janssen.

  Wel aardige uitleg.Maar het voornaamste is toch,weten hoe bomen en struiken zich ontwikkelen en zich gedragen.Daarbij speelt ervaring in snoeien een grote rol.
  Fijn weekend groetjes Gré.

 8. Cor Groene

  Goed verhaal en duidelijk alleen voor de leek wat moeilijk het is zo algemeen. Zoald groei en bloeihout wat is wat, dat ziet de gemiddelde tuinier niet U bent een groot vakman dat is wel duidelijk.Dit verhaal is voor de gevorderde tuinier? Wat meer praktijkvoorbeelden zou makkelijker zijn.
  Cor

 9. peter van de kamer

  Jan, Al was het alleen theoretisch, mij was het duidelijk. Vooral de verschillende vormen van snoei. Ik ben het met de negatieve reacties van sommige mensen niet eens.Tegen hen zou ik willen zeggen, probeer het eens uit in je eigen tuin.

 10. vandeputte

  te veel blabla bla bla

 11. wil

  Een wat warrig verhaal zonder voorbeelden. De stem van de man is eentonig en daardoor is het verhaal niet interessant eerder slaapwekkend.

 12. nick

  Sluit me aan bij de meeste ander reacties
  laat eens wat zien ipv praten

 13. Guy

  Waarom een video als we niets zien.
  Ok, wel veel uitleg, je bedoelt het wel goed maar als “leek” ben ik meer met een video waar u het snoeien demonstreert.
  Thanks,
  Guy

 14. andré

  gaarne zou il wel eens willen weten hoe je een rodebessen struik goed moet snoeien?

 15. Jim

  Sluit me aan bij de meeste reacties.

  Het zou beter geweest zijn als je tijdens het uitleggen ook voorbeelden had laten zien.
  Praktijk is leerzamer als alleen theorie.

  Groet,

  Jim

 16. vanneste gilbert

  Beste Tuin man
  dank voor de deskundige uitleg
  groetjes gilbert

 17. anita

  leuk verhaal maar wordt er echt niets wijzer van daar je alleen uitleg hebt en niets ziet

 18. luytenlydie

  het zou fijn geweest zijn een beetje te kunnen zien hoe en wanneer men moest snoeient. Uitleg was zeer goed maar iets kunnen zien is nog altijd wel ietsje duidelijker…

 19. Wim

  Voor de zoveelste keer; goede uitleg maar nog steeds geen beelden ter illustratie… Film eens op voorhand over wat je het zult hebben en monteer daar je stem onder.
  mvg
  Wim

 20. els

  Hoi,
  Voor mij is het een onsamenhangend verhaal.
  Bij de fruitboom weet ik niet eens wat vruchthout is.
  Jammer dat je het niet laat zien.

  groetjes

 21. Hans du Burck

  filmpje zou ook erg instructief zijn als daarin wordt aangegeven op welke wijze een goede snoei vam heesters en vooral fruitbomen wordt aangegeven.
  Ik heb al zoveel over snoeien gelezen en gehoord maar tot nu toe weet ik nog steeds niet waar ik op welke plaats de snoeitang moet zetten om dat deel er op verantwoorde wijze van af te knippen. Ook bij rozen hoorde ik onlangs dat er gesnoeid moest worden na de bloei van een roos iets boven het stengeltje met vijf blaadjes. Hoor ik dus toevallig na 20 jaar! Mijn fruitbomen (appel, peer en pruim) zou ik resoluut willen snoeien (iets boven de (“kruin”). Zij groeien nl. de tent uit maar laten al hun vrucht vroegtijdig vallen en de takken worden veel te hoog. In boomgaarden zie iknl. ook altijd de kruin op plukhoogte. Kan dit?

  Met vriendelijke groet,
  Hans du Burck

 22. Bernardine

  Goede middag jan.
  Het video filmpje heb ik bekeken,en goed naar jou advies geluisterd,maar ik had ook liever gezien,dat je het snoeien meer aan de tuinliefhebbers liet zien,hoe de handelingen zijn.Het laten zien van snoeien zou beter geweest zijn.
  Vriendelijke groet,van Bernardine uit GELDROP.

 23. Bernardine

  HOI JAN.
  Nogmaals een berichtje van BERNARDINE uit GELDROP.
  De meeste lezers hebben gelijk.zou jij niet eerst het snoeien zelf aan ons laten zien??? het uitleggen is mooi aan tuiniers die het al kunnen,maar er zijn er ook bij,{en daar ben ik er een van}die jou snoeiwerk graag zou willen zien.
  vriendelijke groet.

 24. Roos

  véél te véél uitleg zonder dat men echt wat ” ziet” , ik wil zaken zien, dit lijkt gewoon een verkoopspraatje voor iets waar je niet eens van weet hoe het eruitziet, absoluut niet proffesioneel.
  Zelf heb ik een bedrijf waar we met Beeld/Film mensen Informeren, Educeren en dat gaat op een totaal andere manier hoor!
  Ubent veel te veel zelf in beeld en dat komt niet goed over.
  rOOS

 25. rob hammer

  Ik kan van een kennis een druif krijgen die gekweekt is als boom. Na de oogst wil ik hem uitgraven, ik denk dat de druivenboom 10 jaar is hij ziet er zeer goed uit en geef veel druiven. Daar hij midden in de tuinsta midden in het pad willen ze hem weg goed. Mijn vraag hoe kan ik hem zonder te veelte beschadigen hem er uit graven. Voor uw andwoord, teken ik met de vriendelijke groeten Rob.

 26. Eddy

  Bedankt maar van al de uitleg kan ik mijn nog niet opsnoeien,we zijn maar ameteurs en hobby mensen niet proffesioneel,ik had graag wat gezien en niet allemaal de uitleg daar ben ik niets mee je moet zien wat je snoeid.Ik denk dat de meeste mensen zo zijn zoals ik nu kan zien kun je de site stilaan opdoeken want het wordt niets en dat is ook zo heb je al een paar keer zien zwaaien met de snoeischaar maar nog niet zien werken.Sorry en de uitleg kan iedereen uit een boek zo kan ik het ook leren en dan uitleggen maar de praktijkwillen we zien en denk allemaal.

 27. Willy

  Het is meer negatief dan positief ik denk dat je daar concluties uit zult moeten trekken en meer praktijk bij de uitleg zal moeten doen en anders denk ik dat het beter is dat je stopt.

 28. hans van rooij

  bedankt voor de goede uitleg. maar wat is nu een goede snoeischaar ik heb zelf een felco2.

 29. wim braber

  heel leuk en leerzaam dank wim braber.

 30. Jos

  Beste Jan,
  Het verhaal en de uitleg is best goed, maar ik zou toch liever meer willen zien hoe het in de praktijk gebeurd.
  Vooral over de heesters.

 31. Lia Lensen

  Beste Tuinvriend Jan,
  Goede tip om de wortels van hortensia’s te snoeien,bij mij staan ze namelijk in grote potten.

  Lia

 32. luwe

  wat heb ik alleen aan een
  verhaal laat het ook maar zien
  als leek moet je wat zien

 33. Jan

  Leuk verhaal over bloeisnoei en verjongingssnoei maar wanneer doe je ‘t goed of verkeerd dus ‘t laten zien is belangrijk

 34. Elly

  Hallo,
  Nou een heel verhaal. Erg theoretisch allemaal en ik heb het niet helemaal op kunnen brengen om tot het einde te luisteren,alhoewel tot de laatste snoeivorm de wortelksnoei ben ik inmiddels onder het typen van dit stuk aanbeland. Ik ben er helemaal niks wijzer van geworden. Ik weet nog niet wanneer ik moet snoeien en hoe ik moet snoeien. En wat is nu eigenlijk verkeerde snoei? Dit wordt mij niet duidelijk.

 35. Hetty

  Bedankt voor je uitleg maar wat ik echt mis zijn zijn de praktijk beelden van het snoeien.
  bijv. het 3e oog bij rozen…hoe ziet zo iets eruit….maar door een tak van een roos te laten zien en het oog..komt er nog meer duidelijkheid. Laat bijv. een plant zien en knip ter plekke een tak af…zoiets maakt het allemaal wat makkelijker….sorry voor mijn reactie maar zo zal ik alles beter kunnen begrijpen door het ook te ZIEN!
  Groetjes Hetty

 36. dirk

  o.k.mooie uitleg,maar kan je wortelsnoei toepassen bij coniferen die al ong.15 jaar oud zijn en die te breed
  zijn uitgegroeit.dus ik wil zeggen ze terug snoeien
  zodat ze terug minder dik komen te staan.ze zijn nu ong.
  1meter dik en wil ze terugsnoeien naar ca.60-70 cm

 37. jan

  hallo,
  ik vond het een mooi overzicht over de snoeiwijzen,maar helaas méér was het eigenlijk niet. veel te algemeen dus,en video eigenlijk op deze manier totaal overbodig.
  greetz jan

 38. claude lamont

  Heb snoeicursus gevolgd en daar was het ook theorie maar geen of weinig praktijk.Daarom ook voor mij liever een video met praktijk erop. dank en groeten, claude.

 39. liesbeth

  Dank je wel voor deze prachtige video. Tips voor mijn grote rozenboom en hortensia. Wanneer mag je gaan snoeien ?
  Dank je wel. Op naar de volgende tip.
  Groet liesbeth uit Breda

 40. gilbert

  5aug 2010
  goede opfrissing van uw ander video filmpje waar u de verschillende snoeiwijzen demonstreerd Ik zelf heb nu enkel planten in grete potten staan op het balkon:hortensie (boeren en paniculata) en oleander ;onderhoud ook voortuintje bij dochtermet te grote den en andere heester en bodem bedekkers.
  Hartelijk dank voor de vele interessante tips Gilbert

 41. Ton Stoffels

  Geweldige informatie het zou leuk zijn als ook het snoeien in het filmpje getoond zou worden. gr Ton Stoffels

 42. kees

  geweldige uitleg dat zeker maar inderdaad ik moet het zien om er iets van te kunnen leren. en waarom omdat wij als leek de termen niet kennen. jammer maar ik weet zeker dat na zoveel reacties onze tuinvriend met filmpjes komt.

 43. wassink

  kan ik klimop ook wortel snoeien
  en dan ben ik het ook met Marga eens

 44. Ron

  Interessant verhaal, maar, net zoals de andere reacties weergeven, graag praktijk voorbeelden. Laat zien wat je snoeit. Volgens mij spreekt dat veel meer aan.

 45. Jenny Andries

  Dank u .
  Ik heb er toch weer iets interessants bij geleerd.

  Het zou ook interssant zijn om te weten op welk tijdstip van het jaar er best gesnoeid wordt.Ik denk aan de wortelsnoei bij de Hortentia.

 46. Jan Scholten

  Kan de video niet openen …

 47. yvonne

  hallo Jan, wij zijn verhuisd naar een huis met een oudere tuin, een drama.
  Er staat ook iets wat ooit een knotwilg is geweest, met lange uitgeschoten takken van 15 meter.Deze takken hebben we terug gesnoeid, maar nu heeft de knot nog een knot met uitlopers boven de oude knot.Moet ik in februari de oude knot met takken eraf zagen zodat de orginele knot overblijft?Of hoe moet ik dit anders doen?
  gr. Yvonne

 48. marjon marchal

  leuke film en zin vol.Mijn vraag is ik heb een sierappel boom van 1.50 hoog.staat nu 2jaar in de tuin.er zitten nu appels aan die rood beginnen te worden,minder als verleden jaar.er zitten boven in enkele lange takken aan die geen bloesem hebben gegeven en ook nu geen appel lijkt wel wilt hout.Ik wil de boom klein houden ,wanneer snoei ik hem en hoe en wanneer? vr gr marjon

 49. Mo

  Langdradig en saai! Sorry hoor!

 50. Ineke Noordzij

  Hallo Jan,
  Sinds 3 weken hebben we 2 leiperen gekregen, ik heb ze in de volle grond gezet op de zon kant ( Wij hebben hier zandgrond, echter wij hebben grondverbetering toegepast zo,n 10 jaar geleden.)
  Hierbij wil ik vragen hoe je leiperen kunt snoeien ( de peren heten doyenne du comice en zijn ongeveer 1mtr hoog en breed )
  Ik wacht je reactie af.
  alvast bedankt.
  Ineke

 51. Joop Naus

  Goede morgen Jan.
  Prima informatie,toch blijven nog wat vragen over.
  B.v:Wanneer een taxus gesnoeit mag worden?
  Kan lavendel ook een verjongings kuur ondergaan?
  Op deze vragen zou ik graag andwoord krijgen.
  Gr Joop

 52. fred stoop

  Inderdaad het is een heel verhaal maar het mag wel wat interessanter gebracht worden en dit kan door voorbeelden per plant met uitleg te geven, hier kan ik niks mee

 53. wilfried

  Dit is typisch weer zo’n “hoe vul ik mijn zakken verhaal”. Dit heeft niks te maken met ik zal je even helpen, koop eerst maar wat en dan zie je het wel. Niet voor mij, wil je me met deze uitschrijven van je nieuwsbrief. Waarschijnlijk is dit schrijven niet door anderen te zien.Sorry “beheerder” voor mij stopt het hier.

 54. Lia

  Lijkt wel politiek, veel gepraat, maar de essentie is niet duidelijk.
  We weten allemaal, dat we voorzichtig moeten zijn……..maar hoe??????????en wat????????
  Dat wordt niet uitgelegd ofwel zichtbaar gemaakt.
  Laat eens iets zien uit de praktijk, wij hoeven niet een paar minuten uw gezicht te zien. (Niet persoonlijk bedoeld hoor).
  Het rommelig.

 55. Martin

  Graag had ik wat afbeeldingen van het snoeien van fruitbomen gezien.
  Vooral laagstam en geleid op draad wil ik wel eens zien.
  Wanneer snoei je deze het beste en houd je de twijgen op draad zonder dat ze naar binnen of naar buiten groeien.

  Met dank

 56. Franssens

  Ik vind nergens iets over het snoeien van kersenboompjes: ik heb slechts één kersenboom op stam en wil hem zo klein mogelijk houden wegens plaatsgebrek. Na drie jaar heb ik reeds drie kleine kersen geplukt.
  Ik las ergens dat je die boom niet moet snoeien, maar dan wordt hij te groot.
  Groeten,
  Clemines

 57. JOOP

  Lang en leuk verhaal maar ik had liever gezien hoe je moet snoeien.